''DOMAĆICA'' SAM, TIM SE ''DIČIM'' :)

Domaćica

• Obožavam da stalno radim na svom prostoru

• Prostor mi je bitan, ali nisam opsednuta njime

• Za prostor je važno da je čist, nameštaj nije toliko važan

• Ne, nije mi bitno u kakvom prostoru živim

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Evo ovako ..... ja lično ne shvatam temu ... postavila sam je više šaljivo (mada na kraju ispade čitava polemika oko iste i ulaženje u dubioze koje ni nisam mogla da zamislim, ali ajde, kriva sam) ....

Kad rekoh da neke misle da im je život ispunjeniji od mog - nije moj lični stav, nego redovi ispisani upravo na ovoj temi ... u fazonu moj život je isprazan, a one imaju mnogo toga boljeg da urade od čišćenja .... ako te ne mrzi, pročešljaj temu pa ćeš naći .... ja sad ni ne mogu da se setim ko je to napisao, ali tu je negde zabeleženo.

E sad, zašto osudjivati perfekcionizam. Pa svako od nas je u nekom apsektu perfekcionista - nekome je to higijena, nekome uzgoj deteta, nekome radno mesto .... Zašto kritikovati ''perfekcionizam'' u kući, a ne kritikovati kad se neko opterećuje svojim fizičkim izgledom npr.?

Ja nisam savršena i mnoge stvari u životu ne radim kako treba .... ali je prostor u kome živim jedna od mojih opsesija - volim čistoću, urednost .... volim da mi bude prijatno i lepo u mojoj bazi ..... zato sam i postavila temu - kao što neki drugi ljudi postavljaju teme za one apsekte koji njih zanimaju. Ništa strašno.

To je tačno to što meni nije jasno, a Nataša je rekla kako i ona ipak posmatra žene kroz tu prizmu urednosti :confused: Pa eto, ako biste mi objasnili u čemu je fazon...

I ja bih da saznam, ali mi sve vise deluje da je ovo tipicno razmisljanje od pre 100 godina kad se zena zaista kroz to i posmatrala i vrednovala. Jer nije niceg drugog ni bilo u njenom zivotu.

(A te kutije su izmisljene i za mene :D)

Evo ovako ..... ja lično ne shvatam temu ... postavila sam je više šaljivo (mada na kraju ispade čitava polemika oko iste i ulaženje u dubioze koje ni nisam mogla da zamislim, ali ajde, kriva sam) ....

Kad rekoh da neke misle da im je život ispunjeniji od mog - nije moj lični stav, nego redovi ispisani upravo na ovoj temi ... u fazonu moj život je isprazan, a one imaju mnogo toga boljeg da urade od čišćenja .... ako te ne mrzi, pročešljaj temu pa ćeš naći .... ja sad ni ne mogu da se setim ko je to napisao, ali tu je negde zabeleženo.

E sad, zašto osudjivati perfekcionizam. Pa svako od nas je u nekom apsektu perfekcionista - nekome je to higijena, nekome uzgoj deteta, nekome radno mesto .... Zašto kritikovati ''perfekcionizam'' u kući, a ne kritikovati kad se neko opterećuje svojim fizičkim izgledom npr.?

Ja nisam savršena i mnoge stvari u životu ne radim kako treba .... ali je prostor u kome živim jedna od mojih opsesija - volim čistoću, urednost .... volim da mi bude prijatno i lepo u mojoj bazi ..... zato sam i postavila temu - kao što neki drugi ljudi postavljaju teme za one apsekte koji njih zanimaju. Ništa strašno.

Ma zasto bi uopste nekog kritikovali zaboga?

A ovo sto si napisala za ispunjenost zivota si malo preradila i dodala da ispadne kao napad. :evil:
Da, imam bitnije stvari od ciscenja kuce sto ne znaci da mi je kuca prljava. I niko nije rekao da iz toga proizilazi da je tvoj zivot prazan.

To je tačno to što meni nije jasno, a Nataša je rekla kako i ona ipak posmatra žene kroz tu prizmu urednosti :confused: Pa eto, ako biste mi objasnili u čemu je fazon...

Ne mogu da objasnim zašto mi je taj aspekt važan ... i zašto kod žena cenim urednost i perfekcionizam u kući ... valjda zato što sam tako odgojena.

Isto je kao kad neko npr. ne može da shvati zašto je neko debeo (kad to može da reguliše) i uz to manje ceni jednu takvu osobu.
Isto kao kad npr. vidiš jednu majku koja non stop tuče svoje dete - pa je negde ne možeš da poštuješ zbog toga što je nasilna.
Isto kao kad ne možeš da razumeš kako neko ne voli da čita .... ili da gleda filmove ... ili da šeta pored reke.

Svako od nas ima neke kategorije kroz koje više ili manje može da ceni neke ljude.

Hocu da kazem... meni je tvoj nacin zivota prilicno isprazan i tvoje misljenje, pardon zgrazavanje na to kako se ja ponasam prema mom detetu me ne dotice.

Ma zasto bi uopste nekog kritikovali zaboga?

A ovo sto si napisala za ispunjenost zivota si malo preradila i dodala da ispadne kao napad. :evil:
Da, imam bitnije stvari od ciscenja kuce sto ne znaci da mi je kuca prljava. I niko nije rekao da iz toga proizilazi da je tvoj zivot prazan.

Evo nadjoh tezu o ispraznosti mog života ..... čisto da vidiš da ne izmišljam ... i neka to bude kraj objašnjavanjima.

Nit imam potrebu da se pravdam, niti da objašnjavam ...... Ako vam se tema ne svidja, jednostavno nemoje postovati na njoj ...... ali nemojte me prozivati za svaku rečenicu.

Evo nadjoh tezu o ispraznosti mog života ..... čisto da vidiš da ne izmišljam ... i neka to bude kraj objašnjavanjima.

Nit imam potrebu da se pravdam, niti da objašnjavam ...... Ako vam se tema ne svidja, jednostavno nemoje postovati na njoj ...... ali nemojte me prozivati za svaku rečenicu.

Onda se za to obrati osobi koja je to i napisala, a ne meni.

A ovaj veciti argument da ne treba da se postuje na temi ako se ne slazemo sa misljenjem autora je uvek besmislen.

Onda se za to obrati osobi koja je to i napisala, a ne meni.

A ovaj veciti argument da ne treba da se postuje na temi ako se ne slazemo sa misljenjem autora je uvek besmislen.

Obratila sam se toj osobi ..... ali ne volim kad mi neko kaže da sam nešto preradila i dodala da bi ispalo onako kako ja hoću.... dokazala sam ti da nije.

Drugo, nisam rekla da ne zalazite na temu u kojoj se ne slažete sa autorom, nego da ne zalazite na temu koja vam se ne svidja ..... a to je velika razlika.

Treće .... nema treće ....

Obratila sam se toj osobi ..... ali ne volim kad mi neko kaže da sam nešto preradila i dodala da bi ispalo onako kako ja hoću.... dokazala sam ti da nije.

Drugo, nisam rekla da ne zalazite na temu u kojoj se ne slažete sa autorom, nego da ne zalazite na temu koja vam se ne svidja ..... a to je velika razlika.

Bas naprotiv, meni se jako svidja tema.

A sto se tice "doradjivanja", izvini, ali radis to sve vreme na ovoj temi i da, to ne lici na tebe.

lele ovo ne prestaje :) akam zene :) da si napravimo ring sa blatom,a ja cu da budem arbitar :) natasa,ti si skroz ok postavila temu al si smela sa uma kakve smo mi zene..nije dzaba kineski znak za dve zene na istom prostoru-pijaca...il tako nesto..:) etotako je malo dosadno pa je raspalila da zaebava,kao i svaki put :) macka vracarka je jedna vredna i sposobna zena i svaka joj cast...natasa,nisaam ja mislila da samo mi koje se ne vatamo krpe svaki cas,sposobne da uzivamo,daleko od toga...ja sam pitaja u jednom postu m.vracarku da li ume da se opusti jer me podsetila na moju majku koja nikad nije znala da sedne i popije kafu na miru vec je svaki cas skakala te da namesti cosak od stola te da isprazni pikslu itd..to nista nije bilo zlonamerno...

Od svega navedenog, jedino ne cenim te nasilne majke...
Ali to valjda ima neke logike - a da li je neko debeo, našminkam, ofarban, izgužvan, čita ljubavne romane ili gleda španske serije.......
Ma, stavrno, apsolutno mi nije važno :confused:

Kako smo svi razliciti!
Nasilne majke ne da ne cenim nego ih prezirem potpuno.
Debeli ljudi mi ne smetaju uopste cak su mi nekako u proseku dobrodusniji ( ovo je verovatno predrasuda) od mrsavih.
A literatura koju neko cita i tv program koji neko gleda mi znaci mnogo. Ponekad mi kaze mnogo o coveku bas njegova omiljena knjiga ili film kojem se rado vraca.
Prljave ljude i kuce ne podnosim ali neurednost mi ne smeta mnogo u tudjim stanovima. U mom stanu je nered glavni povod za moju nervozu ne zato sto sam kao bolesno pedantna vec zato sto je taj nered uvek dokaz da su ostali ukucani proveli dan besposleni ne razmisljajuci o tome da li cu moci vrativsi se sa posla "zatrti" tragove nereda koje ostavljaju za sobom.

A sto ti toliko puta vec potezes taj "isprazan" zivot?

ima trece... ti si otvorila ovu temu zato sto hoces da se zgrazavas nad onim prljavusama i uzdizes svoju pedanteriju na nivo velike zivotne vrline jer zelis samu sebe da ubedis da si na pravom putu mada ti je samoj jasno (negde u pustinji tvoje podsvesti) da je to isprazno i samo bezanje od pravih problema koje bi treba da pocistis....

eto, niko ovo nije hteo da ti kaze, ali ja sam dovoljno hrabra za to :D i dovoljno isprovocirana... nisam htela da kazem juce ili prekjuce kada sam bila emotivno angazaovana, nego hladne glave

Meni je asocijacija na reč "domaćica" neka teta u kecelji na tufne, kosa vezana u punđu, jednom rukom lista Patin kuvar, drugom zaliva cveće.
Želja da naš životni prostor bude čist, uredan i nama lep, blage veze nema sa "domaćicama". To je samo ljudska potreba da nam je dom istovremeno i mesto gde se osečamo sigurno, ušuškano, okruženi ljudima koje volimo....

Tema je generalno o nasem odnosu prema prostoru u kome zivimo. Ja sam napisala maltene u detalje kako mi izgleda stan, sta volim, sta ne volim itd i nisam primetila preterano interesovanje za to. Stoga zakljucujem da ova tema nije o tome, a o cemu je - ocigledno je, posto se razvila u potpuno drugom pravcu.
Koliko primecujem, tema je uglavnom o higijeni i tome koliko zapravo vremena provodimo cisteci kucu a ne o namestaju, dekoraciji, stilu...itd.
Da, higijena takodje pokazuje nas odnos prema prostoru ali nije valjda to jedina tema u vezi "domacickih" poslova. iako u uvodnom postu pise nesto drugo.
Druga stvar je ocenjivanje zena (da zena, ne muskaraca, ne znam koji put treba a ponovim da bi neko odreagovao na ovu ociglednu predrasudu da je kuca ogledalo iskljucivo zene) prema tome koliko vremena provode cisteci kucu.
I nema veze sto su se javljale zene koje prosto nemau vremena da odrzavaju kucu non-stop zbog dece uglavnom, NatasaNatasa i dalje insistira na tome da se "sve moze kad se hoce" i da, bez obzira na potpuno individualne situacije koje ovde zene opisuju, i dalje insistira da je "zapustanje" kuce (makar to bio samo jedan dan) osobina pa stoga ne ceni dovoljno te zene.
I ne znam koji put treba da pitam gde su muskarci koji zive u istoj toj kuci? I zasto je lavabo koji neko ne pere svakodnevno (a svi znamo da pasta za zube us.ere lavabo u roku od 5 minuta a i ko ima dugu kosu zna da je dovoljno ocesljati se jednom u kupatilu i par dlaka ce sigurno da se pojavi) samo odraz zenske vrednosti kao.....cega? (to mi nije jasno i dalje).
Dok ovo sve nema veze sa muskarcima i oni se tako ne mere.
A moj traktat o perfekcionizmu je bio upucen onima koji smatraju da kuca uvek i stalno treba da izgleda kao da je tek sredjena i oprana. Mislim, gde, kako i s kim zivite? Koliko sam ja upucena u problematiku :D, tu se motaju neki zivi ljudi i jedino da se non-stop pere, brise prasina, usisava, dezinfikuje - tad ce kuca stalno izgledati perfektno.
Neki ljudi to mogu, a neki ne, a razlozi cesto nisu da je osoba aljkava prljavusa kojoj nije bitno gde zivi. Razloge smo i procitali ovde na temi, a slazete se da je potpuno idiotski pravdati se sto nam lavabo nije upravo opran. :I (Ili ne?)

I naravno onda da ce ovakva postavka (dakle, ne tema) izazvati revolt. Ne znam sta tu vise nije jasno.

Unbeso, ovo je ovde balkan......:)a mentalitet se najteže menja, tako da se kućni poslovi smatrju ženskim poslovima....pa kad se muškarac uhvati usisivača ili sudopere, ili se smatra papučarom ili ga žena hvali....:)jer je neobićno ( ustvari nije ništa neobično). Ipak mi se čini , iz razgovora sa druga ricama da ima sve više nuškaraca koji hoće da obave kučne poslove
ja nisam preterano opsednuta (izvinite ne mogu trenutno da se setim ni jedne druge reči) da sve bude pod konac....Usisavamo svaki dan (dal ja, dal moj muž) svaki dan spremam ručak, dakle svaki dan ima kuvano, lavabo ribam svaki drugi dan a podove ono generalno ribam jednom nedeljno i to isključivo kad deca nisu tu, da ne bi udisala isparenja i hemijska sredstva
ali kad radim kućne poslove, često pomislim koliko su kućni poslovi danas olakšani :mašina za pranje veša, mašina za sušenje veša, mašina za pranje sudova....no da ne idemo dalje, sama tekuća voda i bojler u stanu,tj u kući....pa i razna hemijska sredstva...
nije davno bilo kad se veš prao na reci, kad se u sred leta ložio šporet na drva da bi se skuvalo, kad se voda donosila u kantama iz daleka.., tj kad su je žene donosile .ali dobro, hvala Bogu kad toga više nema!!!!
Lepo je videti čist i uredan stan, i svaka čast onima što ga spremaju,

Back