Quantcast

Dizajn tekstila

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.880
28879765-javanese-batik-seamless-pattern-from-kudus-central-java-indonesia.jpg
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.880
Heklanje ili kukičanje je postupak pravljenja tkanine od vunice ili konca. Heklanje se, slično štrikanju sastoji od provlačenja petlji vunice jedne kroz druge. Heklanje se razlikuje od štrikanja po tome što je u jednom trenutku samo jedna petlja aktivna (jedini izuzetak je Tunisko heklanje) i što se umesto dve štrikaće igle koristi heklica za heklanje.
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.880
Prema nekim teorijama heklanje je poteklo od tradicionalnih ručnih radova u Arabiji, Južnoj Americi ili Kini, ali nema jasnih dokaza da je taj ručni rad rađen pre nego što je postao popularan u Evropi u 19. veku. Poznato je da se prva štampana šema pojavila u holandskom časopisu u ranom 19. veku. Mnogi smatraju da se heklanje verovatno koristilo u ranim kulturama, ali da se umesto heklice koristio savijeni kažiprst; tako da usled toga nema materijalnih ostataka da svedoče o tome. Ovi autori ukazuju na „jednostavnost“ tehnike i tvrde da „mora“ da se koristila odavno.
Drugi autori tvrde da su tkani, pleteni ili čvorovani primerci tkanine sačuvani iz veoma davnih vremena, ali da nema sačuvanih primeraka heklane tkanine u bilo kojoj etnološkoj zbirci, ili arheološkom izvoru pre 19. veka. Ovi autori ukazuju na tamburske heklice koje se koriste u tamburskom vezu u Francuskoj u 18. veku i tvrde da je provlačenje petlji kroz tkaninu preraslo u „heklanje u vazduhu
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.880
Počevši u 19. veku u Britaniji, SAD i Francuskoj, heklanje počinje da se koristi kao manje skupa zamena za ostale oblike čipke. Cena fabrički proizvedenog pamuka je padala i iako su heklane čipke zahtevale više konca nego tkane čipke, heklane čipke su se brže izrađivale i bile su lakše za učenje.

U vreme Velike gladi u Irskoj (1845 - 1849) časne sestre su učile tamnošnje žene i decu da heklaju koncem. Rad je nošen širom Evrope i Amerike i kupovan zbog svoje lepote i zbog humanitarne pomoći koju je to pružalo irskom stanovništvu.

Heklice su se kretale od od primitivnih savijenih igala u dršci od plute, koje su koristile siromašne irske čipkarice, do heklica od skupoceno obrađenog srebra, gvožđa, slonovače ili kosti postavljenih u različite drške, od kojih su neke bile bolje dizajnirane da pokažu damske ruke nego za rad sa koncem. Do ranih 1940-tih, uputstva za heklanje su se već štampala u Engleskoj.
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.880
Širom sveta heklanje je postala narodna radinost u usponu, posebno u Irskoj i severnoj Francuskoj, izdržavajući zajednice čiju su tradicionalnu privredu narušili ratovi, promene u načinu obrade i korišćenja zemlje i neuspeli usevi. Žene, ponekad čak i deca bi ostajala kući i pravile stvari kao odeću i ćebad da zarade novac. Gotove stvari je uglavnom kupovala srednja klasa u nastajanju. Uvođenje heklanja kao imitacije statusnog simbola, umesto kao jedinstvene veštine same po sebi, je obeležilo tu praksu kao suviše običnu. Oni koji su mogli da naruče čipku pravljenu starijim i skupljim metodama su nipodaštavali heklanje kao jeftinu kopiju. Ovaj utisak je delimično ublažila kraljica Viktorija, koje je kupila irsku čipku i čak naučila sama da hekla. Irsko heklanje je dalje promovisano štampanjem šema i instrukcija za heklanje. Ove šeme koje su se pojavile već 1840-tih su bile zadivljujuće raznolike i složene.
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.880
Moda u heklanju se promenila na kraju viktorijanske ere, u 1890-tim. Heklane čipke su u novoj edvardijanskoj eri, dostižući vrhunac izmeću 1910. i 1920. godine, postale još finije u teksturi i kompleksnije u bodovima.

Jake viktorijanske boje su nestale i nove šeme su bile za bele ili konce svetlih boja, osim elegantnih torbica, koje su često heklane od jarko obojene svile, sa perlicama. Posle Prvog svtskog rata, smanjio se broj objavljenih šema i mnoge su bile pojednostavljene verzije šema iz ranog 20.veka. Posle Drugog svetskog rata, od kasnih 40-tih do ranih 60-tih ponovo je oživelo zanimanje za ručne radove, posebno u Americi, sa objavljenih mnogo novih i imaginativnih dizajna za kućne stvari u šarenim bojama, zajedno sa izmenama na prethodnim izdanjima. Ove šeme su bile predviđene za deblji konac i vunicu nego ranije šeme i uključivale su raznolike boje. Ovaj ručni rad je ostao uglavnom domaća radinost do kasnih 60-tih i ranih 70-tih kada se nova generacija latila heklanja i popularizovala „bakine kvadrate“, motiv koji se radi u krug i uključuje jarke boje.

Iako je heklanje izgubilo na popularnosti, rani 21. vek je doneo oživljavanje zanimanja za ručne radove i „uradi sam“ hobije, kao i velike korake u unapređenju kvaliteta i raznolikosti konca. Ima mnogo više knjiga sa modernim šemama i mnoge prodavnice konca nude časove heklanja, uz tradicionalne časove štrikanja.
 

Neprilagođena

Leptirica
Poruka
54.674
Patchwork(Pačvork)
(carstvo krpica)


9.jpg


Pačvork je interesantna tehnika šivenja koja različite komade tkanine, po određenom šablonu, spaja u celinu. Najzanimljiviji pačvork radovi obiluju bojama i kreativno osmišljenim dizajnom. Ovom tehnikom nastaju pokrivači, jastučnice, tepisi, ali i manji komadi poput torbica, ukrasa za odeću… Jednostavno, može se primeniti na sve.

Međusobno spajanje malenih dijelova različitih tkanina kojim se dobiva šareni uzorak, poznato još iz drevnih vremena, nastalo kao rezultat neimaštine i skromnih sredstava tadašnjih kućanstava.


Zaljubljenici u ovu tehniku pačvork nazivaju „slikanje krpicama“. Majstori ove tehnike kombinuju različite boje, oblike i teksture platna, pa je ovaj naziv itekako opravdan. Prema nekim istorijskim podacima pačvork vuče korene još iz drevnog Egipta, kada je korišćen za šivenje prekrivača i odeće.

Ako biste želeli da se bavite ovom tehnikom, potrebno je da, pored neophodnog materijala, posedujete strpljenje i ljubav prema ovom vidu umetnosti. Naime, pačvork iziskuje dosta vremena, jer je, da bi se dobio, na primer, jedan veliki prekrivač za krevet, neophodno spojiti i do nekoliko stotina sitnih delova tkanine. Međutim, ovo nije razlog da se odustane od ovog hobija, zanemarićete potrošeno vreme kada pred vama bude finalni rezultat vašeg rada.
Pobornici ove tehnike kažu da će vas pačvork osvojiti, naročito ako već gajite ljubav prema umetnosti i kreativnom stvaranju, a ako ništa, bar će vas naterati da isprobate svoje mogućnosti. Izrada ovih rukotvorina ima posebnu čar onog trenutka kada ih nekome poklonite. U pažljivo odabranim komadima tkanine kreativci ujedno tkaju i posvećenost, strpljenje i ljubav prema ovom hobiju. To je razlog zbog čegase pačvork tehnika toliko ceni.
7.jpg

U davninama su žene, baveći se ovom tehnikom, ručno spajale tkanine i za izradu jednog prekrivača ili komada odeće su im bili potrebni meseci. Pored mašine za šivenje danas je ovaj hobi postao dosta lakši i zbog toga se sve veća pažnja posvećuje, ne uredno spojenim krpicama, jer će mašina ionako uraditi pola posla za vas, nego slici koja se stvara celokupnim radom. To može biti prava mala umetnička fotografija ili čak živopisan motiv iz svakodnevnog života.
Ako ste odlučni da probate da se bavite ovim hobijem ili čak razvijete sve veštine, na internetu možete pronaći pregršt “uradi sam” projekata na ovu temu. Ukoliko, čak, želite da vam neko pokaže uživo kako se radi i uputi vas u tematiku ovog interesantnog hobija, možete se odvažiti da pohađate neki od kurseva koji se nude u različitim kreativnim radionicama.


Kada zakoračite u svet pačvorka osvojiće vas carstvo boja i dezena. Poželećete da stvarate iznova predmete i nećete ni primetiti koliko ste se srodili sa onim što sami izrađujete, sve dok ne odlučite da nekome poklonite svoj brižljivo rađen ručni rad. Bez obzira na to, bilo da odlučite da poklonite svoj rad ili ga zadržite za sebe, svakako će krasiti vašu kuću i bićete ponosni na svoje malo umetničko delo.
Ako ste još uvek neodlučni da li da probate ovaj hobi, pogledajte slike koje slede. One pokazuju lepotu ovog hobija i sve njegove primene. Uživajte!
 

Neprilagođena

Leptirica
Poruka
54.674
Jeans-pačvork

_tIk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTlRrN01EQV8vOWE1ZDRjMDgyNTI0ZjJlNGY0ODUxZDJiNDJ...jpgPocepani modeli su već sezonama aktuelni, pa na starom paru napravite nekoliko rupa i dobićete trendi komad. Džins u više nijansi je takođe jedan od trendova. Potopite deo nogavica u varikinu i napravite novi model.


Farmerke su zgodne za našivanje aplikacija, nitni ili komada džinsa u drugoj boji, poput pačvorka, pa se poigrajte i sa tim.

Još od kada su u 19. veku skrojene prve farmerke, postale su vanvremenski komad. Svake sezone pod uticajem aktuelnih trendova, one dožive male promene u kroju, boji ili vrsti džinsa od kojeg su napravljene, ali konstantno su prisutne i sigurno je da će tako i ostati. Dizajneri sa uživanjem eksperimentišu s ovim praktičnim komadom, pa mu stalno dodaju nove detalje, boje ga, šire i skraćuju.

Produžite život svom džinsu. Svaki drugi put, umesto u mašinu, stavite ih nekoliko sati u zamrzivač. Da biste sačuvali boju, perite ih na najnižoj temperaturi, koristeći bejbi šampon, a kada ih već stavljate u mašinu, obavezno ih okrenite naopačke kako bi se džins što manje oštetio.
-Mlk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0RFN01EQV8vZDQzYzE1NmRiODA2ODdlMzg3ZmM2Y2QyNGR...jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.