DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ja navedoh tipične primere gde je dobrota ponižena i pobedjena u Srbiji...
To što se sada smatra da je dobrota, ako si dobar (u lovi) ili ako platiš piće nazad , nekome ko je platio ranije, ili još neke dečije fore , to je samo znak koliko je novo doba preovladalo u srbiji , i to je znak samo onima koji još poznaju drugačija značenja reči dobrota....
Znači mladjim i novim generacijama je ovo što pišem potpuno nepoznato , i verovatno će još biti reakcija gde ništa ne razumeju , baš kao i kofein...

Samo je očiglednije koliko su za svako vreme dobro i dobrota drugačije shvaćeni , i samo istorija i umetnost koja malo preuveliča mogu da ostave trag o nekom tumačenju dobra i dobrote....
Jer reč ne znači ništa....

Pa uzmite samo sebičnjaštvo i dobrotu, jer te dve osobine su i povezane i nisu.
Danas su toliko povezane da se zna kojim to redom ide....
A nekada se te dve osobine nisu mogle zamisliti zajedno jer dobrota je podrazumevala stavljanje tudjeg iznad svojeg interesa, što je danas nezamislivo , naročito mladjim ljudima koji još nisu osetili nemoć....

Inače , najbolji učitelj za dobrotu je nemoć.Mada je to izazvana "dobrota", neki apsolut ionako ne treba očekivati od ljudi i u najčešćim javljanjima dobrote.
Najčešći oblik dobrote je dobrota da bi joj se uzvratilo , zatim dobrota da bi se našlo društvo koje je slično , tek je onda na redu dobrota radi ličnog osećaja zadovoljstva što oseća sreću i zahvalnost drugih, još redje dobrota zbog oblikovane lične svesti, i tek na kraju dobrota radi dobrote, ako uopšte i postoji.

A o komentaru kofeina nemam šta da govorim , pošto je dovoljno rečit.
Samo ispravka u vezi deteta....."svoje dete" treba promeniti u "dete u sebi"........

Taisa:
DOBROTOM POBEDITI (ZLO), to nije takmičenje, to je kao kada se pobedi bolest, pa niko ne sumnja u ispravnost te pobede, nego se pita da li je moguće pobediti bolest TAKO.

A to TAKO je nešto čime se ne naslađuješ samo ti koji si pobedio bolest, nego "čak i sama bolest".
Eto, koliko bi dobrota bila blagotvorna ukoliko bi se upotrebila kao oružje.

Da bi današnjoj deci bilo jasnije ....
DOBROTOM POBEDITI RAVNODUŠNOST

A poraz dobrote je kad dobri ljudi moraju da budu tihi, da budu neprimetni.
Da ne isprovociraju svojom "glupošću i turanjem nosa u nešto gde im nije mesto" agresivno ponašanje gnevnih...
Da ne isprovociraju svojom srećom bez vidljivog razloga , onoga ko je nesrećan u duši zbog iste situacije....
Da ne bude nekulturno "kulturan" u okruženju gde su drugačiji "normalni" obrasci ponašanja.
Da ne bude srdačan i emotivan u okruženju koje forsira distancu i slobodu individualnog života.

Nе, не бих се сложила. То је тада само пораз тог појединца који, из страха од осуде или одбацивања ИЗАБЕРЕ да се прилагоди већини! Никакво ''морање'' ту не постоји, све је увек ствар нашег избора!

''Ух што волим мирис пржи кад се кафа!'' :wink:

Hellen:
Nе, не бих се сложила. То је тада само пораз тог појединца који, из страха од осуде или одбацивања ИЗАБЕРЕ да се прилагоди већини! Никакво ''морање'' ту не постоји, све је увек ствар нашег избора!

To sam i ja mislio, dok nije ispalo da moraš da se biješ sa nekolicinom , jer ih pogadja tvoj izbor....
Većina uvek sankcioniše manjinu , i to nije stvar izbora , već samo stvar trenutka kad će sankcija da se desi....
Ako je opredeljenje ka dobroti manjina, baš kao što si navela, onda će kresanje štrčenja od strane većine da se desi kad tad.....

Citat:
A poraz dobrote je kad dobri ljudi moraju da budu tihi, da budu neprimetni.
Da ne isprovociraju svojom "glupošću i turanjem nosa u nešto gde im nije mesto" agresivno ponašanje gnevnih...
Da ne isprovociraju svojom srećom bez vidljivog razloga , onoga ko je nesrećan u duši zbog iste situacije....
Da ne bude nekulturno "kulturan" u okruženju gde su drugačiji "normalni" obrasci ponašanja.
Da ne bude srdačan i emotivan u okruženju koje forsira distancu i slobodu individualnog života.

Hellen:

Ja se ne bih složila da je i individualno i uopšte ovo gore navedeno poraz, već upravo pobeda. Takvi dobri ljudi zaista postoje, često su okrivljeni nepravedno da se iza toga kriju "neki" razlozi. To je dakle POBEDA dobrote.
PORAZ dobrote bi zaista bio ovo što je napisala Hellen, znači imati neki skriveni razlog.

Dobrota se može manifestovati na milion načina, koji bilo da je proslavljaju ili izlažu osudi, ne umanjuju njenu veličinu.

Šepuri se ona nevidljivo u svoj svojoj lepoti i isijava tako da ......, pašću u "trans" opisujući, pa će to možda nekog da iznervira. :D

Tuzni_patak:
Pa ja navedoh tipične primere gde je dobrota ponižena i pobedjena u Srbiji...
To što se sada smatra da je dobrota, ako si dobar (u lovi) ili ako platiš piće nazad , nekome ko je platio ranije, ili još neke dečije fore , to je samo znak koliko je novo doba preovladalo u srbiji , i to je znak samo onima koji još poznaju drugačija značenja reči dobrota....
Znači mladjim i novim generacijama je ovo što pišem potpuno nepoznato , i verovatno će još biti reakcija gde ništa ne razumeju , baš kao i kofein...

Samo je očiglednije koliko su za svako vreme dobro i dobrota drugačije shvaćeni , i samo istorija i umetnost koja malo preuveliča mogu da ostave trag o nekom tumačenju dobra i dobrote....
Jer reč ne znači ništa....

Pa uzmite samo sebičnjaštvo i dobrotu, jer te dve osobine su i povezane i nisu.
Danas su toliko povezane da se zna kojim to redom ide....
A nekada se te dve osobine nisu mogle zamisliti zajedno jer dobrota je podrazumevala stavljanje tudjeg iznad svojeg interesa, što je danas nezamislivo , naročito mladjim ljudima koji još nisu osetili nemoć....

Inače , najbolji učitelj za dobrotu je nemoć.Mada je to izazvana "dobrota", neki apsolut ionako ne treba očekivati od ljudi i u najčešćim javljanjima dobrote.
Najčešći oblik dobrote je dobrota da bi joj se uzvratilo , zatim dobrota da bi se našlo društvo koje je slično , tek je onda na redu dobrota radi ličnog osećaja zadovoljstva što oseća sreću i zahvalnost drugih, još redje dobrota zbog oblikovane lične svesti, i tek na kraju dobrota radi dobrote, ako uopšte i postoji.

A o komentaru kofeina nemam šta da govorim , pošto je dovoljno rečit.
Samo ispravka u vezi deteta....."svoje dete" treba promeniti u "dete u sebi"........
Postoji, i ona je na prvom mestu, ali kod tebe je sve naopako.

eeeeheeeej deco breeeee !!!!
nije da se kachim za svaku rec, ali ako se razbacujemo i muljamo po frazama, bice to tipicno balkansko praznoslovlje. Hajde da se prvo dogovorimo sustinski, pa onda terminoloski, a?
Na primer:
ja, CoffeInn, dovolno glup, dovoljno tup, dovoljno dobar, i dovoljno zao da budem kapljica sa svrhom u okeanu, mislim:
da se bolest ne pobedjuje, vec se bolest ozdravi :)
I bolest ide uz zdravlje, da bi bilo i jednog i drugog, i da bi bilo ravnoteze. Oruzje sam davno zakopao

Ono sto je meni bilo smisleno je ovo:
RISTOB- Pobeđivanje dobrotom je nespretno izabran izraz. Bolje bi odgovaralo, recimo, živeti čineći doro i sl.Poraz dobrote ne postoji. Ko god čini dobro ne može biti poražen

i kad mi se ucinolo da rasprava nema smisla, video sam i ovo:
RISTOB - Postoji, i ona je na prvom mestu (ref: i tek na kraju dobrota radi dobrote, ako uopšte i postoji.

Meni ovo zvuci kao dobro polaziste za nekakvu diskusiju, koja nikako da se oboji filozofskim argumentima..
Tesko je pratiti nit ako se pomesaju patetika i nejasni altruizam za globalnog nekog. Ako se obracamo "danasnjoj deci", Ako zelimo da "ostanemo realni", a nismo "sad i ovde"
A nesto i nisam primetio da bas svi zele da otkopaju nesto dragoceno iz dubine.
A meni je sasvim dobro da neko zeli da komunicira sa nekim, o necemu, i to je bas lepo :)
I zato sam zvao drustvo na pice i na kafu.
A cini mi se da jedino Hellen hoce da se igra sa mnom
A imam i jedno pitanje za sve, ali mozda je boolje da otvorim novu temu !?
Uf, sto volim miris przi kad se kafa, da mi se nakozila jeza :lol: :lol: :lol:

a što vi tako često pribegavate tome da stalno nekog pecate? pa onda redaljka................mislim, ovo je velika istina...ko razoome-razoomeo je...znate kako je kant govorio đacima: služiš se samo logikom - počni da razmišljaš....

Tuzni_patak:
Da bi današnjoj deci bilo jasnije ....
DOBROTOM POBEDITI RAVNODUŠNOST

moonja:
ne, neki samo verooju....čak i to da razoomeju šta to podrazoomeva.......
Pogrešno shvatanje vere. Vera nije slepo verovanje u nešto, kako neki misle. Vera ne može bez razuma. Šta-više, vera poboljšava čovekove duhovne, pa time i intelektualne sposobnosti. Porazno je što većina deklarisanih ateista smatra da su vernici glupi ljudi.

ristob:
Pogrešno shvatanje vere. Vera nije slepo verovanje u nešto, kako neki misle. Vera ne može bez razuma. Šta-više, vera poboljšava čovekove duhovne, pa time i intelektualne sposobnosti. Porazno je što većina deklarisanih ateista smatra da su vernici glupi ljudi.

crkvenovveroojući ...crkvenjaci..... isto od svoje vere prave kapital...to nije vera...a dokaz nerazmišljanja je što uvek...ali baš uvek, prave razliku u poređenju sa ateistima...u korist vernika....što je dokaz da ne razmišljaju....jer bilo koja vera.. ...ne pravi vera razliku među ljudima...nego crkve......

moonja:
crkvenovveroojući ...crkvenjaci..... isto od svoje vere prave kapital...to nije vera...a dokaz nerazmišljanja je što uvek...ali baš uvek, prave razliku u poređenju sa ateistima...u korist vernika....što je dokaz da ne razmišljaju....jer bilo koja vera.. ...ne pravi vera razliku među ljudima...nego crkve......
slazem se.e to je najveci problem.recenica-ne imaj drugog boga sem mene..:roll:
ako postoji bog, on je jedan.samo ga razliciti narodi razlicito nazivaju.odnosno razlicite crkve

Ako je dobrota usmjerena na to da se neko pobjedi... onda to nije ništa manje dobrota, ali jeste jedno propisno odrađeno lukavstvo. Mada lukavstvo može biti više dobro nego loše, a može se i ispostaviti da je više loše nego dobro...

Po mom mišljenju
Dobrota znači biti dobar prema nekome. Dobro znači isto što i sloboda. Biti dobar prema nekom znači dati mu slobodu za nešto, dati mu ono što traži... ono što hoće... što će reći da je dobrota savršeno oruđe za lukavstvo... možda čak i neophodno...

Ali kao što već negdje rekoh - manipulacija ne mora da bude bolesna... Bolesno je samo ono što vodi slabljenju života.

Sad ne znam kako je suprotno od dobrota... kako se to zove. Mislim da znam šta bi trebalo da znači - značilo bi biti nedobar prema nekome - ograničavati... umanjivati mu slobodu.

Zivot moralnog coveka je razumljiv, al ne i neprivlacan;
jedostavan je, ali pun blagostanja; lagan je, ali metodican.
On zna da obavljanje velikih stvari sastoji se od ispravno obavljenih malih stvari.
Zna da su velike efekte proizvodnja malih uzroka.
On zna dokaz i realnost onog sto nemoze biti shvaceno culima.
Ovako, njemu je omogucen ulazak u svet ideja i morala.
----- Doctrine of the Mean 33

Back