Добар верник мора бити человекољубец, или што би рекли код мене у селу филантроп
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
MALO bih te koregirao - zapravo mora biti izuzetno otvorenog uma kako bi pravilno shvatio Bibliske poruke ( vidis i sam koliko tesko to kod tebe ide) , MORA da postavlja mnogo pitanja za svaku teolosku "sitnicu" koju mozda slabo ili uopste ne razume a po pravilu,svaku tvrdnju koju mu servira crkva treba detaljno proveravati u Svetom Pismu...pa ako se poklope "sve kockice"onda je u redu ali ako toga nema onda tutanj - nije mu mesto u tu zajednicu jer mu ne daje jasne i precizne Bibliske odgovore.Dobar vernik mora biti zatvorenog uma, ne sme da pita previše i mora slepo da veruje u ono što mu crkva trenutno kaže.
Nemoj da koriguješ. Pravi vernik i ne treba da čita Bibliju, već da sluša tumačenja sveštenika.MALO bih te koregirao - zapravo mora biti izuzetno otvorenog uma kako bi pravilno shvatio Bibliske poruke ( vidis i sam koliko tesko to kod tebe ide) , MORA da postavlja mnogo pitanja za svaku teolosku "sitnicu" koju mozda slabo ili uopste ne razume a po pravilu,svaku tvrdnju koju mu servira crkva treba detaljno proveravati u Svetom Pismu...pa ako se poklope "sve kockice"onda je u redu ali ako toga nema onda tutanj - nije mu mesto u tu zajednicu jer mu ne daje jasne i precizne Bibliske odgovore.
Uuuuups izvini,nisasm znao...nego,ko ti to reko,neki pop u kafani ili te prevario neko sa foruma a ti mu poverovao iz prve ?Nemoj da koriguješ. Pravi vernik i ne treba da čita Bibliju, već da sluša tumačenja sveštenika.
Znam da nisi zato se i toliko trudim da ti objasnim.Zato treba da je zatvorenog uma, a to su i mnogi crkveni ljudi, sveštenici i mudraci izjavili. Nisam to ja izmislio.
Ne tupi, nego odgovori na jednostavno pitanje (znam da ne znaš)Uuuuups izvini,nisasm znao...nego,ko ti to reko,neki pop u kafani ili te prevario neko sa foruma a ti mu poverovao iz prve ?
A sad ozbiljno - ako su prvi hriscani iz Biblije model ponasanja u globali za sve hriscane kroz istoriju do dana danasnjeg,onda se trebamo ugledati na njih i u vezi proveravanja svake teoloske tvrdnje koju cujemo,bez razlike od koga...pa cak i kad bi danas apostol Pavle vaskrsnuo i dosao nam u crkvi propovedajuci neku temu,mi ka vernici trebamo proveriti u Pismu jel to zaista tako...nema nista bato na casnu rec,moras dokazati to sto tvrdis !!!
I to ne radi nekog mog ubedjenja nego zato sto su hriscani iz Veriju iz onog vremena to isto radili i kad im je licno Pavle propovedao.
Evo ti Bibliskog dokaza:
Dj.17,10.11:
"...A braća odmah noću opraviše Pavla i Silu u Veriju. Došavši onamo uđoše u zbornicu Jevrejsku.
Ovi pak bijahu plemenitiji od onijeh što žive u Solunu; oni primiše riječ sa svijem srcem, i svaki dan istraživahu po pismu je li to tako..."
Znam da nisi zato se i toliko trudim da ti objasnim.
To je "patenat"onih teoloskih prevaranata koji se osudjuju sebe nazivati "svestenicima"dok ujedno veoma dobro znaju da je svestenicka sluzba zavrsena poslednjom zrtvom u tom sistemu - Isusovom,koji je kao Jagnje Bozje samog sebe prineo na zrtvu.Dakle nema vise krvnih zrtvi,nema svestenicke sluzbe,nema pojedinacnih svestenika...danas postoji samo simbolicka kvalifikacija "carsko svestenstvo" koje se odnosi bukvalno na sve hriscane,dakle na sve a ne samo na neke od njih !!!
... a o "mudracima" koje pominjes ponovicu i dopreciziracu - svi oni koji propovedaju razlicito od Bibliskih sadrzina su klasicni teoloski prevaranti,razlikuju se samo u finesima...
Svako ko se iskreno moli Bogu i trazi od Njega da mu otvori razum i srce da bi razumeo !!!Ne tupi, nego odgovori na jednostavno pitanje (znam da ne znaš)
Ko može da pravilno tumači Bibliju?
A kako ti znaš da li je neko tumačenje ispravno ili nije?Svako ko se iskreno moli Bogu i trazi od Njega da mu otvori razum i srce da bi razumeo !!!
Medjutim moram naglasiti da je vecina Bibliskih sadrzina toliko jasna i razumljiva da gotovo svaki nevernik to moze razumeti...A dali ce ista od toga prihvatiti - to je nesto sasvim drugo.
Ne zna, nego je prihvatio pogresno tumacenjeA kako ti znaš da li je neko tumačenje ispravno ili nije?
Odakle ti ta filozofija?Nemoj da koriguješ. Pravi vernik i ne treba da čita Bibliju, već da sluša tumačenja sveštenika.
Zato treba da je zatvorenog uma, a to su i mnogi crkveni ljudi, sveštenici i mudraci izjavili. Nisam to ja izmislio.
Jednostavno,ilustriracu prostim primerom:A kako ti znaš da li je neko tumačenje ispravno ili nije?
Kako Biblija nije ipak digitron i puna je metafora a ne kao digitron da daje nepobitne činjenice .... kako si ti siguran da je baš tvoje tumačenje ispravno?Jednostavno,ilustriracu prostim primerom:
Ukoliko recimo pojma nemam od matematike a ti kazes da si tata-mata i pitam te koliko su dva i dva a ti recimo kazes sedam.Ja onda idem potrazim digitrona i proverim - ako li dobijem rezultat cetiri onda shvatim da i ti nemas pojma od matematike ili da si me namerno slagao.
Naravno,u ovom slucaju je digitron Sveto Pismo.
Ako li mi iznosis neku teolosku tvrdnju a bez dokaza i kad ti ga budem potrazio ti mi ga ne das to znaci da i za tebe vazi ono isto sto i za "matematicara"iz mog primera.
Reci mi iskreno - jesi li me ikad videla da tumacim Bibliska prorocanstva i da iz toga izvlacim teoloske zakljucke koje bih sproveo u versku praksu ?Kako Biblija nije ipak digitron i puna je metafora a ne kao digitron da daje nepobitne činjenice .... kako si ti siguran da je baš tvoje tumačenje ispravno?
Pobijaš shvatanje Biblije pravoslavaca znači smatraš da si iznad njih i da tvoje tumačenje je ono baš baš ...
Loš ti je primer sa digitronom .....
Katastrofa od primera. Sramota me tvoje logike.Jednostavno,ilustriracu prostim primerom:
Ukoliko recimo pojma nemam od matematike a ti kazes da si tata-mata i pitam te koliko su dva i dva a ti recimo kazes sedam.Ja onda idem potrazim digitrona i proverim - ako li dobijem rezultat cetiri onda shvatim da i ti nemas pojma od matematike ili da si me namerno slagao.
Naravno,u ovom slucaju je digitron Sveto Pismo.
Ako li mi iznosis neku teolosku tvrdnju a bez dokaza i kad ti ga budem potrazio ti mi ga ne das to znaci da i za tebe vazi ono isto sto i za "matematicara"iz mog primera.
I treba da ti bude sramota ali trenutno ne otkrivam zasto - ostavljam te da to sam nekada otkrijes.Katastrofa od primera. Sramota me tvoje logike.
Pa ono, nemoj da odes na Liturgiju tri puta mesecno bez opravdanja i nisi vise Hriscanka, po kanonima...Odakle ti ta filozofija?
Pravi vernik je svako ko veruje u Boga i tu je kraj cele priče. Po tebi onaj ko ne ide u crkvu ali veruje u Boga nije vernik?
Jel ti znaš onda definiciju ko je vernik?
Koliko znam mnogi pisci su bili ili jesu vernici i baš su dokaz da su zatvorenog uma![]()
Digitron daje uvek isti rezultat bez obzira ko ga koristi. To je nauka.I treba da ti bude sramota ali trenutno ne otkrivam zasto - ostavljam te da to sam nekada otkrijes.
Brate pa ti zaista umišljaš da si neprikosnoven kada je biblija u pitanju.Reci mi iskreno - jesi li me ikad videla da tumacim Bibliska prorocanstva i da iz toga izvlacim teoloske zakljucke koje bih sproveo u versku praksu ?
Naravno da nisi jer se moja vera u Boga,narocito u smislu verske prakse, temelji na principa TAKO RECE GOSPOD a na osnovu zapisanog u Svetom Pismu.
Na srecu svih nas,zapovesti su toliko jasno zapisane da ih ,kao sto sam vec rekao,cak i svaki nevernik moze lako razumeti.
A sto se tice pobijanja,ja to radim iskljucivo Bliskim tekstovima jer Bibliji ne treba robivek ili bilo kog drugog da je brani - ONA TO SAMA RADI,nase je samo da je citiramo a ne da izmisljamo toplu vodu !!!
Potpuno isto.Digitron daje uvek isti rezultat bez obzira ko ga koristi. To je nauka.
Biblija nikad nema isto tumačenje. To je religija.
Jel ti još uvek smešno?
Ne ja nego SVAKO KO ISKRENOG SRCA CITA SVETO PISMO...bez razlike dali je pravoslavac,katolik,protestant,oficijalni ateista u fazi analitickog raspolozenja i t.d.Brate pa ti zaista umišljaš da si neprikosnoven kada je biblija u pitanju.
Zaista sa tobom nema nekog razgovora
ma pazi boga ti ...Pa ono, nemoj da odes na Liturgiju tri puta mesecno bez opravdanja i nisi vise Hriscanka, po kanonima...
a ko si ti da odredjuješ ko čita iskrenog srca a ko ne?Ne ja nego SVAKO KO ISKRENOG SRCA CITA SVETO PISMO...bez razlike dali je pravoslavac,katolik,protestant,oficijalni ateista u fazi analitickog raspolozenja i t.d.
Primecujes razliku ?
Kako znaš kad neko tumači Bibliju da li je čistog srca ili ne?Ne ja nego SVAKO KO ISKRENOG SRCA CITA SVETO PISMO...bez razlike dali je pravoslavac,katolik,protestant,oficijalni ateista u fazi analitickog raspolozenja i t.d.
Primecujes razliku ?
i bude ratno stanje i deca ti gladna i ti od neprijatelja ukrades hleb i nahranis decu i ona prežive ...Potpuno isto.
U Bibliji pise recimo NE CINI PRELJUBE i NE KRADI i sto se znacaja tice koji god budes pitao,vernika ili nevernika,svako ce ti dati tacan odgovor jer je to toliko jasno da se ne moze svesno pogresiti !!!
Naprotiv. Sve dogme su definisane nakon decenija i vjekova polemisanja, propitivanja, razmatranja. Crkva njeguje parlamentarni duh.Dobar vernik mora biti zatvorenog uma, ne sme da pita previše i mora slepo da veruje u ono što mu crkva trenutno kaže.