Domaći Rep

thruo:
honda-1-1.gif

.....

Šta sam glupo napisao?! Moje mišljenje!

Voleo bih da mi kažeš šta ti vidiš u Đusu?!

Ja sam njega veoma poštovao pre... "Na nivou" i "Hip-Hopium" su vrh albumi... Ali "Brat minli" nije čak ni dobar marketinški potez... Čak šta više, album je propao... ni ne prodaje se nešto puno kod ekipe koja ne sluša rep, a o prodaji kod repera ne bih ni da pričam...

thruo:
Evo da ocenim domaće poznatije repere koji su izdali album (od 1 do 10):

Ikac - 1
Lud - 5
Demian - 10
Ajs Nigrutin - 100
Timjah - 100
SkyWikluh MC - 100

T.H.Cela Familija - 0
Juice - 0
Demonio - 5
FastFlowz - 5
Shorty - 5
Marčelo - 100
Flip-Flop - 9
MC Pax - 5
..................
sto 1 za Ikca samo cu to da te pitam?? :shock:

Ma znam... Meni je Demian gotivan... ali Ikac je teško sranje... No... ---) PROČITAJTE

PROZIVKE BY PERHAELO

V.I.P. - EKIPA STIGLA

Ovaj vec dobro znani i vise puta odslusani album [nazalost] je vrhunac gluposti.V.I.P je nasa domaca [Serbska] grupa hip hop orijentacije i kao takva zasluzuje da bude razapeta na krstu.Dva morona koja samo znaju za pare i kola priredjuju nam ovaj hip hop spektakl."Ekipa stigla" kako joj i ime kaze demonstrira mogucnosti Bassivity kuce.Marketing na izuzetno visokom nivou,zbog toga im se skida kapa.Spot "Moj zivot" je istovremeno najavljivao i reklamirao tada predstojeci album,bio je na soundtracku filma "1 na 1" i dao je da se ceka na Bassivity Mixtape.3 musice poklopljenje jednim udarcem na medije.Dosta je obecavalo ali obecanja su vrlo brzo potonula kad se objavilo ovo izdanje.
Osecaj prilikom gledanja spota podseca na isti onaj osecaj kad su ulicama Beograda kruzili "Shishtavci" tj. Dizelashi u svojim trenerkama i sarenim patikama.Tada je vladao gradski sleng...i repulsivna rec "brate" je usla u srpsku istoriju.Vrlo lako se moze uociti da Relja i Ikac pripadaju toj generaciji umisljenih budaletina.Prilikom gledanja u omot se moze primetiti cisto kopiranje M.O.P-a i njihovog albuma "First Family".Na istom tom omotu se mogu videti opaki pogledi koji nam Ikac i Relja upucuju.
Vec se polako naslucuje velika doza umisljatosti."Blokche" se otvara i tu mozemo spaziti depresivnog Ikca kako dubuko u sebi razmislja koliko ce para zgrnuti na ovom albumu [sve to na racun klinaca].Izostanak tekstova se moze oprostiti jer su izgleda suvise bili glupi za pismeno predstavljanje.Zahvalnica je u maniru :"Moje crnje,respect..." i tako dalje,klasicna odlika malih klinaca koji se pale na gangsta fazon.Kad se "blokche"okrene na zadnju spoljasnu stranu mozemo videti jednu fotku namenjenu devojkama kako bi masturbirale na "Reljicu"[kakav jebacki pogled :-) ].Imamo i upitnik koji postavlja gomilu ne bitnih pitanja.

Muzika [finally]:"Kad bi mogao da biras ko bi bio?"Za njih sam stopostotno siguran da bi zeleli da budu neki gadni burzuji kako bi mogli jos malo da pricaju o novcu.Matrice odradjene u nekom mracnom fazonu krase mentalno pomracene teme.
Sasvim je normalno da neko ima svoju pricu ali da ta prica bude samo materijalna?! To nikako nije pohvalno.Samo repanje je "wack" ka' sto bi neke "crnje" rekle :-).Rexxxona ima gay tonaciju dok Ikac konstantno napreze cmar kako bi imao dublji glas.Ortaci koji se spominju su izgleda imali vrlo srecno prijateljstvo sa momcima iz "Whippa".Teorija o ulici i prozivljavanje tudjih zivota jer mi nikako nije jasno kakvi to banditi obitavaju na Senjaku.I cela ta prica me podseca na neke lose crnacke flimove u kome grupa crnja lupa samare mladjima i tako...
Kinta,kola,lanci,satovi,papagaji i ostale besmislice mozda mogu da imaju prodju u nekim predgradjima gde vlada san o tim stvarima.Relja bi garant dao bulju za jedan odredjeni period delux nacina zivota.Ikac deluje kao porodican zivot posto stalno spominje caleta koji je ocigledno bio pametniji od njega[on nije osnovao bend].Sad Ikac reklamira filozofiju svog caleta :-).
Skitovi su ocaj,nemam komentara...neuspeli pokusaj duhovitosti.Da li im je smisao za salu ispario u oblacima THC-a to se ne zna ali zna se da se isti slucaj ponovio na mixtape-u.
Mozda cak album ima i sado-mazo afinitete [sakrivene] jer se mnogo spominje koza.Sve u svemu vrlo gay i neukusno.

Ovaj album nema nikakvu preporuku za pazariti osim ako niste osoba koja je toliko zaslepljena pogresnim zivotnim idealima kao sto su novac,kola,lanci i silikonski implant :-)Cist marketing namenjenim klincima ili onim malcice zaostalim u razvoju svog misljenja.Pesme nisam opisao posebno jer su sve retardirane.

V.I.P. (opis grupe)

U doba kada ljudi ne cene iskrenost i kada svi koriste sitne lazi ne bi li vece face ispali normalno je da ce biznis koji zavisi od takvih ljudi procvetati.
Period kada homoseksualci slobodno propagiraju svoju bolest sirokim narodnim masama javlja se tkz.Americki ideal.Ljudi masovno kopiraju sve oko sebe jednostavno snimajuci okolinu bila ona na tv-u ili na ulici.Jedna vrsta homoseksualaca je jedan vrlo mali broj ljudi.Taj broj je tacnije 2. oni su prosto receno V.I.P.
ili Volim Ikchev Penis.Front men je po svemu sudeci Relja a.k.a Rexxona a.k.a Demian koji je i naziv smislio.
Citava slika jedne posebne vrste se moze jasno videti u grupi V.I.P.
Zasto oni postoje? Oni bi na ovo pitanje rekli da su oni iskreni i da oni pricaju svoje muke,svoje stavove i tako.
A zasto oni stvarno postoje? Pa lepo,u vreme kada citav jedan narod pati od manjka novca ili bolje receno zeli da pati od manjka novca jer je socijala u modi kod tinejdzera jedan bend je shvatio kako bi bilo lepo praviti pesme na tu temu.Mnogi ljudi bi se identifikovali sa njima,mnogi ljudi bi shvatili citavu pricu veoma ozbiljno samo kako bi mozda i oni jednog dana postali poznati samo kada bi oni imali tematiku svima nama blisku.Zasto ljudi koji su imali obrusen krov na Kosovu bez hrane i vode slusajuci muziku Kalasnjikova nisu osnovali grupu koja bi pricala na tu temu.Nisu se setili ili je to vec postojalo...zato V.I.P postoji da maloumnicima govori u ime citave generacije.
Posle njih gomila neznalica koji misle da su oni stvarno imali toliko gadan zivot ce pevusiti njihove refrene ili cele strofe.
Toliko godina patnje i bola za ceo jedan narod a jedan bend kao sto je V.I.P se nasao o tome da prica.Pricajuci o Srbiji u pesmi "Atlantida" je nesto najgluplje sto sam ikad cuo.Mozda da su Rexxxona i Ivan otisli u rat pa se tamo borili za zivot pesma i imala smisao,ovako pesma prica o stanju kao sto bi ja sad poceo subjektivno da pricam kako se zivelo u doba prohibicije ili mafije u Chicagu 50-tih.
Retko ko ce primetiti ove cinjenice jer vecina je vec imala dosta tezak zivot da bi probirala ko je stvarno ziveo tako a ko ne,jednostavno svi smo mi lose ziveli.Ali zato dva debila moraju da se iskazu kako bi mozda jednog dana ziveli bolje i vozili dobra kola.
U svakom slucaju...kvare citavu jednu generaciju njihovim sapunicama.Kada su se vec toliko napatili i kad znaju da se citava Srbija napatila zasto nisu barem pola zaradjenih para ulozili u dobrotovrne svrhe.Ne!,oni su to ulozili najverovatnije u jos opreme ili za licne potrebe kako bi kasnije jos malo isprali mozak nadolazecoj genereciji muzicko definisanih klinaca.
Par stvari bi zasigurno trebalo izmeniti u bednu kako bi on mogao funkcionisati.
Ikca treba zameniti jednim kepecom kako bi taj isti mogao pricati kako delje u basketu a Relju jednom zenskom ***** zvezdom kako bi i mi muski mogli malo masturbirati umesto zenskih persona.Tada bi bend funkcionisao kako treba i bio bi politicki ispravan.
Zasto oni postoje niko ne zna,postoje radi klinaca kako bi shvatili da su pare vrlo vazan faktor u zivotu?Ne,oni postoje samo radi njih samih,kako bi oni shvatili da im treba neograniceno mnogo para.Oni sami po sebi postoje samo radi para...svojih sopstvenih para,kuju plan kako da iscede poslednje dinare kako bi naivni ljudi slusali sa velikom ozbiljnoscu.

ONEYA - BASSIVITY MIXTAPE

Gajio sam velike nade za ovaj projekat ali su te iste nade uvenule.Mixtape je lose izdanje pre svega zato sto ne prestavlja nasu hop onakva kakva je vec predstavlja samo umjetnike koji su usli u Bassivity masinu [ a neki i izasli ].Raznorazni direktori marketinga i ko-producenti su olicenje zla jer licne stavove mesaju sa poslovnim.Iako ispadam homofobican i dalje tvrdim da je vrlo gay da na jednom mixtape-u nalaze 5. pesama od skoro istih izvodjaca [Demian i Ikac].Takodje bih voleo da upoznam lika koji je pravio omot.Dizajn se svodi na belu povrsinu i na krupan plan Vanje kako trlja ruke ispred miksete najverovatnije misleci da je uradio dobar posao pa ocekuje kintu.Omotu fali jedan gro-plan Vanjine bulje posto to jos nismo imali prilike da vidimo.Iznenadjujuce je to da na omotu nema Relje kako upucuje jos jedan jebacki pogled za maloletnice[ipak je on ko-producent].
"Blokche se otvara i mozemo spaziti fin dizajn i jednu sliku zavaljenog Vanje kako glumi razmisljanje.Zahvalica je nesto najsmesnije sto sam ikad procitao...klasik.U toj zahvalnici Vanja koristi neki vrlo tupav crnacki sleng koji srbima ne stoji.Naravno prvo ispada dvolican pa pozdravlja mamu,babu i tetku....hmmmmm.Poenta svega je pozdrav za Struku-"kol'ko ce da se pale na tebe".Nisam siguran ali mislim da su Vanja , Relja i Struka u nekakvom ljubavnom trouglu.
Sam mixtape i ne bi bio toliko los da nisu Trial-a stavili za intro i outro,taj lik koliko god da se o razume u hop morace da i razume da ispada kao najgori retard sa svojim "GEA!!"Ako je on pobedio jednog leta na freestyle takmicenju onda sam ja potomak Danijel Defo-a.

It begins : -----------------

01.INTRO feat. Trial - Uhhhh..."this stuff is going to history",lik je definitivno u pravu,ovo izdanje ce uci u istoriju samo zbog njegovog akcenta koji obara sa nogu koliko je glup.

02.A vi ste se smejali... feat. Ikac - "A vi ste se smejali"?Ja bih tu pesmu preimenovao u "Jos uvek se smejete i u pravu ste i ja sam gay".Pesma koja ima odlicnu matricu obogacenu visokim frekvencijama koje daruju lep osecaj gluvoce u usima.To naravno nije i jedino sto krasi ovu stvar , tekst je poprilicno defektan.
Ikac famozno pocinje sa tekstom da je nosio farmerke na pola dupeta i da smo mu se svi smejali...hmmmmmm.Ja mu se licno nisam smejao,ja sam ga sazaljevao.I kao prvo on nije nosio farmerke na pola dupeta vec svilene trenerke na pola grudnog kosha.Izuzetno los pocetak mixtape-a.

03.Prvi put feat. Demian & SkyWikluh MC - Za ovo stvarno nemam reci...ko je ovu pesmu stavio na mixtape ja ne znam ali svakako zasluzuje da odrobija jedno 5 'dina pa da se nauci da ne treba da se bavi muzikom.Sempl "prvi put" koji se takodje koristio u pesmi "Veliko otvaranje" [koja nije usla u uzi izbor za mixtape,ne bez razloga] ali mnogo manje puta nego u ovoj pesmi gde se "prvi put" ponavlja jednostavno previse puta.Rexxxona je barem mogao da opise svoje prvo "deljenje breskve" [ko shvati smejace se ].Ima mnogo potencijalnih tema za ovu pesma ali nazalost mnogi ljudi pate od nedostatka iskrenosti.Relja ipak priznaje da zna da boli prvi put sto je i sasvim normalno za gay populaciju.Skajvikla ipak i nije odusevio jer se hvali kako je okusio gandzu sa 9. godina.Normalnoj personi i pre svega strejt personi ovo moze biti iznenadjujuce ako je,naravno,istinito.

04.C.E.O Fazon - skit - Ekipa Bassivity-a ponovo pokazuje svoj izvrstan smisao za skitove i pravi skit koja treba da predstavlja retrospektivu na stare dane kad se sve ovo razvijalo.Mnogo dosadno jer predstavlja ulizivanje Djenovi.Nazalost su u pravu kad su rekli da ce ljudi pazljivo slusati pazljivo svaku stvar [na njihovu zalost] . Opet je tu fascinatna rec "brateee" koja se ponavlja onoliko puta koliko treba da se covek proglasi retardiranim.

05.Ma mi smo... feat. El Prezidente & Bookey MC - Pre sam mislio da duet jednog Preza i Bukija moze samo da prijatno iznenadi . Katastrofalan mc-ing i grozna matrica je nesto sto ce ovu pesmu staviti na moju "crnu listu"Refren je u stilu dramskog sukoba izmedju Preza i Bukija...vrlo debilan sukob bez ikakvog ukusa.Lepo je to sto nas upozoravaju da ne postanemo klosari kao oni.Hvala vam.

06.Moj zivot feat. V.I.P - Ah,evo i hit singla "Tudj zivot crnaca sa americkih geto-sapunica".Ja nisam znao da neki ljudi veruju da ljudi zive besmrtno ali izgleda ne znajuci to prave pesme gde spominju njihove preminule roditelje [saucesce].Potreba da se takmici ciji je zivot vise mizeran i sjeban je jedna besmislena diskusija ljudi koji izgleda zele da opravdaju svoj nedostatak zdravih tema za razgovor...isti slucaj sa pesmama.Kad vec volite toliko da pametujete pricajte vise o globalnim temama a ne da prepricavate vase licne probleme.

07.Beat - skit 1 - Ocajan beat od koga se lako moze napraviti cela matrica...to je valjda i bila namera.Matrica je kao stvorena za Ikca da je sjebe sa svojim "opakim" stilom.

08.Uloguj se feat. Bad Copy - Necu ispasti **** pa da sad velicam moju omiljenu hop hop grupu -Bad Copy- ali cu reci da je tekst vrlo originalan i duhovit.Favorit za sve komp.geekove koji provode besane noci na internetu [taj sam]

09.Snovidjenje intro - skit feat. Struka - Nas mladi gangster u povoju ima vrlo interesantan stav:"nista nije skupo,daj mi duplo brate"Evo Struka moj ***** nije skup i vrlo rado bih ti ga dao duplo.Struka ocigledno ima neke prikrivene emocije prema kishi.Sam ocajan potez da uz pomoc "natopljenih bulevara" on izrazi svoju depresiju.Ionako sto se njegova depresija svodi na nedostatak para on to uspesno pretvara u veliku mudrost Starogrckih filozofa.

10.Snovidjenje feat. Marcelo - Mezimce nase hip hop scene sa svojim juznim akcentom i dubokim polu-smislenim pesmama u kojima kao pravi knjizevnik opisuje opsti neuspeh...depresiju i sve sto jednog pubertetliju moze muciti.Polovican smisao se moze prepisati onim ukradenim stihovima iz raznoraznih pesama.

11.Kisa feat. Juice - Kada narkoman pocne da filozofira onda nastaje prasak smeha,lik koji ne ume da sklopi dve prosto-prosirene recenice zna da ***** o zivotu na ulici i tome slicno."Ako si normalan mozes da se druzis sa Djusom" hehehehheheheheheheeheheh. Ako si retard garant mozes.Mnogo mu bolje stoji da pevusi zaostale stihove poput: "kes,kolica i smekerica".

12.Liricki obracun 2 feat. Sever,Struka,Tokyo - 3 mc-a u nekom vidu obracuna iako sto ja licno sumnjam da je Oneya imao nameru da ovo bude battle pesma.Pre mislim da je ovo jos jedna pesma u nizu trulih besmislica.Pesma koja je tu cisto kako bi napravila pauzu izmedju monotone filozofije i pametovanja.Sve se svodi na kako ko drzi mikrofon i slicno.Nas gangsta koji samo zna za neke novce opet prica kako pljacka i pravi se vazan.Tokyo,domaci Ja Rule :-) reprezentuje svoje vec dobro znane afinitete prema rachunarima.Njemu fali samo jos neka pevaljka poput Ashanti pa da bude u kompletu :-).

13.Definicija feat. Marcelo & Shorty - Velincanstvena pesma koja se doduse mogla naci na netu je ujedno najbolja hip hop stvar uopste.Sa vrlo malo besmislenih recenica,sa sjajnom definicijom i odlicnom matricom.Refren je mozda malo ne pevljiv ali je prikladan samoj pesmi iliti definiciji.Nekom je mozda sama definicija ne jasna kao one definicije iz udzbenika fizike ali boze moj...

14.sho2k feat. Shorty - Ljubavno isfrustiran Shorty opet se jada i pametuje o zenama.Mozda ce on biti nas sledeci Jovan Ducic sa novom verzijom knjige "Blago cara Radovana".???? Izlizana tema koja ostavlja utisak velikog smora.

15.Razbij nesto feat. Seven & SkyWikluh MC - Mnogo dobra stvar zahvaljujuci agresivnosti...razbilo je sve.Vikla mnogo dobro prati citav ritam.Nije klasik ali moze da prodje kao dosta dobra stvar.Ipak,nista se ne moze bez olosha Djuska koji citavu pesmu olako upropastava svojim naglaskom.

16.Beat - skit 2 - beat kao beat,nista posebno,svi ovi beatovi deluju kao nesto cime se Oneya dichi.

17.MVP feat. Stuka & Demian - HAHAHAHA...simpaticna pesma na svoj nacin...opravdali su svoj imidz na najjaci moguci nacin.Refren je u nekom "caffe" stilu.Vrlo lako se moze preraditi kao reklama za recimo "Intermezzo" kafu.Struka opisuje svoj imaginarni zivot gde on radi trecu smenu.Mnogi ljudi rade trecu smenu,ali nikako mi ne ide u glavu zasto se toliko pravi da je ekstremna socijala.Moglo se procitati da on ima najvecu kolekciju diskova hip hop umetnika u Srbiji,e sad,kako neko normalan moze da se jada da nema para.Iskreno,jos nisam upoznao klosara koji jedva sastavlja kraj sa krajem a ima kolekciju diskova.Ima jedan momenat gde on mutira,najverovatnije je on to slucajno uradio nadajuci se da ce ljudi shvatiti kao "rep" foru.Rexxxona laze , njega bi trebalo streljati.

18.Rep sranje - skit - Veoma ocajan smisao za humor.Inace istinita prica kako su se momci iz V.I.P upoznali sa Vanjom.Totalna replika dogadjaja.

19.Liricki obracun 3 feat. Shorty,Timjah,Juice - Isti izbor umjetnika kao u Obracunu br.1 je ucinio da ova pesma bude dobra ali samo kad se Sho3-jev,Timdzin i Djuskov deo isece uz pomoc nekih home studio programa.

20.I tako dan za danom feat. Deda & Unuk - Stvar koja je razocarala zbog "neoplodne tecnosti" i nedostatak citave ekipe sindikata.Nije mi jasno kad je on bio plodan :-).
Opet neki gay principi,sto se,naravno,nije ocekivalo od ekipe "Sindikata".Blede mudrosti.Pesma ima prodju kod onih osoba koji cene "mudrost" i "prosvetljenost"

21.Vreme za razmisljanje - X3M & Suid - Neko bi mozda i rekao da je "Mixtape" riznica hip hop mudrosti i dubokog razmisljanja.Ja kazem da je puna proseravanja.Refren je delimicno debilan,ali vazno je da barem imamo recitih ljudi koji rade hip hop muziku."Vreme za razmisljanje" ,nazalost, ima los tajming i skroz je b'dak.X3M je ocajan mc koliko je i filozof.

22.I sta sad? feat. Struka & Demian - Najjaca stvar ikada...ovo je nesto mocno,ovo treba cuti i diviti se sjajnom tekstu.Matrica koja razvaljuje koliko je dobra...i sta sad?!
Salio sam se...ovo treba spaliti ne nekom javnom mestu cisto kako bi svi mi bili sigurni da se ovakvo nesto nece pojaviti u skorije vreme.

23.Outro feat. Trial - Opet slusamo lupetanja i "GEA!!"

Ovakvom izdanju treba jedan raznolik izbor ljudi,ljudi kao sto su raznorazni slobodni umetnici sa foruma koji isto tako znaju da kenjaju koliko i ekipa iz Bassivity-a.Izdanju fali i tempirana bomba koja bi pukla kada bi neko neprestalno slusao pesme kao sto su "I sta sad?" i "MVP".

SHORTY - UMOTVORINE

Mediokritet koji nosi bandane i ostale rekvizite je ustvari jedna vrlo popularna licnost medju klinkama koje provode besane noci uz TV Metropolis.Album koji predstavlja gomilu apstraktnih besmislica i predstavlja jedan vrlo lican album koji jedino mogu slusati ljudi koje ne prate tekst vec samo cist zvuk.Od polu pateticnih tema do nekih neuspelih metafora kroz dranje u mikrofon dobijamo sledeci blockbuster svima name drage Bassivity kuce.Najgori moguci nacin da se pravis pametan je da izigravas filozofa.Shorty upotrebljava neke reci koje se inace ne koriste u normalnom razgovoru,barem ne njegovom i kao takve mogu se samo svrstati u puko proseravanje.Umetnik koji ima potrebu da se dere u mikrofon i da to nazove svojim unikatnim stilom,vrlo smesno.
Omot je jednostavno bez suvisnih reci truo,a kad se otvori "blokce" onda mozemo videti naseg Borisa u ulozi fotomodela.Jedina svetla tacka je outro jer najavljuje kraj psihicke torture.
Ima dosta kontraverznosti ali najveca je pesma "Jedina mama",klishe kakvog davno nije bilo,odakle mu samo ideja da tako licnu stvar stavi na album.Ko jos sa zdravim razumom moze da stavi takvu pesmu u isti kosh sa kreacijama gde Sho3 opisuje gde,kako i sto ****.Ta pesma otkriva i njegov karakter...pola plate za patike!Kakav jadnik moze tako nesto da priredi ali ocigledno je bio jedan od onih klinica koji su morali da se oblace kao njihovi idoli sa MTV-a.

12. pesama je ipak suvise malo pa cak i neozbiljno za izdavati ali politika izdavacke kuce i nije tako naivna,znali su da je njegov album vec duze vremena iscekuje suvise ljudi pa i nije bilo potrebe za vise truda.Pa da krenemo :-)

01.Intro- Kisa,oluja,muzika rodjena da budi anksioznost i onda miksevi...sve u svemu nije lose...ali intro je totalno ne vazan.

02.Nikad vise- Nikad vise necu slusati ovu stvar.Opet njegovo pripovedanje,opet spominje neke spodobe koje ga napadaju mada cisto sumnjam da on ima toliko iskustva u zivotu pa da pridikuje na taj nacin.Konstantno zvuci narcisticki i prepotentno.Vazno je da ima bandanu.

03.Oslobodi me- Opet ista spika...samo sa jos manje smisla...i velika koncentracija ne razumljivog i banalnog,malo prica o nekim svojim snagama i tako i onda kaze da ce neku dobru picku da ostavi u drugom stanju.Skywikler je opravdao dobar sluh mada se pridruzio nekim besmislicama u saradnji sa glavnim covekom.
04.Bori se- ******* again!!! ove prve tri pesme je lako mogao da pretoci u jednu i da se pohvali sa 10. pesama :-).Iako je ovo malo starija stvar koja se mogla cuti na radiju bezbroj puta prozvana je za hit singl.Grozota u celini a kao slag na tortu dolaze neki trece-razredni skrecevi.
05.Digni glavu gore- Moja omiljena,Ikac se opet kurci kako je opasan i kako ima neki poseban zivot i opet propagira "zivot za ortake" i tako...kristalno cisto licimerje.Ikac sa svojim debilnim delovima teksta koji demoliraju barem tu pateticnu vezu koja predstavlja njegovu zivotnu politiku [pametnjakovic :-) ], taj kretenluk koji je on napisao predstavljaju neke klozetske rime pr. kako kome prdne,pr.2 kad se ***** smrzne...u proseku i nije losa strofa [njegovom proseku] ali te dve recenice nikako nije morao da kaze.Sledi glavni covek koji opet prica kako i sta...ni sam nije poceo da zivi a o'ma sve zna.Relja je standardno gay.Sve u svemu ova pesma vise lici na neku V.I.P feat. Shorty nego obrnuto.
06.Djavoli feat. DayWho- Pesma koja se mogla nadji na netu a mogla se cuti i na radiju vise puta dobila je svoj novi izgled.Sada zvuci mnogo bolje barem sto se produkcije tice.Samo mi nije jasno sto su morali da gube kontakt sa temom.Na trenutke pesma ima smisla i kao takva je veoma dobra ali opet tu vlada neka kenjaza.Pesma koja se meni najvise svidja...na ovom albumu.
07.Jedina mama- Pesmu sam spominjao na pocetku teksta.Suvise licno i vrlo dosadno.Opet cisto sumnjam da stoji pred njenom slikom kao pred bogom.Iako ovo sa moje strane moze zvucati malo neprimereno ipak ostajem pri svom misljenju da je ova pesma polu pateticna ma koliko on bio iskren.
08.Ja bicu dobro- Famozni Marcelo koji ocigledno ne krade rime od konkunrencije vec od nasih drugih umetnika[pesnika].Iako on vazi za naseg najboljeg i tako to...ipak on nije cudo od coveka ovde je standardno dobar.3per u kratkim crtama zvuci dobro i ima specifican stil.Shorty je isto ok.
Iako je ovo jedina pesma koja moze da prodje kao jedna od boljih opet se prica na temu zivota,ovaj put malo pozitivnije[barem u refrenu].Refren je suvise dugacak,razmak izmedju mc-ova je ogroman i covek se smori dok saceka sledecu strofu.Janiz se standardno izivljavao na svojim glasnim zicama.

09.I to me teshi- Prez startuje ovu pesmu...i pesma je trula.

10.Ljubavi- Ova kreacija je nesto najgore sto sam cuo u poslednje vreme,ne znam zasto nisu Bicharke na travi gostovale,bilo bi barem duhovito.

11.Okolo naokolo- I to me teshi,ljubavi i ova pesma imaju slicnu tematiku isto kao i prve tri [i ostatak albuma]Pocinje naglo i isto koliko je naglo i pocela toliko sam imao i zelju da se zavrsi.Za domacu zadacu mu treba zadati jedan logicki problem"Zasto nikog ne interesuje tvoj ljubavni i seksualni zivot" ili jos gore tudj koji ti ponekad prepricavas.

12.Upadam u klub- Odlicna matrica!Jedino bi Ikca bacio u Dunav.Konacno i neka svetla tema sa malo prostijom porukom i bez banalnosti.Ma koliko da je komercijalna ona ima dobru matricu.Tekst je debilan ali u skladu sa temom.

13.Outro- Konacno!!! Kraj...iako suvise kratko za ovakvu vrstu albuma slusanje ovog albuma je trajalo kao vecnost plus jedan dan :-) [Copyright Big Boss]Outro je na neki nacin i svojevrsna pesma koja again ima slicnu temu kao ceo album i lepo ga zavrsava.Ne svidja mi se monolog jer deluje suvise nakurceno.

14.Bonus track...nazalost morao sam i da cujem jednu reklamu.Bandana bato.Timjah je opusten.Struka gangsta :-).Relja standardno gay.Ikac nakurcen.Jedite kokice i pilece nogice :-) ccc.

Ovaj album zasluzuje da se kupi i da se odlusa ali samo ako imate visak novca i ne bas toliki visak vremena[zbog samog trajanja albuma].

Sve sto je napisano gore iznad ne predstavlja neki "hejt" ili nesto licno vec samo puko izdrkavanje i ne ocekujem da se neko uvredi.Pa i ako se uvredi bole me paja.

STRUKA - IPAK SE OBRĆE

Produktivnost moze imati svoje negativne strane . Teznja da svaki
umetnik na kraju dobije materijalni oblik svog rada/tripa [ u ovom
slucaju : CD ] je postala moda . U doba moderne tehnologije , jeftinih
komponenti i potrosacke klase imamo hordu samozvanih i samokreiranih
umetnika . U civilizaciji kakva je nasha i zeljom ka zapadu radjanje
komercijalnog zvuka podstice i radjanje podzemlja . Sta se desava kada
ni sami umetnici ne znaju gde pripadaju ? Neafirmisani pokusavaju da
svoje pesme delom zacine standardnim temama , dok suprotno oni
afirmisani pribegavaju tudjim/popularnim u svetu vizijama zanra.
Negativnost se ogleda u tome sto pojedini ljudi pokusavaju da unovce
produktivnost , talenat i krajnji rezultat praveci u startu
sharlatanstvo od prvobitne ideje samog umetnika [ u ovom slucaju :
repera ] . Beskompromisni izbacaji i ta ista izdanja koja su
servirana ljudima svih uzrasta i religija je jedan od onih pojava i
znakova koji su nam sigurni pokazatelji kako lagano i sigurno tonemo u
zapadne vode . Agresivan marketing , razlicita sponzorstva , uvlacenje
u anale drustva i svakog moguceg vida masivnog dogadjaja vodi samo ka
popularizaciji . Samom popularizacijom se dobija siri auditorijum , a
sirim auditorijumom se stvara masa predpubertetlija i adolescenata
koji jos nisu sasvim nasli sebe u moru subkultura i "kul" stvari .
Takvo opadanje standarda i autenticnosti moze coveka jedino da rastuzi
.
Nepostojanje jedne jedine muzicke grupe sa stavovima jednog zrelog i
obrazovanog coveka i nepostojanje ideja je ravna katastrofi a mi smo
na pragu kataklizme. Muzika postaje monotona , muzika postaje
neslusljiva i muzika ne izaziva vise bunt i ponos. Tu upada Struka sa
svojim pro-amerikanizovanim temama koje podsticu da svaki iole
ozbiljniji slusalac batali dublju analizu tekstova i potragu za necime
u sredini, zasto? Tako nesto ne postoji ovde. Ovo je vrlo direktno
izdanje koje ima svoju ciljnu publiku .Naziv albuma " Ipak se obrce "
je strahovito neduhovita parodija na RTS dokumentarnu emisiju koja se
prikazivala 90-ih , nikako na staru izreku . Struka ,fasciniran
crnackom kulturom i svim losim stvarima u njoj stvara album koji ako
bi se preveo na neki popularni svetski jezik bio bi razlog da nas
ponovo bombarduju . Doduse ,ne bi nas bombardovali kasetnim bombama i
projektilima vec nabedjenim reperima zeljnih izdanja . Imali bi gomilu
afroamerikanaca sa maramama po predgradju i jedno 50. Bassivity
centara za snimanje albuma , na dnevnoj bazi.

" Ipak se obrce "

Struka uprkos plitkim tekstovima jeste aktivista . Sadasnji rezim ,
sto kod nas sto i u svetu ne tolerise toliko prava homoseksualaca .
Muzikom se dosta toga postiglo u revolucijama i demonstracijama i eto
razloga zasto na ovom izdanju ima toliko skrivenih i podsvesnih poruka
. Toliko motiva na jednom albumu davno se nije videlo . Od vecitih
problema kao sto su devojke niskog morala do finansija . Takva vrsta
aktivizma je sjajna . Nije nam dosta studenata prava i ekonomije vec
cemo i preko pesama pricati o kurvama i parama.
Komercijalni radovi su radovi koji svojim sadrzajem privlace publiku ,
ovde je sadrzaj isprazan a opet privlaci dosta publike . O cemu se
zapravo radi ? Samozvani hronicar ulice koji jedino uspeva da izozove
hronican bol u glavi daje nam 21.traku iz pakla .
Neprevazidjen humor i duh nase post-ratne generacije je ovde vec na
samom pocetku u gro planu . Ako intro traka sluzi nekoj svrsi , u ovom
slucaju da zainteresuje potencijalne "zrtve" ne bi li odslusali ovo ,
onda odgovorni za ovo i nisu uradili sjajan posao . Navescu par
primera koji su mi zapali za oko iako se o samom albumu i o svakoj
pesmi pojedinacno moze napisati doktorat u oblasti nervnih oboljenja .
Kontrast u uvodu je fenomenalno debilan . Kao sto i sami znate : neke
stvari su toliko debilne da su naprosto genijalne ali ne .... to ovde
nije slucaj , ovo je sasvim cisto .
Smisliti tekst i naci budalu koja ce se na silu smejati u tom
djavolsko filtriranom stilu nije nimalo lak posao . Za takav poduhvat
je potrebno vise od same ideje . Potrebno je biti posebno retardiran
pa staviti ovo na videlo . Dramski sukob u uvodu je sjajno razradjen i
moze se shvatiti kao test za morone . Evo kako u praksi da ga
iskoristite : Okupite svoje drustvo i pustite ovu traku na onoliko
potreban nivo zvuka kako bi se sve jasno razumelo , ko se nasmeje je
jednostavno blago glup.
Celokupno izdanje je pandan americkoj b-produkciji filmova. Njihova
kinematografija u toj klasi je zastrasujuce glupa i besmislena da
podseca na ovaj album . Iako je sam stvaralac vise puta napomenuo kako
to ne treba shvatiti ozbiljno i kako je to samo delimicno produkt
njegove maste kombinovan sa stvarnim dogadjajima na vrelom betonu
Rakovice i slicnih krajeva prosto me tera da omalovazam isto.
Druga traka i prva stvar koja svecano otvara oci svim nasim lokalnim
borcima za prava gej populacije . Pesma jasno protagonise monogamiju :
" Ako si moj covek ti moj si covek do kraja ... " Ne znam kako srpska
pravoslavna crkva tolerise ovakve ispade i emitovanje iste pesme na
televiziji . Tacno da ne podstice na orgije vec na civilizovan stil
zivota dva muskaraca ali sam cin homoseksualnosti nije za oprostiti .
Ovde se prozimaju jos nekoliko stavova . Materijalni deo u
homoseksualnom braku je takodje bitan pa se zato izgleda i spominju
kojekakvi nacini mlacenja para . Biti nastrani karijerista sa albumom
pod rukama je itekako zahvalan posao izgleda . Na pocetku druge strofe
pocinje direktiniji i bez-dlake-na-jeziku deo pesme . Masturbacija i
svaki drugi vid samozadovoljavanja je spomenut ovde : " A danas svako
gleda svoju bulju " i otvoren poziv na oralni seks " uzmi parche ove
kite " .

Lagani uzdah i istezanje kicme , pritisnuto dugme za pocetak sledece
trake . Zanimljiv samokritican tekst i svestan pogled na situaciju
pomesan sa fikcijom u normalnim slucajevima bi bila sjajna podloga da
se napise prekrasan tekst i kontra udarac svim ljudima koji su ga
sputavali . Ali ne , umesto iskrenog teksta osmisljen je primitivan
nacin da se odgovori na sve prozivke iz proslosti. "Sta vi ***** palac
, ovo ono , brate " ... nije najbolji nacin komunikacije sa publikom .
Citava koncepcija pesme i sam smisao je jako los sto se moze reci i za
ostatak albuma . Sustina i glavni krivac ovakvog stanja je cinjenica
da oni laskaju sebi . Ubedjeni su da se o njima prica , da pune
nekakve hale , da devojke lude za njima . Nije ni to daleko od istine
ali sama istina je malo izvrnuta. O njima se najvise prica u internet
vodama gde obitava posebna sorta ljudi. Puni se mali klub doma
omladine uglavnom iz dosade samih gostiju i nedostatka ideja gde izaci
te veceri . "Chke se pale " ali samo neki cudni primerci debelih
skotova.... sto i nije cudo jer ovu muziku mogu slusati ljudi sa
teskim hormonskim poremecajem. .
Intermission : Fluorescentna odeca i uopsten sljasteci i napadan
izgled. Reperke i reperi u 60 kvadratih metara. Miris znoja i jadno
ozvucenje . Ovako se nepovezano moze docarati atmosfera koncerata. 100
ljudi na koncertu od kojih 80 ima sopstvenu grupu ili vec davno
pripremljen album pridonosi sumornoj , mracnoj tkz. "noir" atmosferi .
Pojacan narcizam i samouverenost publike dok traju nastupi . Prekorni
pogledi i uverenje da oni sami to mogu mnogo bolje samo teraju da
medijske kuce poput Bassivity-a i dalje serviraju isprazna izdanja .
Jer ako konkurencija nije nikakva , ili u ovom slucaju :konkurencija
je samo odredjen trocifren broj maloletnika bez sluha onda zasto ne
izdati nesto sto makar ima prizvuk kvaliteta ... makar kvalitet bio
jedino u aspektu produkcije [ diskutabilno ].
Bassivity celjad , kao da zivimo u Rusiji u doba rukovodstva Staljina
; umetnost koristi u propagandne svrhe samo da bi nadredjeni osetili
zadovoljstvo i uspeh na sopstvenim planovima , organizuju zurke sa
promisljenom marketinshkom kampanjom i time sebe jos vise ubedjuju
kako su potrebni ovom drustvu . Deleci njihovu ekipu na razlicite
strane : podzemne i one nadzemne - opet i opet stvaramo podeljenja
misljenja [ u vecini slucajeva izvrnuta , pogresna i nametnuta.]
Umetnik je tu da kaze ono sto misli,oseca,zna i ono sto predvidja. On
to cini svojim delima dok ne bi trebalo da stvara armiju dece koje ce
gledati kako se njihovi idoli oblace,ponasaju i tako dalje. Umetnost
je smisao i to treba podeliti sa narodom a kada igra nema smisao nema
ni umetnosti i samim tim nema ni pravog naroda . Lazna umetnost =
lazna osecanja = lazna komunikacija . A rep jeste komunikacija ...
4.traka je jos jedna u nizu fiktivnih tema gde se jasno vidi sta je
Struka hteo da postigne . Lose je imati predrasude prema pojedincu ,
pa tako i prema njemu . Struka je svestan da trenutno kod nas jedino
sto moze da uspe su retrospektive proteklih 10-11 godina u nasoj
zemlji . Razlog je jednostavan , svakim danom se barem jedna pesma
radja koja ima slicnu tematiku a kad imas besplatan studio ,
besplatnog producenta i napisan tekst sto ne izdati prvi ? I ovako
uglavnom ljudi od 15 do 18 godina prepricavaju svoje avanture sa
drogom,pistoljima i ostalim kriminalnim radnjama . Struka je pametniji
od toga , on umesto obicne dosadne price sa dosadnom muzickom podlogom
servira gotov proizvod koji je jednostavno slusljiv. Nimalo naivno.
Ono sto meni licno smeta je sto niko ne vidi razliku izmedju ova dva
tabora : novonastale grupe koje su nasle za shodno da pricaju kako je
Struka/V.I.P/Lud/Kurta/Murta sranje dok lansiraju vidno losija izdanja
od prozvanog .

Talentovani tekstopisci koji su jos od davnina postavili temelje
normalnog i inteligentnog teksta se sad prevrcu u grobu . Nedostatakom
zdravog razuma i zdrave doze ironije pocinje prica o devojkama koje su
materijalisticki postavljene za pruzanje seksualnog zadovoljstva .
Animalni nagon ka produzetku vrste je precenjen i ljudima nije dosta
tin casopisa gde su ginekoloski i ljubavni odeljci najcitaniji ,
emisijama gde se raspravlja o seksualnim navikama nasih knjizevnica i
raznih telekom usluga vec se prave i prizemne pesmice koje pate od
klasicnog nedostatka zakljucka . Kome treba deskripicija i istorijat
izlazaka sa devojkama , bilo da su one prostitutke , elektrotehnicari
, vodoinstalateri ? Proci ce eon kada ce ljudi shvatiti da se ovakvim
temema ne postize zeljeni cilj [ ako to uopste postoji ] , ovde se
naslucuje opomena prema "droljama" i izvesna odbojnost i
netolerantnost ali ne bi reper bio reper da nema kontradikcije .
Direktan nastavak bez ikakve promene u tematici je pesma "Tajne" .
Ovde sam se iskreno zabrinuo za raznolikost albuma i shvatio koliko
ova kultura pati od stereotipa .Jos jedna konzervativna i nadasve
prostacka prica o "nekoj tamo " .
Delimicna slatkorecivost koja se prozima u fragmentima kroz album je
cista providnost i kopiranje inostrane komercijalne scene . U pauzama
izmedju surovih prica sa asfalta umetnik cesto pokazuje svoju nezniju
stranu kako bi pridobio srca i zenskog dela ex-jugoslovenske hip hop
kulture. [ Zbog vise identicnih tematika u pojedinim pesmama cu
preskociti opisivanje pojedinacno ]
Utisak i ukus koji album ostavlja posle slusanja je kiseo . Najveca
rep atrakcija ne bi trebala da ima takav ukus znajuci da dan danas
najvece face imaju ostar jezik i buntovnicku pricu . Ovde nema
protesta , ovo je klasican ispran album koji na tanjiru stoji ,
serviran zatupljenoj omladini . U istoriji muzike su se samo pamtili
revolucionarni bendovi koji su imali genijalnost u sebi . Ovo po
mnogima "revolucionarno" delo ne donosi nista novo , srpski rod mozda
slicno nije video na nasem jeziku ali mislim da bi svet bio bolje
mesto bez ovoga. Karikirane price bez humora jednostavno ne donose
nista . Znacaj ovog izdanja je prost korak napred ka razvitku nase
muzicke industrije i priblizavanje nase omladine americkim shvatanjima
. Dok se pojedinci trude da aktiviraju nacionalnu svest neko svesno
ili nesvesno stvara lazne figure i nepotrebnu vojsku sljampavih
tinejdzera . Ti isti sljampavi tinedjzeri ce samo predstavljati sliku
ali ne i akciju nekonformiste .

Uživajte :D

p.s. ja se ne slažem sa većinom stvari što je perhaelo napisao, ali bar je smešno! :D

kliknes na ODGOVORI i dole imas dodatne opcije/prilozene datoteke/sredite priloge/browse/izaberes sliku koju oces/slanje/sacekas malchice/zatvori/prevuces sliku gore u polje gde se pishe i to je to :):)

Back