Dobar vernik

nema veze dal je stari ili novi zavet...........obadva je "bog" napravio...................a kao sto smo i sami svedoci, svet uglavnom zivi po starom zavetu uz blagoslov svestenika.
Da li je ova svestenik dobar vernik ? Ovde se ne radi cak ni o obicnom verniku vec o svestenom licu, propagatoru bozje reci.

ma nadje se neki i posten svestenik. Al to ti je kao evropske zemlje prema americi. Ne sme da pisnu.
Kad sam bio mali vozio sam bicikl u porti , zaleteo sa na ulaz u crkvu a pop izadje i kaze "y.eb.em li ti Boga decijeg , oces biciklom na oltar.........."
Dobro, ajd, i pop je iz naroda.
Reče ovaj svet živi po stom zavetu što znači da i muslimani i hindusi i budisti pa i ateisti žive po starom zavetu.
Šta su onda ateisti bolji ako tako postavljaš stvari

nisam re
Reče ovaj svet živi po stom zavetu što znači da i muslimani i hindusi i budisti pa i ateisti žive po starom zavetu.
Šta su onda ateisti bolji ako tako postavljaš stvari
ne velicam ateiste, obicni ljudi ko i vernici samo imaju svojih sopstvenih "10 zapovesti" i njih se pridrzavaju ne bojeci se Boga u slucaju da pogrese, vec sopstvene savesti. Vernik gresi bez problema jer nije on odgovoran vec bog ako ucini nesto protiv logike i savesti.........a Biblija je prepuna dvolicnosti tako da i najuceniji svestenici mogu neku stavku protumaciti pogresno i u tom kontekstu pogresno delovati.

To ti je kao kad uporedis maloletnika za koga je odgovoran roditelj i odraslu osobu koja sama odgovara za svoja dela.
U ovom slucaju, maloletnik je vernik a odrasla osoba ateist.

ja? ne, loš čovek je kao muva, dobar kao pčela. ti kažeš da su svi vernici i pola ateista loša da si se takvima upoznavao.
a kako ja ne nailazim na loše ljude?
vidiš sam sebe svrstavaš, a kažeš da ja vređam.
kapiraš?
U životu srećemo razno razne ljude. Nemoj misliti da je ne gledam i dobro u ljudima. Ja sam okružen dobrim ljudima. U moj život uđe i poneka pogrešna osoba, ali takva osoba vrlo brzo ispadne iz mog života.

A u kom smislu sam rekao da vernici nisu dobre osobe? U smislu načina kako praktikuju religiju kojoj pripadaju.

Pa da vidimo šta je to potrebno da bi se bilo dobar vernik.
Da li osoba koja poštuje dest zapovesti, dobro svi znamo da je nemoguće ispoštovati sve ono što se tu traži ali to je neka druga priča ...
Poenta je da li je dobar vernik onaj koji se trudi biti dobar čovek, trudi se ispoštovati svih deset zapovesti ili samo oni što proučavaju bibliju svaki dan.
Šta ako taj što proučava bibliju i busa se u grudi da je zna celu napamet, po duši uopšte nije dobra osoba?
Da li je takva osoba ipak bolji vernik samo zbog iščitavanja svetog pisma svaki dan?
Za mene dobar vernik je osoba koja je prvenstveno dobar čovek, osoba koja bi pomogla ljudima u nevolji, koja nosi ljubav prema Bogu, poštuje svoju veru, ima u sebi ljubavi prema svojim bližnjima pa i prema svim ljudima ovog sveta ....
Da čujem vas šta mislite ...
dodala bih samo i koji poštuju svoju i tudju veru

Ma da ko stoji na najvecoj gomili lobanja vidi najdalje, covek je coveku vuk, pravo uvek ima jaci,
nema milosti prema slabijima, svako gleda svoju guzicu, e to su zakoni ateizma...
zanimljivo je da ateisti mnogo bolje poznaju religiju nego sto vernici poznaju ateizam

vernici su dali ateistima nekoliko groznih prideva i uvek se pozivaju na njih kad se spomene ateizam

dok su u stvari ateisti ( uglavnom) vise budisti od hriscana( isusovo ucenje)

dodala bih samo i koji poštuju svoju i tudju veru
Ne mozes postovatgi tudju veru jer nam Biblija jasno navodi da postoji SAMO JEDNA VERA i jedno krstenje !!!
Ti mozes i trebas postovati ljude u svom opkruzenje sa onim duznim postovanjem kao susede,kolege,prijatelje isto kao i njihovo slobodu da izaberu ono sto smatraju da im je za njihovo dobro ( u tom kontekstu imas obavezu izneti svoje misljenje i dati preporuku i s tim prestaje tvoja obaveza na tom planu).

Ne mozes postovatgi tudju veru jer nam Biblija jasno navodi da postoji SAMO JEDNA VERA i jedno krstenje !!!
Ti mozes i trebas postovati ljude u svom opkruzenje sa onim duznim postovanjem kao susede,kolege,prijatelje isto kao i njihovo slobodu da izaberu ono sto smatraju da im je za njihovo dobro ( u tom kontekstu imas obavezu izneti svoje misljenje i dati preporuku i s tim prestaje tvoja obaveza na tom planu).
Ne možeš ti zahtevati od bilo koga šta i koga će da poštuje.

Kakvu obavezu za mišljenje i preporuku?
Šta ti imaš jednom muslimanu da preporučuješ?
Svoju veru volim tudju poštujem, tako što ću muslimanu čestitati bajram, katoliku katolički uskrs. Dovoljno sam sigurna u svoju veru da me to neće poljuljati ...
Isto tako i mnogi muslimani i katolici čestitaju meni pravoslavne praznike i tu nema ničeg loše.

To što ti ne poštuješ tudja uverenja tvoja stvar, ne nameći drugima to

Ako je vaša vera velika samo kao zrno gorušice, reći ćete ovoj gori: ’Premesti se odavde tamo‘, i premestiće se“ .

Velicina vernika zavisi od velicine njegove vere (i u dobru i u zlu).

Isus je imao potpunu veru u svoga Boga Oca, zato je cinio cuda.Npr: hodao po vodi,dizao mrtve...

Svetitelji po tome postaju sveti, po snazi svoje vere u Boga ,i po tome cine cuda.

Back