Dobar razvod ili los brak

Za decu je najbolje da rastu u okruženju u kome ima ljubavi.

Lako je to reci i razvesti se... Ja mojim roditeljima nikad ne bi oprostila da su se razveli... pa da su imali milion i jedan problem... svesno su usli u brak, formirali porodicu, pa svaki problem je resiv(nepodrzavam fizicko zlostavljanje)... normalno je da ima kriza u braku ali danas se svi razvode jer svako gleda samo svoje dupe... e pa kad stvoris porodicu, zrtvuj se za nju... a ne problemi pa ajd razvod, to je najlakse... a niko nije svestan koja je to trauma za dete... i to ostaje za ceo zivot...

Lako je to reci i razvesti se... Ja mojim roditeljima nikad ne bi oprostila da su se razveli... pa da su imali milion i jedan problem... svesno su usli u brak, formirali porodicu, pa svaki problem je resiv(nepodrzavam fizicko zlostavljanje)... normalno je da ima kriza u braku ali danas se svi razvode jer svako gleda samo svoje dupe... e pa kad stvoris porodicu, zrtvuj se za nju... a ne problemi pa ajd razvod, to je najlakse... a niko nije svestan koja je to trauma za dete... i to ostaje za ceo zivot...

Ja sam dete razvedenih roditelja.;)
Veruj mi, postoje nerešivi problemi - npr, onaj kada ljudi /u ovom slučaju roditelji/ prestanu da se vole i njihov odnos se svede na otuđeni, hladni suživot. Deca osete takve promene. Traumatično je uporediti roditelje svojih drugarica čije su oči pune jedno drugog, sa sopstvenim roditeljima, koji se i ne pogledaju. Dakle, nije kriza, već tačka... kraj... konec filma.
Otac i majka imaju prava na svoj, lični emotivni život... To, što su postali roditelji - sa svim odgovornostima koje roditeljstvo donosi - ne sprečava ih da njihova međusobna osećanja evoluiraju, menjaju se i postanu sopstvena suprotnost.
Ono što je bitno: dete nikada, ali NIKADA ne sme da pomisli da je ono uzrok raspada braka. Ako razvedeni roditelji i dalje pokazuju ljubav prema detetu, nema opasnosti da će to dete jednog dana postati emotivni invalid. A postaće sasvim sigurno ukoliko njegovi rodtelji žive u prisilnom braku, braku bez ljubavi i međusobnog poštovanja.

dobar razvod ili los brak:think:
ne moze dobar brak? :)
al sam pametna
nego mnogo se u poslednje vreme poteze to dobar razvod los brak,tako da(kao sto je vec receno) mislim da su ljudi malo previse nestrpljivi i lako se okrecu razvodu ne zeleci da razmisle kako da poprave to sto imaju
ne zbog dece,nego prvenstveno zbog njih samih,zbog onih lepih momenata u pocetku kad su verovali da je to ljubav za ceo zivot

al sam pametna
nego mnogo se u poslednje vreme poteze to dobar razvod los brak,tako da(kao sto je vec receno) mislim da su ljudi malo previse nestrpljivi i lako se okrecu razvodu ne zeleci da razmisle kako da poprave to sto imaju
ne zbog dece,nego prvenstveno zbog njih samih,zbog onih lepih momenata u pocetku kad su verovali da je to ljubav za ceo zivot

Eto vidis, to i ja htedoh reci ali me proglasise ne pametnom...:lol::lol::lol:

Ne verujem da dete moze da odraste bez i jedne traume posle razvoda.
Svaki roditelj mora da oseti svoje dete i njegova osecanja i potrebe a svako dete se razlikuje

Trauma ima koliko hoćeš, samo je pitanje koje su sa dugotrajnijim posledicama - one, što nastanu kao rezultat života u porodici gde nema ljubavi između roditelja, ili one koje su rezultat njihovog razvoda. Zamisli, npr, 10-15 ili više godina provedenih pored oca i majke koji i ne komuniciraju; svako od njih dvoje vodi neki svoj život, odlaze na odvojena letovanja a ako i odu na neko zajedničko, ono ne liči na opušten, porodični godišnji odmor... ne liči uopšte na zajednicu. Zamisli dva potpuna stranca i dete, kao jedinu sponu između njih. Ono raste u ubeđenju da TAKO TREBA da bude u svakom braku, tj. oseća na NEŠTO fali, ali ne zna šta jer nikad nije videlo, niti osetilo to "nešto".
A onda zamisli dete od 8,9... 15 ili više godina, čiji su se roditelji razišli na miran način - bez uvreda i krupnih reči, kome je objašnjeno da prestanak ljubavi među roditeljima ne znači i da su njega prestali da vole. Jeste traumatično ne videti tatu (ili mamu) kako dolazi kući s posla, jeste traumatično ne dobiti poljubac nekog od njih svako veče pred spavanje... Ali, to osećanje tuge iščili vremenom, pogotovu kad svoje roditelje vidiš ponovo srećne, svakog ponaosob, i, naravno, osećaš njihovu ljubav prema tebi.
Da, svaki roditelj mora da oseti svoje dete i njegova osećanja... ali i svako dete treba da bude vaspitavano da razume potrebe/osećanja svojih roditelja.
Dete nije alibi za brak; dete nije RAZLOG, motiv... ono je plod ljubavi koja je desila i možda još traje a možda se i završila.

Ako razvedeni roditelji i dalje pokazuju ljubav prema detetu, nema opasnosti da će to dete jednog dana postati emotivni invalid. A postaće sasvim sigurno ukoliko njegovi rodtelji žive u prisilnom braku, braku bez ljubavi i međusobnog poštovanja.

С овим подвученим се слажем, док за ово болдовано мислим да је претерано ригидан и погрешан став, јер
и у лошем, присилном, како кажеш, браку, оба родитеља воле и пазе своју децу, а њихов међусобни (лош)
однос, деца не морају ни да примете. Више пута сам чула, да су већ одрасла деца била запрепашћена када
су им родитељи саопштили да се разводе. Значи, они су лепо проживели читаво детињство, уопште не
примећујући да постоји било какав јаз међу родитељима.

С овим подвученим се слажем, док за ово болдовано мислим да је претерано ригидан и погрешан став, јер
и у лошем, присилном, како кажеш, браку, оба родитеља воле и пазе своју децу, а њихов међусобни (лош)
однос, деца не морају ни да примете
. Више пута сам чула, да су већ одрасла деца била запрепашћена када
су им родитељи саопштили да се разводе. Значи, они су лепо проживели читаво детињство, уопште не

Ne podrzavam ovo 100% ali mislim da je to ta zrtva koju neki roditelji znajuci svoju decu zele da podnesu... mislim da svako treba dobro da proceni i oceni situaciju i tek onda se upusti u razvod...

al sam pametna

Слажем се, с тим што мислим да су деца итекако битан кохезиони фактор у браку...
Људи без деце могу очас посла да се разведу, само се договоре око поделе имовине, али са децом ствари око развода постају веома сложене.

однос, деца не морају ни да примете. Више пута сам чула, да су већ одрасла деца била запрепашћена када

Ja se sa ovim uopste ne slazem. Deca i te kako vide kad nesto nije u redu a nije u redu da ljudi zive pod prisilom. Tako samo mogu da nauce da normalan brak zapravo uopste nema veze sa ljubavlju ili uopste, normalnim odnosom izmedju dvoje ljudi (prisila po meni nikako nije normalna).
I ne mogu ni da zamislim tu vrstu pretvaranja gde je odnos izmedju roditelja ocajan a oni se godinama prave da je u redu. Tako se uci licemerje.

aha, bilo im je super.
ajde da razmotrimo to.
kad se ljudi vole, oni su jedni prema drugom nezni, dodiruju se, smese, tepaju, razgovaraju, ljube, svadjaju...poznaju jedno drugo
kad se ljudi ne vole, oni nisu nezni, ne dodiruju se, ne smese se, osim na silu, cute, cesto se cak ni ne svadjaju...zive kao potpuni stranci jedno pored drugog
i sad..deca kao sundjeri , upiaju obrasce ponasanja...
decu vaspitava ono sto mi zivimo, a ne ono sto pricamo..
ko misli da se od dece moze sakriti ista, ili je veoma naivan, ili veoma potcenjuje sopstvenu decu..

Стцајем околности ишчитала сам много литературе о томе и свугде се каже да деца итекако имају изоштрене ''антене'', сензоре за односе међу родитељима. Можда неки родитељи мисле да су добри глумци, али тешко да могу да глумљењем убеде децу да је све у реду.
Уосаталом, деца од родитеља уче модел својих будућих односа у сопственој породици... А шта ће научити дете чији родитељи глуме љубав, поштовање и окренутост једно другоме?

to si u pravu,ali uvek ce onaj ko je prevaren,neki put nabaciti nesto drugoj strani

Не мора да значи.

А и ако ''неки пут набаци то другој страни''...какве то везе има са децом? Мислим, сви парови понекад нешто пребацују једно другоме, али то не мора да буде знак да је брак лош и да оставља трауме на децу...

to si u pravu,ali uvek ce onaj ko je prevaren,neki put nabaciti nesto drugoj strani

Da, zato što onaj, ko je jednom prevaren, misli da će se to ponoviti. Ili, ako ne misli tako, traži razlog zbog kojeg ga je partner prevario. Zavisi od osobe. Ali, odvratno je decu mešati u tu vrstu priče jer dete, naročito u adolescentskom uzrastu, prevaru jednog od roditelja razume kao izdaju svih porodičnih vrednosti. Zapravo, tu izdaju doživljava i kao izdaju sebe.

ali to ti uzrokuje svadju i razvod

Ако су обоје превазишли тај проблем, ако су опростили и решили проблем - зашто би се изнова свађали и разводили?

Свађају се и разводе они који нису опростили и нису разрешили проблем.

Back