DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Almsivi:

Zaista si ti jedno dobro stvorenje iz razloga što si citirajući naše reči (trebalo je sve to pročitati, osetiti i izdvojiti), pokazao koliko si saglasan sa onim što je napisano o dobroti (dobru) i što je neko od nas izvukao iz svog srca i podelio sa drugima, koji su to primili, jedan od njih si ti.

Kada govorim o "ludoj" ljubavi Božijoj, stavljam navodnike jer je to neko merodavniji od mene tako napisao, znači to je nešto zaista za mnoge od nas neshvatljivo. Slažem se naravno da može biti dostižno, ali možda nisam naglasila, a možda jesam da mislim da je za mene nedostižna takva ljubav (Gospodu je naravno sve moguće, ako ga zamolimo).

Vrlo su korisni citati genijalnih ljudi kroz vekove, što ne sumnjam da si mogao da (imajući u vidu tvoju temeljnost u odnosu na oblast koja te interesuje) da napišeš, ali ti si izabrao naše citate i zato si zaista zadobio moju naklonost, a verujem i drugih.

Da, neko će reći da uzvraćam na tvoje lepe reči o meni. Da, uzvraćam, ali naklonost to je "sviše".

U svakom slučaju, koliko god se razlikovali u mišljenjima po drugim detaljima, sve ostalo je u svakom skladu i saglasnosti.

Tuzni_patak:
Ima još mnogo da se dodaje na ovu temu , ali poštujem stav prisutnih da su njihovi kapaciteti za temu iscrpeni....

Čovek da bi prihvatio nešto novo , mora biti spreman da odbaci nešto staro....
-biti spreman da odbaci ne znači da odmah odbaci, ali znači da je spremnost velika bez potrebe za velikim i brojnim argumentima...

Nije stav prisutnih, nego možda samo jedne osobe da je tema iscrpljena. Normalno da nije.

Naravno da je ovo boldovano istina a i to je suština ove teme. Raditi na sebi, mukotrpno, da bi sa dostiglo ono bolje.

Indigo71:
Velika je zabluda vernika da su stvari predodređene. Ništa nije predodređeno, sem činjenice da ako si se već rodio, onda ćeš jednog dana i da umreš.[/QUOTE]

Zavisi kojih vernika, naravno da stvari nisu predodređene, ali tamo negde u beskraju gde ne postoji vreme, sve se već desilo, tako da se u tom smislu zna. Iskreno se nadam da je ova rečenica jasna ( ne mislim na tebe).
Ova druga rečenica je velika istina, ali umreti zauvek nećemo.

SINDI:
zapravo, najveci broj ljudi ostane na dvojci:roll:

treca je ravan samoprihvacenih moralnih nacela.sto znaci da nacela prihvatamo ne zato sto drustvo to od nas ocekuje, vec zato sto razumemo da su pravila ispravna...

ima dosta ljudi (na forumu i u zivotu) koji nisu prosli fazu 2b, a tripuju se da su u fazi 3a, i jos pametuju okolo o individualizmu i licnoj slobodi...

Za Moonju

Našla sam to što si pominjao. Tja, kritika je malo preterana. Iskreno, nikad nisam čula da je neko kritikovao autora zbog polnih razlika (ima mnogo bitnijih stvari koje bi se mogle zameriti), u samoj teoriji se takve razlike uopšte ne pominju, štaviše, isključuju se i bilo kakve kulturološke razlike.

Taisa:
U momentima kada biste nekoga ko vas je povredio najradije ignorisali, što je po meni vrhunac osvete, šokirajte ga dobrotom, pa i po cenu da vas prezire, a najčešće se dešava da vas u svoj svojoj "veličini" prezire.

Dobrota nikada ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Ili kod osobe kojoj je upućena proizvede uzvratnu reakciju ili stid.
Stid, kao posledica našeg delanja,ukoliko se učestalo pojavljuje, kad tad će biti nepoželjni deo nas koji kao strano telo treba proterati.

Dakle dobrota je blagotvorna i za vas i za osobu koja je ne zaslužuje
.
Healing within to heal 'without'
by Joe Vitale
Two years ago, I heard about a therapist in Hawaii who cured a complete ward of criminally insane patients--without ever seeing any of them. The psychologist would study an inmate's chart and then look within himself to see how he created that person's illness. As he improved himself, the patient improved.
When I first heard this story, I thought it was an urban legend. How could anyone heal anyone else by healing himself? How could even the best self-improvement master cure the criminally insane? It didn't make any sense. It wasn't logical, so I dismissed the story.
However, I heard it again a year later. I heard that the therapist had used a Hawaiian healing process called ho'oponopono. I had never heard of it, yet I couldn't let it leave my mind. If the story was at all true, I had to know more. I had always understood "total responsibility" to mean that I am responsible for what I think and do. Beyond that, it's out of my hands. I think that most people think of total responsibility that way. We're responsible for what we do, not what anyone else does--but that's wrong.
The Hawaiian therapist who healed those mentally ill people would teach me an advanced new perspective about total responsibility. His name is Dr. Ihaleakala Hew Len. We probably spent an hour talking on our first phone call. I asked him to tell me the complete story of his work as a therapist.
He explained that he worked at Hawaii State Hospital for four years. That ward where they kept the criminally insane was dangerous. Psychologists quit on a monthly basis. The staff called in sick a lot or simply quit. People would walk through that ward with their backs against the wall, afraid of being attacked by patients. It was not a pleasant place to live, work, or visit.

Dr. Len told me that he never saw patients. He agreed to have an office and to review their files. While he looked at those files, he would work on himself. As he worked on himself, patients began to heal. "'After a few months, patients that had to be shackled were being allowed to walk freely,' he told me. 'Others who had to be heavily medicated were getting off their medications. And those who had no chance of ever being released were being freed.' I was in awe. 'Not only that,' he went on, 'but the staff began to enjoy coming to work.Absenteeism and turnover disappeared. We ended up with more staff than we needed because patients were being released, and all the staff was showing up to work. Today, that ward is closed.'

This is where I had to ask the million dollar question: 'What were you doing within yourself that caused those people to change?'
'I was simply healing the part of me that created them,' he said. I didn't understand. Dr. Len explained that total responsibility for your life means that everything in your life - simply because it is in your life -- is your responsibility. In a literal sense the entire world is your creation.
Whew. This is tough to swallow. Being responsible for what I say or do is one thing. Being responsible for what everyone in my life says or does is quite another.
Yet, the truth is this: if you take complete responsibility for your life, then everything you see, hear, taste, touch, or in any way experience is your responsibility because it is in your life. This means that terrorist activity, the president, the economy or anything you experience and don't like--is up for you to heal. They don't exist, in a manner of speaking, except as projections from inside you.
The problem isn't with them, it's with you, and to change them, you have to change you. "I know this is tough to grasp, let alone accept or actually live. Blame is far easier than total responsibility, but as I spoke with Dr. Len, I began to realize that healing for him and in ho 'oponopono means loving yourself.

If you want to improve your life, you have to heal your life. If you want to cure anyone, even a mentally ill criminal you do it by healing you. I asked Dr. Len how he went about healing himself. What was he doing, exactly, when he looked at those patients' files?
'"I just kept saying, 'I'm sorry' and 'I love you' over and over again," he explained. "That's it?" That's it.
Turns out that loving yourself is the greatest way to improve yourself, and as you improve yourself, you improve your world. Let me give you a quick example of how this works: one day, someone sent me an email that upset me. In the past I would have handled it by working on my emotional hot buttons or by trying to reason with the person who sent the nasty message.
This time, I decided to try Dr. Len's method. I kept silently saying, 'I'm sorry' and 'I love you,' I didn't say it to anyone in particular. I was simply evoking the spirit of love to heal within me what was creating the outer circumstance. Within an hour I got an e-mail from the same person. He apologized for his previous message. Keep in mind that I didn't take any outward action to get that apology. I didn't even write him back. Yet, by saying 'I love you,' I somehow healed within me what was creating him.
I later attended a ho 'oponopono workshop run by Dr. Len. He's now 70 years old, considered a grandfatherly shaman, and is somewhat reclusive. He praised my book, The Attractor Factor. He told me that as I improve myself, my book's vibration will raise, and everyone will feel it when they read it. In short, as I improve, my readers will improve. "What about the books that are already sold and out there?" I asked. "'They aren't out there," he explained, once again blowing my mind with his mystic wisdom. "They are still in you".
In short, there is no out there. It would take a whole book to explain this advanced technique with the depth it deserves. Suffice It to say that whenever you want to improve anything in your life, there's only one place to look: inside you. When you look, do it with love.
“Forgiveness is the fragrance left by the violet on the heel that crushed it.” - Mark Twain

att: TAISA

...uhmmmm !!!

Nekako su se dve stvari sponatno sa svrhom spojile! Ovaj tekst, koji dobih mail-om, bas u trenutku kada sam gledao tvoju temu.Ne zeleci da ti kvarim koncept, imam utisak da se ponesto uklapa u globalnu atmosferu na temi
Pozdrav :)

CoffeInn:
att: TAISA

...uhmmmm !!!

Nekako su se dve stvari sponatno sa svrhom spojile! Ovaj tekst, koji dobih mail-om, bas u trenutku kada sam gledao tvoju temu.Ne zeleci da ti kvarim koncept, imam utisak da se ponesto uklapa u globalnu atmosferu na temi
Pozdrav :)

U svakom slučaju hvala ti na doprinosu. :D

zanimljivo drustvo na ovom mestu :)

Hoce neko da zove na pitje, ili da ja kuvam kafu za sve ???
Procitao sam tek nekoliko strana, i vec se navukao :)

Nekako mi se cini da debata i nema bas filozofski stream, ali koga briga :)
Sto se tice "pobedjivanja dobrotom", napinjem se oko ponoci i nesto me tu buni, ali koga briga :)
Ima vec neko vreme kako jedino hocu da ostavim utisak samom sebi, i da dobrotom "pobedim" samog sebe, aaaaali koga briga :)

Evo mojih pitanja za nocas:
ceo taj koncept "pobedjivanja" me nesto zulja i grebe :(
Sta ko ima koga da pobedjuje?
Zar nije dobro bas tako kako jeste!?
Zar nije najbolje da se uziva u tome bas kako jeste?!

Sta bi sa tim pitjetom ?!?!
"sto volim miris przi kad se kafa"
:)
skuvala mi se voda za miris kafe, laku noc svima :)

Šta je POBEDJIVANJE dobrote....

Suprotno od PORAZA dobrote....
A poraz dobrote je kad dobri ljudi moraju da budu tihi, da budu neprimetni.
Da ne isprovociraju svojom "glupošću i turanjem nosa u nešto gde im nije mesto" agresivno ponašanje gnevnih...
Da ne isprovociraju svojom srećom bez vidljivog razloga , onoga ko je nesrećan u duši zbog iste situacije....
Da ne bude nekulturno "kulturan" u okruženju gde su drugačiji "normalni" obrasci ponašanja.
Da ne bude srdačan i emotivan u okruženju koje forsira distancu i slobodu individualnog života.

---------------------------------------------------------------
Čak i medju izabranim ljudima nisu svi oni koje nečija dobrota osvetli i ozari.
Oni koji još budnim čuvaju svoje dete koje deli čokoladu sa drugovima iz dvorišta , samo za osmeh ili za osećaj koji će imati kad je probaju , malo al slatko.
Za tu zaraznu nit ljubavi prema životu i radosti sretnih sećanja koja ispunjavaju život ma kako kratak bio i daju snagu ma kakav teret bio.....
Malo je ljudi koji mogu da lete do meseca bez raketa, samo sa zvezdama u očima.

Ali njima je ova pobeda i namenjena , i ne treba biti drzak i upadati na tudju žurku.......nisu svi pozvani......

Tuzni Patak, ovo je samo za tebe:
Ideja sa POBEDJIVANJEM je konceptualno i logicko okruzenje u kome ima i PORAZA. Upravo je to ono sto meni smeta. Naravno da postoji i neki drugi algoritam. Ja bih trazio svoj svet u ideji raspodele, davanja, ili ko zna kako !? POBEDJIVANJE je naravno oblik i posledica rivalstva, takmicenja, nadmetanja, bla, bla, bla, sto me takodje zulja. Ali koga briga sto to mene zulja, a bas svakog treba da se tice kad mu nametnu ring, pozornicu, pa da se takmici, da POBEDJUJE, trazeci prihvatanje od nekog. Bljak :(
Hajde da malo delimo dobrotu, isto kao i lepotu, isto kao i ljubav....

Hajde da ti ja sad odgovorim, jel ako da ajde ?

Ko si pa ti da zastupas nekakve „ljude koji moraju biti tihi“ ???????????
kad dobri ljudi moraju da budu tihi, da budu neprimetni to je samo njihov izbor. Sta tebe za to briga? Mozda im je tako lepo !? Mozda i nije, sto bi se to ticalo tebe, mene, ako su to sami izabrali ???????

Da ne isprovociraju svojom srećom bez vidljivog razloga , onoga ko je nesrećan u duši zbog iste situacije....
„... sreca bez vidljivog razloga“... sta li ovo treba da znaci???

Niko niciju srecu nije ukrao.

"glupošću i turanjem nosa u nešto gde im nije mesto"
I glupi imaju pravo da budu glupi, gnevni su sami izabrali da budu gnevni, a kad neko „tura nos gde mu nije mesto“ svakako da treba da mu se kaze. Agresivnost i nasilje, u bilo kom obliku ne podrzavam
Da ne bude nekulturno "kulturan" u okruženju gde su drugačiji "normalni" obrasci ponašanja.
Da ne bude srdačan i emotivan u okruženju koje forsira distancu i slobodu individualnog života.

Bas se trudim da ovo razumem, majke mi !
Pa sta tebe sve to briga????
Neka svako bude ono sto zeli da bude, i sve na svetu je dozvoljeno.
Bas sve na svetu je dozvoljeno.
Samo jedna stvar ne sme da se cini: ne sme da se ugrozova i povredjuje druga osoba. A to ko je kulturan, individualan, distanca, .... to se ljudi vec dogovore

Čak i medju izabranim ljudima nisu svi oni koje nečija dobrota osvetli i ozari.

eeeeheeeej, a koji su to IZABRANI ?????
Ako mislis da je DOBROTA (jos se o tome niste dogovorili na ovom mestu) nesto sto i LJUBAV, ili LEPOTA, onda ti je tek logika besmislena! Znas onu pricu kako ruza mirise svakom i kako drvo nudi hlad svakom? Onda je ta globalna dobrota na istu foru, ili nije?

Ej bre Patak, vidi sad ovo:
Oni koji još budnim čuvaju svoje dete koje deli čokoladu sa drugovima iz dvorišta , samo za osmeh ili za osećaj koji će imati kad je probaju , malo al slatko.
Za tu zaraznu nit ljubavi prema životu i radosti sretnih sećanja koja ispunjavaju život ma kako kratak bio i daju snagu ma kakav teret bio.....
Malo je ljudi koji mogu da lete do meseca bez raketa, samo sa zvezdama u očima.

Jbm li ga sta si hteo da kazes?!?!?!
Malo patetike, fraza bez smisla, malo od Mike Antica, .....

Kakve ovo veze ima sa idejom ratovanja i sukoba, iz koga proizilazi POBEDJIVANJE?????
E, a onda kad ti, ili ne znam ko POBEDI, onda ce da deli frutis of victory naokolo. A ja cu da vicem: PEACE babo, PEACE !

Ajde bre, da zaobidjemo konflikt koji vodi u poraz za jednog i pobedu za drugog. Za ove, za one, u ime ovog, u ime onog, bla. bla.... Jer svei ratuju zeleci pobedu, i svi veruju da su dobri i ispravni, i put do pakla je poplocan dobrim namerama :) :) :)

Meni se cini da si ti nocas tuzan i umoran.
Tek, ja nisam osoba sa kojom treba da se kacis, da me kao teras, riskas :)
Ako si jaci, nisi brzi :)
A sigruno sam i jaci :)
Jos samo da te pitam o kakvoj zurki pricas?
Jedino ja hocu da kuvam kafu za sve, a hocu i da vodim na pice. I naravno da si pozvan.
Mozes da dodjes umoran i tuzan, i ljut, i sve sto pozelis da budes, i da se kladimo da ce sve biti DOBRO :)
Uvek sve bude dobro :)

DOBROTOM POBEDITI (ZLO), to nije takmičenje, to je kao kada se pobedi bolest, pa niko ne sumnja u ispravnost te pobede, nego se pita da li je moguće pobediti bolest TAKO.

A to TAKO je nešto čime se ne naslađuješ samo ti koji si pobedio bolest, nego "čak i sama bolest".
Eto, koliko bi dobrota bila blagotvorna ukoliko bi se upotrebila kao oružje.

Tuzni_patak:
Šta je POBEDJIVANJE dobrote....

Suprotno od PORAZA dobrote....
Pobeđivanje dobrotom je nespretno izabran izraz. Bolje bi odgovaralo, recimo, živeti čineći doro i sl.
Poraz dobrote ne postoji. Ko god čini dobro ne može biti poražen. Poražen će biti ako prestane činiti dobro (počne činiti zlo). Onaj koji ne zna posledice činjenja dobra ne može donositi ispravne zaključke tom fenomenu.

Poraz dobrote itekako postoji jer se ne bi ni koristio opšteprihvaćeni izraz "borba između dobra i zla". Dugoročno verovatno dobro pobeđuje ali sad baš tvrditi da dobro uvek pobedi :roll: Onda zla uopšte ne bi bilo.

Sve je ovo lepo i krasno, ali budimo (i ostanimo) realni.

Back