Dobar ili los covek?

Cesto pomognem nekome, ali svaki put kad pomognem nekome zivot me osamari zestoko...
Primer:
Pokrivam sestru kod roditelja, a ona neke svoje krivice prebaci na mene i ja to precutim...
Precutim zato sto se trudim da budem dobar prema ostalima, ali sam na taj nacin los prema sebi...

Ne mogu jos da shvatim sta sam na kraju i sta je to definicija dobrog i loseg coveka?

Da li je covek dobar onda kada je dobar prema sebi ili kada je dobar prema drugima... Uglavnom ova dva ne idu zajedno...

Dobar prema sebi i prema drugima....
Nego problem je u tome sto se pogresno smatra da treba biti dobar prema drugima a sebe zanemariti u tome
a to je u stvari lose...
Trebamo najpre sebe voleti i brinuti o sebi pa onda i o drugima...
Inace nismo dobri ako sebe zanemarujemo...

Dobro se dobrim ne vraca uvek, jednostavno nema pravila. A sta je dobar covek je izrazito tesko definisati. Da li sam ja dobar ako nekome dam 1000 eur, a nisam otplatio stan i ako mi ne vrati ja idem na ulicu? Mozda, ali sam isto tako naivna budala.
Ne treba stavljati potrebe drugih ispred svojih, bar ne u slucaju kada nema ide na (veliku) stetu. Mislim, mozda je steta jer ocekujemo nesto zauzvrat pa ne dobijemo (primera radi, tih 1000 eur kome pozajmis nekom), ali ja nisam dobrocinitelj (ili se trudim da ne budem), jer obicno dobrocinitelje bezobrazni ljudi jako brzo nanjuse i iskoriste.

Vazno je ciniti dobro. Nemoj odmah ocekivati da ti se vrati, u stvari, najbolje uopste nemoj ocekivati da ti se vrati. A sto vise dajes, vise ce ti se i vratiti. Ne od istog coveka, ne u istom trnutku. Vratice se nekad, na neki nacin.

Simbol jin-jang kaze da u jednom coveku ima i dobrog i loseg. Svi smo takvi. Svetaca nema.

Dobro se dobrim ne vraca uvek, jednostavno nema pravila. A sta je dobar covek je izrazito tesko definisati. Da li sam ja dobar ako nekome dam 1000 eur, a nisam otplatio stan i ako mi ne vrati ja idem na ulicu? Mozda, ali sam isto tako naivna budala.
Ne treba stavljati potrebe drugih ispred svojih, bar ne u slucaju kada nema ide na (veliku) stetu. Mislim, mozda je steta jer ocekujemo nesto zauzvrat pa ne dobijemo (primera radi, tih 1000 eur kome pozajmis nekom), ali ja nisam dobrocinitelj (ili se trudim da ne budem), jer obicno dobrocinitelje bezobrazni ljudi jako brzo nanjuse i iskoriste.

Ne, to sa dobrotom nema veze. Pre bih rekla da nisi normalan ako bi tako nesto uradio.
Znaci da su dobar i budala jedno te isto.

Ne, to sa dobrotom nema veze. Pre bih rekla da nisi normalan ako bi tako nesto uradio.
Znaci da su dobar i budala jedno te isto.

Budala si ako uvek dajes za druge, a ne gledas sebe. Ima tu i malo nesebicnosti, primera radi, dodjes sa posla, umoran, a prijatelj te pozove da mu pricuvas dete (iako moze da ga ostavi kod babe i dede) i ti mrtav umoran samo kazes "ok, dolazim, nema problema".
Onaj prethodni primer iako nesebican se kosi sa ludoscu jer ide tebi na stetu.

'Dobro' ne ide bez 'zla'. To su dvije strane istog novčića. 'Dobro' i 'zlo' su posledica SUDA donešenog o nekome ili nečemu iz pozicije subjekta a kroz određeni skup ubjeđenja. Stoga, ti si taj koji svojim mentalnim sklopom odlučuješ šta je to što je 'dobro' za taj mentalni slop a šta je to što nije. U duši svakog čovjeka je urezano i Znanje o harmonijii, jer je duša skup namjera za iskustvom Sebe načinjen još u 'Bogu', dakle u svom neiskustvenom aspektu. A pošto taj ne-iskustveni aspekat Sebe jeste postojanje koje ZNA SEBE iz svih svojih 'dijelova' uvijek i podjednako apsolutno, ono je apsolut. Apsolutnost iz sebe iziskusje i Znanje o harmoniji. Harmonija se ostvaruje principom LJUBAVI, dakle bezuslovnim davanjem... svega svemu. Tako kada se tvoja sestra osloni na tebe, tvoj prvi instinkt je da Sebe daš na uslugu, i daš se. Međutim, kada počneš da razmišljaš o uslovima u kojima si Sebe dao i tvoje davanje prolazi kroz polarizator-filter kojim sudiš da li si ili nisi učinio najbolje Sebi i drugima. A pošto u ovom životnom iskustvu našu Svjesnost nadgrađujemo kroz iskustva, naš sud se bazira na znanjima sačuvanim iz proživljenih iskustava. Tako onda počneš da stvaraš percepciju baziranu na čitavom logičkom proračunavanju i dođeš do zaključka da si sestri činio 'ono' što je njoj tad u tom momentu bilo neophodno i da si to smatrao 'dobrim' ali pošto to 'dobro' u širem spektru iskustava predstavlja problem nekom trećem, to se prema tebi vraća na takav isti način, loše.

Dakle, prvo što bi čovjek uvijek, prije bilo koje akcije koju načini, morao da učini jeste da sagleda posledice tog izbora koji tek treba da načini, koji mu se nudi. Sagledavanje ne zahtijeva vrijeme. Sagledavanje se dešava u Duhu, vanvremeno, te pomijeranjem pažnje u sam duh u trenu vidiš na što te taj izbor vodi. Dakle, kada je tvoja sestra tražila pomoć da svojim i, konsenkventno, tvojim lažima sebe spase od posledica njenog prethodno načinjenog izbora, ti si mogao (da si bio svjestan toga) da osjetiš i moguće posledice svoje akcije, svog izbora. Dakle, ako si i najmanjim dijelom Sebe osjetio da to što namjeravaš učiniti povlači za sobom ljutnju tvoga oca recimo, to je dovoljan znak da to što si naumio, na kraju puta neće donijetii željene rezultate, neće donijeti mir i harmoniju u tvoj život već HAOS. Čim si to osjetio, a nisi morao da to dalje analiziraš (analiza je suvišna), nepotrebna je, trebao si shvatiti da te tvoj Duh obavještava o onome šta će se uistinu desiti ako proslijediš tim putem. To je u pravom smislu riječi 'predskazanje' budućnosti. Usmjerenje tvoje akcije nagovješatava i ishod kojemu težiš.

'Da li si ti dobar ili loš čovjek' dakle, izričito zavisi od 'ugla' iz kojega sebe posmatraš ili pak iz kojega te drugi posmatraju kroz svoje mentalne sklopove.

Ono što je važnije od toga da li jesi ili nisi 'dobar' jeste da li vidiš posledice svog izbora, da li možeš u svakom trenutku da izabereš onu mogućnost koja nikome ne stvara problem, dakle koja svojom manifestacijom tebe čini spokojnim, mirnim, ispunjenim a ne iziskuje nužno 'zlo'. U drugim riječima važnije je da li jesi ili nisi SVJESTAN svega toga. U slučaju tvoje sestre, mogao si da izabereš da ne lažeš za nju. U tom momentu ona bi možda i prosudila da joj ne misliš 'dobro' ali to je zato što svojim mentalnim sklopom ne vidi istinu o sebi i svom izboru. To nije dovoljan razlog da odgovornost za njenu laž prihvatiš na sebe. Svako mora da preuzme odgovornost za sopstveni Izbor. Pri tome uvijek treba težiti harmoniji.

Slazem se satextom:)

pa svi ti kazu to kad "cinis dobro" da ne ocekujes zauzvrat samo poenta je valdja da ne poludish. a drugo je ako trgujesh. u svakom slucaju valjda ne treba da pustis da te dave

to je for a koju ti prosipaju eksloatatori odnosno ljudi sa tim mentalitetom izrabljivaca
for daj mi I budi mi srecan sto mi dajes ..I ne treba nista da mi trazis I narusavas mi moje uzivanje jer ti treba da dajes I da budes srecan sto dajes a ja da primam I budem srecna sto primam..ne daj boze da mi nesto trazis iju ju..to je nono pa ti mene ne volis cim mi ne dajes bezuslovno..sta te briga da cu ja da ti dam ili necu..treba budes jos srecniji kad ti ne dam..

msm idemo u krug ponovo za iste pare haha

- - - - - - - - - -

"nijedno dobro delo ne ostaje nekaznjeno"

Back