Dolazak u grad iz malog mesta

velki je to šok, dodješ iz sredine u kojoj sve poznaš po imenu, znaš kako ko diše, u grad gde si bezimen, gde se komšije ne poznaju i ne pozdravljaju, gde moreš da umreš na ulici ko skot a da ti niko ne pomogne......

lakše je onima koji imaju nekog mentora da im pomogne dok se ne snadju i naviknu

Nastane u glavi neki košmar!!!!

Želja za dokazivanjem i uspjehom,
Želja za dobrim društvom i strah od nepoznatog
Nostalgija za domaćim krajem i bliskim ljudima
Postaješ slanka na vjetrometini i nešto nevažno i nebitno
Dolaziš do saznanja da te samo vlastito znanje i spretnos spašava od uništenja i propasti.

To ustvari koristi ljudima da postanu odgovorniji, sposobniji, vredniji i obično ti ljudi
postanu NEKO i iza sebe ostave trag.
Saznaš kako je cio svijet i ljudi u njemu isti i tako mali.

A život tako brzo proleti kao letnja oluja a ti si tek naučio misliti i tek započeo mnogo toga.

ko nije odrastao na asfaltu nikad ne može biti gradjanin u mentalnom smislu

Zapravo odrasli na asfaltu je sinonim za mentalne klosare koji zavrse kao zavisnici ili u hronici.

- - - - - - - - - -

Kad se uzveru Balkanskom do hotela "Moskva",
sednu u parkić, levo, da odmore noge i povrate vazduh...
I razmisle - šta dalje ?

Migranata ima a i da nema zasto ne bi izasli negde pre iz busa nego isli do autobuske?

Problem se javlja jer je osoba nepoznata u gradu, laka je meta za manipulaciju i kasnije odbacivanje ako manipulacija ne upali. Nemanje zastite, veza i poznanstava, te postenje i naivnost male sredine, verovatno vode u raznorazne koristoljubive situacije. Grad je mesto u kojem ne moras da sretnes osobu 10 godina, ili prakticno nikad, dok se u maloj sredini svi znaju, pa se neke stvari ne mogu sakriti. S tim u vezi, naivnog u gradu scepaju kandze iz kojih je se tesko izvuci, jer se podvala lagano zataska. Bilo to prostitucija, droga, licne potrebe zbog nekih falinki, emocionalno zlostavljanje, lud partner... Spisak nema kraja. Ko nije kupio nijednu gradsku skolu, a dosao je sam sa strane, taj je imao mnogo srece. Oni koji odrastu u gradu smatraju normalnim odrastanjem sve ovo, ali se postavlja pitanje kako na to gleda neko ko je dosao iz manje sredine i sta mu se desava kad dodje u grad.

Sta dozive oni koji dodju u grad iz malog mesta?

Dobro si i sam naveo, ako su avanturistički orijentisani a ne otvore četvoro očiju i ako se ne kreću u pravom društvu čekaju ih svakakve zamke nepoznate mentalitetu malih sredina. Mimo toga poznajem dosta ljudi iz male sredine koji su se sjajno snašli iz prostog razloga što se drže te neke sigurne putanje, vredno uče i napreduju, imaju ambiciozno i prosperitetno društvo koje nije sklono pravljenju problema itd. Problem su oni koji su željni velikog grada i žele sve da probaju, što jeste stvarno veliki izazov jer u Beogradu ima svega i svačega, to je po meni jedina metropola na Balkanu. Lak provod, laka zarada, droga, kocka, prostitucija, razuzdano društvo, brz život, veze za jednu noć, mnogi to žele kad dodju u velegrad, što je negde i razumljivo jer su to realno uzbudljive stvari, nema ništa uzbudljivije od toga. Ali to ima svoju cenu koja je često preskupa.

istanbul je solidan, 14 miliona

Ja sam se sokirao podatkom da u Turskoj zivi 9 miliona stanovnika srpskog porekla, od cega 3 miliona u Istanbulu. Pa to je vise nego u Srbiji. http://www.telegraf.rs/vesti/1220314-vise-nas-je-tamo-9-miliona-srba-zivi-u-turskoj

- - - - - - - - - -

pitam se šta će biti ako me put nanese u još jedan veći, ogroman grad...:))

Ako imas volje i snage, sto da ne. Nije lako seliti se. Pogotovo nije lako ako moras tamo da budes sam i kreces od totalne nule.

Poslednja izmena:

Back