Domaće vino - saveti i pitanja

E sad si me... Videću šta ću i kako ću, ne pokazuje neko spec nadimanje. Zavrnuo sam bidone i stavio na terasu pa šta dalje videćemo.
Našao sam jeftine flaše, čepove, etikete ću sam. Postoje čitavi sajtovi koji valjaju flaše i sve što je potrebno za pravljenje vina i flaširanje.
Ako neko zna neku jeftinu 0.7 varijantu slobodno neka javne :)

Правим сваке године домаће вино од купине.. Једино што стављам шећер, никакве хемије и додаци шта_ти_ја_знам винобрани, конзерванси. . Шећер по рецепту али сваке године смањујем по мало шећер да буде савршено, да не пребаци у сирће али и да не буде слатко. Бере се у пуном зрењу максимална слаткоћа.. Кажу да вино има више гвожђа од плода а пошто у кући анемична особа дође као лек. Ок.. Не може се поредити дивља од домаће култивисане али свеједно је одлично и боље од куповне из продавнице. Сви који су пили (зналци) кажу да је савршено. И много је једноставније купину претворити у вино него да се зезам продавајући по пијаци (а и немам времена нити живаца) .. Ево још је вино у фази бистрења.. У подруму.. Имам једно старо неколико година и ништа се не квари У подруму, хладно, мрачно место.. Мени ово дође као зезање.. У зимском периоду лепо загреје.. Здраво је у сваком случају.

Evo juče sam pretakao i spremio 2 skoro puna bidona od po 7 litara. Zavrnuo poklopce i koliko pipkam danas bidone nema nikakve reakcije tj naduvavanja. Izgleda da je stalo a i napolju je par stepeni. Ianače sam juče popio jednu čašu probajući sva 3 bidona pomalo i fino me omamilo :)

Jel oni frižideri za vina služe isključivo za one koji nemaju podrume?

Pa ja ne pijem vino uopšte ne pijem alkohol :)
Ovo je probno, prošlo leto sam pio neko domaće vino sa elaphita i rekoh, ovo i nije tako loše, gusto i jako rekoh hajde ove godine da oberem i napravim vino!

Definitivno je ovaj prvi bidon vino, drugi bidon je šampanj vino! Videćemo šta kaže treći koji je najduže šištao!

Odavde sam dovukao širu:

Pogledajte prilog 832922
Dragi prijatelju,.Kada otvoris tvoj TRECI BIDON,konstatovaces,da si dobio odlicno sirce za salate.Veliki pozdrav,sirce je mnogo zdravo.........

Ma kakvi, isto odlično vino, sladunjavo. Sve sam opet procedio i presuo, nema nikakvog nadimanja posle 24h.

Još jednom da se podsetimo, čovek kome je sve nemoguće i svaki svoj problem rešava odlaskom u radnju.
Interesantno je koliki broj ljudi,pokusava da napravi tzv "domace" vino.Obavestavam ih,da ne teraju vetar kapom.Pravljenje.proizvodnja vina je jedan
delikatan posao,koji ne moze da se proizvodi u domacoj radinosti.Sama tehnologija pravljenja vina,zahteva strucnjake enologe (enologija,nauka o vinu).
Pored inzenjera enologa,potrebno je imati i drugih strucnjaka.Sva ta "domaca" vina,to su zablude neukih vlasnika,nekih malih vinograda,koji misle
naravno,pogresno,da je imati vinograd,dovoljno da vlasnik pocne da pravi "vino",koje ja nikada ne bih pio,iz bojazni da se ne otrujem,od tih kiselih
"domacih" buckurisa..........
Videću da kupim neko hrastovo burence :)
https://www.kupujemprodajem.com/pol...tara-novo/oglas/90271776?filter_id=1005496220

Ne nikako, pokušavam da pobegnem od plastike ako je ikako to moguće, ima i polovnih burića, ovo sam prvo naleteo i stavio kao primer. Otprilike ja svog vina mogu da imam oko 50 litara od 3-4 čokota. To su u stvari odrine i na kraju leta bukvalno ne znam šta ću sa grožđem. Onda bih možda nabavio i presu ako je ne napravim sam.
Andrej Bolkonski će da dobije fras :lol:

Što je najsmešnije uopšte nisam imao onaj čep sa vodom što sprečava ulazak kiseonika nego sam pomalo povremeno dotezao i odvrtao čep tako da je stalno bio neki mali pritisak u bidonima.

Evo juče sam pretakao i spremio 2 skoro puna bidona od po 7 litara. Zavrnuo poklopce i koliko pipkam danas bidone nema nikakve reakcije tj naduvavanja. Izgleda da je stalo a i napolju je par stepeni. Ianače sam juče popio jednu čašu probajući sva 3 bidona pomalo i fino me omamilo :)

Jel oni frižideri za vina služe isključivo za one koji nemaju podrume?
Kupi onaj klasičan frižider od 14 do 16.000,tu možeš i hranu da držiš.
Ovako nešto,još ti i na adresu stigne.
https://www.tehnomanija.rs/bela-tehnika/frizideri-sa-jednim-vratima/tesla-frizider-rs0903m.html
143452_(1).jpg

Vino se smirilo jedan bidon stoji drugi samo malo radi i njega delim rodbini. Vino je gusto i jako, ima ukus višnje tj načuje se kako smo zaključili jer je mlado. Svima se sviđa ko pije.
Zanimljivo je da sam dobio gušće vino jer sam malo duže držao širu nego što se savetuje.
Nije loše za prvi put.

Ne znam dal ću ove godine flaširati i praviti etikete jer mi je upitan posao kojim se bavim pa ovo gubi smisao...

Правим сваке године домаће вино од купине.. Једино што стављам шећер, никакве хемије и додаци шта_ти_ја_знам винобрани, конзерванси. . Шећер по рецепту али сваке године смањујем по мало шећер да буде савршено, да не пребаци у сирће али и да не буде слатко. Бере се у пуном зрењу максимална слаткоћа.. Кажу да вино има више гвожђа од плода а пошто у кући анемична особа дође као лек. Ок.. Не може се поредити дивља од домаће култивисане али свеједно је одлично и боље од куповне из продавнице. Сви који су пили (зналци) кажу да је савршено. И много је једноставније купину претворити у вино него да се зезам продавајући по пијаци (а и немам времена нити живаца) .. Ево још је вино у фази бистрења.. У подруму.. Имам једно старо неколико година и ништа се не квари У подруму, хладно, мрачно место.. Мени ово дође као зезање.. У зимском периоду лепо загреје.. Здраво је у сваком случају.

Daj recepturu,kako pravis,ako nije tajna.

Back