E sad sam obisla celu DR i sad mogu da pricam....
Ovaj deo gde sam ja trenutno i koji napustam uskoro je uzas. Boca Chica i Juan Dolio su najdosadnija mesta u zemlji. Santo Domingo je lud grad sa 3 miliona ludih stanovnika. Ima sta da se vidi, Catedral Primada de America i ostali spomenici i crkve, koga to interesuje..
Punta Cana i Bavaro su ono na sta svi pomislimo kad kazemo Karibi.. Luksuzni hoteli, velicine malih gradova, prelepe i predugacke plaze ( noge me jos bole od pesacenja!), beli pesak, palme, raznovrne ribe i skoljke i ostali stanovnici mora i okeana, talasi, ma milina jedna...
Ljudi, ne zalite pare, ako vam se ukaze prilika, posetite pravi raj na zemlji.
A sever zemlje je prica za sebe... Tamo su belci vecinski vlasnici lokala, govori se engleski, nemacki, francuski, tamo je kao normalno, plaze lepe, provod lud, kafici na obali, na plazi, kao na slikama.. Ovde ima posla i moze da se zaradi. Dnevnica je oko 500 pezosa, to je oko 15 dolara, plus 10% od svakog racuna, plus tips... To je pristojno i moze da se lepo zivi. Stanovi su oko 200 dolara.
Za profesore engleskog ima posla u dvojezicnim skolama koliko hoces. najbolje aplicirati u junu, ali i sad gde god da predam CV, zovu me.
Planiram da odem na sever, konkretno Cabarette ili Sossua, da spojim poslove u skoli prepodne, a popodne kafic. Takva cifra je vec nesto zbog cega vredi ostati. A ja sam htela da ostanem i samo zbog prirode, klime, veselih i razigranih ljudi na ulici i mora i okeana.
Price o kriminalu i nebezbednosti za strance su izmisljotine. Neko to plasira sa razlogom i mnogo se preuvelicava. Kriminala ima svuda, negde vise, negde manje. Jedino sto moze lose ovde da se desi nekom turisti je da plati nesto skuplje od lokalaca ako ne dogovori u startu cenu. Na primer, udjem u bus i pitam za cenu karte od Puerto Plate do Sossue i oni lupe 100 pezosa, (3 dolara ), pobunim se i odmah spuste na 30 pezosa, sto je i relna cena. Slicno i po prodavnicama. U supermarketima je drugacije, istaknute su cene i sve je ok.
Pisala bih jos, puna sam utisaka, ali za sada toliko.
Pozdrav iz DR!