Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.311
Krajem 19. veka mnogi istrazivaci su promenili misljenje u pogledu doseljavanja Slovena,
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Krajem 19. veka mnogi istrazivaci su promenili misljenje u pogledu doseljavanja Slovena,
Dobro, Jankovic je poludeo a Srejovic nije kompetentan i sklon je malverzacijama. Sta mislis da li Srejovic ima bar malo univerzitetskog znanja, toliko da je u stanju da protumaci Budimirove radove?Када већ говоримо о Срејовићу, само још пар речи. Он је уништио катдру за археологију јер је у збирци запослио све његове људе, који нису заслужили да буду ту где јесу. То су археолози који НИСУ имали магистарски иза себе, него их је Срејовић на докторске убацио директно (то је тада могло ако заседа цео факултет). Многи запослени на ФФ су се бунили што их он уводи на докторске без магистарског у великом броју. И ви кад питате те људе где су магистрилали они поцрвене.
Друго, Срејовић је човек који није владао светским језицима (мало је знао нешто немачки али недовољно). Упоредите њега са Гарашанином који је знао 5 страних језика. Његови радови су такође просечни и ослањају се на сензационалне налазе што може апсолутно свако да уради. Радове о Лепонским виру је понављао више пута и ослањао се више на славу него на допринос науци.
Њему се такође приписује "откиће" Феликс Ромулијане, коју је Ф. Каниц још пре 140 година окарактерисао као Галеријев завичај. Опет је ту Срејовић имао среће када је открио натпис... итд итд итд. Али да не дужимо сад о њему него да се вратимо на Јанковића.
Наравно да је променио миљење јер је научен погрешно а био је озбиљан научник и своје ставове није формирао према жељама него према налазима са терена. Дакле оно што је нашао га је натерало да промени мишљење иако је прошао кроз школу испирања мозга коју ти демонстрираш јако добро.Здраво Коле11
Нажалост докторат његов немам, па не могу да поделим са члановима форума. Мене је занимало да ли они који га подржавају, имају представу о његовим првим радовима. Нпр. чуо сам да он све до почетка 90-их није износио своје натегнуте теорије о пореклу Срба. Један археолог ми је рекао да је његов докторат о становништву Балкана 6-7. века сасвим ок (данас свакако превазиђен), и да нема псеудо испада или српског аутохтонизма. Поставља се питање зашто је Ђ. Јанквоић одједном почео да износи те своје аутохтонистиче теорије?
Мишљења сам да је он од деведестих почео да луди и да је оправдано (додуше много касније) избачен са факултета. Он и његови следбеници су сад плодно тле за пседуоистраживаче, нпр. погледајте Србија глобал, Јанковић је тамо света икона. Његова књига о Громилима је са становишта науке смешна и потпуно неутемељена, а такође се сматра да је подметао налазе (нпр. римски новац).
Друго сви знају да је он био лош предавач, да је олако доносио закључке и да је следио културно историјску археологију што је катастрофално. Такође је живео у свету илузија, нпр. придавао је значај легендама о Св. Павлу у Далмацији или да се према неким списима из 17. века цар Јустинијана звао Управда и да је Србин. Овакви ставови превазилазе оквире озбиљне науке...
Шта ти Коле11 мислиш о овоме?
Поздрав свима.
Нов сам члан форума. Видим да се овде води јако интересантна дискусија о нашим истраживачима стога бих желео и ја да се укључим, ако наравно дозвољавате.
Хтео бих да питам за почетак, да ли је неко од Вас, који подржавате рад Ђ. Јанковића, читао његов докторат?
Какав текст. Ниједног аргумента, препуно прозивања, измишљотина и хватања на ситнице које могу деловати истинито али немају везе са суштином.Драги Аранко прочитао сам твој текст, можда мало грубе природе и могу рећи да ниси баш у праву.
Најпре да рашчистимо, Ђ. Јанквоић није био професор него доцент. Дакле то су два различита појма. Он име професорско просто није заслужио и са катедре је оправдано отеран као доцент.
Баш ме занима од ко га је то учио погрешно? Ко су били професори археологије који су учили Јанковића? Када се будеш распитао видећеш да су то наша највећа имена средњовековне археологије, европски позната, али када будеш сазнао замолио бих те да напишеш та имена овде.
Ево једног примера. Када читате његов рад у каталогу о Гамзиграду из 1983, одељак "Рановизантијски Гамзиград", видећете да он ту пише о Словенима са краја 6. века, али не наводи Србе. Дакле он је у почетку своје каријере радио исправно, додуше на неком просечном нивоу, али исправно. Таквих његових радова има доста (укључујући и његов докторат). Онда, као што рекох пре неки дан, долазе 90-те где он почиње нагло да мења мишељње. Да ли би могао Аранко да ми кажеш које је то он налазе пронашао па је променио мишљење? Баш ме занима, али буди конкретан.
Критике на Јанковићев рачун има доста коју чак и студенти уочавају јако добро.
Он иза себе није оставио ни једаног истраживача који може да се уврсти у врхунске археологе. Све су то просечни археолози који раде у музејима или неким пројектима. Упоредите њега нпр. и В. Поповића који је иза себе оставио врхунске стручњаке. Да не говорим о Гарашанину. Али ми наравно о тим личностима не знамо ништа.
Јанковић је чак био и безобразан, понашао се онако како не доликује једном доценту са ФФ. У том смислу видите његов рад у Гласнику САД "О проучавању и публиковању утврђених места у Србији из 7-10 столећа". Колико год његово не слагање било са другим истраживачима, он тако не сме да се понаша. Такав речник приличи простацима у некох биртији или вулканизерској радњи, а не академском грађанину.
Његови радови су просечни и убрзо превазиђени зато што је он следио идеју културно историјске архологије, и то до краја своје каријере. У том смислу он превазилалзи све оквире озбиљних научних истраживања.
Најгоре од свега је што су његове сулуде терорије данас постале плодно тле за псеудоархеологе/историчаре. Упоредите оне лудаке из Србија глобала и видеће да су Јанковић и његови следбеници иконе тамо. То је заправо нјавећи проблем, то је оно што није требало да се деси. Ти људи на јутјуб каналу утичу на свест овог јадног народа који нема појма своју историји, и онда дођу она двојица која их уче о погрешној историји. И шта онда добијемо?
О Јанковићу има још доста, да не говорим о његовим смешним идејама да легенде из 17. века уврсти у археолошки контескт, па томе се и средњошколци смеју. Нпр. цар Јустинијан је био Србин/Словен? Па да ли је могуће да неко верује у ово?
Поздрав.
О коме је реч?Наравно све је ту у реду осим претеривања да је реч о Србима

Драги Аранко прочитао сам твој текст, можда мало грубе природе и могу рећи да ниси баш у праву.
Најпре да рашчистимо, Ђ. Јанквоић није био професор него доцент. Дакле то су два различита појма. Он име професорско просто није заслужио и са катедре је оправдано отеран као доцент.
Баш ме занима од ко га је то учио погрешно? Ко су били професори археологије који су учили Јанковића? Када се будеш распитао видећеш да су то наша највећа имена средњовековне археологије, европски позната, али када будеш сазнао замолио бих те да напишеш та имена овде.
Ево једног примера. Када читате његов рад у каталогу о Гамзиграду из 1983, одељак "Рановизантијски Гамзиград", видећете да он ту пише о Словенима са краја 6. века, али не наводи Србе. Дакле он је у почетку своје каријере радио исправно, додуше на неком просечном нивоу, али исправно. Таквих његових радова има доста (укључујући и његов докторат). Онда, као што рекох пре неки дан, долазе 90-те где он почиње нагло да мења мишељње. Да ли би могао Аранко да ми кажеш које је то он налазе пронашао па је променио мишљење? Баш ме занима, али буди конкретан.
Критике на Јанковићев рачун има доста коју чак и студенти уочавају јако добро.
Он иза себе није оставио ни једаног истраживача који може да се уврсти у врхунске археологе. Све су то просечни археолози који раде у музејима или неким пројектима. Упоредите њега нпр. и В. Поповића који је иза себе оставио врхунске стручњаке. Да не говорим о Гарашанину. Али ми наравно о тим личностима не знамо ништа.
Јанковић је чак био и безобразан, понашао се онако како не доликује једном доценту са ФФ. У том смислу видите његов рад у Гласнику САД "О проучавању и публиковању утврђених места у Србији из 7-10 столећа". Колико год његово не слагање било са другим истраживачима, он тако не сме да се понаша. Такав речник приличи простацима у некох биртији или вулканизерској радњи, а не академском грађанину.
Његови радови су просечни и убрзо превазиђени зато што је он следио идеју културно историјске архологије, и то до краја своје каријере. У том смислу он превазилалзи све оквире озбиљних научних истраживања.
Најгоре од свега је што су његове сулуде терорије данас постале плодно тле за псеудоархеологе/историчаре. Упоредите оне лудаке из Србија глобала и видеће да су Јанковић и његови следбеници иконе тамо. То је заправо нјавећи проблем, то је оно што није требало да се деси. Ти људи на јутјуб каналу утичу на свест овог јадног народа који нема појма своју историји, и онда дођу она двојица која их уче о погрешној историји. И шта онда добијемо?
О Јанковићу има још доста, да не говорим о његовим смешним идејама да легенде из 17. века уврсти у археолошки контескт, па томе се и средњошколци смеју. Нпр. цар Јустинијан је био Србин/Словен? Па да ли је могуће да неко верује у ово?
Поздрав.
Slaven777
Рад просечан као и сваки други. У питању је извештај са његових истраживања. Наравно све је ту у реду осим претеривања да је реч о Србима, потпуно непотребно. Сви мисле да је Јанковић измислио чудо када прочитају да су пронађени словенски налази. Онај који је упућен зна врло добро да су се ти исти налази откривали и током друге половине прошлог вега, да их има по Босни, Хрватској Словенији... Када истражујтете Банат па нормално је да ће те очекивате словенске налазе од 5-6. века па надаље, јер се то све уклапа у историјски контекст.
У питању је непотребно глорификање Јанковића, засновано код нас на потпуном не знању. Замислите ови који подржавају Јанковићев рад кажу да је он утемељивач словенске археологије у Србији. Онда видите колико ми заправо ништа не знамо. Довљно је да их питате шта је са публикацијама са краја педестеих година од стране нпр. М. Гарашанина и Ј. Ковачевића. Шта је са публикацијама И. Чермошенк, Г. Марјановић-Вујовић итд.
Да не говорим провале о томе када се каже да је Јанковић утемељивач ранохришћанске или рановизантијске архологије. Потпуни ударац за В. Петковића који је још 1912. г. истраживао Царичин град. Да не говорим о Зисију, В. Поповићу, Г. Цветковић-Томашевић, И. Николајевић и многим другима. Значи ми живимо у потпуном не знању, верујемо у оно што кажу непоуздани новинари и они неписмени из Србија глобала. Чињенице наравно и не проверавамо јер ми хоћемо да чујемо оно што је лепо, а то што није истина нема везе.
Нама је битније да верујемо да се легенде и предања везују за српску аутохтонистичку причу, и да је Управда био Србин, него да мало читамо и видимо шта је заиста било. Ми смо плодно тле за митоманију, овде има људи који верују да су Срби живели у Лепенском виру (то је мислио и Јанковић али пред крај каријере) и још се позивамо на континуитет. Ту се заправо види да ми ништа не знамо и да ништа нисмо читали.
Посредно је доказао. Наиме доказао је да су аргументи које је Брајс добио од Јиречека о пореклу одређених цркава итд који су коришћени као један од доказа неаутентичности житија лажни, тј Јиречек је дао податке какве би волео да буду а не у складу са чињеницама...Malčice nisi u toku. @Aranko smatra da žirijem iz 17. veka nije falsifikat, već da je autentični prepis, te da je Justinijan zaista bio Sloven, Upravda.
Ja se generalno dosta interesujem za teze naših alternativaca, ali Upravda je jedna od nekoliko koje stvarno nisam stigao da ispitam. Na prvi pogled a i iz iskustva pretpostavljam da je Đokara i tu pao ponesem srcem...najneobičniji mi je onaj argument, arheološkim nalazima dokazao da je žitije autentično?
Срби нису Словени.О Словенима.
Само немој сада да ми кажеш да су ти Словени Срби молим те![]()
Водити полемку о томе да је Јустинијан био Словен звани Управда је узалудно и смешно. Житије из 17. века сматрати аутентичним, које пише о владару који је владо у 6. в. је апсолутно непоуздано.
Нека ми неко објасни како је то Јанковић археолошким путем доказао да је житије могло бити аутентично?

Највеће провале су када Јанковић прича како су Илири заправо Словени. Дакле потпуно измишљање и одсуство сваког методолошког контекста, а све притом засновано на културно историјској археологији (и то у 21. веку). Мени није јасно како неко може да верује у све то? Како се неко не запита како неко други од наших археолога и истроичара није дошао до таквих закључака? А такви ће рећи, ма сви ти профосори су издајници, Бечко берлинска школа, они немају појма, сакривали документацију, крали налазе, директива ЕУ и Нато, скривање података јер су се продали итд итд итд. А онда дође праведни Јанковић који све објсни у две књиге и то је то. Он је непогрешив, све што он каже је истина. Јустинијан је Словен, Словени из 6. века су Срби, Словени су Илири, ми овде живимо од Лепенског вира и многе друге бесмислице о којима је причао - и шта добијемо данас? Добијемо то да ми ништа не знамо о својој прошлости, да се беспотребно ствара шовинизам и ултранационализам.
И све ће бити горе јер он постаје култ личности...
Tip je kriminalac kao i Zivkovic. Ali ponovo, to je krivica politickog obrazovnog sistema.Inače, @Idimum, kad smo već kod Đoletovih stavova, šta misliš o ovom njegovom radu iz 2012. godine?
Nikola Alemanus je bio pokatoliceni Grk, upravnik vatikanske biblioteke.Žitije zapisao čovek koji je poznati falsifikator i koji je predstavio i Svetog Savu kao vatrenog rimokatolika, a kamoli cara Justinijana.
https://*******************/casopis/?id=06&br=472&cl=30I mene to interesuje. Žitije zapisao čovek koji je poznati falsifikator i koji je predstavio i Svetog Savu kao vatrenog rimokatolika, a kamoli cara Justinijana. Van svake sumnje je koristio Barski rodoslov kao izvor. Koristio je Orbinija, Lukarija, Baronijeve Crkvene letopise i Antuna Vrančića. Pa u žitiju se pominje i Selimir.
Ne shvatam kakvog uticaja arheologija može imati na to sve. A da bude najveća ironija, ljudi koji veruju u autentičnost Marnavićevog žitija, najčešće napadaju i kritikuju druge dokumente koji im ne odgovaraju pozivajući se na pa kako sad tu pojavi se u 17. veku i niko nije ranije znao za to. Ali kad je reč o Ivanu Tomku Mrnaviću, onda nema tog čuđenja.![]()
Stavljen je filter pa ne mogu da postujem link na poslednji broj Tabloida
Tekst o odeljenju za arheologiju.Јел ово медиафире?