DOBROTOM POBEDITI

Ja bih voleo da Srbija napokon nadje nekog svog Putina! Jer, ko sto rece jedna "budaletina" na ovom forumu: "...ali to boli kad gledas stoku kako sebi od Srbije pravi stalu...."

U vezi teme (da me Jopet ne obrisu), pozadina dobrote jeste SNAGA I SPOSOBNOST!
 
Izreka glasi: Dobro se dobrom vraća. Isto važi i za: Zlo se zlom vraća. Ko čini dobro zna i zašto ne treba prestati činiti ga. Dobrota je za svakoga i za sve.

Sa ovim bih se, u načelu, složila.
Dobrota ima efekat bumeranga. Ponekad je dobrota zarazna pa pređe i na druge.
Samo, pitanje je šta je dobrota... i kako je ko vidi.
Jer, zna se čime je popločan onaj put...
 
Ja bih voleo da Srbija napokon nadje nekog svog Putina! Jer, ko sto rece jedna "budaletina" na ovom forumu: "...ali to boli kad gledas stoku kako sebi od Srbije pravi stalu...."

U vezi teme (da me Jopet ne obrisu), pozadina dobrote jeste SNAGA I SPOSOBNOST!

Sviđa mi se tvoje razmišljanje, a mislim takođe da i glupiranje u korist pobede dobrote može i te kako da posluži.
 
U momentima kada biste nekoga ko vas je povredio najradije ignorisali, što je po meni vrhunac osvete, šokirajte ga dobrotom, pa i po cenu da vas prezire, a najčešće se dešava da vas u svoj svojoj "veličini" prezire.

Dobrota nikada ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Ili kod osobe kojoj je upućena proizvede uzvratnu reakciju ili stid.
Stid, kao posledica našeg delanja,ukoliko se učestalo pojavljuje, kad tad će biti nepoželjni deo nas koji kao strano telo treba proterati.

Dakle dobrota je blagotvorna i za vas i za osobu koja je ne zaslužuje.

Istina. Primetila sam da je delotvornija. Ipak, treba imati snage.
 
:lol:Definitivno talenat.. A, dobrota - smatram da je nikad nije previse i da je svi duboko u sebi imamo u ogromnim kolicinama.. Ali ja moju ne poklanjam svima. Ne osecam potrebu da nesto tako vredno delim sa svakim. A na prezir odgovaram prividnom ravnodusnoscu, mislim da ih to isto sokira...
 
Evo šta podrazumevam pod: Ko radi dobro zna i zašto ga radi.
Najveći stepen dobrote postiže se kada se čovek sasvim odrekne života za sebe i potpuno posveti život drugima. Znači, nikakvu korist da ne čini sebi, nego samo drugima i što više. Pod drugima se podrazumevaju svi: rođaci, prijatelji, drugovi, slučajni prolaznici,... znani i neznani, pogotovu oni kojima je potrebna pomoć. Imalo je takvih osoba u istoriji (Majka Tereza). Takva dobrota osmišljava ovozemaljski život na najbolji mogući način. Ljubav koja se ulaže u takav život nagrađena je zadolovljstvom koje ne može pružiti ni jedan drugi način života. Tako se postiže prosvetljenje.
 
I ne zanima me. A svi oni ocekuju reakciju, mozda bas dobrotu. Zivim svoj zivot, ne trudim se da ja uredjujem neke stvari i sile u kosmosu, postoji neko ko brine o tome. Moje je da budem u dosluhu sa samom sobom...
 
Fazon je u tome sto postoje zakoni u ovome svetu. Naprimer zakon gravitacije kaze "Bez obzira da li si dobra ili losa osoba, ako skocis sa zgrade udarices tlo" :)
Zaista mislim da je vazno raditi dobra dela UKOLIKO se dobro i ispunjeno covek oseca posle toga.
Posto taj "dobar osecaj" u sebi, privlaci okolnosti i dogadjaje oko tebe od kojih ces se osecati dobro.
 

Back
Top