Љубинка поздрав теби! Ево ме у твом кафанчету. До сада сам само читао што пишете овде, а сада сам одлучио
да нешто и напишем. Тема ми је права кафанска, Евровизија, Констракта, "In corpore sano", тајна
здраве косе Меган Маркл и тако то у том стилу, безбрижно трич-трач ћаскање. Осим тога кафанче ти има
број 10 што је прилично важан број за ово што следи. (Уколико ти се не уклапа у тему нека онда Зенделијка
или Жаба или не знам већ ко пребаци негде другде.)
Значи сада иде:
КОНСТРАКТАГИНИЦА - "In corpore sano"!
Што се чује на звучнику том?
Што се види на екрану мом?
Ал је пјесма, ал су перфоманси?
Да је пјесма већ би се отпјевала.
Да су перфоманси већ би дојадили.
Нит је пјесма нит су перфоманси,
него драма Констрактагинице;
она болује од љутијех рана
књижице нема, а мора бити здрава.
Мора, мора, мора.
...
Ово што она изводи на том такмичењу за Евровизију стварно није ни песма ни перформанс ни егзибиција нека
већ је стварно драма, музичка драма, односно права мала мини поп опера у три чина са све увертиром. Увертира је
онај стих отпеван унатрашке, први чин је одатле до оног "мора, мора,мора", други чин је до оног
"Боже здравља", трећи почиње од оног "немам књижицу". И шта људе шокира, збуњује, радује, љути, фасцинира... у свему томе?
Музика? Не баш. Сцена, позадина, костими, прање руку, глума, текст? Да, баш то. Да је Вагнер жив дошао би
и рекао јој:"Сестро слатка урадила си за три минуте оно што сам ја покушавао цео свој живот "in corpore sano"!"
И одакле уопште ово "in corpore sano"? Легенда коју сам чуо каже да је то други део старе латинске пословице "Мens sana in corpore sano"
"здрав дух у здравом телу" или , "у здравом телу - здрав дух". Исто тако кажу да је легенда стара око неких
150 година и да је њен аутор стари олимпијац Пјер де Кубертен.
"Снага и окретност су веома цењене међу дивљим и цивилизованим народима. И једно и друго се постиже вежбањем:
срећна равнотежа у моралном поретку, "Мens sana in corpore sano", како су стари говорили.”
Међутим нашој Констрактагиници живот је отворио очи и више је веровала оном што види него оном што јој говоре.
Видела је наравно и људе здравог духа и тела, али је још више виђала људе болесног духа у здравом телу и
здравог духа у болесном телу. Наравно да се запитала:"Како то?" Кренула је да копа. Копала је копала и
копала, све говорећи у себи "Ископаће вас Ана!" И ископа. Ископа прво Диогена Лаертија, а онда и Јувенала.
Кад је ископала Јувенала, ископала је и његове сатире, а у сатири број 10 је нашла:
"Orandum est ut sit mens sana in corpore sano" - "Треба се молити за здрав дух у здравом телу"
Цврц! Пјера срам да те буде! Преварио је милионе, милијарде људи, навукао их да мисле како ће бити
потпуно здрави и духом и телом, ако буду као јелени трчали, као рибе пливали, као кенгури скакали, тегобне трбушњаке,
мучне чучњеве и тешке склекове радили, тоне тегова дизали... То јесте добро, то јесте корисно, то јесте
здраво, али све то чак не гарантује безусловно здраво тело, а камо ли дух, ум, душу.
Е црни Пјере, црни Пјере преваранту стари, ко те не зна скупо би фитнес платио.
Осим Пјерове обмане и Јувеналове сатире у овој драми имамо и цинизам и расизам додуше не баш експлицитно изражене
већ имплицитно и у томе је у ствари тајна здраве косе Меган Маркл.
"Која ли је тајна здраве косе Меган Маркл? Која ли је тајна?" Што није Кејт Мидлтон уместо Меган Маркл?
Што није Јулија Тимошенко? Што није Врагана? Што нисам ја? Добро, нисам ја јер сам ћелав, ал` што нису
ове три него баш Меган Маркл? Ако сада онако хипотетички све ове даме ошишамо на ћелаво шта нам остаје?
Остаје нам моја брада и њихове коже, а на кожи се јасно види све, бар за неке чланове краљевске породице.
"Да ли ће Арчи имати браон боју коже?" зачуло се из здравог тела.
То је било толико болесно да је девер Меган Маркл морао за медије, а самим тим и за јавност, да изјави:
"We're very much not a racist family."
Не знам за вас, али за мене је у овом део тајне здраве косе Меган Маркл.
Сада би требало да иде разрада питања зашто је Констрактагиница изабрала баш косу као симбол здравља, када
знамо да је коса у ствари мртва...
Наставиће се... (а можда и неће)
Звучна подлога, акустични оквир и музичка надоградња за овај пост: