Slavic Land:
hvala hvala
neko i to da pohvali.
Па ја сам се одушевио. Врло добро.
Slavic Land:
Valjaju mi procenti. Veruj mi. Mada, razlikuju se studije. To su ti neki srednji iznosi
Ок, јасно. Али и даље не ваљају проценти, а сад ћу да ти и кажем зашто: већина студија, нарочито оне старије од пре две-три године узимале су узорак у метрополома (БГ) и на источном крају Србије, дакле мањинским просторима. И један и други случај су нерепрезентативни и за Србију и за Србе. Тек сад се раде озбиљнија и прецизнија истраживања.
I1b* који је апсолутно типичан за Србе вештачки је потцењен у србијанским узорцима, сад знаш и зашто.
Slavic Land:
I se vezuje za narode koji su sličnim putem nastanili u Evropu dakle iz EvroAzije (Kazahstan, Ural, ...) ali ih povezuju sa narodima koji imaju "tursko" poreklo tj. "staro-tursko" poreklo koje se ne vezuje za ovu današnju Tursku ili onu koja je u Srbiji gospodarila 500 godina već za predeo Mongolije i bivših Sovjetskih Republika i brojne narode a među njima i Sarmate.
Колико знам палеогенетска истраживања за Сармате су тек почела...
I1b* и I уопште су мање-више ексклузивно европски и носе га потомци граветијенског народа (да, употребио сам реч народ, јер је пре 30.000 година то јасно била етничка скупина). Светски центар му је у Источној Херцеговини и Горњем Подрињу и представља један од три главна типа у Европи. (Аутохтони динаризовани брахикефалци

)
Мислим да га код туркијских народа нема игде битније.
Али си у праву, да би протоиндевропска постојбина могла бити на Алтају или негде у Средњој Азији пре коју десетину хиљада година.
Slavic Land:
Dakle najviše procenta I-grupe Yhromozoma DNKA ima kod UgroFinaca tj. Mađara, Estonaca i Finaca.
Код Лапонаца (Самија), не код Финаца. А и то због миграција наших са Балкана у последњем међуледеном добу. Тамо су се спојили са Уралцима или већ ким.
Имају већ добре студије које то разјашњавају, онај Ротси.
Код Мађара је практично све наш, српски, утицај.
Slavic Land:
Narodi, po hiljaditi put, nastali su kasnije od momenta izdvajanja i razlikovanja istih tako da se ne može reći samo OVA GRUPA SE VEZUJE ZA OVAJ NAROD već su narodi neka "srećna" ili "nesrećna" kombinacija.
Може, може се рећи да је то народ у ранијим временима. То су биле толико мале скупине у палеолиту да су несумњиво говориле истим језиком.
Slavic Land:
Sloveni se karakterišu visokim procentom R1A i I haplogrupe, mada postoji podgrupa, nije ista ona koja se javlja kod Srba i ona koja se javlja kod Šveđana.
Из истог је корена, граветијенског Балкана

Баш као и сардинијска веза.
Погледај где је у Немачкој центар за I... Код Лужичана. Па реци да нисмо исти народ са два дијалекта!
Slavic Land:
Začuđujuće veliki procenat I haplogrupe nalazimo kod Hrvata. Svuda piše preko 30% a negde i preko 50%.

Код Хрвата само у штокавским крајевима попут Херцеговине и Славоније! Недавно покатоличени Срби, баш недавно -- 17-20. век. За сваку од тих породицу имамо записе кад су се покатоличили.
Источна Херцеговина и Горње Подриње су апсолутни европски центар за I1b*.
Slavic Land:
Mnogi istoričari i genetičari vezuju tu činjenicu za naseljavanje i mešanje Avara (takođe naroda Turskog porekla) sa Slovenima.
Ма јок. Прво, једини траг нечега што би могли бити косооки Авари код нас је нађен код Хрвата, на чисто чакавским острвима.... Значи, оно што је писао Порфирогенит за Старохрвате је тачно.
И нема хаплотип I везе са Аварима, јер је I вероватно чиста протоиндоевропска мутација.
И немој да те номенклатура и имена заварају. Није искључено да је I настао од R1a, или обрнуто. Руси сад нешто набацују да је њихов генотип везан за Медитеран, и да је млађи.
Како год окренеш и I али и оба R су у Европу дошли преко Балкана. Значи овде је кључ.
Едит: грешкице.