Dodatni prihodi za farme koje uvedu biogas

franak

Buduća legenda
Poruka
27.549
Uvođenje biogas postrojenja na farmama srednje veličine u Srbiji stvorilo bi dodatne prihode poljoprivrednicima i gazdinstvima, zaključeno je danas na stručnom skupu posvećenom promovisanju upotrebe biogasa za proizvodnju pogonskog goriva, toplotne i električne energije na gazdinstvima.

pa i ja kada bi uveo jednu HE na svom placu stvorio bi dodatne prihode

sta hoces da kazes

Pitajte ove šta su hteli da kažu,ipak ste bliži njima.Izgleda je teško Vama objaqsniti.

Vlasnici farmi mogli bi, kako je poručeno sa skupa u Privrednoj komori Vojvodine, da dođu do dodatnog prihoda korišćenjem otpada koji već poseduju, a kroz podizanje biogas postrojenja.

Ova postrojenja na farmama srednje veličine, kako je objašnjeno na skupu posvećenom promovisanju upotrebe biogasa za proizvodnju pogonskog goriva, toplotne i električne energije na gazdinstvima, koji je organzivala nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, stvorila bi dodatne prihode poljoprivrednicima.

- Mala biogas postrojenja na farmama podrazumevaju uvođenje tehnologije koja koristi sirovinu kojom farmeri već raspolažu i koja je besplatna - istakli su farmeri iz Nemačke. - To su su otpadne organske materije, poput životinjskog stajnjaka iz kojih se može proizvesti biogas. On se može koristiti za proizvodnju toplotne energije za potrebe same farme, ali i za proizvodnju struje koja se može prodavati po povlašćenim cenama i tako ostvariti dodatni prihod.

To je ljudi jedna velika prevara, svuda u svetu pa i u Srbiji!
Proizvodnja struje iz biogasa u Srbiji se tretira kao obnovljiv izvor električne enregije.
Potpisuje se ugovor sa EPS na 12 godina, pri čemu EPS garantuje cenu od 15 evraocenti po kwh (građani plaćaju 5 evrocenti).
Do sada je sve super, ALI...
Otpaci od životinja nisu dovoljni za proizvodnju biogasa. Portebna je i silaža, koa i još par sitnica. Odjednom, ulazna sirovina više nije besplatna, već i ima neku cenu.
Dalje, za ovu investiciju vam treba kredit. Jedno veliko poljoprivredno dobro u Vojvodini se ovako zaletelo i napravilo postojenje.
I dan danas grcaju u kreditu, jer isporučena energija pokriva manje od 50% troškova (u trošku je i rata kredita).
Dalje, ostaje im neiskorišćena topla voda.
Tadašnji ministar im je obećao da će lokalna bolnica koristiti tu vodu za grejanje, ali ih je za...ao. (Taj ministar je kasnije proveo jedno vreme u zatvoru, setićete se ko je).
Da bi iskoristili toplu vodu, sada moraju da uzmu novi kredit da bi napravili staklenike za proizvodnju ranog povrća...
Sve u svemu, to savetovanje je mlaćenje prazne slame u Srbiji. U Nemačkoj je cena struje oko 25 evrocenti za kwh i proizvođači dobijaju subvencije.
Uopšte, cela priča oko obnovljivih izvora energije je čist marketing. Da se to isplati, ne bi trebale subvencije.
Ovako, nastala je čitava industrija oko toga: proizvođači opreme daju pare političarima da donose zakone i pričaju o tome, država daje subvencije seljacima da kupe opremu, seljaci kupuju opremu od proizvođača. A ko je u ovoj priči magarac? Pa obični građani, koji moraju skuplje da plaćaju ovako "čistu" energiju

To je ljudi jedna velika prevara, svuda u svetu pa i u Srbiji!
Proizvodnja struje iz biogasa u Srbiji se tretira kao obnovljiv izvor električne enregije.
Potpisuje se ugovor sa EPS na 12 godina, pri čemu EPS garantuje cenu od 15 evraocenti po kwh (građani plaćaju 5 evrocenti).
Do sada je sve super, ALI...
Otpaci od životinja nisu dovoljni za proizvodnju biogasa. Portebna je i silaža, koa i još par sitnica. Odjednom, ulazna sirovina više nije besplatna, već i ima neku cenu.
Dalje, za ovu investiciju vam treba kredit. Jedno veliko poljoprivredno dobro u Vojvodini se ovako zaletelo i napravilo postojenje.
I dan danas grcaju u kreditu, jer isporučena energija pokriva manje od 50% troškova (u trošku je i rata kredita).
Dalje, ostaje im neiskorišćena topla voda.
Tadašnji ministar im je obećao da će lokalna bolnica koristiti tu vodu za grejanje, ali ih je za...ao. (Taj ministar je kasnije proveo jedno vreme u zatvoru, setićete se ko je).
Da bi iskoristili toplu vodu, sada moraju da uzmu novi kredit da bi napravili staklenike za proizvodnju ranog povrća...
Sve u svemu, to savetovanje je mlaćenje prazne slame u Srbiji. U Nemačkoj je cena struje oko 25 evrocenti za kwh i proizvođači dobijaju subvencije.
Uopšte, cela priča oko obnovljivih izvora energije je čist marketing. Da se to isplati, ne bi trebale subvencije.
Ovako, nastala je čitava industrija oko toga: proizvođači opreme daju pare političarima da donose zakone i pričaju o tome, država daje subvencije seljacima da kupe opremu, seljaci kupuju opremu od proizvođača. A ko je u ovoj priči magarac? Pa obični građani, koji moraju skuplje da plaćaju ovako "čistu" energiju

Pazi ne radi se ovde o necemu sto ce doneti nekome basnosnovne cifre niti se treba razmisljati na taj nacin,,,Vec jednostavno oni ljudi koji uzgajaju stoku i zive od toga a proizvode odredjenu kolicinu otpada mogu iskorititi taj otpad u proizvodni bio gasa a kasnije ga iskoristiti ili u sopstvenoj proizvodnju smanjiti sebi troskove ili u prodaji i ostvarti dodatni profit na onaj koji vec imaju,,,,Ovde se radi o izvlacenju maximalnog profita iz necega vec postojeceg sa minimalnim otpadom,,,Nije prevara jer mnogi srednji i veliki farmeri na zapadu vec imaju sopstvenu proizvodnju

Poslednja izmena:
Pazi ne radi se ovde o necemu sto ce doneti nekome basnosnovne cifre niti se treba razmisljati na taj nacin,,,Vec jednostavno oni ljudi koji uzgajaju stoku i zive od toga a proizvode odredjenu kolicinu otpada mogu iskorititi taj otpad u proizvodni bio gasa a kasnije ga iskoristiti ili u sopstvenoj proizvodnju smanjiti sebi troskove ili u prodaju i ostvarti dodatni profit na onaj koji vec imaju,,,,Ovde se radi o izvlacenju maximalnog profita iz necega vec postojeceg sa minimalnim otpadom,,,Nije prevara jer mnogi srednji i veliki farmeri na zapadu vec imaju sopstvenu proizvodnju

U Srbiji dosta ljudi gleda to samo kroz novac tj.šta on zarađuje sada i istog časa.Zato smo tu gde jesmo.Kada bi ljudi malo šire gledali npr.da će jednog dana nestati nafta,ugalj i treba se orjentisati na novu energiju vlada ono jednom se živi.

U Srbiji dosta ljudi gleda to samo kroz novac tj.šta on zarađuje sada i istog časa.Zato smo tu gde jesmo.Kada bi ljudi malo šire gledali npr.da će jednog dana nestati nafta,ugalj i treba se orjentisati na novu energiju vlada ono jednom se živi.

Moglo bi se reci da je to tako..Ali ima i druga strana politicari koji nisu ni Svajcarci ni Danci npr ..Mislim da ljudi nisu krivi vec politicka elita koja ne funkcionie na onaj nacin kao u Svajcarskoj ili Danskoj npr,Proizvodjaci koji postoje na trzistu danas ja ne verujem da imaju sredstva za takve projekte i to bi morala drzava da finansira na nekakav nacin ..To je sad problem i trazi promenu cele ekonomske politike koja se danas zasniva na finansiranju stranih ulagaca(kupovinom radnih mesta) a ne stvaranju istih i jacanju domacih privrednika...

Poslednja izmena:
Ljudi, ja vam lepo kažem da se ta velika firma u Vojvodini za...la i da sada imaju problema sa vraćanjem duga!! Jednostavno, samo otpad od životinja nije dovoljan, mora da se doda i silaža!! I kad se sve to uzme u obzir, pokrivaju jedva 50% troškova!! I njima su pokazivali snimke, davali razne sajtove da pogledaju itd. Na papiru je cela ta priča divna. U praksi, kada moraš da uzmeš kredit, stvari dolaze u mnogo čupavu fazu! Znači, ovo seljaku jedino može da se isplati ako mu neko POKLONI kompletnu mašineriju! Bez toga, ovo ne pije vodu!! Uostalom, pronađite primer u Srbiji/Hrvatskoj/Bosni gde proizvodnja biogasa uspeva a da nije u pitanju subvencija!!

Moglo bi se reci da je to tako..Ali ima i druga strana politicari koji nisu ni Svajcarci ni Danci npr ..Mislim da ljudi nisu krivi vec politicka elita koja ne funkcionie na onaj nacin kao u Svajcarskoj ili Danskoj npr,Proizvodjaci koji postoje na trzistu danas ja ne verujem da imaju sredstva za takve projekte i to bi morala drzava da finansira na nekakav nacin ..To je sad problem i trazi promenu cele ekonomske politike koja se danas zasniva na finansiranju stranih ulagaca(kupovinom radnih mesta) a ne stvaranju istih i jacanju domacih privrednika...

Sa Vama se potpuno slažem osim da država finansira projekt.Po meni država bi trebala da smanji birokratiju,da pojednostavi papirologiju,da se izbriše burazerska veza,da svaki građanin ispuni svoju poresku cedulju kako bi poreski službenik jednim pogledom video da
nešto nije u redu kada način života ne odgovara primanjima poreskog obaveznika.To su sve i mnoge druge stvari tako proste da prostije ne može biti.Ovo ste dobro objasnili da je to samo dodatni prihod,nažalost ljudi shvataju u nešto uložiti malo pare a onda "leži lebu
da te jedem digse ćebe da i ja legnem".

Sa Vama se potpuno slažem osim da država finansira projekt.Po meni država bi trebala da smanji birokratiju,da pojednostavi papirologiju,da se izbriše burazerska veza,da svaki građanin ispuni svoju poresku cedulju kako bi poreski službenik jednim pogledom video da
nešto nije u redu kada način života ne odgovara primanjima poreskog obaveznika.To su sve i mnoge druge stvari tako proste da prostije ne može biti.Ovo ste dobro objasnili da je to samo dodatni prihod,nažalost ljudi shvataju u nešto uložiti malo pare a onda "leži lebu
da te jedem digse ćebe da i ja legnem".

Nemoras da me persiras ;-)..Ne mora da finansira u celosti ali mora na neki nacin da pogura..Problem nisu samo pare kojih nema vec i obucenost znanje koje isto tako ne postoji i košta privatnike ..Ako pogledas kako se to radi u Švicarskoj ili Skandinaviji od stimulacija kurseva saveta itd mozemo doci do neke sline kako bi trebalo.Znaci instituti urade proračune analize i onda to iskustvo daju proizvodjacu koji to primeni u delo uz obuku i stimulaciju od drzave ..Bez nekih bespotrebnih eksperimenata koji koštaju .Slazem se da treba smanjiti birokratiju i mesanje drzave ali drzava mora da stimulise svoju privredu (zdrave projekte)na neki nacin to se radi svugde u razvijenim zemljama

Poslednja izmena:
Franak ..Jako tesko je nekom ko se bavi uzgojem svinja npr raditi proracune te prirode i oceniti isplativost projekta ..To trebaju da rade ljudi koji su strucni za to a on da preuzme informacije od njih uz savete i pomoc ..Pa tek onda moze da razmisli dal se to isplati ili ne sa onim sa cim on raspolaze ..

Ljudi, ja vam lepo kažem da se ta velika firma u Vojvodini za...la i da sada imaju problema sa vraćanjem duga!! Jednostavno, samo otpad od životinja nije dovoljan, mora da se doda i silaža!! I kad se sve to uzme u obzir, pokrivaju jedva 50% troškova!! I njima su pokazivali snimke, davali razne sajtove da pogledaju itd. Na papiru je cela ta priča divna. U praksi, kada moraš da uzmeš kredit, stvari dolaze u mnogo čupavu fazu! Znači, ovo seljaku jedino može da se isplati ako mu neko POKLONI kompletnu mašineriju! Bez toga, ovo ne pije vodu!! Uostalom, pronađite primer u Srbiji/Hrvatskoj/Bosni gde proizvodnja biogasa uspeva a da nije u pitanju subvencija!!

Pa to i jeste poenta vecina srednjih proizvođača bi trebala da uzgaja i hranu Da zaokruzi ceo ciklus proizvodnje sa minimalnim troskovima..To su neki proracuni koje rade istraživački instituti ..Bar bi tako trebalo. .Mozda je potrebno rekonstrujisati sam nacin proizvodnje nzm moguće

OK, hajde ovako: Radi se o firmi sa preko 2000 hektara zemlje. Imaju uzgoj svinja, krava, imaju svoju mlekaru. Ceo zaokružen proces proizvodnje!!! imaju i svoju maloprodaju. Izuzetno uspešna firma. Neki dr mr ih je naložio za biogas. Institut napravio proračune.... I NE ISPLATI SE. Jer su troškovi kupovine sve te opreme ogromni. Pri ovakvoj proizvodnji im se ne isplati ni tih 12 godina što im EPS otkupljuje struju po 15 evrocenti. Još uvek su kratki za 50% troškova. Mislim da svako sa završenom osnovnom školom može da razume to što sam napisao.

Back