Domaća orahovača: recept

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
383.680
Orahovača se od davnina koristi kao prirodni digestiv – podstiče varenje, ublažava nadutost i jača apetit.
Takođe, smatra se da povoljno deluje na krvnu sliku, naročito zbog visokog sadržaja joda iz mladih oraha.
Često se koristi i kao “liker za zdravlje”, konzumira se u malim količinama i obično posle jela.
Zbog bogatog ukusa, prijatne gorčine i mirisa začina, orahovača je posebno popularna tokom jeseni i zime,
ali se rado pije i kao letnji aperitiv – rashlađena i u društvu dobre priče.
Clip_2.jpg

Recept

40 zelenih oraha (beru se u junu, pre nego što stvrdnu)
1 l domaće komovice (ili lozovače)
500 g šećera (ili meda, po ukusu)
1 štapić vanile
2-3 karanfilića
po želji: kora limuna ili narandže, cimet

Priprema:

Zeleni orasi se operu i iseku na četvrtine (najbolje u rukavicama jer puštaju tamni sok).
Stavljaju se u veću staklenu teglu, preliju rakijom, dodaju začini i šećer (ili med).
Tegla se dobro zatvori i ostavi na suncu ili toplom mestu 40 dana. S vremena na vreme, teglu treba protresti kako bi se sastojci sjedinili.
Nakon toga, orahovača se procedi kroz gazu i sipa u sterilne staklene boce.
Liker je tada spreman za konzumaciju, ali što duže odstoji – to je ukus bogatiji

Majski orasi, veličine lešnika, su najbolji.
Sečem ih na listiće, odmah u flašu i nalijem rakijom.
KAda dovoljno odstoje, procedim i sipam šećer po ukusu ( pravila sam i sa medom, šećer mi je bolji za ukus)
Flašu povremeno protresam dok se šećer ne istopi.

Ove godine nisam pravila, imam još od prethodnih godina.
Na isti način pravim i višnjevaču.
Ne dodajem nikakve začine za poboljšanje ukusa.

Ne verujem u recept nego kad probam...jedna vlasnica kafane je pravila orahovacu bas kako treba, da puckas jezikom...
Kao clan zirija na festivalu meda sam od 30 medovaca naleteo na jednu koja vam utera strah u kosti da cete postati alkoholicar...razlika izmedju nje i ostalih 30 za nerakijasa je ogromna, za ove ostale sam video tokom degustacije, daj sta das, mala razlika...nisu se cimnuli za tu rakiju , ja jesam, totalno razlicita od konkurencije...nije to ono jedes cajne pa su ti manje vise sve iste, samo primetis jedna kiselija, losija, druga masnija, neka meksa, druga ima vise nekog zacina i slicno...to su male razlike.
Slicno kao kod proizvodjaca sljiva, vecina proizvodi na 2 3 ha a ne zna kad je stenlejka tacno zrela....to je ta nasa profesionalnost i predanost poslu...
Dok nema direktno stetu , nista nas ne interesuje..

A stvarno nemamo smisao za tradiciju i odrzavanje dobrog...bas nemamo..

Back