DOMINIKANSKA REPUBLIKA

• Začetnik teme Začetnik teme _DOMINIK_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav sa Dominikane!
Pre mesec dana su me savetovali na ovom forumu da odustanem od dolaska u DR jer stanje ovde uopste nije sjajno sto se posla tice, ne govorim o turizmu jer nisam dosla turisticki.... Ipak sam odlucila da krenem u avanturu i evo me, ovde sam....Zelim da se zahvalim za informacije i savete jer sve je tacno sto ste mi pisali, uverila sam se i sama, ali drago mi je da sam ovde i odusevljena sam svim i svacim u ovoj lepoj i ludoj zemlji.... Ovo je svakako neobicno i jedinstveno iskustvo...Ovo sam do sada mogla da vidim samo na filmu! Svakom bih preporucila da dodje, ali ne all inclusive jer tako covek nista ne moze da vidi...Totalno drugaciji ljudi, kultura ( nekultura ), mentalitet, a tek more i plaze i palme.....
A posao... pa videcemo....Ako nesto iskrsne, super, a ako ne , imam povratnu kartu, pa tamo oko Nove godine eto me nazad...

majamarijana:
Pozdrav sa Dominikane!
Pre mesec dana su me savetovali na ovom forumu da odustanem od dolaska u DR jer stanje ovde uopste nije sjajno sto se posla tice, ne govorim o turizmu jer nisam dosla turisticki.... Ipak sam odlucila da krenem u avanturu i evo me, ovde sam....Zelim da se zahvalim za informacije i savete jer sve je tacno sto ste mi pisali, uverila sam se i sama, ali drago mi je da sam ovde i odusevljena sam svim i svacim u ovoj lepoj i ludoj zemlji.... Ovo je svakako neobicno i jedinstveno iskustvo...Ovo sam do sada mogla da vidim samo na filmu! Svakom bih preporucila da dodje, ali ne all inclusive jer tako covek nista ne moze da vidi...Totalno drugaciji ljudi, kultura ( nekultura ), mentalitet, a tek more i plaze i palme.....
A posao... pa videcemo....Ako nesto iskrsne, super, a ako ne , imam povratnu kartu, pa tamo oko Nove godine eto me nazad...

Uzivaj Majo i pazi se lokalnih mangupa :-), opasni su ............znam da si odusevljena u samom pocetku prirodom, palmama, suncem, plazama.........sve je to lepo dok ne pocnes da radis i upoznas pravu Dominikanu, onu drugu stranu, ne bas tako sjajnu.

U kom si mestu?

majamarijana:
Trenutno u Juan Dolio! Planiram da odem do Puerto Plate i Punta Cane, hocu da vidim plaze i tamo, a i da vidim da nadjem neki poslic...
Od kog ono ruma ne boli glava? Sto puta sam citala, ali uvek zaboravim....

Ni slucajno Brugal, samo Barcelo :-).........i pazi se Cuba Libre koktela, brzo prevari i udari u glavu.

U Punta Cani jema nista osim resorta i plaza, tamo nema posla.
PP je nesto drugo, tamo su ti sanse vece, prosetaj se obavezno do mesta Cabarete, 35 km na istok, to je jako zanimljivo mesto i sigurno najlepsa plaza na severu.
A od januara do marta obavezno poluostrvo Samana, tura posmatranja kitova, to je pod obavezno! Samana je predivna, ako stignes odradi i mesto Las Terrenas.

Ciao, KLIKA!
Da li u ovoj zemlji, konkretnije u Santo Domingu, postoji neka ulica tipa Knez Mihajlove u Bg, ulica koju svaki glavni grad uglavnom ima, bez saobracaja, rezervisana za pesake, turiste i setace, gde su prodavnice, butici, trzni centri..
Obisla sam Santo Domingo uzduz i popreko, po suncu i kisi i ne nadjoh nista slicno... Jos je ostalo da odem u onaj deo Zone Colonial gde su spomenici i tako to, mozda je tamo takav deo grada-turisticki...
Da se pohvalim, nasla sam posao u Juan Dolio u privatnoj skoli, plata ista kao u Srbiji... Neke stvari su jednostavno sudjene i ne mogu da se izbegnu..
Pozdrav!

majamarijana:
Ciao, KLIKA!
Da li u ovoj zemlji, konkretnije u Santo Domingu, postoji neka ulica tipa Knez Mihajlove u Bg, ulica koju svaki glavni grad uglavnom ima, bez saobracaja, rezervisana za pesake, turiste i setace, gde su prodavnice, butici, trzni centri..
Obisla sam Santo Domingo uzduz i popreko, po suncu i kisi i ne nadjoh nista slicno... Jos je ostalo da odem u onaj deo Zone Colonial gde su spomenici i tako to, mozda je tamo takav deo grada-turisticki...
Da se pohvalim, nasla sam posao u Juan Dolio u privatnoj skoli, plata ista kao u Srbiji... Neke stvari su jednostavno sudjene i ne mogu da se izbegnu..
Pozdrav!

Odlicno, koliko znam JD je prilicno malo mesto, dosta srece si imala ako si nasla posao u skoli, u svakom slucaju uzivaj dok traje :-). Ako mozes da zivis sa tom platom, odlicno, nisu pare najbitnije.......cekaj, kazes plata kao u Srbiji, recimo US$ 300, zar to nije malo , cujem da su cene otisle u nebo, koliko placas stan u JD ako si nasla vec neki?

Imam informaciju da su nam uveli vize od 15. novembra. Ne mogu da verujem, mada kada malo bolje razmislim znam zasto se to desilo, premnogo nas je u DR........

Tacno, plata u skoli je malo. Taman za stan, 400 dolara, jer nisam mogla da nadjem jeftinije, placam kao i ostali turisti. Cujem da ima i jeftinije.
Ipak cu da idem u PP da vidim sta jos moze da se uradi.
Nisi mi odgovorio da li u Santo Domingu ima neka ulica ili trg ili nesto slicno gde se setaju turisti..
Kako najlakse da odem busom do PP? Nasla sam neke bus stanice u SD, ali ne mogu da se sporazumem kako treba jer ne znam spanski. A i ona Zona Colonial je tako strasna da mi se uopste ne ide tamo... Kao ciganska mala, ustvari kao Zimbabve pre 2 i po veka..

ulica tipa knez mihajlova?????????????????????????totalno ludilo,ne idi vani tako glupa da nas brukas,kuku ne nego imaju li bureka na mars ,a sto je sa ratom???haiti /dominikana,bijeda totalna,sex turizam "...maninga je smislila amerika da te odvede daleko od seada fudjica..."hahaha
jes da su im zene bruka onako cokoladne i to...lele

majamarijana:
Tacno, plata u skoli je malo. Taman za stan, 400 dolara, jer nisam mogla da nadjem jeftinije, placam kao i ostali turisti. Cujem da ima i jeftinije.
Ipak cu da idem u PP da vidim sta jos moze da se uradi.
Nisi mi odgovorio da li u Santo Domingu ima neka ulica ili trg ili nesto slicno gde se setaju turisti..
Kako najlakse da odem busom do PP? Nasla sam neke bus stanice u SD, ali ne mogu da se sporazumem kako treba jer ne znam spanski. A i ona Zona Colonial je tako strasna da mi se uopste ne ide tamo... Kao ciganska mala, ustvari kao Zimbabve pre 2 i po veka..

Moze da se nadje jeftinije, potrudi se malo.
Tesko da ces naci ista bolej u PP, mesto jeste vece ali pitanje je koliko ima posla, ovo u skoli je gospodski posao.
Ne znam sta ce ti ta ulica o kojo pricas, pa ima onaj njihov poznati Malecon, ne znam za droge, mada iskreno, ne poznajem SD jer sam u njemu bio samo na kratko.

Imas autobusku stanicu, zaboravih kako se zove, ima redovne linije za PP, na svakih sat vremena. Ne znam kako ne mozes da kupis kartu, pa ni ja nisam znao spanski ali sam nekako rukama i nogma objasnio sta mi treba.
Uzmi taxi i o objasni im da hoces da ide su PP, odvesce te tamo. Moj spanski je inace tragican ali probaj ovako da objasnis taxisti sta hoces: Quiero irme a Peurto Plata por autobus........

Pa kako vec nisi naucila osnovne stvari na spanskom, koliko si dugo vec u DR?

beaves:
ulica tipa knez mihajlova?????????????????????????totalno ludilo,ne idi vani tako glupa da nas brukas,kuku ne nego imaju li bureka na mars ,a sto je sa ratom???haiti /dominikana,bijeda totalna,sex turizam "...maninga je smislila amerika da te odvede daleko od seada fudjica..."hahaha

Svaki glavni grad na svetu ima centar i pesacku zonu.
A ti tako pametan, svetski putnice, ratnice, sex turisto i totalni bjednice, sta li trosis, cemu li se nadas!!!!!!

klika:
Moze da se nadje jeftinije, potrudi se malo.
Tesko da ces naci ista bolej u PP, mesto jeste vece ali pitanje je koliko ima posla, ovo u skoli je gospodski posao.
Ne znam sta ce ti ta ulica o kojo pricas, pa ima onaj njihov poznati Malecon, ne znam za droge, mada iskreno, ne poznajem SD jer sam u njemu bio samo na kratko.

Imas autobusku stanicu, zaboravih kako se zove, ima redovne linije za PP, na svakih sat vremena. Ne znam kako ne mozes da kupis kartu, pa ni ja nisam znao spanski ali sam nekako rukama i nogma objasnio sta mi treba.
Uzmi taxi i o objasni im da hoces da ide su PP, odvesce te tamo. Moj spanski je inace tragican ali probaj ovako da objasnis taxisti sta hoces: Quiero irme a Peurto Plata por autobus........

Pa kako vec nisi naucila osnovne stvari na spanskom, koliko si dugo vec u DR?

Mislila sam da poznajes SD. Mogu da se snadjem, imam i recnik spanskog, a govorim malo i italijanski. Pitala sam te jer znam da si bio ovde dugo, da si pun informacija i mislila sam da znas.
U svakom slucaju, hvala!

majamarijana:
Mislila sam da poznajes SD. Mogu da se snadjem, imam i recnik spanskog, a govorim malo i italijanski. Pitala sam te jer znam da si bio ovde dugo, da si pun informacija i mislila sam da znas.
U svakom slucaju, hvala!

Nisam se ja zadrzavoa u SD, taj grad me nije preterano zanimao, vreva, guzva, nista posebno, a i pri tome je papreno skup, bezi odatle.
Ako mozes da zivis od te plate u toj skoli, super, u SD ti nece ni US$1000 biti dosta za zivot.

beaves:

Usred naizgled neuglednog dela grada Santo Dominga, Zoni Colonial, od Parque Independenzia pa do Parque Colon proteze se ulica El Conde Peatonal, pesacka zona, butici, prodavnice, suveniri, restorani, turisti, znamenitosti, spomenik Kristofer Kolumbu..
I zamisli nema bureka!
Vidis da ipak ne znas sve. Nije lepo druge nazivati glupim. A sto se brukanja tice, takav nacin komunikacije nas bruka najvise. Na svim forumima je sasvim normalno postaviti pitanje i na njega dobiti odgovor. Bez vredjanja i provokacija.
Zamolio bih redakciju Foruma Krstarice da povede vise racuna o vredjanju i vulgarnostima, sto na srpskom, sto na spanskom....

E sad sam obisla celu DR i sad mogu da pricam....
Ovaj deo gde sam ja trenutno i koji napustam uskoro je uzas. Boca Chica i Juan Dolio su najdosadnija mesta u zemlji. Santo Domingo je lud grad sa 3 miliona ludih stanovnika. Ima sta da se vidi, Catedral Primada de America i ostali spomenici i crkve, koga to interesuje..
Punta Cana i Bavaro su ono na sta svi pomislimo kad kazemo Karibi.. Luksuzni hoteli, velicine malih gradova, prelepe i predugacke plaze ( noge me jos bole od pesacenja!), beli pesak, palme, raznovrne ribe i skoljke i ostali stanovnici mora i okeana, talasi, ma milina jedna...
Ljudi, ne zalite pare, ako vam se ukaze prilika, posetite pravi raj na zemlji.
A sever zemlje je prica za sebe... Tamo su belci vecinski vlasnici lokala, govori se engleski, nemacki, francuski, tamo je kao normalno, plaze lepe, provod lud, kafici na obali, na plazi, kao na slikama.. Ovde ima posla i moze da se zaradi. Dnevnica je oko 500 pezosa, to je oko 15 dolara, plus 10% od svakog racuna, plus tips... To je pristojno i moze da se lepo zivi. Stanovi su oko 200 dolara.
Za profesore engleskog ima posla u dvojezicnim skolama koliko hoces. najbolje aplicirati u junu, ali i sad gde god da predam CV, zovu me.
Planiram da odem na sever, konkretno Cabarette ili Sossua, da spojim poslove u skoli prepodne, a popodne kafic. Takva cifra je vec nesto zbog cega vredi ostati. A ja sam htela da ostanem i samo zbog prirode, klime, veselih i razigranih ljudi na ulici i mora i okeana.
Price o kriminalu i nebezbednosti za strance su izmisljotine. Neko to plasira sa razlogom i mnogo se preuvelicava. Kriminala ima svuda, negde vise, negde manje. Jedino sto moze lose ovde da se desi nekom turisti je da plati nesto skuplje od lokalaca ako ne dogovori u startu cenu. Na primer, udjem u bus i pitam za cenu karte od Puerto Plate do Sossue i oni lupe 100 pezosa, (3 dolara ), pobunim se i odmah spuste na 30 pezosa, sto je i relna cena. Slicno i po prodavnicama. U supermarketima je drugacije, istaknute su cene i sve je ok.
Pisala bih jos, puna sam utisaka, ali za sada toliko.
Pozdrav iz DR!

Back