DNA

ma izmislio chovek.

neka uzme lepo i kulturno
pogleda neki film ruski, turski, ceski, itd pa vidi razlike i slicnosti. ili prospartaj po google images.

1.
Da nema ruskog ili vec kog jezika tj. tona na ruskim/ukrajinskim/poljskim filmovima ja i ne bi video nikakve razlike izmedju njihovog izgleda i naseg.
isto su tako smedje boje kose, okrugle face, prava kosa, itd itd itd

2.
Moze neko da prica da smo mi turskog porekla ali turci imaju drugaciji izgled. mali, buckasti, gusta, crna kosa. to je tipicno. grci manje vise slicno.
sada, normalno, ima i razlika (Turkoglu, Jahovic :)) ali pricam o vecini.
ima i kod nas "cadjavih" ali... izgubice se u masi...
iako su "plavi" geni "slabiji" od drugih kod nasledjivanja, % je % :)

3.
Cesi su vec plaviji dosta ali je to uticaj jakog mesanja sa germanima koji su "plaviji" od slovena.
slicno je i sa slovencima.

SerbiaUnited:
ma izmislio chovek.
Не само да је измислио, или се истрчао, него не сме ни да се јави?
И не знам много о томе како функционишу форуми, па ме интересује да ли га, можда, неко од његових, из lijepe njihove не цензурише.
Или су га бановали, онако, на суво...

Pozdrav svima.
nije me bilo jer sam zaboravio na ovu temu.
"Čađava" to ti je brigada iz korenice, vrijeme 1991. A ovo oko izgleda Srba u hr, :???: hm hm, koliko ja znam oni su svi, mislim većina, tamni.A i ovi svjetli su su u biti samo tamno smeđokosi. Mislio sam na muslimane u zap. bosni, cazinska krajina. tamo ima puno prirodnih plavuša razumiješ, plavi su kao da su skandinavci. Oni su mi nepoznanica.
BTw.. od kud ste vi porijeklom? Meni tata, dalmatinac a mater kordunašica, s tim da njena obitelj vuče korijene iz sinjske krajine.

SerbiaUnited:
1.
Da nema ruskog ili vec kog jezika tj. tona na ruskim/ukrajinskim/poljskim filmovima ja i ne bi video nikakve razlike izmedju njihovog izgleda i naseg.
isto su tako smedje boje kose, okrugle face, prava kosa, itd itd itd
.
ne bih se složio, sigurno ne. ruse možeš snimit na kilometar. tipičan primjer ti je tenisač kafeljnikov i onaj sad, kako mu ime.... davidenko. čehe i naravno čehinje... preko ljeta moji iznajmljuju česima, znam ih puno , totalno su drugačiji od nas po izgledu ,a u glavi.. mekši su , ne znam..
slovenci..pravi slovenci ne bosanci..totalno drugačiji , potpuno na svoju stranu.

HS1911:
Pozdrav svima.
nije me bilo jer sam zaboravio na ovu temu.
"Čađava" to ti je brigada iz korenice, vrijeme 1991. A ovo oko izgleda Srba u hr, :???: hm hm, koliko ja znam oni su svi, mislim većina, tamni.A i ovi svjetli su su u biti samo tamno smeđokosi. Mislio sam na muslimane u zap. bosni, cazinska krajina. tamo ima puno prirodnih plavuša razumiješ, plavi su kao da su skandinavci. Oni su mi nepoznanica.
BTw.. od kud ste vi porijeklom? Meni tata, dalmatinac a mater kordunašica, s tim da njena obitelj vuče korijene iz sinjske krajine.

braticu :)
jel si gledo nekad sundjer boba?

znash za onaj njegov "svet maaashtee"

pa ti da zivish u Lici, ne bi mogo da znash koj je presek srpskog stanovnishtva
naravno, ako se kosi sa ovim "izmashtanim" ;)

neznam dal me razumesh?

crow:
braticu :)
jel si gledo nekad sundjer boba?

znash za onaj njegov "svet maaashtee"

pa ti da zivish u Lici, ne bi mogo da znash koj je presek srpskog stanovnishtva
naravno, ako se kosi sa ovim "izmashtanim" ;)

neznam dal me razumesh?
kakva lakoća osporavanja nečijeg života na nekom području... nemam što reći.. svaka čast!
mislim da ti nisi vidio ni like ni korduna!

HS1911:
kakva lakoća osporavanja nečijeg života na nekom području... nemam što reći.. svaka čast!
mislim da ti nisi vidio ni like ni korduna!
:) nishta ti nisi razumeo :D
kad sam pominjo sundjer boba, nisam mislio na tebe

neki drugi forumashi ovde imaju svoj "svet maaaashtee" koji je aksiom 8)

pa da ziveti u lici i
upoznati ljude iz like
u ovom KONTEKSTU je sve jedno!

ne moze neko da mi prica ko nije izasao iz svog sela.

na letovanju u turskoj rusi su bili u nasem hotelu ali je pre toga bilo pitanje
"jesu li ovi nasi ili..."
a turci nemaju ni 1% slicnosti sa nama,
osim nekih koji su dosli iz Bosne ili Makedonije ili Sandzaka da rade tamo... a koji se predstavljaju kao Turci
oni sve vec razlikuju

vi mozete da trtljate do sutra, OCIGLEDNO JE OCIGLEDNO..

:)

a drugo, nece moderator da zakljuca temu, ti si je poceo, gde bezis... :) :arrow: :arrow:

HS1911 ::

Еј, човече, куд побеже? Отвориш тему, нешто ти не буде по вољи, и ти киднеш?

Дај, дугујеш ми одговор шта си хтео да кажеш о оним „чађавима“ из Коренице? У чему је штос? Шта су радили / урадили?
Овако, само они „чађави“ из Коренице 1991... па то баш ништа не казује.
Ајде, лепо се врати на своју тему, па мало објасни ово што сам те питао?
Па и кад наиђе нека реченица која те почеше по врату или запрети да ти заврне уши, издржи, бре. Немој да си кукавица.

DNA је за’ебана тема, а поготово твоја етногенеза. Волим још нешто да сазнам.

Ајде мало да помогнемо брату штокавцу са хинтом или два у вези са ДНК:

Узмеш четири карте:

- Дистрибуцију патрилинеарне хаплогрупе I1b1* (P37.2)
- Дистрибуцију динаризованих брахикефалаца
- "Штокавске" говоре
- Дистрибуцију погребних хумки (громила, тумула)

Преклопи то у фотошопу, па се врати да нам испричаш шта си нам изорао.

И напиши на принту "Sjećanje na budućnost" :D

Едит: убачена реч.

european_haplomap.gif

Знам, знам... Мапа је груба, али ми је баш због тога шармантна. Чисто да осетите како је то изгледало кад је кренула репопулација Европе у Холоцену.

Kulinov praunuk:
Ајде мало да помогнемо брату штокавцу (...)
Džaba nepostojećem pomoć...

Ukebali ga njegovi na Krstarici i dobio od njih večni ban...

Znaju i oni kako se lupaju gluposti, pa čuvaju integritet nacije. ;-)

Karta je veoma neprecizna i totalno gruba

ona samo pokazuje jedno od brojnih tumačenja rasporeda haplogrupa u Evropi

I (Srbija preko 20%, Hrvatska preko 30%, , Slovačka, Češka preko 40%, Mađarska, Estonija preko 50%) ima i u Ukrajini, Belorusiji i dr.

R1a (Srbija skoro 20%, Hrvatska, Slovenija preko 20%, Češka, Slovačka, Poljska, preko 30%, Rusija, Ukrajina, Belorusija preko 50%)

dakle nije sve crno belo
tj. LJUBIČASTO/CRVENO

Slavic Land:
Karta je veoma neprecizna i totalno gruba

ona samo pokazuje jedno od brojnih tumačenja rasporeda haplogrupa u Evropi

I (Srbija preko 20%, Hrvatska preko 30%, , Slovačka, Češka preko 40%, Mađarska, Estonija preko 50%) ima i u Ukrajini, Belorusiji i dr.

R1a (Srbija skoro 20%, Hrvatska, Slovenija preko 20%, Češka, Slovačka, Poljska, preko 30%, Rusija, Ukrajina, Belorusija preko 50%)

dakle nije sve crno belo
tj. LJUBIČASTO/CRVENO

:D Очигледно ниси схватио моју намеру. Могао сам ставити прецизне карте по европским регионима, а има их сад ко кусих паса. Чак две-три солидне нове о I & I1b (Rootsi, наши из екс-Ју, Сардинија итд).

Али је моја поента била следећа: правци ширења последњих 10.000 година. Три главне братске групе ИЕ Европљана.

Још само ако се испостави да је I старији од оба R... Што мислим да хоће

П. С.

Не ваљају ти проценти за I по земљама уопште. Одакле си их узео?

И све то има везе са оним одличним топиком који си поставио: ОСТАЦИ СТАРИХ СЛОВЕНСКИХ НАСЕЉА У ЕВРОПИ - АРКОНА, МЕКЛЕНБУРГ,...

hvala hvala
neko i to da pohvali.

Valjaju mi procenti. Veruj mi. Mada, razlikuju se studije. To su ti neki srednji iznosi :)

I se vezuje za narode koji su sličnim putem nastanili u Evropu dakle iz EvroAzije (Kazahstan, Ural, ...) ali ih povezuju sa narodima koji imaju "tursko" poreklo tj. "staro-tursko" poreklo koje se ne vezuje za ovu današnju Tursku ili onu koja je u Srbiji gospodarila 500 godina već za predeo Mongolije i bivših Sovjetskih Republika i brojne narode a među njima i Sarmate.

Dakle najviše procenta I-grupe Yhromozoma DNKA ima kod UgroFinaca tj. Mađara, Estonaca i Finaca.

Narodi, po hiljaditi put, nastali su kasnije od momenta izdvajanja i razlikovanja istih tako da se ne može reći samo OVA GRUPA SE VEZUJE ZA OVAJ NAROD već su narodi neka "srećna" ili "nesrećna" kombinacija.

Sloveni se karakterišu visokim procentom R1A i I haplogrupe, mada postoji podgrupa, nije ista ona koja se javlja kod Srba i ona koja se javlja kod Šveđana.

Začuđujuće veliki procenat I haplogrupe nalazimo kod Hrvata. Svuda piše preko 30% a negde i preko 50%.
Mnogi istoričari i genetičari vezuju tu činjenicu za naseljavanje i mešanje Avara (takođe naroda Turskog porekla) sa Slovenima.

Groups with mutation M168 50000 gpne
Haplogroup E (M96) (Africa, the Middle East, the Mediterranean)
Haplogroup E3a (M2) (Africa)
Haplogroup E3b (M35) (East Africa (Ethiopians and Somalians), North Africa (especially Berbers and Egyptians), the Middle East, the Mediterranean)

Groups with mutation M89 45000 gpne
Haplogroup I (M170, P19, M258) (widespread in Europe, virtually absent elsewhere [1])
Haplogroup I1a (M253, M307, P30, P40) (northern Europe)
Haplogroup I1b (S31) (southeast Europe, Sardinia)

Groups with mutation M45 30000 gpne
Haplogroup R1 (M173) (Europe, West Asia)
Haplogroup R1a (M17) (Central Asia, India, Sri Lanka, central and Eastern Europe)
Haplogroup R1b (M343) (Western Europe, Asia Minor)

E3b kao što vidiš zahvata Severnu Afriku Bliski istok i Mediteran
i smatra se da su ljudi direktno došli u Evropu a ne "okolo"

to su takozvani - starosedeoci -

ima ga prilično u Srbiji i uopšte na Balkanu
preko 20% u Srbiji, 30%-40% u Albaniji i Makedoniji i preko 40%-50% u Grčkoj i Siciliji

(verovatno se može povezati sa nekim precima Grka onda Ilira a i nekih drugih doduše malobrojnih plemena na Balkanu, pre doseljavanja silnih naroda)

I1a i I1b se vezuje za narode koji su kasnije došli na Balkan i u Evropu uopšte: Avari, Huni, Blgari i druga plemena Mongolskog i Turskog porekla.

R1a i R1b su najkasnije nastali a verovatno i najkasnije nastanili Evropu)
R1a se vezuje za Slovene ( u Srbiji oko 20%)
a R1b sa ljude iz Zapadne Evrope mada ga ima dosta recimo čak i u Srbiji oko 15% (u "europiziranoj" hrvatskoj ga ima manje od 10%)

Slavic Land:
hvala hvala
neko i to da pohvali.

Па ја сам се одушевио. Врло добро.

Slavic Land:
Valjaju mi procenti. Veruj mi. Mada, razlikuju se studije. To su ti neki srednji iznosi :)

Ок, јасно. Али и даље не ваљају проценти, а сад ћу да ти и кажем зашто: већина студија, нарочито оне старије од пре две-три године узимале су узорак у метрополома (БГ) и на источном крају Србије, дакле мањинским просторима. И један и други случај су нерепрезентативни и за Србију и за Србе. Тек сад се раде озбиљнија и прецизнија истраживања.

I1b* који је апсолутно типичан за Србе вештачки је потцењен у србијанским узорцима, сад знаш и зашто.

Slavic Land:
I se vezuje za narode koji su sličnim putem nastanili u Evropu dakle iz EvroAzije (Kazahstan, Ural, ...) ali ih povezuju sa narodima koji imaju "tursko" poreklo tj. "staro-tursko" poreklo koje se ne vezuje za ovu današnju Tursku ili onu koja je u Srbiji gospodarila 500 godina već za predeo Mongolije i bivših Sovjetskih Republika i brojne narode a među njima i Sarmate.

Колико знам палеогенетска истраживања за Сармате су тек почела...

I1b* и I уопште су мање-више ексклузивно европски и носе га потомци граветијенског народа (да, употребио сам реч народ, јер је пре 30.000 година то јасно била етничка скупина). Светски центар му је у Источној Херцеговини и Горњем Подрињу и представља један од три главна типа у Европи. (Аутохтони динаризовани брахикефалци ;) )

Мислим да га код туркијских народа нема игде битније.

Али си у праву, да би протоиндевропска постојбина могла бити на Алтају или негде у Средњој Азији пре коју десетину хиљада година.

Slavic Land:
Dakle najviše procenta I-grupe Yhromozoma DNKA ima kod UgroFinaca tj. Mađara, Estonaca i Finaca.

Код Лапонаца (Самија), не код Финаца. А и то због миграција наших са Балкана у последњем међуледеном добу. Тамо су се спојили са Уралцима или већ ким.

Имају већ добре студије које то разјашњавају, онај Ротси.

Код Мађара је практично све наш, српски, утицај.

Slavic Land:
Narodi, po hiljaditi put, nastali su kasnije od momenta izdvajanja i razlikovanja istih tako da se ne može reći samo OVA GRUPA SE VEZUJE ZA OVAJ NAROD već su narodi neka "srećna" ili "nesrećna" kombinacija.

Може, може се рећи да је то народ у ранијим временима. То су биле толико мале скупине у палеолиту да су несумњиво говориле истим језиком.

Slavic Land:
Sloveni se karakterišu visokim procentom R1A i I haplogrupe, mada postoji podgrupa, nije ista ona koja se javlja kod Srba i ona koja se javlja kod Šveđana.

Из истог је корена, граветијенског Балкана :) Баш као и сардинијска веза.

Погледај где је у Немачкој центар за I... Код Лужичана. Па реци да нисмо исти народ са два дијалекта! :)

Slavic Land:
Začuđujuće veliki procenat I haplogrupe nalazimo kod Hrvata. Svuda piše preko 30% a negde i preko 50%.

:) Код Хрвата само у штокавским крајевима попут Херцеговине и Славоније! Недавно покатоличени Срби, баш недавно -- 17-20. век. За сваку од тих породицу имамо записе кад су се покатоличили.

Источна Херцеговина и Горње Подриње су апсолутни европски центар за I1b*.

Slavic Land:
Mnogi istoričari i genetičari vezuju tu činjenicu za naseljavanje i mešanje Avara (takođe naroda Turskog porekla) sa Slovenima.

Ма јок. Прво, једини траг нечега што би могли бити косооки Авари код нас је нађен код Хрвата, на чисто чакавским острвима.... Значи, оно што је писао Порфирогенит за Старохрвате је тачно.

И нема хаплотип I везе са Аварима, јер је I вероватно чиста протоиндоевропска мутација.

И немој да те номенклатура и имена заварају. Није искључено да је I настао од R1a, или обрнуто. Руси сад нешто набацују да је њихов генотип везан за Медитеран, и да је млађи.

Како год окренеш и I али и оба R су у Европу дошли преко Балкана. Значи овде је кључ.

Едит: грешкице.

Slavic Land:
I je dakle stariji od "oba" R :)

Предухитрио си ме док сам куцао. Где си нашао тај податак?

Е3б је центар у Западној Африци и мислим да ће тек бити фрка око њега, скоро сам видео нова истраживања која делимчно разјашњавају зашто га Грци толико имају.

За Словене и Илире се не слажем. I и R1a су оба равноправно словенска (Илири су сигурно били припадали I1b* прек 50-60%!).

Е сад је питање: да ли је I породио R1a? Врло могуће...

Онда су све коцкице сложене и Балканци су оформили Источне и друге Словене.

ОК, ево сценарио: од протоиндовропског I се у палеолиту мутацијом одвајају прво R1b (Иберо-Баско-Келти) а онда и R1а ("Словени" и други), и ширењем носе индоевропске језике до наших дана.

Back