DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ma kad bi poceli da pricamo o predodredjenosti zasli bi u religiju, a to je no-no..
ne razumem zasto religioznost podrazumeva tu ideju o predodredjenosti.ne bih bas rekla da je to ispravno tumacenje.
odmah da napomenem da ne znam mnogo na tu temu.
slobodna volja..to je covekov glavni adut.imas racio.pa kao razmisljas, pa kao odlucis kojim ces putem ici.ti odlucis.zato sto tako hoces. a ne zato sto je to neko negde tako zapisao.ideja o paklu i raju bi bila besmislena ako bi sve bilo predodredjeno.znaci , ako si predodredjen za pakao, ides prema njemu od rodjenja?
banalizujem sad.ali mi je sve to pomalo..kontradiktorno

Racio rešava životne probleme a religija služi pre svega da uteši i da nadu da će na kraju sve nekako ispasti dobro i kako treba. A u životu često dođe trenutak kad racio kaže "To je to. Učinio sam sve što je bilo u mojoj moći. Probaj sad kod viših instanci."

pa gledaj...i to nagrađivanje ( za bogougodno) je imalo svoju veliku drooštvenu funkciju u istoriji.....u suštini se nagrađuje trpeljvost...time se spootava agresija.....i to je odlična stvar...prosto je marva ljoodska..raspooštena morala da se kanališe...ta silna agresija.....pa je mir, ljubav, vera, nada. odlično polazište.....bila bi na delu pravda...odlična zamisao.... da nije zlopupotrebljena....profanisana od strane sveštenika i zvaničnih čak religija...sudbina je za običnog čovka...a iskušenje za vernike...........

nego ovo........meni je sad super teza...da smo dobri kada smo za to nagrađeni...a loši kada nam ne preti nikakva sankcija....to je naša priroda............. kažnjavanje-nagrađivanje...

Indigo71:
Racio rešava životne probleme a religija služi pre svega da uteši i da nadu da će na kraju sve nekako ispasti dobro i kako treba. A u životu često dođe trenutak kad racio kaže "To je to. Učinio sam sve što je bilo u mojoj moći. Probaj sad kod viših instanci."

:)
lepo
ma nisam mislila da se odluke donose samo raciom.konfuzna sam.nisam nikad pricala ni pisala o tome pa pomalo samu sebe prestizem.odluke se donose koliko racionalno, toliko emotivno..zar vam se nikad nije desilo da ste svesni da svi racionalni razlozi govore jedno, a ipak odlucite nesto drugo?
ali poenta je da se donose samostalno.svojevoljno.

hm.sad kad razmislim, nikad u zivotu nisam u molitvi molila da nesto ispadne..ikako..niti za nesto konkretno, niti za za ishod necega.
ako molim, molim za mir.u sebi.jer ako je mir u meni, sve je ispalo dobro.kako god da je ispalo.

moonja:
...da smo dobri kada smo za to nagrađeni...a loši kada nam ne preti nikakva sankcija....to je naša priroda............. kažnjavanje-nagrađivanje...
Promenljivost u skladu sa nagradom/kaznom bi optimisti nazvali fleksibilnošću. Ili učenjem. Sad ću da budem optimista i da kažem da je to ok, u protivnom bismo taj otvoren prostor između rođenja i smrti glupavo ispunjavali. Kao ona situacija kad Lisa utvrđuje da li hrčak inteligentniji od Barta.

Mada, ako nečija moralnost ostane na nivou nagrada/kazna, e, to ne valja.

Indigo71:
Ako donosiš (bitne) odluke više emotivno nego racionalno ... onda se obavezno pomoli "višim instancama" da na kraju sve ispadne OK ;)
Ko nije doneo bitnu odluku rukovodeći se SAMO razumom, taj ne zna šta znači za'ebati se. Kad ne uvažiš onaj utrobni osećaj, negde na ivici emocija i cenestezije. Ja to iz iskustva...

ravni moralnog razvoja- L.Kolberg:

1.prekonvencionalna

a)prvi stupanj-deca reaguju na kaznu-dve godine
b)drugi stupanj-deca reaguju na nagradu ili pohvalu-2-7god

2.konvencionalana
a)dobar decko-saobrazavanje sa moralnim normama u porodici, skoli, crkvi-spoznaja moralnih normi i prihvatanje
b)stepen reda i yakona-saobrayenje sa yakonima i normama drustva

3.postkonvencionalna
a)odlepljivanje od normi drustva-gradjenje individualnosti
b)pokretanje pitanje o opravdanosti moralnih nacela-sposobnost da odbranimo moralna nacela koja odredjuju nase postupke

Back