- Uprkos WWII, americki Jevreji (koji prakticno upravljaju kapitalom USA) ulozili su novac pretezno u - NEMACKU! Razlog: Nemci znaju da rade i stvaraju, i to su i dokazali. Tacka. Ko ih voli je potpuno druga stvar.
- Sto se tice Nemaca, jesu stedljivi i ne vidim sta je tu lose. Naravno da ne treba biti ekstremista u tom smislu, ali ne vidim sta je problem sa trosenjem onoga sto imas, uz teznju da nesto i sacuvas. Hvala Bogu, mi sada trosimo uglavnom ono sto nemamo, i to sakom i kapom. A kad dodje na naplatu  bice kuku majko.
- Obrazovan strucnjak koji sedi u Srbiji i ne moze nista pametno da radi zapravo joj mnogo i ne koristi. Ako se ne radi nista normalno, ako se ne ulaze u novu opremu i tehnologije, obuku istih tih ljudi, oni vrlo brzo postanu neupotrebljivi. U tom smislu je bolje da odu negde gde ce raditi, zaraditi i nauciti, nego da sede ovde (narocito ako su nezaposleni). Mozda je otrcano, ali pitanje je sta bi i Tesla uradio da je ostao u Srbiji, da li bi nasao novac za svoje ideje i projekte ili bi se propio razocaran, sikaniran i prezren od mediokriteta. Ovako je zelja za profitom omogucila razvoj Teslinih ideja (sad, na srecu ili na zalost, izgleda da cemo tek videti).
- Ulazak u EU je jako napumpan i prilicno nedefinisan pojam, previse "trendi". Mislim da uopste nije dobro objasnjeno sta sve to znaci. Ja licno kada pomisljam na priblizavanje Srbije EU ne mislim bukvalno na ulazak u EU, meni je mnogo bitnije da Srbija bude priblizna sa zemljama EU po pitanjima koja nas sve zapravo tiste - plate, standard, obrazovanost, red i sl. Dakle one dobre stvari koje EU simbolise i zbog kojih zapravo mnogi tamo idu a cemu mnoge zemlje teze. Kada se dodje do toga, onda zaista nije bitno da li smo u EU ili nismo, ako zivimo priblizno kao EU-ropejci. Dakle, budimo pametni pa ucimo od njih ono sto je dobro, a ono sto je lose promenimo ili izbegnimo.
- razvoj Srbije NE SME ici razvojem DRZAVNIH preduzeca. Mi imamo nekakav utisak da su ona jako dobra i sl, ali to su mahom JAVNA preduzeca, koja su monopolisti. Kako sam vec pisao, njihova uloga nije da stvaraju novac, vec da obezbedjuju usluge koje su javne i strateske, kao sto je voda, struja itd. Cena tih usluga (trebalo bi da) se projektuje tako da pokrije poslovanje (sirovine, odrzavanje) i planirani razvoj. Dakle, to sto se kod nas iz njih krade ne mesati sa ekonomijom, oni su veliki sistemi ali nisu (ne bi trebali biti) predvidjeni za zaradjivanje. Posto su veliki, imaju i velike troskove - to su ti cuveni tenderi i nabavke, gde se zbog naseg idiotskog zakonodavstva uspesno krade, mada se sve to moze pohapsiti za 2 dana uz malo volje jer se kroz racune sve lepo vidi.
- veliki problem kod nas je konstantno nipodastavanje rada u Srbiji, sto je problem nasledjen jos iz SFRJ. Naime i tamo su radnici iz Srbije imali oko 2 puta manju platu od onih iz Hrvatske, a oko 3 puta manju od onih iz Slovenije. To je izgleda manir nase vlasti, tako ona shvata vladavinu - drzi stoku siromasnu i imas je u saci. Naravno, to je mac sa dve ostrice. Sada, kada se ide na strane investitore, niska cena rada zapravo znaci da ce i drzava od tih radnika imati malo. I sam sam pogodjen time, jer radim za stranu firmu a ona placa po regionalnom proseku, tako da imam 2-3 puta manju platu nego da radim isto to u EU. Situacija je jos gora za vecinu drugih firmi gde su plate cisto "srpske", moja je jos super. Tako da depresijom plata drzava drzi standard niskim i time nikome ne cini dobro osim stranim kompanijama.
- raspodela profita je takodje nesto sto treba precistiti. Nisam bas vrsio analize, ali cinjenica je da su privatne firme opterecene dazbinama jer malo ljudi u zemlji radi i prakticno placa sve troskove. S druge strane, cene skoro svega u Srbiji su se priblizile, a i premasile!!! one u EU (recimo reper su nam oni). Sad se postavlja pitanje - ako sve placamo kao u EU, zasto i plate nisu kao u EU ili bar priblizne, nego su 2-10 puta manje?! Gde odlazi sav taj novac koji se ne isplacuje zaposlenima? Ne kazem da ga zadrzavaju preduzetnici, i oni ljudi rade da zarade i rizikuju svoju imovinu pri tom, imati to uvek na umu, ali novac negde odlazi (zapravo ili u drzavu ili u dzepove vlasnika) i to nije logicno (bar meni).
- po meni prva stvar koja se u Srbiji mora promeniti je da se broj i struktura zaposlenih u drzavi i javnim i drzavnim preduzecima NORMALIZUJE i DEPOLITIZUJE. To znaci da se procesljaju sva radna mesta i zaposleni, i neadekvatno kvalifikovani  i oni iskljucivo politicki "pogodni" ODMAH otpuste (ovo je vise vaspitna mera, mada ima i ekonomski efekat; pocelo se nesto bilo u skolstvu, pa poceli da nicu kao pecurke posle kise oni bez ili sa falsifikovanim diplomama, ali se nesto brzo stalo), da se svi nepotrebni otpuste, i da se zaposle ljudi koji su skolovani i kvalifikovani za date poslove. Ovo je jako bolno jer zapravo znaci da ce mnogo ljudi ostati bez posla, ali zapravo to su oni koji su svo vreme bili na grbaci onih koji rade a i citavog naroda (kroz odvajanja za njih kroz budzet i cenu usluga javnih preduzeca) i tu ne vidim milosti. Tako se dobija zdrava radna populacija u domenu drzave i onoga sto ona kontrolise. Ovim bi se takodje dao i primer mladima da bez ucenja i ulaganja u sebe nema 'leba, i ujedno bi se plate donekle normalizovale jer bi se placao manji broj ljudi pa bi plate bile vece, ali bi ti ljudi te plate i zaradili. Danas, veliki broj ljudi ima male plate, a mnogi ni te uopste ne zarade. Sve ide na grbacu onih nesrecnika koji nemaju kud nego znaju, pa ih i uprezu (a onda oni ili odu kad im prekipi u onu EU ili se uklope u srpski nacin privredjivanja - "ne mogu oni mene tako malo da..."). Interesantno da poslanici i funkcineri zaposleni u Vladi nemaju platu = prosek Srbije, nego sebi drape 2-3-X puta vece; da primaju prosek bio bi im direktni interes da se plate u Srbiji, a time i njihove, povecaju. Ovako - zagrabe koliko im treba, a mi ostali...
- nakon toga, treba procesljati i NORMALIZOVATI zakone, a onda ih i primenjivati putem one zdrave radne populacije koja je sada kvalifikovana za to sto radi, i (recimo) ce to raditi posteno. Privredi treba omoguciti da se razvija a ne da se gusi, ici na masu (veliki broj ucesnika u privredi) a ne kolicinu (velike procente) kod dazbina itd.
I eto nama preduslova za EU. I onda i ne moramo da su uclanimo - dolazice oni kod nas!
Odavde se i vidi ko je najvise ugrozen NORMALIZACIJOM stanja u Srbiji. A ima ih, nazalost, dosta.
I da odgovorim na temu, mada iz ankete i komentara vidim da je ljudima sasvim jasno - ne, izbori ne bi promenili NISTA sustinski, samo su novi trosak za budzet. Razlog je vrlo prost - skoro sve promene koje su potrebne da bi se STVORIO PREDUSLOV (ne vise od toga, na zalost, ali bez toga nema nista) za napredak Srbije, a koje sam naveo po mom misljenju a inspirisan diskusijom, DIREKTNO POGADJAJU BAS ONE KOJI TREBA DA IH DONESU I SPROVEDU i njihovu "svojtu". Zato ove stranke-kompanije, koje u politiku idu kao u biznis/zanimanje/kradju, a to su sve koje su trenutno aktuelne, to ne mogu da urade.
Za kraj bih istakao da je politika, bar je ja tako shvatam, jedna vrsta hobija, isto kao i odlazak u teretanu, igranje u folkloru, clanstvo u bridz klubu. Potpuno je pogresna slika da je to posao ili biznis. To je udruzivanje (dobrovoljno!) ljudi koji imaju slicne (ili nekakve, u opstem slucaju) politicke ideje i koji zele da ih sprovedu. Dakle, kao sto redovno bavljenje folklorom zapravo predstavlja ulaganje (slobodnog) vremena zarad necega sto se voli, ja politiku vidim na isti nacin. Zato bih TRENUTNO ukinuo bilo kakvo finansiranje politickih stranaka i partija - ko hoce da se bavi politikom, neka to radi kao i bilo koji hobi. U KUD-ovima, sportskim objektima i slicnim klubovima placa se clanarina za ucesce, prema tome i ko hoce da se bavi politikom neka radi isto - sam se finansira. Ne vidim zasto bi svi mi placali da neko lupeta i "razvija" svoje politicke ideje i jos za to bude placen, ima kancelariju itd - neka to radi o svom trosku, neka se skupe kod nekoga u stanu i raspravljaju, a mi cemo ga nagraditi glasovima ako zasluzuje. Ionako se bavi politikom iz ljubavi prema otadzbini i narodu, zar ne?   

Takodje plate ljudi koji su u politici PO DEFINICIJI nisu astronomske, pa i ja vec neko vreme imam platu kao Predsednik Srbije, bas se nekako pratimo, i to nije nista specijalno. Verujte da se od toga ne moze kupiti ni obican stan u Bg-u u dogledno vreme, mozda na kredit i to onaj dugorocan. Voleo bih da mi objasne politicari odakle im po par stotina hiljada EUR od kojih kupuju stanove kada im se znaju plate, koje ne prelaze ili jedva prelaze 1000EUR mesecno.
Hocu da kazem da mnogo toga sto nije normalno mi uzimamo kao "zdravo za gotovo" jer je to, eto, kod nas to tako. Kao sto je recimo da su pare u politici - u politici para NEMA, odnosno ima vrlo malo kroz te plate i poneku dnevnicu funkcionera, ali to je zapravo sica, ima ih samo i iskljucivo kroz KRADJU zloupotrebom politike. Stoga je i izmisljena ona prijava imovine, izmedju ostalog...
Zato je jako bitno i razbiti te zablude i ukazati kakve stvari moraju biti, makar u praksi i nisu takve, da ljudi pocnu da razmisljaju u normalnim okvirima, a ne da se stalno pljacka i mucke pretpostavljaju zakonima i regularnim procedurama i time postaju "normalne".
Ma, ima kod nas mnoooogo posla dok ne postanemo zemlja kakva bi trebali biti...