Doberman

ja sam uzela zenku, jer nameravamo i da prosirimo copor, imala je 28 dana kada je stigla kuci, ima boks i kucicu i zivi i u kuci i na dvoristu :)
sve vakcine je primila kod nas, cuvana pod staklenim zvonom do trece vakcine, prosla je skolicu osnovne poslusnosti izacice i na ispit:)
tako mali pas kada se odvoji od legla brze napreduje, ali mora dosta bda se cuva :)
e sada @strn imas mogucnosti mozes da biras oces li zenku ili muzjaka imas iskustvo sa psima opet mozes da biras, mom vec rece da su zenke uglavnom privrzenije, ali muski dobermani su krupniji i impozantniji, pa bi najbolje bilo da razmislis i pogledas npr na nekoj izlozbi i jedne i druge, okacicu jos leinih slika i poslacu ti na pp gde sam je kupila :)

Kad pominjete da pitam:
Kad je najbolje uzeti stene tj.koliko staro?

Kad je prosle godine uginuo nas pas :( uzeli su nam istu bordosku dogu od 4 meseca.
On je jako patio u pocetku, bar sam tako imala osecaj...

Sa aspekta imuniteta, socijalizacije... najbolje je uzeti stene oko 2-3 meseca starosti, ako planiras da ga izlazes, onda je bolje sacekati do 4 meseca, da promene zube jer kod vecine rasa se u standardu zahteva takvo-i-takvo zubalo.

cim budem u mogucnosti postvicu sliku moje lee sa tih 28 dana i sa 3 i 4 meseca, sa 4 meseca ona je bila odrastao pas :)
razumem ja vas sta pricate, ali mi smo zeleli malog psa da oblikujemo, evo ima na forumu jos jedan decko koji je iz sledeceg legla leine majke uzeo psa Ares je isto uzet od 32 dana i sve vakcine primio u novom domu, zdrav i lep pas koji ce isto krenuti u skolicu ovih dana...
tako da ne znam... sta reci... kada bi o5 uzimala psa o5 bi od mesec dana...
inace ona jos uvek jede royal canin yunior....

veterinar koji bude radio kupiranje ce i menjati "rajfove", lei je skinuo konce pa kada je dobro zaraslo stavio prve i onda menjao na 5 dana, pa posle nekog vremena je bilo nosi 5 dana 3 ne nosi, nosi 7 dana 5 ne nosi i to se tako otegneeee.... sto bolja hrana i vitamini to manje traje, podigne usesa ali jos malo treba tu korekcije i tako jos malo i jos malo :)

Jel moze neko da mi preporuci dobar veterinarski zavod u okolini Krusevca?
I kako da mu odrzavam dlaku da mu bude lepa, da sija? jel ima nesto posebno ili je to genetski?

Poslednja izmena:
Evo recepta za dodatak hrani od kog ce im se popraviti generalno zdravlje, a samim tim i kvalitet dlake: jednaki delovi sirove golice, sirovog susama, mlevenog cimeta, semena lana, kokosovog brasna i sirovog oljustenog suncokreta. Sve usitnjeno, promesano, davati po potrebi (u proseku pola kasicice dnevno za odrasle dobermane) u hrani ako jedu mekano ili u jogurtu ako jedu granule.

Veterinare iz Krusevca ne poznajemo ni mimi's dad ni ja ali znamo pouzdano da pse voli (mada ne znam da li i ide na teren) Zoran Vukcevic iz Donjeg Ribnika, zastupnik stocne hrane Gebi. Mada opet, ne verujem da "radi teren".

dober dan...ovih dana bih trebao da dobijem zenku dobermana od 3.5 mjeseci pa me zanima da li je bolje da uzimam zenku ili muzijaka...imam i par slika pa bih postavio da vidite i da mi kazete vase misljenje? hvala unaprijed.

Nevezano za rasu, sa zenkama je lakse. Ako planiras da je paris, u prvom teranju je pricuvas, do drugog-treceg pripremis teren za parenje, a jos je i lakse ako neces da je paris, sterilises je i "mirna Backa"!

Back