Domaci zadatak

E stvarno nekako mi ti jezici nikako ne idu uvek sam kuburio sa njima....mada znam da parlam osim srpskog i english,spanish i malcice razumem portugize ali generalno sam dno po tom pitanju....zato sve ostalo razbijam :)

A najvise sam mrzeo te sastave,ucenje pesmica i citanje lektire.....jos u srednjoj se morala procitati svaka ako ne zelis 1 za kraj....umirao sam....sva sreca bilo nekih filmova Ana Karenjina ,Tihi Don i sl....mada i to sam jedva odgledao...jedva sam cekao da se ona kravetina baci pod voz i da bude kraj.

Iskreno poludela sam kad sam cula od sina da roditelji pisu sastave....a on koji je pisao sam dobije 4.....a oni kojima su pisali roditelji dobiju 5....i bila sam svjedok kad je moja drugarica sastavljala pismeni sinu....on nauci napamet i tako..........z:hm:.....i skoro zateknem mog klinca kako trazi po internetu....nadjem "Sumnjivo lice" na stranici neta.....pitam sta mu je trebalo....a on kao za pismeni.........on nije procitao knjigu z:shock:z:shock:z:shock:....imao je jedno duuuuuuuuuuuugo predavanje....a trebalo mu za "sutra"......zato je pisao slobodnu temu......z:((

Ne kazem evo ja sam mu crtala radove zbog istog slucaja,jer dok je sam vjecito dobije 4.....i tu sam ljuta na pojedine profesore....jer ne uocavaju razliku....i bas treba nagraditi kad dijete sam nesto uradi.....i da se pravilno ocjeni....jer kad sam ja bila skolarac....prva nisam dozvoljavala da moji nesto rade sem provjere neki put.....bila sam bas samostalna....

I znam sta moja kuma misli o tome i ona je profesor.....i bas iskomentarise kad ja nesto pravim ceri za vrtic....jer kako ona kaze to sve treba raditi tamo....z:hm:

I meni to ide na živce. Mogu misliti kako bi bilo da imam neko dete i da ono dobija dvojke, trojke, dok ostalima pišu mame i starije sestre, braća... :neutral: sreća pa sam uvek dobijala petice, inače mi ne bi bilo svejedno što toliki drugi dobijajju iste, a da znam kako su ih "napisali". Jednom dve devojke napisale, slučajno :))))) potpuno identičan sastav za pismeni, uzele od iste osobe :)))) i nisu imale gramatičkih grešaka, mislim ništa što bi pokvarilo ocenu..... jedna dobije 5, druga 4.
Nije ni čitala :neutral: podelila ocene nasumično.

Pa ne razumem... pa šta ako neko sinu sastavlja domaći?
Zbog čega je to loše? Ne može da igra fudbal, basket umesto njega, ne može da ostvari neki status u društvu umesto njega, ne može da se pobije umesto njega, ne može da se zaljubi umesto njega, ne može da bude hrabar umesto njega, ne može da živi život umesto njega, da bude on i donosi zrele i pravilne odluke umesto njega... ali može da mu napiše domaći ako ovaj to zatraži : ))

Pa ovaj..... zato što to on treba da napiše :neutral: mislim, što onda uopšte ide u školu?

Nije sve ni u igri, ipak :neutral: znam ja da na forumu postoji neka odvratnost prema deci koja uče i koja su mirna jer to "nije zdravo" i sve ali..... ovo što si napisala se može uporediti sa: pa šta ako je ukrao ponešto u prodavnici..... neka je on živ i zdrav.

Mislim, i nije strašno, ali nije baš ni poželjno :neutral:

I što bi ostala deca morala da se takmiče sa njegovom mamom, umesto sa njim? Je l to fer prema njima?

Ocene se daju iz proseka, to je prosto tako. Ne postoji apsolutna vrednost za peticu, nego je petica najbolji rad... rad njegove mame.

U ostalom... jel ste normalni? :lol:
Ozbiljno... Vama je prvima bitno to što drugi ljudi rade, pa i pišu domaći deci... a možda ne pišu nego su im deca pametnija od vaše... a možda samo izgleda da su im deca pametnija od vaše, al što bi to bilo bitno kada ste samo vi svesni toga da vaše dete nije gluplje :lol:
Ja sam za podršku deci... pa hebo mater mogu ja da napišem bolji rad i budem pametnija od Perine mame :lol:
... Mislim ako će i roditelji da se takmiče, pa i na takav način odma sam za :D

Pa ne razumem... pa šta ako neko sinu sastavlja domaći?
Zbog čega je to loše? Ne može da igra fudbal, basket umesto njega, ne može da ostvari neki status u društvu umesto njega, ne može da se pobije umesto njega, ne može da se zaljubi umesto njega, ne može da bude hrabar umesto njega, ne može da živi život umesto njega, da bude on i donosi zrele i pravilne odluke umesto njega... ali može da mu napiše domaći ako ovaj to zatraži : ))

loše je zato što i on to može...a nikad neće saznati da može...:(

Pa ovaj..... zato što to on treba da napiše :neutral: mislim, što onda uopšte ide u školu?

Nije sve ni u igri, ipak :neutral: znam ja da na forumu postoji neka odvratnost prema deci koja uče i koja su mirna jer to "nije zdravo" i sve ali..... ovo što si napisala se može uporediti sa: pa šta ako je ukrao ponešto u prodavnici..... neka je on živ i zdrav.

Mislim, i nije strašno, ali nije baš ni poželjno :neutral:

Nije isto lekso.
Ja ne volim školu ali smatram da je neophodna.
Društvo u školi je prinudno okruženje deteta u kome ono ne mora da se oseća ni prirodno ni poželjno.
Ne kažem da je ceo sistem obrazovanja loš... Ali ako primetiš da postoje propusti, ako ZNAŠ da roditelji pišu domaće zadatke deci - pa majkumu što tvoje da bude crna ovca u toj grupi... Ako nešto kažeš učiteljici - dovodiš u pitanje status tvog deteta u toj grupi malih surovih ljudi koji će mu džigericu pojesti

Ozbiljno... Vama je prvima bitno to što drugi ljudi rade, pa i pišu domaći deci... a možda ne pišu nego su im deca pametnija od vaše... a možda samo izgleda da su im deca pametnija od vaše, al što bi to bilo bitno kada ste samo vi svesni toga da vaše dete nije gluplje :lol:
Ja sam za podršku deci... pa hebo mater mogu ja da napišem bolji rad i budem pametnija od Perine mame :lol:
Pa ja zapravo pišem iz ugla deteta, pa ZNAM ko je napisao sastav sam, a ko ga je pozajmio, ili kupio... prosto, kažu.

E sad, kažem, sva sreća pa nije bilo tog pismenog da nisam bila specijalno pohvaljena :rumenko: tj. pisala sam ih teoretski bolje nego sve njihove mame..... (teoretski, jer ko zna koliko su to čitale...) ali evo ima drugi primer, o kome sam već pisala. "Drugar" kupi elaborat za 20 evra, ništa nije radio cele godine, svima to kaže :eek: i dođe kod profesora, preda ga a da pri tom ZNA da ga niko nije završio..... i još, mrtav ladan, kaže kako smo mi lenji :mrgreen: i kako je on uspeo da završi na vreme..... meni je dan danas žao što ga nisam ocinkarila. Jer je jadan, a mi smo ispali još jadniji... i tako. A ja tada nisam imal 20 evra :rumenko: a i da sam imala ne bih nikada potpisala tuđi rad.

Nije isto lekso.
Društvo u školi je prinudno okruženje deteta u kome ono ne mora da se oseća ni prirodno ni poželjno.
Ne kažem da je ceo sistem obrazovanja loš... Ali ako primetiš da postoje propusti, ako ZNAŠ da roditelji pišu domaće zadatke deci - pa majkumu što tvoje da bude crna ovca u toj grupi... Ako nešto kažeš učiteljici - dovodiš u pitanje status tvog deteta u toj grupi malih surovih ljudi koji će mu džigericu pojesti
Da ti pravo kažem, ja bih pustila dete da dobija svoje dvojke. Jer, svako zna za dvojku. A kad se završi škola, prosek i nije mnogo bitan. A ako je stalno dobijao dvojke, ionako nije za fakultet. Mislim, uopšte te ne zezam, ne bih mu/joj pisala sastave, možda, aj da ne grešim dušu, ako je baš pitanje prolaza godine, jednom u životu..... meni je uvek bilo ispod časti (ne mogu da nađem bolji izraz za to osećanje) da potpisujem tuđe radove, tako bih isto posmatrala i svoje dete. A ako Žikina mama misli da je to OK, neka mu piše sastave, to nije moj problem.

Dok se ne dogodi nešto poput ovoga sa elaoratom, a takve i treba cinkariti :evil:

Не разумем страх родитеља од просветних радника.
Боље да ћутим и учим дете корупцији од малих ногу, него да научим да искрено каже учитељици, професору..оно што јесте? Ужас!

Писање домаћих деци? Па то је срамота за одраслу особу која то ради.
Мислим да родитељи тиме показују детету како боље знају од њега. Чуј, још и да не знају?
После се брукају пред рођеном децом кад треба да ураде нешто из хемије или физике.

Као учитељ згражавам се кад родитељ уради домаћи, то је обавезно јединица!
Дете за свој рад не може да добије 1, ако се иоле потрудило.

Својој деци нисам радила домаће задатке никад, а њихове оцене су њихова ствар, они морају да науче да се изборе за свој статус.

Родитељ нека буде родитељ, а просветари су плаћени да буду то што јесу.

to po paroli...ako ih ne možeš pobijediti,pridruži im se?
možda je to na kraće staze dobro za djecu,dobijaće petice...ali dugoročno gledano,razviće se u nesamostalne osobe...u životu neće uvijek biti mame i tate da potegnu umjesto djeteta...mada,ti koji su navikli da neko drugi radi umjesto njih uvijek će naći nekoga da mu se nakače na grbaču...druga stvar je ako se dijete samo snađe,prepiše i slično,mada i to nije dobro ako baš pređe u naviku...a i nastavnici se prave blesavi,kao da je teško prepoznati šta i kako piše dijete,a kako odrasli...i najveća je i greška u (nekim)nastavnicima što su površni i nezainteresovani za suštinu...bitna je samo forma i ocjena...i zašto bi se dijete i trudilo,kad su tu mama i tata da pišu sastave i lektire...

:think: I sta ih ucimo time ???

Nije isto lekso.

Bas zbog toga da ne bude crna ovca i ja nacinila gresku.....kasnije je ocekivao sve od mene....gdje mu nestade samostalnost....z:hm:...u redu je pomagati ali ne i sve umjesto djeteta uraditi.....problem je upravo sto pojedini profesori ne uvidjaju razliku...neka mu pise mama,ali ne moze dobiti 5........jer zaboga vidi se da dijete nije pisalo,ako se iole poznaje....

Не разумем страх родитеља од просветних радника.
Боље да ћутим и учим дете корупцији од малих ногу, него да научим да искрено каже учитељици, професору..оно што јесте? Ужас!

Писање домаћих деци? Па то је срамота за одраслу особу која то ради.
Мислим да родитељи тиме показују детету како боље знају од њега. Чуј, још и да не знају?
После се брукају пред рођеном децом кад треба да ураде нешто из хемије или физике.

Као учитељ згражавам се кад родитељ уради домаћи, то је обавезно јединица!
Дете за свој рад не може да добије 1, ако се иоле потрудило.

Својој деци нисам радила домаће задатке никад, а њихове оцене су њихова ствар, они морају да науче да се изборе за свој статус.

Родитељ нека буде родитељ, а просветари су плаћени да буду то што јесу.

Eto bas tako razmislja i moja kuma..........sto ona kaze npr neko dijete ima trojku.....i zna stvarno za toliko.....vece sanse ima za fakultet od onog koji ima maminu peticu....:)

Sad je nakrpiste :lol: a nije ona sad nešto specijalno napisala, mislim, garant biste i vi bar u nekoj prilici pomogli detetu. Pa i sam rad domaćih zadataka sa decom je doučavanje koje mu/joj ne može mnogo pomoći, jer će se navići na to i odbijati da pazi na času..... znači, postoji mnogo stvari koje ljudi rade pogrešno.

Pisala sam jednom o dguru koji je svoj rođendan provodio sam u sobi, dok ne završi 100 zadataka što mu mama zadala..... danas je na matematičkom, ima sve desetke, ali ne mislim da je genije. Nikada nisam mislila. Mislim da je jako pametan i to je sve. Samim tim, jako nesrećan. Ne mogu da tvrdim, ali meni je sve to bilo baš surovo, teranje.
Moji su rekli da je škola moja stvar i da će mi koristiti da se malo potrudim, a nisu ni morali, sve mi je to bilo zanimljivo u početku, isto kao i igranje, fizičko, likovno, muzičko, geometrija, srpski i biologija..... hor, literarna, sve te gluposti..... bile su mi zanimljive koliko i "između dve vatre" na ulici sa klincima do kasno u noć..... i ništa nisam izgubila, ne tada.....

E sad, šta ako je detetu sve u vezi škole posebno dosadno?

Pa ne znam. Onda nije za školu, kraj. Mislim da to nije ništa katastrofalno priznati. U životu je najvažnije biti ono što si, otrcana fraza, ali jedina tačna. I samo tako ćemo biti srećni. A sreća je ono čemu svi težimo i ono što želite svojoj deci je l?

Pa ja zapravo pišem iz ugla deteta, pa ZNAM ko je napisao sastav sam, a ko ga je pozajmio, ili kupio... prosto, kažu.

E sad, kažem, sva sreća pa nije bilo tog pismenog da nisam bila specijalno pohvaljena :rumenko: tj. pisala sam ih teoretski bolje nego sve njihove mame..... (teoretski, jer ko zna koliko su to čitale...) ali evo ima drugi primer, o kome sam već pisala. "Drugar" kupi elaborat za 20 evra, ništa nije radio cele godine, svima to kaže :eek: i dođe kod profesora, preda ga a da pri tom ZNA da ga niko nije završio..... i još, mrtav ladan, kaže kako smo mi lenji :mrgreen: i kako je on uspeo da završi na vreme..... meni je dan danas žao što ga nisam ocinkarila. Jer je jadan, a mi smo ispali još jadniji... i tako. A ja tada nisam imal 20 evra :rumenko: a i da sam imala ne bih nikada potpisala tuđi rad.

Ja znam da si ti ozbiljna, odgovorna i vredna mlada žena.
Znam da ti je obrazovanje na prvom mestu
Znam i iz ranijih postova da si u tom fazonu...

Ali ako je neko drugačiji i ima drugačiji put do svojih ciljeva - ignoriši.

Generalno valjda, učiš i napreduješ zbog sebe a ne zbog drugih, tebi je najbitnije dokle ćeš dogurati - meni najviše smeta kod ljudi koji su u tom fazonu što ne znaju da cene sebe do te mere da ih se jednostavno ne tiče što je nešto što je nefer prošlo.... Kako bih ti rekla - poređenje sebe sa drugima koji su isti rezultat postigli sa mnogo manje truda... Neka su postigli, ko neda na mostu platiće na ćupriji... Možda samo trenutno izgleda tako da su ,,bolje prošli" a u stvari nisu...

I to ću naučiti svoju ćerku - ako hoće naravno, uvek može da dobije podršku i pomoć s moje strane ali s veeelikom istinom da to nije baš tako dobro za nju samu...

Prosto imam i sopstveni primer - Gle lekso, ja sam npr. uplatila vožnju. Odvozala sam sve časove, bila sam perfektna. Na polaganju sam videla kako je pandur pomogao nekom dečku da reši test... Toliko sam se smorila što sam to videla da sam više obraćala pažnju na to šta oni rade nego na svoj test. Naravno, pala sam taj put :lol:
Posle polaganja prilazim liku i pitam ga - burazeru, daj kaži kome i koliko, vodim te na kafu ;)
I kaže ,,burazer" meni kome i koliko, ostavi mi broj posle kafe.. Da, da čujemo se, važi :roll:
I Maja lepo, spriemi toliko para i da.

Dobila sam vozačku ladno....

.... i nikada u životu nisam sela da vozim.

I to je za nauk - meni makar, a biće i njoj SAMO SVOJA POSLA GLEDAJ, zabole te baš šta drugi rade i kako rade... Ko zna šta je s tim likom i jel živ uopšte... Ja sam tu i od tad gledam na stvari iz drugog ugla.

Naravno, nikada joj ne bi zabranila tako nešto. Dok ne proba jednu i drugu stvar neće znati koja je bolja za nju. A to sve zavisi od onoga što dete želi da postigne.

Kako pomoći detetu da se snađe i odabere šta je najbolje za njega?
Otvoriti mu obe solucije... Pisanje domaćeg zadatka za dete, kad bolje pogledaš i nije toliko strašno. Neka zna da i to može.... dobiće 5, ma možda 5+++++++ i biće pohvaljen od strane profesora.... ali u očima druge dece on je lupio sebi etiketu tupsona kome mama piše rad i to je neopozivo makar se samo i jednom dogodilo... ALI s druge strane ako drugima mame pišu domaće zadatke koji su daleko ispred onoga što je dete u tom uzrastu u stanju da napiše i to prolazi NAPIŠI. Ako je javna tajna to što se u školi radi, moje ti zarad svog deteta da otkrivaš i isteruješ pravdu neku. Nek to uradi neko drugi ako mu se radi :lol:

Samo polako... svaka generacija je pametnija od prethodne

Не окрписмо је, Лексо, помоћ је једно, а урадити нешто уместо неког је сасвим друго.

Помоћи значи дати смернице, прегледати, обратити пажњу..

А урадити уместо неког нешто...Па докле?

Мало ћу да офтопикујем, али ми једном другарица рече како је она, за разлику од мене брижна мама. То се огледало у томе што је свом сину писала домаће и брисала му гузу у другом основне! А ја својима нисам, него их оспособила да то раде сами, па нисам била брижна!

Кажем јој, важи, ја ћу сад бити брижна, писаћу им домаћи и брисати д.упе док се не ожене!
После нека им то ради жена, или ко већ?

Где је граница, ако нешто радимо уместо њих'

П.С. Слажем се са тобом у свему што си написала овде.

Back