Kafić Dobro jutro, dobar dan, laku noć i dobrodošli vol 10

Da,pod uslovom da postoji.I da radi lift.?
Moja zgrada nema podrum.
U dvoristu zgrade (ovde kad nema podruma zgrada obicno ima dvoriste gde je neka supa koja obicno sluzi za odlaganje drva).

Mene je zaintrigiralo kakav je to sporet na drva koji se lako pali? ?
Koliko znam za svaki treba odlaganje vatre i ciscenje pepela...a to bas ne spada u "lako".
Lako je kad samo okrenes dugme.?
Mozda misli na to da se lako razgori vatru (nas sporet na drva dimi samo tako nov je dimi dimi dimi da li je do odzaka sta li nisam u toku) / pepeo se baca napolju na zemlju / kanta sa drvima se unosi stalno.

Lako je centralno grejanje / grejanje na struju .

U dvoristu zgrade (ovde kad nema podruma zgrada obicno ima dvoriste gde je neka supa koja obicno sluzi za odlaganje drva).
Kod nas nema ni dvorista.?
Ima samo jedna ostava gdje je pec za centralno i gdje se skladisti ugalj...i to ne velika kolicina,pa stalno moramo nabavljati u etapama.
Iza zgrade je nekoliko parking mjesta i nista vise.
Stvarno kad bi se neko morao grijati na drva,ne znam gdje bi ih skladistio.

Mozda misli na to da se lako razgori vatru (nas sporet na drva dimi samo tako nov je dimi dimi dimi da li je do odzaka sta li nisam u toku) / pepeo se baca napolju na zemlju / kanta sa drvima se unosi stalno.

Lako je centralno grejanje / grejanje na struju .
Mislim da smo promasile temu,posto nije rijec o sporetu za grijanje,nego za kuvanje.?
A tu nema lakseg od elektricnog.

Kod nas nema ni dvorista.?
Ima samo jedna ostava gdje je pec za centralno i gdje se skladisti ugalj...i to ne velika kolicina,pa stalno moramo nabavljati u etapama.
Iza zgrade je nekoliko parking mjesta i nista vise.
Stvarno kad bi se neko morao grijati na drva,ne znam gdje bi ih skladistio.
???????? Zezas ???nema sta nema ???? ...
Kotao?

Mozda da svako jutro donese dovoljnu kolicinu drva uglja unese u stan te lozi.

Mislim da smo promasile temu,posto nije rijec o sporetu za grijanje,nego za kuvanje.?
A tu nema lakseg od elektricnog.
Moguce (za ono sa dve ploce sam da he do mene samo ne bi bio potreban / samo to sa dve ploce plus rerna ugradna gde bi stajao kaktus jednom u sto godina ako je ukljucim da znam da je imam).

Ma meni treba šporet električni za kuvanje. Dogrevamo se klimom. Imamo cg loše ko što znate. Ali ovu zimu smo preživeli bez invertera. Videćemo kako će teći godina, ako bude para kupićemo inverter 18. Ne možeš na primer da planiraš da ćeš da padneš i polomiš se, a tako više ni za pare.
Možemo mi i sa ovom klimom da izguramo zimu, pokazalo se ove zime.

Screenshot_20220115-140525_Instagram.jpg

Dobar dan.
Spavala sam baš dugo.
Jutros merenje 76 kg, što me je potpuno oduševilo. BMI je konačno opet normalan. Bilo je dovoljno da se vratim normalnoj ishrani pa da kilaža opet bude normalna.
Utešila sam se što se sa povredom ipak nisam ugojila kao slon. Jer o čemu ću da pričam? Ležim po ceo dan, jedino što radim su odlasci po lekarima i davanje saveta ćerki kako da spremi ručak.
Prestala sam da jedem na nervnoj bazi, a sada kada bih mogla popiti trunku alkohola, više mi se ne pije, što je odlično.
To je samo znak da stvarno ide na bolje hvala Bogu. Juče kada sam sama sebi spremila večeru bila sam mnogo ponosna na sebe.
Nervira me što za fizikalne moram da ustajem u pola 7, fizikalne su mi od pola 8 ujutru. Ali šta ću, najpreče je to odraditi i vratiti ruku u normalnu funkciju, nema kukanja. Idem naredne dve nedelje. Ionako ostatak dana ne radim ništa pa ću spavati malo u toku dana.
Svejedno mozak mi je uposlen, iako ne radim ništa, vodim brigu o nabavci, troškovima i meniju, čujem se i radim malo oko posla, a puno vremena provodim sa njima dvoma u razgovoru u toku dana. Ne mogu još da jedem desnom rukom i ne mogu da napravim frizuru, operem kosu i još dosta stvari. Ali da kažem da sam zadovoljna kako ide hvala Bogu. Njih dvoje se lepo staraju o meni, a ja se ko i uvek staram da se u kući živi normalno, pa hvala Bogu funkcionišemo dobro.
Kada mi je dosadno dremam, vraćam snagu. Rečeno mi je i dalje mirovanje, a ionako ne mogu ništa da radim.
Nestaje mi neskafe. Biće za danas, sutra joj moram reći da mi kupi. Naspram toga koliko sam pušila prvih dana od povrede, i to se malo smanjilo.
Užasni su to bolovi bili. Mnogo znači da čovek ima dobru negu i puno pažnje i ljubavi.

Pa ubiću vas, jašta.
Živela sam u zgradi, gde je čovek koristio šporet na drva, ne znam šta je to čudno, drva je čuvao u podrumu. Ne treba tu mnogo drva, za jednu prostoriju...nije da se greje ceo stan, nego jedna prostorija u toku jednog dela dana.
Lako se pali. Postoje i lakši mačini grejanja, na struju ali i teži to je kotao
Njonja je kad nakriviš kapu
Lako se premešta, ajde relativno lako zbog čunka
E tako.

Pa nije svaki šporet alfa. Znam da imaju neki mali, uži, vjerovatno na njega misli.
Pa imali smo i smederevac, zapravo više komada, pre ove alfe. I svaki je bio težak kao tuč. Dok nismo uveli grejanje kod sveki&sveki, baba mm je kuvala na šporetu na drva, i u letnjoj kuhinji i zimi unutra u kući. Tako da su ih kupili nekoliko za tih 25 godina kako nisu imali grejanje. I moja strina je kuvala na šporetu na drva. Nijedan nije bio takav da se lako prenosio. Uvek je moralo da bude angažovano više osoba, poželjno muškog pola.

Pa ubiću vas, jašta.
Živela sam u zgradi, gde je čovek koristio šporet na drva, ne znam šta je to čudno, drva je čuvao u podrumu. Ne treba tu mnogo drva, za jednu prostoriju...nije da se greje ceo stan, nego jedna prostorija u toku jednog dela dana.
E tako.
Meni je cudno jer moze da zapali celu zgradu, ne samo sebe. Sumnjam da je to dozvoljeno.

Pa ubiću vas, jašta.
E tako.
Skrati mi muke :aha: .
Obican smederevac je tezak kao tuč to stvarno moze da se gura iz sobe u sobu u kuhinju gde vec ide.
Kad se kupi nesto drveno je dole mislim da se zove paleta tako da ne osteti ni beton ni plocice unutra.

Ja koliko znam šporeti na drva su jako teški.
Dobro veče.
Ručali smo pileću čorbu i jeli šlag sa malinama. Danas je dosta mršav meni, ćerka je lepo spremila, meni prija ova lagana hrana danas. Nisam još ni gladna. Slušam malo muziku.
Neke bitne stvari sam naučila otkako sam povredila ruku. I sad znam da sve može drugačije. Neke stvari zaista nisu bitne i drago mi je da sam to sada shvatila.

Back