Додик: Путину ћу пренети да је Дејтон урушен, питање је да ли и даље постоји

Poruka
9.345
****PRENESI MU I DA JE ODLUKA 1244 TAKODJE URUŠENA!****

https://www.politika.rs/scc/clanak/...ejton-urusen-pitanje-je-da-li-i-dalje-postoji

Додик: Путину ћу пренети да је Дејтон урушен, питање је да ли и даље постоји​

677z381_677z381_dodik.jpg

(Фото А. Васиљевић)
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће руском председнику Владимиру Путину пренети да је Дејтонски споразум снажно урушен, као и да је велико питање да ли и даље постоји.
„Он постоји само као оквир за дисциплиновање других, а не за упражњавање права свих који су потписали тај споразум”, рекао је Додик за бањалучку АТВ.

Он је навео да никада ни од једног руског званичника није чуо супротну поруку од оне да Москва стоји иза Дејтонског споразума.
„Русија ће се питати о томе. Очигледно да ови који покушавају да направе нешто друго од Дејтона у Сарајеву најрадије би да и нас уклоне од тога, онда би то лакше поравнали. Они би највише волели да смо ми у некој свађи или анимозитету са Русима и да смо само препуштени Бриселу и Вашингтону”, рекао је Додик, преноси Срна.
Истакао је да су западне земље изнервиране ситуацијом у вези са Украјином, као и геполитичком ситуацијом са Русијом и Кином, као и да у таквим околностима Република Српска мора да има пријатеље.

„Нама су се Британци показали као непријатељи и сви који данас покушавају, седећи по Сарајеву, да кажу да имовина треба да буде одузета Републици Српској, наши су непријатељи и ми њих морамо почети да зовемо тако”, рекао је Додик.
Додао је да је у Русији већ обавио важне састанке, а да је позван да учествује у глобалном безбедносном форуму који би требало да окупи представнике највећих стручњака из више од 90 земаља света.
„Поносан сам на коректан однос Руса према нама у дугорочном периоду”, рекао је Додик.
Додик је рекао да је већ разговарао са секретаром руског Савета безбедности Николајем Патрушевом и да је имао прилику да чује оно што Руси мисле о актуелној ситуацији која није нимално једноставна.
„Ми видимо да је свет у великом нереду и да је поларизација света очигледно све интензивнија”, навео је председник Републике Српске.

Додао је како га радује што је чуо од Патрушева, једног од најближих сарадника руског председника Владимира Путина, да су ово најчешћа виђења ситуације између њега и Путина.
Додик је указао да је једна мала Република Српска са свим својим проблемима успјела да продре до најмоћнијих људи на свету, због чега се, како каже, „Американцима диже коса на глави, а они у Бриселу не знају шта да раде због тога"
„Шта ја да им радим, нису нам дали никакву другу прилику”, рекао је Додик.
Патрушев је раније истакао да му је драго што је председик Републике Српске почасни гост 11. међународног састанка високих представника који се баве питањима безбједности.
„Веома смо захвални председнику на учешћу и сигуран сам да ће размена мишљења о питањима безбедности у савременим геополитичким условима бити од обостраног интереса”, рекао је Патрушев.
Он је високо цени партнерство у духу поверења, које је посебно изражено између Русије и Српске.
Додик борави у вишедневној посети Русији и сутра би, како је раније рекао, требало да се састане са председником Путином, преноси Танјуг.

Back