Dobrovoljno davanje krvi

Mislim da ne možeš da se "navučeš". Ja nekada osetim drugi dan neki kao, nalet energije, ali nekada ne. Zavisi. Jednom su me odbili zbog niskog hemoglobina. Prilicno su rigorozni u poslednje vreme. Sina su vratili jer koristi antihistamine npr.
Bilo je i ranije isto. Za dz dobijes sve analize krvi, to je prednost. Sifilis, Hiv, hepatitis i ostalo, sve saznas :worth:

Kad sam radio, bilo je dva slobodna dana. Osim toga dobro je znati krvnu grupu.
I sada dva dana slobodna.
U svim zdravstvenim ustanovama imamo prednost-i pri naručivanju za neki pregled i prednost u čekanju u redu. To se poštuje. Takođe smo oslobođeni bilo kakvog plaćanja-participacija. CT, MR itd. Bukvalno svega.
Popusti u kinu, pozorištu i sl.
Novogodišnji paketić od Crvenog krsta :)

Zdravo
Da li ste nekad dali krv?
Kakva je procedura?
Kako se covjek osjeca posle?
Nikad u zivotu nisam dao krv ali uskoro moram za jednog prijatelja
Moram reci da se plasim i igle i krvi ali odlucio sam to da uradim...
Moze neki savjet?

Дођеш у завод за трансфузију, дају ти да попуниш неки образац. након тога код доце на преглед. Ту ти измери притисак, пита те нешто, ода ти ваде крв из прстића (тај део је најгори био раније, кад те цепну иглом, али сад имају неки апаратић, па није страшно).

После доце, прелазиш у салу, тамо те сместе у удобан кревет, легнеш, питају те из које ћеш руке, онда те сестра (медицинска) веже ти траку око бајцепса, као оне што наркомани везују кад убризгавају хероин на филмовима. Кад се појави вена, убоду те, то ништа много не боли, мада је гадно, па гледај у другу страну. И онда крене крв да тече, прво у мању посудицу, коју испитују, а после у већу која ће бити за донацију.

И онда седиш док крв излази из тебе. Не знам колико тачно крви терба, али то траје, рецимо, око пет минута. Ако желиш да убрзаш мало, можеш да опушташ и стиснеш песницу, наизменично, да крв мало брже тече.

Кад се напуни кеса, скидају ти апаратуру са руке, и кажу да наставиш да лежиш. Полежиш још, рецимо, пет минута, и ако си у стању да устанеш (углавном сви јесу и све је ок) пусте те да идеш кући, али ти пре тога дају дарове. Нишки завод за трансфузију даје чоколадицу, мајицу, сокић. Поједи ту чоколадицу (Најлепше жеље) да се повратиш. Ах, да...и ставе ти вату и вежу је оним завојем, на месту где је био убод, па идеш улицом као рањеник у боју са завојем, и осећаш се супер, јер си урадио велико дело. Као да си јунак са Косова. Па ти жао да после скинеш те јуначке завоје.

По некад, тог дана, могу да будем мало ошамућен, у смислу, нагло устанем, и заврти ми се мало у глави, али ништа страшно. Од сутра сам као нов.

Стигла ми, ономад, и захвалница за 20 + добровољних давања. Од тад сам још 4-5 пута дао крв.

Након десетог давања крви, трајно сам ослобођен плаћања партиципације код лекара. Додуше, никад и не идем, па ми не значи много. Једном сам требао да платим 50 динџи за преглед, па ми то отписали на конто давања крви.

Poslednja izmena od moderatora:
Zdravo
Kakva je procedura?
Moze neki savjet?
Pa ako se plašiš igle nemoj, tamo uglavnom bude gužva, neki čak ne dobiju slobodan dan već "s posla skoknu" dati krv, nije baš da im je tamo potrebno da netko zapaniči.
Donirao sam krv u više navrata, ništa strašno.

I sada dva dana slobodna.
U svim zdravstvenim ustanovama imamo prednost-i pri naručivanju za neki pregled i prednost u čekanju u redu. To se poštuje. Takođe smo oslobođeni bilo kakvog plaćanja-participacija. CT, MR itd. Bukvalno svega.
Popusti u kinu, pozorištu i sl.
Novogodišnji paketić od Crvenog krsta :)
Ovdje u Hrvstskoj tek nakon četrdesetog davanja dobiješ nešto.

:rotf:

Kad sam radio u ZTK, bilo je na 6 meseci, i uzimalo se pola litre.
Osim ako ne dajes trombocite, to je moglo na dve nedelje.
Davanje trombocita se placalo jer dajes 2 sata prikljucen na aparat.
Mislim da se uzima 400 ml. po turi, ali stvarno nisam siguran.
Za taj postupak davanja trombocita ne znam, iskreno, prvi put čujem.
Postoje ljudi koji su iz medicinskih razloga čak prisiljeni davati krv u određenim vremenskim razmacima.

Mislim da se uzima 400 ml. po turi, ali stvarno nisam siguran.
Za taj postupak davanja trombocita ne znam, iskreno, prvi put čujem.
Postoje ljudi koji su iz medicinskih razloga čak prisiljeni davati krv u određenim vremenskim razmacima.
Neko se naduje, ako ne da. Obicno oni koji redovno daju, pa se prepune krvi, jer organizam
navikao da obnavlja. Inace, to je zdravo, jer ako imas zagadjenu krv, tako procistis...

Zdravo
Kakva je procedura?
Moze neki savjet?
1. Dajem od 18te, do sada oko 40x dao mozda I vise.
2. Ovde u NS-U popunis upitnik prvo, isti je deceniju I vise.Onda daj upitnik, bocnu ti prst da provere koliko ti je hgb, ako je dovoljno visok ides dalje. Mere ti pritisak I poslu daju srce, ako je into ok onda sedas na stolicu, pripreme sve, za odu igku, za 5-10min izvade, povezu I ides. Neke ostave da cekaju a neke odmah puste.
3. Ja uvek isto, nema neke promene.
4. Nema sta da se bojis brzo bude gotovo, malo za boli kada ti za ode iglu al ako ima ne u ruku neces ni ksetiti, ja sam sada pre nedelju dana dao, nisam ni osetio.

Zdravo
Kakva je procedura?
Moze neki savjet?
Ako se plasis bolje nemoj.

Ja sam jednom zbog 2 dana odsustva iz skole. Tako smo se dogovorili celo drustvo da bi spojili dane sa vikendom.
Jedva mi venu pronasli, izbusili mi obe ruke. I kad je koonacno pocelo da kaplje jedva se nesto malo kesica ispunila.
Izvuce decko iglu, dade mi sok, cokoladu i knjizicu davaoca krvi. Prvi i poslednji put.

Back