Doktore, DOKTORE!

Srećom, nisam imala prilike da se previše često viđam sa lekarima (profesionalno) ali nekoliko prijatelja su lekari i od njih sam čula da se svašta dešava po bolnicama. Elem, pre par godina, odem kod ginekologa na redovnu kontrolu. Kaže meni lekarka, sva zgrožena, da imam puno kondiloma i da to što pre treba da skinem. Naravno, to se ne radi u toj ustanovi u kojoj sam bila, ali će ona to vrlo rado da uradi u privatnoj ordinaciji svoje koleginice i to koliko sutra. Pošto mi je bilo sumnjiva njena reakcija, otišla sam ujutru kod drugog lekara. Naravno, od kondiloma nije bilo ni traga.
Dotična gospođa Zorica, prezimena se ne sećam, je kasnije i uhapšena jer ju je neko prijavio upravo zbog istog načina otimanja novca i lečenja nepostojećih kondiloma. Ovo je slučaj za koji znam, ko zna koliko je još sličnih. Ima jako dobrih, stručnih i poštenih lekara međutim, kao i svi takvi ljudi u našem društvu, oni su nevidljivi zbog najezde kojekakve bagre koja je zagadila sve sfere života.

Jelo, sad sam gledala, tema ti nije skinuta, nije ni zaključana, jednostavno niko nije slao ni jedan post na toj temi, pa su je druge posećenije teme pretekle. Ako hoćeš da tvoja tema bude ponovo na vrhu, a pretpostavljam da to želiš, idi na temu koju si postavila na zdravlju i napiši novi post (poruku), pa će joj opet skočiti rejting ;) I da, temu ne moraš nalaziti samo u pretragama, eno je na 5. str. podforuma Zdravlje. Pozdrav :heart:

P.S. Nikad i nikome ne dozvoli da ti ubija volju. Sve najbolje ;)

Misutka hvala na razumevanju,tvojoj sposobnosti i zelji da pomognes drugima :lol:.Bilo bi jako lepo da mnogi slede tvoj primer, odvoje malo svog dragocenog vremena i pomognu nekome kao ti sada meni.Znam za tebe je ovo bila sitnica,ali mnogi zaboravljaju da sitnice puno znace.Hvala jos jednom srce si :heart:

Добро, како објашњаваш ту појаву?
Каква се то селекција врши при упису да само морони уписују или завршавају медицину?
Што нормални, вредни и паметни људи не завршавају медицину?
Пре свега, нисам нигде написала да се само морони баве медицином и да је само такви студирају и завршавају.
То си могла закључити из мојих постова, па и из овог на који си реаговала.
Али велика већина, данас, јесте оних са недостатком елементарне логике.
Зашто је то тако, узроци се крију у прошлости даљој и ближој.

Прво су комунисти отворено говорили ''образованима обезбедити све, радничкој класи само нужно!'' Из овога је произашла чињеница да су одједном сви хтели да студирају. У комунизму је било срамота бити пекар, млекар, земљорадник...дакле прва ствар која је довела до урушавања институције зване факултет. ( није само медицински подлегао, али јесте више од осталих јер је одувек , бити доктор, било монденско занимање које моментално обезбеђује висок друштвени положај)
Сама чињеница да су људи некритички нагртали на факултете говори доста о томе да је критеријум морао бити срозан.

Та ситуација је довела до продукције лошијих кадрова, па ми данас имамо ситуацију да на факултетима седе превасходно лоши професори.
Не морају они нужно бити лоши по знању, али на факултету су само да би шетали плочице на којима је титула.
Плус је присутна замена теза: ви студенти сте овде због мене, а не ја због вас!
Такав професор нема интересовање да пропита адекватно студента, такавпрофесор се само завали у своју фтељу и пусти студента да му вергла нагрувано напамет- значи, не врши дужност за коју чак и прима лату: не едукује прописно, не врши селекцију прописно.
Последица је присуство енормно великог броја студената у школској клупи у којој им није место. Све ово је везано за студентарију , а као последицу имамо продукцију лоших кадрова.

Даље, време деведесетих је донело корупцију несносних размера. Корупција се увукла у све поре, па и у здравство. Политика се увукла у здравство!
Били смо сведоци како 2000-те године скидају са места шефа одељења ургентне неурологије Мирослава Ковачевића, који је врхунски стручњак, само зато што је био Милошевићев симпатизер- колике су његове заслуге и постигнућа на тој истој неурологији- неки други пут.
А на његово место је дошла Љиљана Бумбаширевић која је директно, без дана асистентског стажа, постала доцент, јер је члан ДС-а и супруга једног од ликова који имају монопол над факултетом ( медицина је постала у Србији породични бизнис!)
Оваквих примера је море!
И кога ће она, конкретно нешто да научи?
И какви ће бити студенти након што напусте њену клупу?
И да ли је свако подједнако у могућности да учи квалитетно безда му неко претходно разјасни? Није!
Резултатје очигледан.
Како је било '90-их, тако је и сад, само још горе.
Запошљавање иде искњучиво преко везе- страначке или личне, није битно.
Шта је резултат?
Лош рад лекара, јер већина оних добрих нема прилку да се искаже и седи у запећку.
Али тако је у свим струковним сферама, не само медицини.
А пошто је тема медицина и доктори, везујем се искључиво за њих.

Ово би били суштински узроци и последице.

Па добро, није довољно само ''упасти'' на факултет, треба и завршити, исполагати све те испите... Немогуће је да 70% људи завршава медицину тако што потплаћује некога....

Radjeno istraživanje na tu temu pre neku godinu.
Medicinski fakultet je jedan od pet najkorumpiranijih fakulteta.

Neki dan pročitam u novinama. U Nemačkoj došla žena u privatnu ordinaciju da zategne lice. Stavili je na sto, anestezija, i... Žena se probudi sa novim sisama. :):):)
Eto greške se dešavaju svuda.
Ona ih je naravno tužila, a kod nas... Što da tuže lekara kad je za male pare dobila nove sise. Ihaj bog da te vidi.

Radjeno istraživanje na tu temu pre neku godinu.
Medicinski fakultet je jedan od pet najkorumpiranijih fakulteta.

Meni je tu najvise smetalo sto je bilo toliko ljudi da nisi mogao da nista uradis ako se nisi borio i grebao da se zakacis nekom asistentu za nogavicu i da mu budes verna senka koju ne moze da otrese. Pa ako si spreman da mu budes ogrlica kad vidi da ne pustas onda malo i povede racuna pa i saznas nesto. Inace - po 20-3- ljudi udje u bolesbicku sobu na vezbama: pa ljudi moji kakva je to vezba?! Na drugo, bar iz mog vremena na faksu, ne mogu mnogo da se zalim - neki ljudi su prolazili sa vezom, meni je vis eod toga smetalo ono sto sevilja kaze - da su profesori (poneki) mislili da su tu sebe radi a ne studenata radi, ali nisu se bas zavaljivali i pustali, naprotiv imali su obicaj da budu prepazljivi i traze dlaku u jajetu i obaraju masovno. Prolaznost na ispitima bila je katastrofalno niska.....tako je bar bilo pre 15-20 godina. Svi ljudi iz moje generacije koje ja znam (doduse slicni nadju slicne pa i tamo) izasli su sa fakulteta koji su upisali zato sto su to voleli i hteli da studiraju i rade, nauceni d arade svjo posao, otisli na specijalizacje koje su voleli i zavrsili ih, i sada rade u drzavnim ustanovama (jedan deo privatno). No znam i one kod kojih nikoga ne bih poslala - ali to je prednost studiranja medicine: kad jednom zavrsis i iskobeljas se sa faksa, tacno znas koja imena da zaobidjes u luku. I to je vec nesto, zar ne?! ;)
Ali na svakoj beogradskoj ustanovi mogu da vam dam po jedno ime ako vam sta treba i da tvrdim da se necete pokajati. ne bih se slozila sa seviljom da od 10 svsenih studenata medicine 7 nema pojma sa strukom. Taj broj je prevelim

No znam i one kod kojih nikoga ne bih poslala - ali to je prednost studiranja medicine: kad jednom zavrsis i iskobeljas se sa faksa, tacno znas koja imena da zaobidjes u luku. I to je vec nesto, zar ne?! ;)
Ali na svakoj beogradskoj ustanovi mogu da vam dam po jedno ime ako vam sta treba i da tvrdim da se necete pokajati. ne bih se slozila sa seviljom da od 10 svsenih studenata medicine 7 nema pojma sa strukom. Taj broj je prevelik

Oo je poražavajuće za ostatak sveta koji nije studirao na medicinskom fakultetu.. Mislim, kako onda mi da znamo..
Pored ovakvog stanja, jedino što nam preostaje je da se čovek čuva i moli Bogu da se ne razboli, inače ko zna na koga može da naleti.

Pa cekaj, porazavajuce je da ima takvih sudija, advokata (zbog kojih mozes da robijas ni kriv ni duzan, budes silovan a silovatelj pusten, dete ti bude ubijeno a ubica odseta itd), pa molis li se Bogu da znas koji su ti??
Mislim, porazavajuce je da u svakoj struci postoje takvi primer(c)i, i to ne samo kod nas nego svuda u svetu. Ono sto je porazavajuyce za nase drustvo jeste samo to sto kod nas takvih primera u svim strukturama drzave ima mnogo viose nego sto je dozvoljeni procenat 'robe sa greskom' drugde u svetu...ili ajde da ne kazem drugde u svetu ali u ovim nazovi naprednijim zapadnim drustvima.

I jos da dodam i ovo: da te udari auto na ulici, i da dospes u taj izvikani i izblacenu Urgentni centar (gde je zaista slab odabir kadra, slazem se), da se tamo zatekne i najnekvalitetniji nas doktor - ne bi te pustili da umres ako nemas zdravstveno osiguranje. Da ti se to desi u Americi, ladno bi te ostavili pred vratima - nisi osiguran i dovidjenja. Tako da - sve to ima svoje. Naravno, biti mudar u sustini znaci pokupiti od tih nazovi naprednih zemalja za svoj sopstveni koncept samo najbolje, a odbaciti ono sto je lose. No nazalost mi tu mudrost nemamo.....

a sara spomenu oca,pa sam se setila i ovog.moj tata je imao leukemiju,i pri kraju je morao da operise uvecanu slezinu.i lezi on u klinickom centru i dovodi profesorka studente u sobu,pocinje pricu i pred njim kaze "evo vidite ovo je treci stupanj leukemije posle kojeg ubrzo dolazi cetvrti i smrt pacijenta"

znao je on sta ima,ali zar je to nacin?!nije moglo da se kaze naknadno.mozda ih je naucila sta je leukemija,ali ne i kako se saopstava dijagnoza.mene to vise boli nego da je meni to neko rekao

Moj Stefan je od kad se rodio imao neki problem sa jednim okom. Ja sam to brzo primetila, raspitala se, rekli su mi da nije baš normalno i počele pretrage. Od neurologa; jer se sumnjalo da mu očni živac ne funkcioniše; pitanje je bilo zbog čega. Išli smo na mali milion snimanja, pretraga i sl. Na kraju, šalju nas na CT i eventualno magnetnu rezonancu. (Stefan je tada imao 4-5 meseci!)

Moja jetrva, tj. Stefanova rođena strina, žena od Stefanovog rođenog strica; mislim žena od rođenog brata mog muža (ne znam kako da vam dočaram) je pedijatar, radi u dečijoj bolnici u NS-u; ja sam bila baš dosta uplašena i pitam je zašto je to sve potrebno, njen odgovor je bio - da vide da li je neka TUMORČINA na mozgu! Od reči do reči.

Kako li razgovara sa onima koji joj nisu ništa?

Znam da mito ne uzima, ni od koga, nije loš lekar; ali zbog čega je svaka empatija izbrisana?

To je samo jedan u nizu primera, ali u stanju je da mrtva-ladna saopštava najgore moguće dijagnoze potpuno bez osnova. Tipa - ima temperaturu, ona kaže - možda je meningitis.

Jao, a na psihijatriji u Novom Sadu Mislila sam da bih mogla bombu da im podmetnem, i tu doktoricu da zadavim golim rukama. U jeku svega toga, treba da se uradi neki pregled, vrlo komlikovanog 'naziva', koji se radi na psihijatriji, ili na VMA. Naš neurolog (divna žena i doktorica, diivnaa :) ) me pošalje sa uputom tamo, i kaže mi ako odbiju da rade, jer je dete malo (uglavnom se to dešavalo) da tražim samo napismeno da to neće da rade, ili eventualno neki uput da bi nas primili na VMA. Ona me 'ladno odbije, kaže - mi te pretrage radimo sa decom koja već sarađuju (znači minimum 4 godine, a moj sin ima 4 meseca). Ja kažem, ok, samo mi to napišite da mogu dete d avodim u BG. Kaže ona neće, št aima to da piše. Ja lepo kažem - potrebno je, na VMA je užasna gužva i ne primaju Novosađane jer znaju da se to radi u NS-u; meni samo treba dokaz da to u NS-u neće da mi urade i primiće nas tamo.

Neće.

Ja počinjem da plačem, ne mogu da verujem. Udaram na patetiku (ne smišljeno, evo i sad mi suze kreću kad se setim) - aman ženo, imate li vi dece; zdravlje mog četvoromesečnog sina zavisi od toga da li ćete vi da napišete dve rečenice i udarite pečat, a vama je i to teško??!!!

Neće i dalje.

Počinjem da pretim, novinama, medijima, ministarstvima; svađam se, plačem; udaram na savest... Sve.

I dalje ništa.

Kaže - izađite napolje.

Ja molim; kažem nije dosta što nećete da radite (može da se obavi pregled ako mali spava; ali oni neće da čekaju da zaspi, ili da rizikuju da se probudi - jedini rizik je da će se pomeriti) nego ni da napišete jednu rečenicu.

kaže - šta ja vama da pišem?

Ja - šta da napišete!? Hoćete ja da vam izdiktiram; evo ja ću napisati, vi samo udarite pečat.............

Izađite.

Zalupila vrata kad sam videla da je mission impossible.

Sva sreća, i bez tog pregleda (koji do kraja nigde nismo mogli da obavimo, jer se privatno ne radi) uglavnom je sve ok.

Kada pomislim na srpsko zdravstvo odmah mi izadje ona prica o doktorima sto nisu reanimirali.

I kada idem u Srbiju molim BOGA sa obe ruke da budemo zdravi i citavi i da nam ne treba nista tamo... nemam puno poverenja u doktore, a pogotovo ne u doktore u Srbiji. To naravno ne znaci da u Srbiji nema dobrih doktora, ali ko mi garantuje da cu pobetiti na toj lutriji.

Mackice..
ja sam vec rekla da mi je prag tolerancije stvarnoooooooo....
ali vidis nju bih npr patosirala...verujem da bi morala policija da intervenise....
No, ima Boga..ili kako god se zvala neka visa sila koja to od gore vidi sve !
Sve se u zivotu vraca, sve se placa.
Nicija nije gorela do zore...znas za tu...? ...pa nece ni njena...
Gad. Sta reci. Gad i mediokritet.

Moja jetrva, tj. Stefanova rođena strina, žena od Stefanovog rođenog strica; mislim žena od rođenog brata mog muža (ne znam kako da vam dočaram) je pedijatar, radi u dečijoj bolnici u NS-u; ja sam bila baš dosta uplašena i pitam je zašto je to sve potrebno, njen odgovor je bio - da vide da li je neka TUMORČINA na mozgu! Od reči do reči.

sokirana sam,najblaze receno,
kako ti posle ovoga komuniciras sa njom?
drago mi je da je sve u redu

Evo, pre par godina, kad sam dobila akutni hepatitis, ne osecam se dobro, imam blago bronzani ten, i rek'o ajd da uradim krvnu sliku, privatno, kod Ristica. I transaminaze fijuuu, do hiljadarke, sta ti ja znam bilirubin i dr. pokazatelji, ocigledni. Sta rade Ristici? Umesto da mi kazu, sto bi mi rekao i covek na ulici da vidi rezultate, kupi prnje i idi na kliniku za infektivne bolesti, nemoj ovde da mi sejes zuticu i sl. neljubaznosti u moju korist...naprotiv, zakazu mi pregled kod njihovog gastroenterologa, iste veceri. Odem na ultrazvuk abdomena, odem kod gastroenterologa, i on mi na kraju kaze, ja vam ne mogu nista reci, ocigledno je hepatitis, a vi jos veceras idite na infektivnu kliniku. U cemu je razlika? U 4-5 hiljada, koje sam platila, za pregled, jer sam isuvise glupa da znam da sa simptomima zutice treba da se javim na kliniku za infektivne bolesti.
Mislim to nije slucaj za tuzbu, niko me nije tukao po usima da idem kod privatnika. To je samo pokazatelj koliko je covek jadan i gramziv, sto i pokazuje izgradnja imperije citavog bloka, a pre dve godine su tu bile dve ordinacije.

Sevilja: a u kojoj si ti generaciji zavrsavala fakultet (ili ako je to previse lican podatak onda bar u kojoj dekadi si diplomirala?)
У последњој декади.
А сестра у предпоследњој.
Покривано последњих 20 година на мед. факултету.
Стриц и стрина су доктори- седамдесете и осамдесете на мед. факултету.
Значи има лична искуства , а и пренесена од најближих.

:confused:Neznam dali sebe da nazovem baksuzom,zato sto retko idem lekeru,a tad:shock:kad resim neretko se posvadam sa lekarom i idem samo kad moram.Ali da vam ja ispricam sta se desilo.Dodje meni mladja sestra u goste:roll:dobije napad,mesto dije boli i siptomi shvatim daje slepo crevo i da nije za cekanje.Odvezem je u bolnicu kazem staje ona se savija od bolova,a doktor pocne pametovat pa nasvlja na bzaka da je vodim ginekologu i jos neke preglede,i izadje pre nas iz ordinacije,odem sve to obavim a njega nema u ordinaciji.Sestra kaze sacekaj sace,ja opet kroz 20 min kazem da je pacijentu lose ,ona sacekaj sace.Prodje jos 20 min moja sestra se umirila a njega nema,kad sam je htela pitati hocel nesto da popije kad ona u nesvesti modrozuta oko usana.Uletim u ordinaciju sesru uhvatim za gusu,ona za telefon i zove doktora.Kad se njegova licnost pojavila kaze mi jesil zadovoljna dosao sam a usta od uva do uva (valda neki kvarni osmeh)Ja otvorim paljbu i kazem da mi sestra umire u ambulanti i da nije pri svesti.Kaze on mrtav hladan ja je necu primit vodije di znas,ja ga zalepim sakom uz sve pocasti koje idu u takvoj situaciji.Okupilo se sveta ko na vasaru i dodje i policija njih 3.:lol:,uhvate mene pa pocnu drobit.Ja im kazem da zbrinu moju sestru i onda neka rade svoj posao,ako znaju.:lol:Da ne duljim sestra je operisana bez priprema,nije bilo za to vremena slepo crevo je bilo u fazi pucanja.kad je sve bilo pod kontrolom dobar doktor mi je izasao u susret da ne platim bolnicu primio je na moju knjizicu.Do njenog otpustanja iz bolnice bio jako primeran , pozrvovan i ljubazan cika doktor.Policija napravila zapisnik pa ga sigurno izgubila.Ja nikad nista nisam dobila.

Back