Doha f1

IMG_20240309_192504839_HDR~2.jpg
 

Maks sa druge planete, duplo slavlje Red Bula u Džedi​

1710007835-GettyImages-2071170147-750x500.jpg
Rudy Carezzevoli/Getty Images
Prošle su samo dve trke u šampionatu Formule 1 i već sada izgleda da će u potpunosti ličiti na prošlu sezonu. Maks Ferstapen je ubedljivo slavio u Džedi u trci za Veliku nagradu Saudijske Arabije i najavio šetnju do četvrte titule prvaka sveta. Ovo je Holanđaninu 56. pobeda u impresivnoj karijeri i deveta vezana u najbržem karavanu.
Holanđanin je imao više od deset sekundi prednosti u odnosu na klupskog druga Serhija Peresa, koji je bez mnogo muke završio na drugoj poziciji. Na najnižu stepenicu postolja popeo se Šarl Lekler, vozač Ferarija.
Sama trka nije donela skoro nikakvu dramu. Osim standardnog zanimljivog starta i udaranja u zid Lensa Strola, koje je dovelo do izlaska sejfti kara, nije se dogodilo skoro ništa vredno pomena. Maks je sjajno kontrolisao trku, Peres to pratio sa drugog mesta i Red Bul je kao i u Bahreinu stigao do duple pobede.Ferstapen je sjajno krenuo i bez problema sačuvao pol poziciju. Lekler se u prvi mah odbranio na drugom mestu od Serhija Peresa, ali je već u četvrtom krugu as Red Bula napao i došao iza klupskog druga.
U sedmom krugu se Lens Strol, vozač Aston Martina, zakucao u zid, i vrlo brzo je izašlo vozilo bezbednosti. Većina vozača je otišla na zamenu guma, sem Norisa i Hamiltona, pa je Noris zaseo na prvo, a Hamilton na treće mesto, dok je između njih bio Ferstapen.
Nije Holanđanin međutim dugo čekao, već u 12. krugu je napao Norisa i vratio prvu poziciju, bez ikakvih poteškoća. Uskoro je i Peres obišao prvo Hamiltona, pa Norisa i dva Red Bula su ponovo zaseli na vrh. Meksikanac je brzo poništio i kaznu od pet sekundi koju je dobio zbog nepravilnog izlaska iz boksa.
Trka je od 15. kruga bila vrlo monotona i osim duela Hamiltona i Pjastrija za peto mesto u tom trenutku, ništa se zanimljivo nije dešavalo. Pjastri nije uspevao ni uz pomoć DRS -a da prestigne sedmostrukog šampiona sveta.

Uspeo je kada je Hamilton otišao u boks. Do kraja se samo vodila borba za osmo i deveto mesto između Norisa i Hamiltona, koju je dobio Noris.
Od četvrtog do desetog mesta plasirali su se Pjastri, Alonso, Rasel, Berman, koji je menjao Sainsa, bio je sedmi, Noris, Hamilton, dok je jedan bod za deseto mesto osvojio Hulkenberg.


Naredna trka u šampionatu Formule 1 vozi se 24. marta u Australiji .
https://sportklub.n1info.rs/automoto/formula-1/maks-sa-druge-planete-duplo-slavlje-red-bula-u-dzedi/
 

Back
Top