Domaća supa na vaš način

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.692
Kako vi pravite domaću supu?
Verujem da je vaš način vama i omiljen :)

Domaću supu kao i paprikaš ili neka druga jela svako doživljava na svoj specifičan način...

Koliko je izbor mesa, kostiju, proporcija bitan?
A testa? Povrća? Gde nabavljate i kakva rezanca volite u supi? Mozda vise volite gomboce od griza?
Dužina kuvanja?

Od nedavno sam emotivno vezana za jednu vrstu pripreme :malav: ali sam nedavno probala i za mene nešto potpuno novo...i uopšte nije loše :)

Prvo se svi sastojci i meso i svo povrće isprži na malo ulja zajedno sa začinima i tek onda se dodaje voda i kuva.

Za rezance imam posebnog "dilera" :mrgreen: to rezance je zaista posebno..čak i bakice na pijaci prodaju neko kao domaće ali je pretanko i nekako bezukusno...

klasicna-domaca-supa-sp.jpg

od goveđe kosti i svime onim što je potrebno
sastojci: velika goveđa kost , koren paškanat , 1/2 koren celera , 1 poveća šargarepa, 1 krompir , 1 veza srednje brokule, začini biber u zrnu, so , listovi celera , lovorov list, magdonos, :kez: 1 glavica crnog luka, jedan rukohvat , testenina po volji
posle kuvanja kostti neka se ohladi kako bi se želatinizirana mast mogla otstraniti
kost može biti i teleća pa i pileće kosti s time da imaju što više srži

od goveđe kosti i svime onim što je potrebno
sastojci: velika goveđa kost , koren paškanat , 1/2 koren celera , 1 poveća šargarepa, 1 krompir , 1 veza srednje brokule, začini biber u zrnu, so , listovi celera , lovorov list, magdonos, :kez: 1 glavica crnog luka, jedan rukohvat , testenina po volji
posle kuvanja kostti neka se ohladi kako bi se želatinizirana mast mogla otstraniti
kost može biti i teleća pa i pileće kosti s time da imaju što više srži
aha ti ne skidas masnocu usput nego posle..
a sta sa testom?

Kako vi pravite domaću supu?
Verujem da je vaš način vama i omiljen :)

Domaću supu kao i paprikaš ili neka druga jela svako doživljava na svoj specifičan način...

Koliko je izbor mesa, kostiju, proporcija bitan?
A testa? Povrća? Gde nabavljate i kakva rezanca volite u supi? Mozda vise volite gomboce od griza?
Dužina kuvanja?

Od nedavno sam emotivno vezana za jednu vrstu pripreme :malav: ali sam nedavno probala i za mene nešto potpuno novo...i uopšte nije loše :)

Prvo se svi sastojci i meso i svo povrće isprži na malo ulja zajedno sa začinima i tek onda se dodaje voda i kuva.

Za rezance imam posebnog "dilera" :mrgreen: to rezance je zaista posebno..čak i bakice na pijaci prodaju neko kao domaće ali je pretanko i nekako bezukusno...

klasicna-domaca-supa-sp.jpg
Mozes od bilo cega napraviti domacu supu hebote
Ali tobtrebas znati, umeti biti domacica!
Jer ako si prava!
Ima d ate capim! 😂

Razlika između supe i čorbe je u tome što se sastojci za supu kuvaju samo u vodi, bez dodavanja ulja... dok se čorbe prave tako što se na ulju prvo dinstaju (prže) sastojci, pa se na to dodaje voda...

Baš sam juče pravila domaću juneću supu.. Što kaže @georgejune, prvo se velika glavica luka prepolovi popreko, pa se polutke isprže na ringli, da budu reš sa te strane... u vodu se ubaci krupno nasečeno meso (ribić, rozbratna, može komad šuplje kosti sa koštanom srži) i dve polutke luka... nalije se vodom da ogrezne dva prsta i kuva bez soljenja 1 sat... to kuvanje "bez soli" ubrzava da meso omekša...posle 1 sat se dodaje 2-3 šargarepe, 1 koren peršuna, 1 paškanat, komad celera, so obavezno plus suvi začin, biber u zrnu... 2-3 krompira ... opet naliti tople vode da ogrezne 2-3 prsta... Dvadesetak minuta pred kraj kuvanja bi trebalo da se stavi 2-3 struka celerovog lišća i 2-3 lista svežeg kupusa... mala paprika šilja...
Juneća supa treba da se kuva na tihoj vatri... tada svi sastojci iz mesa i kostiju izađu i supa je jača i ukusnija...

Dalje se zna... supa se procedi izakuva sa nečim... lično volim griz knedle, malo tvrđe...
Uz rindflajš ide neki sos... volim od mirođije, višanja, jabuke...

E, a onda dolazi glavno jelo, koje ja ni ne kuvam... jer se "razbijemo" od supe i onih đakonija sa sosom...

Supu kuvam po vojvodjanski

Kokošije ili pilece meso
Veza zeleni
Celer
Prepecen crni luk
Par zrna crnog bibeta
Krompir
Peršđunov list sitno iseckan da se pospe po supi

Skidam penu kada provri, kuvam lagano, procedim i zakuvam sa rezancima ili sa griz knedlama
Uz rinflajš obavezno sos od paradajza ili mirodjije ili ren

Poslednja izmena:
razlika izmedju supe i corbe je u trenutku stavljanja mesa u vodu.za supu su postojali neki predratni standardi koji jos uvek vaze.supa mora da bude bistra pa sve ostalo.moze se supa poistovetiti sa izrazom buljon sa tim da buljon ne mora da bude supa.buljon je bistar i koristi se kao podloga za sosove.a supa je gotovo jelo.u vojvodini su te supe dovedene do savrsenstva i vrlo su zahtevni po tem pitanju.to je uticaj multietnickog nacina zivljenja gde su se iskustva prelivala.najbolja supa koju sam ja jeo i cesto kuvao je od divlje patke u jesen.ta supa je tamnije obojena ali po ukusu...posle od fazana pa onda morka pa posle sta kako ko..rezance,knedle,prepecen leba,kako ko voli i sta ima.eto ja i dan danas kada pravim knedle sa grizom cesto omanem.il se raspadaju il su pretvrde.mora da postujes mere i jaje da bude jedne velicine.a rezanci isto moraju da budu pomalo tvrdi,kako kazu oni strucnjaci al dente.ja dodam u supu rena i limuna sa biberom.ko sta voli.

ne , nego se ostavi da se ohladi pa se skine ceo sloj, najlakše tako, a i tako se ukloni najveća količina masti a i može se dozirati masnoća po želji, e a testenini ne treba mnogo da se skuva, zavisi šta se stavlja i toliko vremena se kuvaju zajedno sa zelenišem
а кад једеш супу, ако је прво расхлађујеш да би се одстранила масноћа?:lol:

ne dozvolim da se sasvim ohladi, uvek je držim podgrejanu , pa posle ubacim zarzavat , msm na supu de 🌹 :kez:
ала га искомпликовасмо. :lol:
са топле не може да се скине масноћа.
"зарзават" видим да је поврће, из неког разлог није у супици, па после убациш.
претпостављам кад процедиш и закуваш резнанчиће.;)

како год, свака је супица добра, војвођанска најбоља.:aha:

Back