dobrota

Била је једна емисија на ТВу скоро о томе... управо то... када се неко нађе у маси размишља у фазону ''наћи ће се неко да помогне'' и онда сви гледају, а нико заправо не помаже, а а када је неко сам много ће лакше и брже прискочити у помоћ... али је ту додато да када један прискочи онда и други савладавају своју баријеру и помажу ономе ко је већ у помоћи...

@Ivan

Dobro, ako je Bog tako govorio nek mu je sa srecom.
Ja pak tvrdim da ti ne mora nikakav bog (kako god ga zvao) biti u mislima.
Dobrota i lepi postupci izviru iz samog coveka - ne iz nicega sto je spoljasnje i uslovljeno.

Ali ako je to tvoj nacin, onda je u redu.

@Ivan

Dobro, ako je Bog tako govorio nek mu je sa srecom.
Ja pak tvrdim da ti ne mora nikakav bog (kako god ga zvao) biti u mislima.
Dobrota i lepi postupci izviru iz samog coveka - ne iz nicega sto je spoljasnje i uslovljeno.

Ali ako je to tvoj nacin, onda je u redu.

Ti si otprilike ateista, zar ne?

Ne mora biti bog u mislima ali ljudi uglavnom ne cine dobra dela tek tako, bar ne u Srbiji...dalje nisam zavirivao....:ok:

Evo sta Paskal misli o tome [malo cu skrenuti sa teme]

Preminuo si.
Ako si verovao u Boga, a bog ne postoji tvoj gubitak je konacan i samim tim je zanemarljiv.
Ako si verovao u Boga, a bog postoji tvoj dobitak je beskrajan.

Ako nisi verovao u Boga, a bog ne postoji, tvoj dobitak je konacan i samim tim je zanemarljiv.
Ako nisi verovao u Boga, a Bog postoji, tvoj gubitak je beskrajan.

Dolazimo do zakljucka da je u svakom slucaju bolje verovati u Boga nego ne verovati. :D

Ајде дођите до закључка да овде није тема религија и да је отворен подфорум Религија па можете тамо наставити.

Zapravo Paskal je dosao do tog zakljucka:)
Ti si ga samo citirao time se pozvavsi na autoritet:)
Pozivanje na autoritet pak jeste osnovna logicka greska:)

Dobro, on je dosao prvi do tog zakljucka, ja citajuci njegove misli dolazim do istog zakljucka a ti recimo neces doci [ili mozda hoces] nebitno...

Btw, prekidam offtopic...

Cinim dobro i dobru se nadam :bye:

Slazem se sa Lanom!!! Vlada ubica!!!
@tema
Evo, npr, jer je Vlada morao da spomene kola :roll: , kad bi videla da su se nekome pokvarila kola na putu, sa dignutom haubom, bla bla, ne bih stala da pomognem. Zensko sam, nemam pojma nishta o tome, jedino bih mogla da pozovem shlep al to chovek moze i sam. ***, necu zaboraviti kad sam pre vishe od godinu dana vozila nekog Hyundai-a, i udarila o ogorman ivichnjak, otpale mi obe desne gume, i to u sred centra, niko nije stao ni da pita jel sve ok. Ljudi su mentolchine...

da se vratimo na temu;)
Iz ličnog primera kažem, ima onih koji još uvek vole da pomognu. Pomažem kad god mogu i kome god mogu... E sad, ******, to što sam kreten i pomažem i onima za koje znam da mi nikad neće vratiti, pa i onima koji nisu bili baš najbolji prema meni, to je već druga krajnost :confused: Ali ( verujte mi, ne planiram ovim da odvučem raspravu ponovo na religiju :mrgreen:), nekako se uzdam da će mi Bog vratiti jednog lepog dana:mrgreen: A i da ne vrati, bar me neće gristi savest što nisam pomogla a mogla sam ;)

Ima,poznajem dve takve osobe..neiskvarene skroz....Spremne da ti pomogne kad god zatreba...

Samo ljudi to ne znaju da cene,i iskorisscavaju maksimalno,bez trunke zahvalnosti ili stida.:(:roll:

Pa...
Ja nazalost uvek pomazem, bilo sta da je u pitanju.
Dajem savete, pomazem u ucenju droogima, ovo ono.

To mi se naravno nikad ne vraca. Mada, iskreno, to radim iz uctivosti.
Ne zanima me ko ima kakav problem. Pomoci cu, iako me savrseno zabole.

ja mislim da sam donekle dobra,jer mi je lakse da mislim o sebi kao o dobroj osobi nego li da sebe mrzim jer sam losa i sebicna.
Ali ponekad pomislim sta ce meni to sto sam ja dobra.Toliki ljudi su losi i sebicni i vdim bolje prolaze od mene.....

Ne poznajem osobu ( osim roditelja ) koja je uvek tu za mene, koja mi pomaze kad mi treba pomoc.
Imam 3 najbolje drugarice, one su najcesce tu, ali ne uvek.
Mislim i da nije realno ocekivati stalnu neciju pomoc.
A sto se tice toga da li ja pomazem... Da, do skoro jesam i to svima, bez izuzetaka, ali...
Sada cu se sloziti sa Overom da su ljudi toliko nezahvalni, da je jednostavno uzalud vecini njih pomoci jer oni ce te zgaziti i poniziti cim nadju prvu povoljnu priliku..
Primer -
Najbolji drug. Najbolji. Uvek sam tu za njega bila, pomagala sam mu kad god je bilo potrebno, oko skole, domacih, ucenja, oko problema s drustvom i roditeljima, ukratko, 24 casa dnevno sam bila tu za njega kad je imao problema i sad, kad se sve resilo, kad je bolje, sad sam ja nevazna...I ne samo to, sad ide okolo i prica o meni sve i svasta, baronise, nesto sto nema veze s zivotom...
E to je najcesce hvala koje mozes da dobijes....
j.b.g. ja znam da cu i dale pomagati ljudima....

Želim da pomognem drugima i to mi nije problem... U većini slučajeva to mi se ne vraća, ali šta ću... Ranije sam pomagala i onima kojima treba i onima kojima ne treba pomoći, ali sad je malo drugačije...:P Kad niko ne ume da ceni...:confused:

Postoje dve vrste pomoci. Jedna je onda kada ti neko jasno zatrazi pomoc (bez citanja misli), druga je onda kada pomoc nije zatrazena, vec osoba 'pretpostavi' da je nekome potrebna pomoc i preuzme potpunu odgovornost bez ikakvog prethodnog zahteva.

Dobrota u kojoj dominira ova druga vrsta pomoci je po meni od manje koristi, jer se osoba na taj nacin vise oslanja na 'citanje misli' nego na jasnu i konciznu komunikaciju.

Takodje smatram da je dobrota koja se ogleda u cinjenici da osoba uvek odgovora na zahteve sa 'DA' od veoma male koristi, jer nerealno je ocekivati od drugih da isto ucine za tebe. (onda bi svi trebali da zaborave na svoje licne potrebe).

Sve ostalo je po meni od poprilicne koristi.

Da li jos uwek postoje ljudi/tinejdzeri koji su spremni da pomognu drugu ili wec nekom u newolji?Sta mislite o owome?

P.S pisite i swoja iskustwa o tome :D

Ne postoje dobra i loša dela, time ih čini naša misao....Isto tako ne postoje ni dobri ni loši ljudi, već stvari koje im kvare koncept....Pomažem uvek kada mogu i svima, i onima koji pomažu meni i onima koji ne....Samo što skoro svako delo u pozadini krije neku korist pa i to dobro kod skoro svih ljudi.....

Ću pomognem ako su ispunjeni sledeći uslovi:
1. ako mogu da budem od pomoći u datoj situaciji, ako ne - bolje da ne smetam
2. ako ne oduzima previše mog vremena (ako se ne žurim baš ili ako nisam nešto zauzet trenutno)
3. ako ne traži od mene da žrtvujem nogu/ruku/glavu.

Ne poznajem osobu ( osim roditelja ) koja je uvek tu za mene, koja mi pomaze kad mi treba pomoc.
Imam 3 najbolje drugarice, one su najcesce tu, ali ne uvek.
Mislim i da nije realno ocekivati stalnu neciju pomoc.
A sto se tice toga da li ja pomazem... Da, do skoro jesam i to svima, bez izuzetaka, ali...
Sada cu se sloziti sa Overom da su ljudi toliko nezahvalni, da je jednostavno uzalud vecini njih pomoci jer oni ce te zgaziti i poniziti cim nadju prvu povoljnu priliku..
Primer -
Najbolji drug. Najbolji. Uvek sam tu za njega bila, pomagala sam mu kad god je bilo potrebno, oko skole, domacih, ucenja, oko problema s drustvom i roditeljima, ukratko, 24 casa dnevno sam bila tu za njega kad je imao problema i sad, kad se sve resilo, kad je bolje, sad sam ja nevazna...I ne samo to, sad ide okolo i prica o meni sve i svasta, baronise, nesto sto nema veze s zivotom...
E to je najcesce hvala koje mozes da dobijes....
j.b.g. ja znam da cu i dale pomagati ljudima....

Najcesce i bude tako....Znam iz iskustwa

Back