Doberman

Nevezano za rasu, sa zenkama je lakse. Ako planiras da je paris, u prvom teranju je pricuvas, do drugog-treceg pripremis teren za parenje, a jos je i lakse ako neces da je paris, sterilises je i "mirna Backa"!

pa vjerovatno bih je sterilisao...kada je najbolje da se to uradi? koju hranu da kupim do 50 evra mjesecno i u kojim kolicinama da je dajem? I STO SE TICE PODIZANJA USIJU DA LI JE POTREBNO DA SE DODAJU NEKI VITAMINI I KOJI? tek su joj skinuti konci...kad sve zaraste vodim je kod veterinara da joj stavi "dzace" ili kako se to vec zove...i da li mislite da je kasno da je uzmem ako ima 3.5 mjeseca? hvala...

sto se tice usiju, preporucice ti vet neke vitamine i konbinacije koje ce trebati psu i bez obzira na usi, uz to daj joj jos po malo kvasca i kostovit.... e sada sto se tice starosti i da li je kasno dobro obrati paznju na to kako pas izgleda koliko je tezak kako je cuvan da li je veseo, opipaj kraj glave i zglobove na nogama, ne sme biti prstenastog zadebljanja, i naravno pozeljno je da se zaljubite jedno u drugo :) srecno :)

ja stvarno zelim tog psa i volio bih da znam da li ga je tesko socializovati...neki pricaju da je agresivan? kako mogu da postavim slike psa da vidite kako izgleda?...pas je u novom sadu i nisam u mogucnosti da odem tamo i da ga pogledam prvo...donio bi mi ga brat...

Sto se tice socijalizacije, pogledaj koju epizodu Saptaca psima. A oko donosenja, objasni bratu na sta da obrati paznju. Sliku aploudujes preko nekog programa/sajta (tipa Photobucket, Tinypic isl), smanjis je tom prilikom da joj duza stranica bude oko 600px i onda kopiras link.

...i onda kliknes na ikonicu slike, kad izadje prozorcic odaberes opciju URL i kopiras link, da dobijes odmah vidljivu sliku:

25gezy9.jpg

Slatka je, sad, ne vidi se najbolje, niti se ja toliko razumem bas u njih, da li joj je dobra duzina usiju ali rekla bih da se lepo podizu. Ali moraces da joj dajes Kafortan ili neku drugu varijantu kalcijuma i fosfora, sudeci po dosapljima. Nista strasno, uobicajeno za taj uzrast, nemoj da se plasis, samo da znas da te to ceka.

Posto nisam u nekoj mogucnosti da uzimam stene dobermana za 500 - 800 eura, da li bi bilo dobro da uzmem stene do 300 eura i naravno da ga hranim najboljom hranom, cuo sma da je Royal Canin ta hrana, i da mu dajem sve neophodno, da li ce mi na kraju doberman ispasti vrhunski ili je za to ipak potrebno dobro poreklo?

"Kol'ko para-tol'ko muzike!" Inace, RC nije najbolja hrana, barem ne kod nas, recimo jedna korisnica iz SU je primetila razliku kad kupi u pet shopu i na buvljaku, sa buvljaka (svercovana iz Madjarske, sto ce reci EU) je bolja.

samo da ponovim kupovina psa je jos najmanji izdatak, tako da ako tu razmisljate, razmislite jos jednom budite spremni da u prvih par meseci sa vazim novim cetvoronoznim prijateljom vam treba jos dosta novca....
a sto se tice cene, pa ne odredjuje uvek kvalitet i genetika je cudo kao i kod ljudi, povedi nekoga ko se razume u rasu i u pse.....

samo da ponovim kupovina psa je jos najmanji izdatak, tako da ako tu razmisljate, razmislite jos jednom budite spremni da u prvih par meseci sa vazim novim cetvoronoznim prijateljom vam treba jos dosta novca....
a sto se tice cene, pa ne odredjuje uvek kvalitet i genetika je cudo kao i kod ljudi, povedi nekoga ko se razume u rasu i u pse.....

:amen: Bolje je platiti skuplje a biti siguran da je stene zdravo i od zdravih, kvalitetnih roditelja. Ako vec stedis, mozes i po azilima da pogledas, mozda ima i neki pas koji ti se svidi.

mom slazem se, ali opet treba biti svestan koliko kosta imati psa... Leina krema za sape, kosta 10X vise nego sve moje kreme za 30 godina zivota.... pa onda krema za usi, pa vitamini, pa igraceke, pa ogrlice, povodci, ....
ako se neko misli o parama dok kupuje psa mislim da ne treba da ga uzima i kada skupi pare jer pas narode je jos jedan clan porodice....

Back