Dodir noći .....

• Začetnik teme Začetnik teme Nott
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čekanje boli. Zaborav boli. Ali ne znati zašto se odlučiti najteža je patnja...
Paulo Koeljo

1003823_532984286768801_805439711_n.jpg

Pepela
Jedni su noći drugi zvezde

Svaka noć zapali svoju zvezdu
I igra crnu igru oko nje
Sve dok joj zvezda ne izgori

Noći se zatim među sobom podele
Jedne budu zvezde
Druge ostanu noći

Opet svaka noć zapali svoju zvezdu
I igra crnu igru oko nje
Sve dok joj zvezda ne izgori

Noć poslednja bude i zvezda i noć
sama sebe zapali
Sama oko sebe crnu igru odigra

Vasko Popa

tumblr_ms0k1ufWVh1sbg0tro2_1280.jpg

Valcer je apsolutno fatalistička muzika; ali zato u isti
mah adekvatan muzički izraz kružne putanje.
……….
Fatalizam, to jest čovekovo odricanje od toga da sebi ikad
u slobodi postavlja sopstvene svrhe, dobija svoj simbol u bečkom
valceru. Muzika za igru potpomaže u čoveku napuštanje moralne
borbe, njeno dejstvo je osećanje determinisanosti…….

Vajninger

tumblr_ms0k1ufWVh1sbg0tro1_500.gif

Dakle, budi noćas fatalna i zapleši samnom
Zavrtimo se i u kovitlacu isčeznimo, poput derviša padnimo u trans i pređimo granicu ovog sveta
Vratimo se u zavičaj, vratimo se u Eden, u svet s onu stranu dobra i zla
Neka Heruvimski ognjeni mač ne bude prepreka našem povratku, već svetionik ka drvetu života
Ovog puta setimo se mudrosti tragičnog proroka iz Rekena : “Ja hoću, jednom zauvek, da ne znam mnogo. – Mudrost postavlja granice i spoznaji. “ i posecimo sablažnjivo drvo saznanja dobra i zla
Lezimo, ispružimo se pod drvetom ŽIVOTA
Podajmo se pomamno ljubavnom plamu i iskupimo greh Adama i Eve.

tumblr_ms0k1ufWVh1sbg0tro3_1280.jpg

Vrijeme je odluke

svjetlo u dnu sobe
plavicasti trag
da li me prepoznajes
o cemu razmisljas
dim iz cigarete
nosi moje sne
gledam tvoje oci
hladne daleke
hajde dijete otvorimo ples
zamisli da svira najdrazi bend
veceras igram samo za tebe
svejedno kako to je nebitna stvar

ne zelim pricom da te zamaram
ljubimo se posljednji put
ja ti nudim srecu
kao iluzionist

tamnu stranu grada
govor ulice
ljudi na peronu
sajam tastine
ostajes u krevetu
bojis se gomile
lice moje predodzbe
rubna fikcija
sjena u ogledalu
krug se zatvara

htjela bi da te nema
ali to ne ide
htjela bi da spavas
vrijeme je odluke

Štulić

tumblr_ms0k1ufWVh1sbg0tro4_500.jpg

tumblr_ms0la8elC31sbg0tro1_1280.jpg

Sonet o neporočnoj ljubavi

Nema je ovde, sve je više gubim
U časnom krugu kog zaborav rubi.
Oh, gipka sliko varke, varko živa,
kad kamen vida njeno lice biva.

Daj mi snage da neporočno ljubim
dane započeo tužno. Tu se skriva
bol bez odjeka i reč bez odziva.
O, daj mi snage nad silama grubim.

Vrati mi sličnost da usnim, dok strava
tišti mi čelo i niče na stolu.
Ona je deo predela što spava.
Pomešana s vetrom dok ćuti u sjaju
iscrpem budućnost u svirepom bolu
što sanja krv leta i pakao u raju.
Miljković

tumblr_ms0la8elC31sbg0tro2_500.jpg

Kao što se u ekstazi zbiva pročišćenje od svih individualnih i mogućnih elemenata i ostaju samo svetlost i tama kao ključni i suštastveni elementi, tako i u besanim noćima od sve višestrukosti i raznovrsnosti sveta ostaju samo intimni opsesivni elementi: da one koju volim nema. Toliko čari ima u melodijama koje izviru u tebi u noćima bez sna, koje se razvijaju poput plime da bi se ugasile u oseci koja nije simbol napuštanja, već je poput lakog koraka nazad nekog plesa! Ritam i vijugava evolucija unutrašnje melodije savlađuju te i obuhvataju u oduševljenju koje ne može biti ekstatično jer ima previše bola u melodičnom talasanju. Za čim žalim? Teško je reći- jer su nesanice toliko komplikovane da je nemoguće shvatiti gubitak. Možda i zato što je gubitak bezgraničanOpsesije se individualizuju samo u nesanicama, jer se samo u njima može ostvariti zatočeništvo u oblicima mišljenja i osećanja. Prisustvo jedne misli ili jednog osećaja, u nesanici je organsko, konstitutivno, i nameće ekskluzivno i diktatorski. Sve što se u nesanicama javlja ostvaruje se melodično, u obliku misterioznog lelujanja. Voljena se osoba pročišćuje u nematerijalnost kao da se rasula u melodiji. I tada se nikako ne može znati da li je tvoja ljubav san ili stvarnost. Neopipljivi karakter koje ovo preobraćenje daruje stvarnosti svega onoga što se događa u nesanicama izaziva u ljudskoj duši zabrinutost i nespokojstvo, nedovoljno jake da bi vodile univerzalnom nemiru i čuvaju sve elemente nemira i uskomešanosti suštine muzike. Grozna u svakom trenutku ispoljava se univerzalnost noći , čija neopipljiva prozirnost, mada je plod iluzije, nije manje melodiozna. Ali tuga te univerzalne noći jače vlada tajnom smrti nego ljubavi.

Sioran

tumblr_ms0lmrzKP91sbg0tro1_1280.jpg

Ljubav je uvek otvorenih ruku. Otvorenih ruku dopuštate ljubavi da dolazi i odlazi kako želi,
slobodno, jer bi ona to ionako činila. Ako pokušate zarobiti ljubav, shvatićete da držite samo sebe.

Leo Buskalja

524653_483902311662927_766242932_n.jpg

...
Idem od jedne ruke do druge
Gde si
Zagrlio bih te, grlim tvoju odsutnost
Poljubio bih ti glas, cujem smeh daljina
Usne mi lice rastrgle
Iz presahlih dlanova blistava mi se pojavi
Hteo bih da te vidim pa oci zaklapam
Idem od jedne slepoocnice do druge
Gde si

Vasko Popa

tumblr_mnev4tczgi1qfphuao1_400.jpg

2195013-432584.jpg

Noc je. Kao i svaka druga,ali... Ova je bila neka posebna, carobna, noc sa njom ukratko da kazem.

Setali smo, pricali, zezali se. U jednom momentu pogledi nam se sudarise, nastade tisina, gledali smo jedno u drugo bez i jedne izgovorene rijeci. Nekoliko minuta je bilo tako, i sve to je razbilo ono sto je ona izgovorila tada, privukla je mene ka sebi, naslonivsi glavu na moje rame i izgovorila je : "Volim te...".
Izgovorila je to sa toliko osjecaja, njeznosti, topline da nisam mogao da odolim i ne uzvratim istom mjerom. Njene slatke usne su me privlacile, kao da su govorile :"Isprobaj me" nisam puno oklijevao, i nakon sto sam ih isprobao uvjerio sam se zapravo da i jesu slatke, preslatke kao med!
Taj poljubac unio je toliko strasti u mene, osjecanja sve sto je bilo lijepo prenijela je u mene...

Setali smo dalje, zatim sjeli smo na jednu klupu i gledali zvijezde. Trazili smo nase.
Iako je bilo nebo preplavljeno zvijezdama nasli smo i nase dvije, u jednom cosku neba izdvojile su se bas kao mi i najvise su svjetlile.
Kako smo se nas dvoje priblizivali jedno drugome na klupi, tako su se zvijezde primicale jedna drugoj.
Nakon sto smo gledali castili smo se lijepim rijecima.
Odnekud su dopirali neki lijepi zvukovi, lijepe pjesmice koje su nas vodile u neki svijet srece, u svijet poljubaca koji su se nizali jedan za drugim.
Tada me zagrlila, i jos jednom na uho se kradom dovukla kako bi mi sapnula da me voli...

Kao sto svemu lijepom dodje kraj i ovoj noci punoj lijepih sjecanja dosao je THE END!

DyAwoOo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back