DNA

Oprosti ako sam te naljutio, izvinjavam se.

lj_950:
па ми смо расадник нација,!!
Evo, na početku, kod otvaranja ove teme, bila mi je sasvim druga misao u glavi...ali odlično si ovo gore spomenuo. Mislim da bi ozbiljna genetska istraživanja na velikom broju uzoraka mogli dali odgovor na ovu tvoju tezu.
Znači... možda bi mogli imati rješenje odnosno potvrdu ili negaciju tvoje teze.

A što se tiče ove teme oko vojske.... :-| :-| :-| aime meni... sad bih ja sad trebao navesti nekakve druge primjere? Ne želim, samo bih naveo bijes dugih a i iskreno, nemam bas vremena previše za pisanje.Izgubili bi nit.

HS1911:
Po vama, kakav bi utjecaj mogla imati istraživanja DNA na povijest Balkana?

Genetska istraživanja pomažu u istraživanju rasprostranjenosti predpovijesnih populacija i njihovih eventualnih migracija. Namjerno govorim o populacijama, a ne o narodima jer genetika s narodima nema veze.
Ima jedna stvar koju "genetičari" po forumima zanemaruju, a nisam siguran je li to namjerno ili iz neznanja.
Istraživanja genskih varijacija na Y kromosomu daju nam uvid samo u naslijeđe po očevoj liniji, znači...otac, djed po ocu, pradjed, čukundjed itd. Varijacije na mitohondrijskoj DNA pokazuju samo ženske pretke po majčinoj liniji...majka, baba po majci, prababa, čukunbaba itd.
Dakle, to su samo dvije linije od lepeze bezbrojnih predaka čije markere nikad nećemo doznati iz razloga što DNA na somatskim kromosomima i X kromosomu podliježe rekombinaciji.
Netko je ovdje spomenuo nešto kao "genetski Hrvat". Tako nešto ne postoji, niti je ikad postojalo, kao ni genetski Srbin Slovenac, Danac ili što već hoćete.

fabricius:
Netko je ovdje spomenuo nešto kao "genetski Hrvat". Tako nešto ne postoji, niti je ikad postojalo, kao ni genetski Srbin Slovenac, Danac ili što već hoćete.
Пуно хвала на овим информацијама. Заиста ме то није интересовало, али ово што си навео потпуно ми је довољно да схватим суштину.

HS1911 ::
Е, сад, шта си ти, уствари, хтео отварајући ову тему. Повод ти је сигурно била тема о проналажењу моштију деспота Стефана и доказивање порекла костију из Манасије методом DNK. Дакле, изјасни се: у ком правцу да идемо у твојој причи, или да закључим да је твоја тема, бар за мене, исцрпена?

ДНА је изгледа постало сретство за манипулације и комбинације врста и раса, ако га још и политичари буду користили у своје сврхе, као што већ има сумње, онда ће требати тражити неки нови начин за одређивање ДНА.

Вујадин

ma DNA je super
samo shto je she ma da treba da se uradi za svakog pojedinca

e... onda bi se svashta videlo.
narochito to da je pripadnostst naciji pre svega stvar izbora.

ovako,
nepotpuno,
na sluchajnom uzorku,
koji obuhvata manje od promila populacije
koliko god bobro da je odabran,
bezvredno je.

lj_950:
Е, сад, шта си ти, уствари, хтео отварајући ову тему. Повод ти је сигурно била тема о проналажењу моштију деспота Стефана и доказивање порекла костију из Манасије методом DNK. Дакле, изјасни се: у ком правцу да идемо у твојој причи, или да закључим да је твоја тема, бар за мене, исцрпена?
Početna ideja mi je bila da vidim kakav bi utjecaj imalo to istraživanje(to nekakvo veliko ako bi se uradilo) na pojam naroda i pripadnosti naroda. Možda bi to dovelo da smanjenja nacionalizama, možda do nekih rješenja u etnogenezi.
Jedno od pitanja a koja si ti inicirao, koja mi se motaju po glavi su...
1. Crnogorci: tko su, što su?
2. Ako si prolazio kroz Bosnu, ja osobno nisam bas previše ali dovoljno jesam da uočim neke genotipe. Uglavnom, postoje najmane dvije vrste muslimana.. odnosno Bošnjaka. Crni i plavi(crnih opet ima dvije vrste). Ti plavi uglavnom nastanjuju zapadnu bosnu, a vrlo česti su u cazinskoj krajini.
Plava kosa, plave oči. Ako uzmemeo da su Hrvati(za dalmaciju, hercegovinu se danas smatra da je to dio naroda s najmanje utjecaja) crni. Srbi , većina, isto tako ,crni. Turci crni! Tko su onda oni?

Da li pod Turcima smatras danasnje Bosanske Muslimane ili Osmanlije? Ako mislis na Osmanlije, ne bi trebao njih da ukljucujes jer nisu oni imali neki veliki uticaj na genetski sastav Balkana.

HS1911:
Početna ideja mi je bila da vidim kakav bi utjecaj imalo to istraživanje(to nekakvo veliko ako bi se uradilo) na pojam naroda i pripadnosti naroda. Možda bi to dovelo da smanjenja nacionalizama, možda do nekih rješenja u etnogenezi.
Jedno od pitanja a koja si ti inicirao, koja mi se motaju po glavi su...
1. Crnogorci: tko su, što su?
2. Ako si prolazio kroz Bosnu, ja osobno nisam bas previše ali dovoljno jesam da uočim neke genotipe. Uglavnom, postoje najmane dvije vrste muslimana.. odnosno Bošnjaka. Crni i plavi(crnih opet ima dvije vrste). Ti plavi uglavnom nastanjuju zapadnu bosnu, a vrlo česti su u cazinskoj krajini.
Plava kosa, plave oči. Ako uzmemeo da su Hrvati(za dalmaciju, hercegovinu se danas smatra da je to dio naroda s najmanje utjecaja) crni. Srbi , većina, isto tako ,crni. Turci crni! Tko su onda oni?

Hm...
Crnogorci su perjanica Srpskog naroda.Najčistije krvi.Nije bilo mešanja,nije bilo ''prve bračne noći''... Što se Srba muslimanske veroispovesti u Bosni tiče,Hrvata muslimanske veroispovesti...reći ću vam samo jedno...u Bosni i Hercegovini je pre ovog poslednjeg rata postojalo samo šest pravih Turskih porodica...sav ostali muslimanski živalj je nekada bio druge religije.O ovome što pričam postoje i dokazi...Sarajevo...bili su pedantni i sve upisivali...
Evidentna je činjenica da smo se mi Srbi na prostorima Balkana rasplinjavali...osipali...dok su ostali dobijali...

HS1911:
... Srbi, većina, isto tako, crni. Turci crni! Tko su onda oni?
Ко они? Срби или Турци?

Šakal:
... Crnogorci su perjanica Srpskog naroda. Najčistije krvi. Nije bilo mešanja, nije bilo ''prve bračne noći''...
... Evidentna je činjenica da smo se mi Srbi na prostorima Balkana rasplinjavali... osipali... dok su ostali dobijali...
Нека перјаница и буде перјаница, али више од половине њих се одрекло свог националног порекла. Створили су и своју државу. Срећно им било. И, надам, се дуговечно.
Када је, пак, реч о најчистијој крви, да није било мешања, права на прву брачну ноћ, е ту се мало бркају историјске чињенице. Јер нису Турци од 1459, од пада Смедерева, били тако сурови окупатори. Право на прву брачну ноћ увеле су босанске барабе муслиманске вероисповести у време дахија. Дакле, неколико година пред Први српски устанак. Пређе клошар Дрину, наиђе на прво село и чистим српским језиком каже:
– Рајо, ја сам царски син! И ја ћу бит ваш саибија?
– Па, честити ефендијо, ми имамо свог спахију (или читлук-сахибију)!
Е, онда клошар, да, клошар, одрпанко, једино што га издваја од раје је што је обрезан, иде даље док не дође до села које нема турског газду. И, ту се рашири...
А, иначе, тадашње српске баке, изузетно сурово, али тако је морало, чувале су чистоту крви. Ако невеста, силована девојка или млада жена затрудни са насилником, та деца су на самом порођају задављивана, посипана кукурузним брашном и бацана свињама да затру траг насилништва.
Сурово, али истинито.

Hm...da...tačno,polovina se odrekla...praksa...mnogo godina pre njih su to uradili i današnji poturčenjaci,mnogo je i pokatoličenih Srba...koji su danas veći Hrvati od pravih Hrvata,imamo Srbe i u Mađarskoj,Rumuniji,Albaniji... Zato sam i napisao da se ''osipamo'' i da drugi dobijaju... Bilo je čedomorstva ali bilo je i selidbi da se trag zametne i spreči sramota...

crow:
ma DNA je super
samo shto je she ma da treba da se uradi za svakog pojedinca

e... onda bi se svashta videlo.
narochito to da je pripadnostst naciji pre svega stvar izbora.

ovako,
nepotpuno,
na sluchajnom uzorku,
koji obuhvata manje od promila populacije
koliko god bobro da je odabran,
bezvredno je.

Nije potrebno analizirati DNA svakog pojedinca jer su ta istraživanja već do sada pokazala upravo to što kažeš....nacije su genetski heterogene, nastale iz različitih populacija pa od tuda i genetska preklapanja među različitim nacijama. Svako drugo tumačenje je tendenciozno i navođenje vode na nečiji politički mlin.

Da, da, zanimljiva su ta Primorceva istrazivanja... Pogotovo dio da Hrvati najmanje slicnosti imaju sa Srbima, posto su prvi ilirskog, a potonji slovenskog porijekla... Vrlo respektabilno!

Gazdarica:
Da, da, zanimljiva su ta Primorceva istrazivanja... Pogotovo dio da Hrvati najmanje slicnosti imaju sa Srbima, posto su prvi ilirskog, a potonji slovenskog porijekla... Vrlo respektabilno!

Ne treba baš sve vjerovati novinama. Primorac nigdje nije usporedio Srbe i Hrvate iz jednostavnog razloga jer nije imao s čime komparirati istraživanja u kojima je sudjelovao. Njegov promašaj je taj što je na temelju genetskih istraživanja donosio povijesne zaključke, dovodeći u vezu gene i narode/nacije. Nigdje nije spomenuo Srbe. Kasnija međunarodna istraživanja (u kojima nije sudjelovao Primorac) koja su genske markere prikazala pod većom rezolucijom, pokazala su drugačiju sliku nego njegova (Primorčeva) istraživanja, tj. drugačije korelacije u smislu srodnosti između pojedinih populacija.

Hm.. koliko puta da se vracamo na temu..

Na osnovu istrazivanja DNK od po 60ak pripadnika hrvatskog, srpskog i "bosnjackog" naroda u BOSNI, ipak se vidi razlika.
(mislim da je uzorak sasvim ok)
istrazivanja su vrsili srpski, hrvatski, "bosnjacki" i italijanski geneticari.

u te razlike ni ja sam nisam verovao ranije ali jbg sada ih gledam i ne mogu da predjem preko njih.

drugo, na osnovu DNK istrazivanja na mnogo manjem uzorku (sta ces) koja postoje u Hrvatskoj i Srbiji, onda i drugih drzava u okruzenju moze se doci do sledeceg zakljucka:

ne moze se povuci crta (GEOGRAFSKA) i reci odatke dotle zive srbi a odatle hrvati.
!!!!!!!!!
SVE JE RELATIVNO.

srbi u hrvatskoj - srbi u bosni - srbi u zapadnoj srbiji - srbi u istocnoj srbiji
imaju SLICNOSTi ALI I RAZLIKE
sto se ide vise ka istoku i jugu naravno veci je procenat gena koji su karakteristicni za Grke, Makedonce, Bugare, Turke i Jevreje.

sto se ide vise ka zapadu i severu karakteristicniji su geni koji vaze za slovenske narode i narode centralne evrope.

s tim sto hrvati a pogotovo slovenci imaju i odredjeni procenat gena koji se nalaze kod zapadnoEvropskih naroda.

boja kose, ociju i ostalo takodje pokazuje slicno.

srbi iz hrvatske su 90% ljudi svetle puti sa plavim ocima.
bosanski srbi manje vise slicno.
vojvodjani su mnogo vise svetliji od juznjaka.
na jugu srbije ipak preovladavaju ljudi tamnijeg tena.
(mada recimo u mojoj ulici ne postoji ni jedan covek sa crnom kosom i tamnim ocima)
ali...

jos jednom zakljucak je
DA SE NE MOZE POVUCI JASNA CRTA!

SerbiaUnited:
SVE JE RELATIVNO.
... sto se ide vise ka zapadu i severu karakteristicniji su geni koji vaze za slovenske narode i narode centralne evrope.
s tim sto hrvati a pogotovo slovenci imaju i odredjeni procenat gena koji se nalaze kod zapadnoEvropskih naroda.
DA SE NE MOZE POVUCI JASNA CRTA!
Да ли ти је мало јасније после овога о чему се, заправо ради када је Твоја тема у питању?
С тим, што ја не могу да прихватим само голе чињенице које дају природне науке. Људи не иду голи. Обучени су, негде гламурозније, негде једноставно, пристојно. А, у рату... е, не бих о томе, наљутићеш се...
Срећна Ти Нова, ова Твоја, по грегоријанском календару!
Ајд, буди фрајер па сад Ти мени честитај Божић!

SerbiaUnited:
srbi iz hrvatske su 90% ljudi svetle puti sa plavim ocima.
!
Iznimke postoje i to dobro znam. Ali za Srbe reći da su 90%plavih očiju i svijetle puti...
Npr, epitet brigade iz Korenice(Lika), je "čađava", a ni ostali nisu puno svjetliji.
Od kud ti taj podatak? Ja mislim da puno bolje poznajem hrvatske srbe od tebe, mislim da ih bar više poznam nego ti, tako ta sam za taj tvoj podatak siguran da je ne točan.

lj_950:
Да ли ти је мало јасније после овога о чему се, заправо ради када је Твоја тема у питању?
С тим, што ја не могу да прихватим само голе чињенице које дају природне науке. Људи не иду голи. Обучени су, негде гламурозније, негде једноставно, пристојно. А, у рату... е, не бих о томе, наљутићеш се...
Срећна Ти Нова, ова Твоја, по грегоријанском календару!
Ајд, буди фрајер па сад Ти мени честитај Божић!
Pa kakav bih ja bio čovjek da ne bih ljudima dobre volje čestitao Božić I Novu godinu! :confused:

Blagoslovljen Božić i Sretna Nova 2007!!!

HS1911:
Blagoslovljen Božić!!!
Наша честитка за Божић гласи другачије, надам се да ћеш ми је упутити у недељу.
У сваком случају, хвала. И ја Теби желим здравље и срећу.

pa baba moje devojke je iz Like
neke komsije su isto iz Like
kolega sa faxa iz Karlovca
svi su izrazito PLAVI sa plavim ocima.

gledam filmove o stradanju srba u hrvatskoj
i molim te ne pricaj

vidim da su svetliji od juznjaka. VERUJ MI.

pa kada sve saberem
ne znam ni jednog izbeglicu iz Hrvatske koji je drugaciji od gore navedenog.

Bosanci su takodje sveliji

Па, где си ти, човече? Прошао ми је Божић, јави се слободно.
Још ми ниси одговорио који су ти они „чађави“?
Из ког су (h)историјског периода?

Back