Dogo Argentino

• Začetnik teme Začetnik teme tango
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sta vi mislite o ovom psu? Ocene od 1 -10

• 1

• 2

• 3

• 4

• 5

• 6

• 7

• 8

• 9

• 10

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Gluvoca se kod njih javlja bez obzira na sve. Oni imaju taj gen zato sto su albino. U proseku svako deseto stene je gluvo. Nema veze sa lekovima,u ovom slucaju.
Jedino gluvo stene u leglu je moj Paki. Pogodilo se da je on to deseto:cry:
Daleko od toga da bi mi on smetao,spavao je samnom u krevetu tri meseca.I ako imam psa,samo ce tako biti.
Jednostavno sam odlucila da je to najbolje za njega i gledala sam da ne budem sebicna,iako mi se srce cepalo.
Naravno da on nije kriv i nema potrebe niko to da mi govori. Samo ja znam kako mi je sada.:cry:

Da, u pitanju su vezani geni, kao recimo kod belih plavookih mačaka koje su takođe gluve. Ili gen za golokožost kod pasa ili skraćenu butnu kost kod živine (šabo) koji su u čistoj formi čak smrtonosni. Paki izgleda tako savršeno, tako je čist beo, sa malo pigmentacije i zato se to baš njemu desilo. Tu niko nije kriv, jednostvano se tako desilo. Iskreno, divim ti se na hrabrosti i nesebičnosti kad si donela odluku da ga vratiš tamo gde će mu život biti koliko-toliko manje stresan. Ne znam šta bih kad bi pred mene bila stavljena takva dilema. Sećam se jedne savršene Ive, naše komšinice, za koju je otac moje komšinice Nataše prvi posumnjao da ne čuje. Isto je bila snežno bela skoro potpuno bez pigmentacije po koži, fenomenalno je izgledala. Posle su se odselili, ne znam šta je bilo s njom.

Ne mogu da se setim konkretnog antibiotika ali znam da recimo kortizonski preparati ne smeju da se daju u toku trudnoće, jednu Mini li tako nešto su zgazila kola i spasila sam joj život i podigla je na noge (jer je bila paralisana jedno vreme) ali se zato oštenila pre vremena i u roku od 3-4 dana su sva 3 šteneta uginula. Ona je klincima ispred zgrade bila važnija, posle toga je sve bilo u redu.

Drago mi je sto sam to otkrila sada.
Da nisam bila kod Oli i da nisam videla Belu,mozda jos uvek ne bih znala.
Sumnjala sam ja jos kad sam ga dobila,ali su me svi uveravali da preterujem.
Normalno je bilo sve kod veterinara kad je primao vakcinu,tad ga je pregledao.

Kod nas nazalost ne postoji BAER test,koji koliko sam upucena snima mozdane talase i moze da se proceni procenat gluvoce kod pasa.
To se za argentince radi svuda u svetu,ako je neko stene gluvo ili nagulvo odmah se zna koliko posto i to se zna kod same kupovine steneta.
U Srbiji to ne postoji,najblizi je u Sloveniji.

Sve sam pokusala:cry:

pricala sam sa bratom kaze da mi je bacanje para da je prijavljujem za izlozbu jer jos je mala da bi dobila neku titulu ali da svakako idem radi upoznavanja sa svim tim! Tako da ukoliko ne odemo za Indjiju idemo za Sabac a imam ove drugare zainteresovane sa Vukovog spomenika da svoje pse prijave za izlozbu tako da cemo imati za koga da navijamo a Beka ce biti,trenutno posmatrac-pa otom potom sa nekih 9 meseci idemo na prvu izlozbu!

Mozete li da mi kazete koliko kostaju stenad posto nameravam da kupim jednom i ako znate da mi preporucite odgajivacnicu

Imas sada jedno odlicno leglo u Zitistu,kod Zrenjanina.Mogu da iskopam broj pa da ti posaljem na pp.
Mislim da su oko 400,500 evra i da su uglavnom zenkice. Imali su malo mizjaka,ostala su mozda 2.

Zaljubila sam se u dogoa na prvi pogled, a jos posle ovoga sto sam procitala na ovom forumu mislim da su oni najdivniji psi. Planiram da kupim jednog uskoro i imam par briga pa bih vam bila zahvalna ako biste mi pomogle. Prvo me brine to sto se jedno u deset stenadi radja gluvo, kako to mozes da znas kad ides da izaberes stene? Na internetu sam pronasla 2 odgajivaca koja mi deluju stvarno ozbiljno i od kojih bih najverovatnije kupila stene,jedan je u NS a drugi u Bgd. Uzela bih neko kvalitetniju kucu iako ne planiram da se takmicim vec da ga cuvam, kao kucnog ljubimca i prijatelja. Da li mozda vi znate nekog bas dobrog odgajivaca? Drugo, vec imam macka pa ne znam kako treba da tece upoznavanje izmedj njega i male pridoslice da ne bi bilo problema. Pomagajte :)

Da,razmisljala sam.
Ne znam sada,jos mi je sve rovito. Ne znam da li bih mogla.
Od njih cu dobiti kucu tek za godinu dana,jer im je ova kuja od kojeg je Paki nastradala.
Imaju sada ovu zenkicu iz Pakijevog legla,sto znaci da ce imati male kuce tek za godinu dana.
Ja bih mozda uzela zenku za par meseci,jer sam ionako planirala da imam dva psa.
Razmisljam jos uvek o tome.
Hvala ti Oli na podrsci.Izljubi mi Belku.

Zaljubila sam se u dogoa na prvi pogled, a jos posle ovoga sto sam procitala na ovom forumu mislim da su oni najdivniji psi. Planiram da kupim jednog uskoro i imam par briga pa bih vam bila zahvalna ako biste mi pomogle. Prvo me brine to sto se jedno u deset stenadi radja gluvo, kako to mozes da znas kad ides da izaberes stene? Na internetu sam pronasla 2 odgajivaca koja mi deluju stvarno ozbiljno i od kojih bih najverovatnije kupila stene,jedan je u NS a drugi u Bgd. Uzela bih neko kvalitetniju kucu iako ne planiram da se takmicim vec da ga cuvam, kao kucnog ljubimca i prijatelja. Da li mozda vi znate nekog bas dobrog odgajivaca? Drugo, vec imam macka pa ne znam kako treba da tece upoznavanje izmedj njega i male pridoslice da ne bi bilo problema. Pomagajte :)

Prvo to za macu ne mozes da znas unapred. Moja macka nije volela Pakija,ok sve,ziveli su zajedno u kuci.Ponekad su spavali obojca samnom,ali macka nije bila rasplozena za druzenje sa njim.
Za gluvocu sam vec pisala,kod nas ne postoji test za gluvocu. Jedino sto mozes da uradis je da pratis kako reaguje pas. Tesko je da se primeti kad je mali,jer je blenatav.Obavezno kad budes uzimala psa,probaj da mu tapses rukama, a da ne vidi.
Ako ti je bitno da bude u standardu,ima par stvari na koje treba da obratis paznju.
Treba da ima dobru pigmentaciju na njuskici,da mu bude crna,ili delimicno crna.Zavisi od uzrasta steneta.
Treba da ima pigmentaciju na kapku.Da mu ne bude beo kapak iznutra.
Crne fleke-fleke sa crnom dlakom sme da ima samo na glavi, I da ne prelaze 30%. Ima dogoa koji imaju crni monkl na oku. To je ok,samo da li se tebi dopada ili ne.
Ako ti se svidjaju psi sa sirokom njuskom,imas sliku od mog Pakija kad je bio mali. Da vidis otprilike kako to izgleda kad je mali.
Ove sve je bitno ako zelis da ti pas bude u standardu. A posto kazes da neces da vodis na izlozbe,gledaj samo da ti bude zdrav.
Sto se tice odgajivaca,ne znam koliko si upucena koji su dobri dogosi kod nas.Tako je najbolje da izabres stene. Od dobrih pasa.A ima ih...
Olina Belka je iz Deusove linije. Moj Paki je iz Viktorove.
Vec sam napisala za ovo leglo u Zitistu.. Videla sam jedno njihovo stene. Savrseno je.
Samo je pitanje koliko zelis da izdvojis za njega.
Zelim ti srecu. Da sto pre nadjes svoju kucu i da se druzis sa nama.

I ja bih bas volela da nam se uskoro pridruzi jos jedan pravi ljubitelj dogosa:super: vidi se nedostatak-nema nam ni Sare odavno ne znam sta li je sa njom?!:(I to sto ti kaze Trojanka najvaznije je definitivno da su zdravi i da je leglo provereno!Sinoc smo bili u parku-nasa standardana setnja i prisao nam je neki covek koji je inace odgajivac patuljastih snaucera i koji putuje po svetskim izlozbama retko posecuje nase i bio je u Meksiku na izlozbi gde je bas obratio paznju na dogose i sta je poenta price - to da -moram da se pohvalim je Belka pravi predstavnik rase misleci na svetske standarde da dogosi zapravo ne treba da budu preterano razvijeni kao rotvajleri vec graciozno misicavi sa facom po kojoj se prepoznaje da li je muzijak ili zenka i sto mi je rekao jedan zanimljiv podatak da kod nas na izlozbama izbijaju najvise tuce zbog takvih stvari pojavi se covek koji je prakticno "nabildovao" svog psa i ocekuje da mu sudija koji je inace stranac dodeli titulu sto on naravno ne ucini tako da drugari moji da znate za ubuduce ne treba ih preterano forsirati vec kao sto smo mi dosada radili pustiti ih da se kroz igru prirodnim putem razvijaju i nabacuju sasvim potrebnu a pritom i dovoljnu misicnu masu!:ok:Trojancice jel ides sa nama u Indjiju?!

Ma bitno mi je da ga uzmem od nekog dobrog odgajivaca zbog temperamenta a i nadam se da oni paze da stenci budu zdravi i lepo odnegovani.I ja sam razmisljala da kupim stene iz deusove i Zoine linije, oni mi izgledaju savrseno! Stvarno su jedni od najlepsih argentinaca koje sam videla (mada su meni svi lepi):). Na ostalim mestima gde sam gledala cena je uglavnom oko 500-600E, predpostavljam da su ovi iz Deusove linije jos skuplji. Jel moze Oli da mi kaze koliko je platila Belku? i ja se razmisljam da uzmem devojcicu:D.
Procitala sam to za Pakija i zato se i brinem za gluvocu, cini mi se da bih umrla da ga vratim a kad bi ostao zivot bi mu bio prilicno tezak u gradu:cry:
Nisam planirala da ga vodim na izlozbe posto sam stvarno luda za psima i na prvom mestu mi je da to bude ljubimce:). Bas sam se obradovala kad sam procitala da su tolike maze, mada me malo brine da cu je preterano razmaziti ali videcemo prvo da je uzmem...a gde se nalazi ta odgajivacnica iz koje si uzela Pakija?

Mi smo Belu platili 400e a isto smo je uzeli sa namerom da bude kucni ljubimac i ipak smo se odlucili da je vodimo na izlozbu,svako vece je izvodim druzi se sa svim psima i istina je da je nevidjena maza ali imaju oni malo jaci karakter pa je zbog toga i potrebna socijalizacija-i moram da kazem da je Bela prvi put ispoljila svoj lovacki njuh hvatajuci bube po dvoristu ako se i to racuna postala je lovac-ali na bube!!!!

Oli, pazi je, moj Gizmo je bio bubolovac dok nije jednom zgazio na osu. To je bilo strašno, drao se kao magare ceo dan, šapa mu se uduplala od otoka i tek uveče se smirio i lepo nam "ispričao" šta se desilo. Sad sve insekte zaobilazi u širokom luku.

Back