Dobrodošli mili gosti, skinite cipele!

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.173
Puno je tema oko kojih Srbi imaju različite stavove...
Jedna od je da li gosti treba da se izuvaju kada dođu u posetu?

Ovo pitanje skoro uvek izaziva brojne rasprave, žustru diskusiju,
ume da dovede i do omalovažavanja i vređanja...

Moram reći da ovo nije problem samo kod nas, eno i Britanci
muku muče sa istim problemom...

Neki kažu: "Ovo traži samo niža srednja klasa, ljudi bez para i
obrazovanja"...

Jedna Britanka piše: "Imam blede, krem tepihe... mi u kući ne
hodamo u cipelama... Ipak, neprijatno mi je da tražim od gostiju
da se izuvaju"...

Druga piše: "Pomisao na to da sa svim sra.njima koje si pokupio
napolju gaziš po mojoj kući, čini da se osećam grozno"...

Treća: "Moj svekar ne želi da se izuva, pa smo se posvađali... od
tada više ne dolazi kod nas"...

Ima i ovakvih izjava: "Prvo što uradim kada odem kod nekoga u
kuću je da se izujem..."

Ili ovakvih: "Mrzim to! Ne želim da gledam tuđa stopala u čarapama!"

Da li je izuvanje, ili neizuvanje odraz dobrih, ili loših manira?
Šta mislite?

Screenshot_39.png

Kod mene se bogami izuva, ako bas neko dolazi za koga znam da se ne izuva ne pravim dramu, ali cim ode ribam pod. Imam dovoljno CISTIH papuca za goste, kome je hladno, a inace vecina ljudi sa kojim se posecujem su istih shvatanja, kuca treba da bude cista.
Po kuci idem bos, tako da je iluzorno da racunam da je isto cist moj pod i cipele koje su prosle kroz sve moguce pljuvacke, mokracu, smece i ko zna sta do mojih vrata.

Kod mene se bogami izuva, ako bas neko dolazi za koga znam da se ne izuva ne pravim dramu, ali cim ode ribam pod. Imam dovoljno CISTIH papuca za goste, kome je hladno, a inace vecina ljudi sa kojim se posecujem su istih shvatanja, kuca treba da bude cista.
Po kuci idem bos, tako da je iluzorno da racunam da je isto cist moj pod i cipele koje su prosle kroz sve moguce pljuvacke, mokracu, smece i ko zna sta do mojih vrata.
Dobro je da si naglasio ČISTIH. Ja nikada ni kod koga ne uzimam papuče, uvijek lažem "ma kakvi hladno nogama, evo gorim!" Još kad mi kaže: ma uzmi papuče, jesi se zaledila, hladno je vani? Evo ti moje, taman sam ih zagrijala :D i nudi mi svoje s nogu. :dash: Inače, u moj dom niko i ne pokušava ući obuven.

Dobro je da si naglasio ČISTIH. Ja nikada ni kod koga ne uzimam papuče, uvijek lažem "ma kakvi hladno nogama, evo gorim!" Još kad mi kaže: ma uzmi papuče, jesi se zaledila, hladno je vani? Evo ti moje, taman sam ih zagrijala :D i nudi mi svoje s nogu. :dash: Inače, u moj dom niko i ne pokušava ući obuven.
Pa da, imam papuce koje ne nosim, ako je nekome hladno dacu mu/joj. Ja inace papuce po kuci ne nosim, najlepse mi je kad sam bos. I zimi naravno ))

Pa da, imam papuce koje ne nosim, ako je nekome hladno dacu mu/joj. Ja inace papuce po kuci ne nosim, najlepse mi je kad sam bos. I zimi naravno ))
I ti u hotelima ne koristiš papuče već ih poneseš kući da se nađe "za goste"? :D Neću ni te, nabavi onaj hepek što se samo natakne na cipele, kao forenzičari :D

U bgd nije bio obicaj da se izuva, to su doneli seljaci 1945...
Istina je... Beograđani se nisu izuvali...
Setila sam se neke priče davnašnje... kada je Novi Beograd počeo da se naseljava,
ispred svih vrata su stajale cipele svih članova porodica... pa se neki baja dosetio i
izmešao je cipele na svih 12 spratova... mogu misliti šta je posle bilo...

Back