Pa da vidimo šta je to potrebno da bi se bilo dobar vernik.
Da li osoba koja poštuje dest zapovesti, dobro svi znamo da je nemoguće ispoštovati sve ono što se tu traži ali to je neka druga priča ...
Poenta je da li je dobar vernik onaj koji se trudi biti dobar čovek, trudi se ispoštovati svih deset zapovesti ili samo oni što proučavaju bibliju svaki dan.
Šta ako taj što proučava bibliju i busa se u grudi da je zna celu napamet, po duši uopšte nije dobra osoba?
Da li je takva osoba ipak bolji vernik samo zbog iščitavanja svetog pisma svaki dan?
Za mene dobar vernik je osoba koja je prvenstveno dobar čovek, osoba koja bi pomogla ljudima u nevolji, koja nosi ljubav prema Bogu, poštuje svoju veru, ima u sebi ljubavi prema svojim bližnjima pa i prema svim ljudima ovog sveta ....
Da čujem vas šta mislite ...
Unapred valja reći: Nisam sledbenik Biblije niti ijedne od poznatih svetskih religija.
Ipak, možda i moj stav može dati doprinos ovoj temi i vašem viđenju odgovora.
Ko je najvažniji u procenjivanju osobe da li je ili nije dobar vernik, ljudi iz okruženja, lideri određene religije ili sami Bog?
Ako ćemo se složiti da je najvažniji zahtev kojeg je postavio Kreator, Bog, onda valja pitati se da li je ON podelio ljude po bojama kože, nacijama i religijama a onda se opredelio koje od tih grupacija favorizuje?
Lično ne bih voleo takvog Kreatora, Boga, koji bi se opredelio baš za moj izbor ili grupu ljudi pa makar da sam ja jedini Njegov izbor. Takav Bog ne bi bio vredan ničije pažnje ni ljubavi.
Sa ovim hoću reći da ON jednako voli svako kreirano Biće, a svako kreirano biće smo mi, Duše, i to smo Mi kao takvi koje ON neizmerno voli i zato postojima nezavisno šta i kako činimo.
Ipak, sa ovim nije sve rečeno jer se od nas traži da iskustveno već dobro učimo i otkrivamo da je krajnji cilj, nezavisno što nam drugi govore, da otvorimo svoje srce prema najvišem stadijumu ljubavi i zato ljubav neka bude prvi izbor kojeg si već navela. Što više obuhvata ta naša ljubav to je bolje. Naravno da sa ljubavlju jednako prati naša odgovornost prema životu u celini a to znaqči da valja voditi računa o svojim mislima, rečima i delima. Podsetimo se da Zakon Uzroka i Posledica jeste duhovni zakon i on je svakog trenutka aktivan pa čak i sda dok pišemo po ovom Forumu. Ovaj zakon je neumitan i klršeči Zakon Ljubavi nas odmah obuhvata Zakon Uzroka i posledica i vaga naše delo i tako kreiramo ono što ljudi zovu sudbina ili karma.
Mislim da je ovo dovoljno kao odgovor na postavljeno pitanje iako se ima još dosta toga reći.
Za početak, ako su snovi u vašem životu aktivni možda je vreme da se sa njima počne sarađivati i zapisivati ih.
Zašto?
Zato što su baš oni ti koji nama daju smernice, uputstva i opomene pa i pomoći kako i šta valja prigrliti a šta odbaciti da bismo se držali najboljeg puta ka samom Bogu. Pravila i zakoni duhovni su jednaki za sve ljude ovoga sveta nezavisno da li su ateisti ili slede ijednu od religija.
Ako ima interesovanja mogu navesti primer jednog sna kojeg je ispričao slušalac jedne od beogradskih radio stanica u noćnoj kontakt emisiji. San je uistinu jedan od očevidnih primera kako se osobi pomaže na putu duhovnog progresa ili na putu ka Bogu.
Prijatan dan!