Domacica ili intelektualKA?

moje srce:
hm, nisam sigurna da li je ovo reakcija na moj post, a ako jeste, da pojasnim.
ne mislim da je lako izgubiti sebe, a ne zelim da zivim ako se ne menjam. nisam panj, nego covek koji uci i zivi.

sto se trpljenja tice, stvarno ne cenim osobe koje preziru rad, i tesko da bih se sa nekim takvim duze zadrzala u vezi (a kamoli braku). ne mislim da preziranje brisanja prasine znaci da neko prezire mene, ali ocekujem da problem brisanja prasine resimo na ma koji od nacina (volim cisto).

ok ok, slazem se sa tobom. svako ima nesto preko cega moze i ne moze da predje. ne znam u stvari sto smo se svi zajapurili oko ove teme?

ZvezdanKa:
Danas sam se srela s jednim drugom, nakon mnogo godina.U razgovoru s njim...."Pera i Zika valjeju robu, a Dara i Mara se hebu za pare"....koje ja BTW uopste ne poznajem, shvatim kako je covek skroz zaostao u nekom proslom svetu i veku. I da ne smaram s detaljima nase ubitacno dosadne jednosmerne konverzacije, koje nisam ni ja zapamtila (jer nisam mogla da slusam :roll: ), shvatim ja kako on pokusava da mi kaze kako "devojka za udaju treba da bude domacica, izglancaj parket, spremi zimnicu, pusti knjige, filmove, jezike, ucenje, karijeru, izlaske...treba i to... ali.." Tada meni postane neprijatno, jer smatram vrhunskim nevespitanjem da neko ko nema veze s tvojim zivotom, daje sebi za pravo da ti deli dobreonamerne savete. Pa se uzdrzim od komentara: "Ti si neobrazovan i iskomleksiran jadnik bez posla, studirao 12 godina, kome majka pere vese i postavlja rucak, i koji se zabavlja s prodavacicom kojoj zabranjuje da se vidja sa svojim drugaricama, jer navodno lose uticu na nju.."
Elem, koji su vasi izbori, drage dame? Da li se trudite da budete u toku sa desavnjima u kulturi, sportu, politici, clubing? Ili redovno peglate, kuvate 2 jela dnevno, brisete prozore jednom nedeljno i u pauzi skoknete kod komsinice na kafu? I kako reagujete na ovakve provokacije? Zahtevi za zanama supermenima su napredovali u zahteve za zenama super supermenima!!!

pa ja ovo uopste nisam dozivela kao provokaciju...covek izneo svoje misljenje, ima pravo na to... sto ne znaci da se slazem sa njim... ali nije mi jasno sta je tebe tu uznemirilo?

Uznemirila me je konstatacija da ne stizem sve da uradim, sto i pokusavam sve vreme da kazem... Elem, svima je jasno da se jedno zrtvuje za drugo. Skoro sam promenila status i tempo zivota, jos uvek se prilagodjavam i tema je imala za cilj da mi odgovori na pitanje na koji nacin funkcionisu zene, i koji su im izbori. Nije anketa u pitanju!!!

Nemam pojma gde nestadose 2-3 moja posta... sinoc su napisani, bili tu...

sve je vec zauzeto:
ok ok, slazem se sa tobom. svako ima nesto preko cega moze i ne moze da predje. ne znam u stvari sto smo se svi zajapurili oko ove teme?

Zajapurili?!! :oops: :lol: A ja samo pozvala ljude na razmenu misljenja, medjutim sve je ispalo kao velika provokacija i prozivka!! Ali jeste zanimljivo, mora se priznati!!! Dosta se govori o uzivanju i spontanosti i cesto se pominje lenjost, kao najveci neprijatelj. Sto u ovom slucaju znaci krpu u jednu, teorijsku fiziku u drugu ruku. Pozivanje glasom (ili kaok se to strucno kaze) je obavezna opcija na mobilnom 1 i mobilnom 2 pa i na fixnom telefonu, ne znam da li postoje daljinski za tv sa istim performansama?? :wink: :lol: I uzx sve to uzivancija i spontanost... krpom levo, pa desno, onda kruuuuuznoooo.. Mozda malo razgibavanja uz put, jer polecem za Sidnej veceras, pa cu propustiti fitnes, mada je instruktor extra zgodan.... mmmmm uzivancija je gledati ga :lol: :lol: ....Cast izuzecima, sve ste se toliko nahvalile, kao da ste procitale clanak na internetu "zena za XXV vek"!! (Ovo je misljenje vama nebitne i nekompetentne osobe, ali verovatno sledi Women Wars Episode III. - Which One is The Most Active, Satisfied and Selfconfident?)

Silent Bob:
Joooj, al' si opasna... Pa kako mogu u tvoj termin kad si ga ti zauzela... a, iskreno, meni to i netreba... 8)

E dosadan si, a ocigledno ne pazis sta ti se govori,sto implicira da nemas pravo da komentarises, ali da ti ponovim:" Necu ici VISE, zahvaljujuci tvojoj analizi!!!" :lol: :lol: :razz:
Osim toga si se previse lako upecao, bice da ti je 22 godine maximalno... 8-)
I is s moje teme!!! Ne znas cak ni da se glagol pise odvojeno od negacije :roll: ( od cega mi se iskreno povraca), siris neobrazovanje, medju finim zenskim svemogucim svetom!!! :wink:

ZvezdanKa:
E dosadan si, a ocigledno ne pazis sta ti se govori,sto implicira da nemas pravo da komentarises, ali da ti ponovim:" Necu ici VISE, zahvaljujuci tvojoj analizi!!!" :lol: :lol: :razz:
Osim toga si se previse lako upecao, bice da ti je 22 godine maximalno... 8-)
I is s moje teme!!! Ne znas cak ni da se glagol pise odvojeno od negacije :roll: ( od cega mi se iskreno povraca), siris neobrazovanje, medju finim zenskim svemogucim svetom!!! :wink:
- Logika ti nije jača strana... pošto je sasvim očigledno da si rekla da zahvaljujući mojoj analizi tebi to više netreba, to sasvim dovodi do zaključka da je ipak tvoj doktor nadležan da odluči da li ti treba ili ne, a ne ti... Touche! 8)

- Ipak, pošto intelektualka kao ti uzima za pravo da nekog ispravlja što se tiče pravopisa, zamolio bi te da mi objasniš značenje reči kao što su:

is
povraca
siris
medju
cega

Mislim, ja te reči ne razumem, hoćeš li da mi prevedeš? Mada je verovatno da đčćšž nisu još stigli do tvoje planine i tvog sela... sneg, vukovi, nepristupačni vrhovi... Olala... Touche#2 8)

Tjurkaville je otvoren... 8)

Drago mi je sto sste ukljucene u temu, ocigledno ima mnogo da se kaze, cini mi se da ja ovde samo objasnjavam o cemu se radi, ali nisam ni navela kako to u mojim ocima treba da izgleda. Mislim da treba posvetiti najvise vremena ljudima!!! Tu ubrajam ljude iz nase okoline, ljude koji nas zanimaju, ljude koji nam znace:Porodica, prijatelji, sirocicima, decko, muz... Kad ides u bioskop, ides s deckom, ili kad kupujes sminku mozes s drugaricom pa svratite na kaficu... Kucni poslovi koji su mnogo dosadni, su neizbezni... Jedno nedeljno prepodne je sasvim dovoljno... Onoliko vremena u GSPu( provodim ja i jos milion ljudi, verovatno i neka od vas) fino za citanje novina ili knjige... Posao neizbezan detalj u svacijem zivotu... i dosta je 8 sati rada dnevno, ako je od tih 8, 6 posao, a 2 caskanje, a ne obrnuto... Osim teretane, trcanje po Adi, opet u drustvu( a kome treba drustvo za trcanje kad ima decicu)... Elem, sve je moguce postici u nekom obliku i u nekoj varijanti!!! Najvise zanemarujem usisavanje i prasinu, jer verovale ili ne... zauzeta sam drugim stvarima da bih je primetila.. I toliko stvari kojima nisam zauzeta ali bih volela da ih se prihvatim... A gde da ih stavim?!?!? Inace brzo spavam!!! :)))

Silent Bob:
Ja ne pijem kafu uopšte!

A što se tiče teme... pa, vidiš... ne znam kako drugačije da ti to saopštim... jbiga, mora ovako, nema drugog načina... tj verovatno ima, ali me mrzi da tražim...

Elem, razumem ja tebe... teško je to, a i ima puno takvih ljudi... to me podseća na jednu priču koju sam čuo pre par godina... mrzi me da prepričavam, pa ću ukratko... radilo se o nekom liku koji je 1944. sišao sa svoje planine i u roku par godina, postao neko i nešto u vojsci... sad, taj momak je bio teška budala, te se počeo svetiti svima koji su mu se zamerili n aovaj ili onaj način,a sve u ime narod ai bratstva i jedinstva... e sad, ti si vrlo slična, sišla si sa planine ideš na neki fax (ili si završila srednju) i sebe smatraš emancipovanom intelektualkom... u kratkom vremenu svoju lenjost i generalnu tupost si zamaskirala emancipacijom i ženskim pravima... a verovatno ni ne znaš značenje tih reči, nego si ih čula negde, pa ih sad samo kao papagaj ponavljaš...

Ti si opasna, ti si cool, uvek 'ladna i proračunata, nemaš emocije, a porodicu smatraš najvećim zlom... muža ili dečka imaš samo zato da bi ispala cool u društvu...

Fucked up beyond all recognition...

U tvojoj prici prepoznala sam mnogo osoba zenskog pola iz mog okruzenja, koje sto ti kazes studiraju neki faks i misle da su samim tiim inteelektualke a pola njih ni ne zna sta to znaci. Al si ih opisao svaka ti cast...

Misanthropos:
Da budem u toku sa "clubing"-om? Mmm... vidi se uticaj popularnih chasopisa i tv emisija, koje usiljeno propagiraju neku shemu ponashanja kako bi se bilo toboze urbanim. No, evo mog odgovora:

1. Domacice se josh jedino po selima vidjaju. Takva koja je samo domacica zaista i ne moze biti intelektualka, i ne moze se nikome dopasti. Svodi se na marvu koja radi, i koju, kako rekoh, niko ne moze da voli, inace bi voleo i volove u shtali.

2. Devojka koja je intelektualka sigurno ce znati da spremi za sebe dobar ruchak, dobru vecheru, i to ce raditi kad god joj se prohte. Bice i domacica i intelektualka. Nece niko drugi da bude angazovan na tom planu. I ne mora da bude upucena u "klabing" da bi bila intelektualka, niti je potrebno da bude popularna da bi izbegla etiketu domacice.

Cudo jedno koliko se moze u poruci provuci onaj nivo nauchenog sa mainstream medija koji sve postavljaju u krajnostima, pa tako i intelektualku koja stvarno to jeste izjednacavaju sa nekom klubashicom (ili joj postavljaju zahtev za klubashenjem).

Sta da kazem osim impresionirana sam tvojim stavom i u potpunosti se slazem sa tobom.

e, da se i ja izjasnim. podela iz naslova mi se ne dopada. ne želim da me neko tako ukalupljuje. takođe, ne mislim da se mora biti samo jedno. neko je već napisao da žena ionako u svom životu uvek igra bar nekoliko uloga. ja želim da budem sve, odbijanjem neko aspekta bih pretpostavljam osiromašila sebe. možda bi me neko ukalupio u ovo drugo zbog školovanja i šta ti ja znam, ali želim da budwem sve. i, na primer, jednog dana majka, i to baš ona zarozana s decom u samopozluzi :lol. želim da budem ispunjena sa što više strana i da se isprobam u što više uloga. to može jako da obogati ličnost...

za mene je domaćica intelektualna kategorija...žena koja ide (a ne mora) na posao, ili sedi kod kuće, ili ide na posao, vrati se, šerpe i lopnci su joj jedina misija....šeta kod manikira, gluvari levo-desno, glumi sve svoje uloge supruge, rodjake....zaove i šurnjaje, a nema ništa u glavi, niti je ikad zaradila za parče hleba, bleji u tv ekran.......a ne mora da znači ni da ume da kuva......

intelektualka koja voli da kuva je moj izbor......

sve je vec zauzeto:
... jer boze moj, ako on prezire brisanje prasine to znaci da prezire i mene!!!
Ovo se valjda odnosi na post Harmony i to na rečenicu koja je mene oduševila, a pogrešno je shvaćena.
Da, i ja imam utisak da osoba koja smatra da je pranje sudova (naročito, ovde :lol: ) nešto gadno i mrzi to (dosta njih je izjavilo da se groze pranja sudova, koji je mogući razlog za to osim gađenja?... a koji god da je...), a istovremeno to izgovara u stilu "ja ću sve da radim al' to neću... valjda će ona, moja žena, neka... Podrazumeva da to pranje sudova i jeste namenjeno njoj (u nedostatku mašine za pranje sudova jel'te, danas niko ni ne razmišlja o domaćinstvu bez veš-mašine), pa kad je već tako on će da odradi svaki posao koji ne smatra gadnim ili jadničkim da joj "pomogne", ako ona neće da pere te sudove u pitanju je neadekvatna žena.
Prevedeno - da li sam ja njegova buduća žena, u ulozi domaćice, radna snaga (stoka, krava, konj) ili neko ko kao domaćica radi stvari iz osećanja odgovornosti, ne što "tako treba"? + Zašto je posao koji je za njega gadan, bljak, dosadan ili ponižavajući za mene podrazumevani, i šta sam onda ja u odnosu na tog nekog njega?

Lexa:
Ovo se valjda odnosi na post Harmony i to na rečenicu koja je mene oduševila, a pogrešno je shvaćena.
Da, i ja imam utisak da osoba koja smatra da je pranje sudova (naročito, ovde :lol: ) nešto gadno i mrzi to (dosta njih je izjavilo da se groze pranja sudova, koji je mogući razlog za to osim gađenja?... a koji god da je...), a istovremeno to izgovara u stilu "ja ću sve da radim al' to neću... valjda će ona, moja žena, neka... Podrazumeva da to pranje sudova i jeste namenjeno njoj (u nedostatku mašine za pranje sudova jel'te, danas niko ni ne razmišlja o domaćinstvu bez veš-mašine), pa kad je već tako on će da odradi svaki posao koji ne smatra gadnim ili jadničkim da joj "pomogne", ako ona neće da pere te sudove u pitanju je neadekvatna žena.
Prevedeno - da li sam ja njegova buduća žena, u ulozi domaćice, radna snaga (stoka, krava, konj) ili neko ko kao domaćica radi stvari iz osećanja odgovornosti, ne što "tako treba"? + Zašto je posao koji je za njega gadan, bljak, dosadan ili ponižavajući za mene podrazumevani, i šta sam onda ja u odnosu na tog nekog njega?
inferiorno biće.
nažalost, mnogi muški tako misle :roll:

sve je vec zauzeto:
e da i ta netolerantnost to je isto in.
vazno ja da ne izgubis deo sebe i da se ne promenis, i da ne trpis nekoga ko se u necemu ne slaze sa tobom. jer boze moj, ako on prezire brisanje prasine to znaci da prezire i mene!!! jel to neka nova psihologija ili je to postao novi zdravi razum???
zar ocekujete da sve bude onako kako ste vi zamislile ili ipak progledate kroz prste za neke stvari???
kazu da su rigidne osobe nesrecne...
ahaha..a da ti tim RIGIDNIM zenama progledas kroz prste, i dohvatis krpu..tek onako, da dokazes kako si bolji, pametniji, tolerantiji:)

misim, decki, budite realni..zene su postale nemoguce..traze kojesta od vas..zbilja nepodnosljivo! ali, kao i uvek kroz istoriju,BUDITE MUSKARCI! umesto da osvajate nove teritorije, otkrivate amerike ili izmisljate struju, pokusajte da poradite makar neke , banalne stvari..npr, da sklonite carape...pokazite tim ostrokondzama da vi mozete, samo ako ocete:lol: :lol: :lol:

pročitala sam novi scandal. idem sad da smotam sarmu.
i zaperem mužu noge.
posle ću da čitam umetnost for dummies.
tako se brzo uđe u fazon..pa misle da sam pametna.
eh kako je lepo bilo dok smo lepili slike sa bombonjera po zidovima..
paČiĆi, maČiĆi..ma milina da gledaš.
i heklano. svuda. volim to.
eh ovaj moj muž pročitao i da vinchi for dumiies, pa sad oće ulja na platnu.
će prospem zejtin, o čas posla.
e, stoja ima novog švalera. sad će d mi počne menjam ženu.
moram da idem.

pajamaca:
pročitala sam novi scandal. idem sad da smotam sarmu.
i zaperem mužu noge.
posle ću da čitam umetnost for dummies.
tako se brzo uđe u fazon..pa misle da sam pametna.
eh kako je lepo bilo dok smo lepili slike sa bombonjera po zidovima..
paČiĆi, maČiĆi..ma milina da gledaš.
i heklano. svuda. volim to.
eh ovaj moj muž pročitao i da vinchi for dumiies, pa sad oće ulja na platnu.
će prospem zejtin, o čas posla.
e, stoja ima novog švalera. sad će d mi počne menjam ženu.
moram da idem.

i šta si htela ovim da kažeš...da si radoznala ljankase? pa dobro............

jel to lid iz cosmopolitena? ......kad pročitaš, dođi da mi podigneš čarapice, srozale se.ko stoja........... : )
elem....kaže ovde jedna (neću da citiram, posle moram da se ganjam sa pacijentima).................. kao........ radi ceo dan dva posla, jede po restoranima........ radi na sebi, vozi bike, i sve puna usta hvale....kao voli umetnost, a eto "i film, ako je to umetnost"......e, ta što je to pisala je domaćica..gnom..džabe, bre, sve.. ........

Back