Divne scene iz svakodnevnice

MrNapokon

Supersonik
VIP
Poruka
69.842
Vec duze vreme gledam u blizini jednu zgradu sto grade.
I tako gledam sve te ljude (pogodite kojeg pola), rade i subotom i nedeljom, digose zgradu za 2 meseca...
Pa pre neki dan, gledam jednog kako stoji na onom kalupu od dasaka za stubove i pridrzava crevo za beton. Pa nekih 15-ak metara, pravo dole ispod njega armatura. 2 sata posle podne, najveca zega. I nesto pikiram, pa da dune vetric, njemu se zacrni pred ocima, pufff, ode jos jedan...
Danas jednom precvikani prsti na nogama. Niko tu nesto da se uzbudio, pola njih dalje rade, tu par ostalih zovu hitnu. Sam covek, jadan drzi sebi nogu i verovatno ostatke.

I opet vas pitam. Jesu li muskarci stvarno tolika potrosna roba?
Shvatamo li mi u opste ovo? To su neciji zivoti? Moze biti tvoj tata, brat, sutra sin?

Ili cemo svi : Ma ko ih hebe kada nemaju fakultet ?

Radio sam na građevini i nadam se da nikada više neću. Radi se minimum 10 sati bez obzira na vreme, neki su radili i po 16 sati.
Muškarci su uvek bili potrošna roba. Treba se boriti za pravu jednakost, da na gređevini bude 50% žena, mislim da ne bile toliko gorke...

d35.jpg

da sigurno je spas celog covecanstva da zene rade na gradjevini makar sa "japanezima" da doturaju pivo sljakerima...

i nije ko ih hebe sto nisu ucili skolu vec ko ih hebe kad nece na njivu. mislite li da je na njivi lakse?

ne mogu svi ljudi da budu trgovci ili soferi mora neko i da zida...

Postoji razlika u fizičkim predispozicijama zbog kojeg su muškarci pogodniji i uvek će pre biti zaposleni nego žene na tim radnim mestima. Da si vlasnik građevinske firme da li bi zapošljavao žene na tim poslovima? Iskreno.

I tako gledam sve te ljude (pogodite kojeg pola), rade i subotom i nedeljom, digose zgradu za 2 meseca...
Pa pre neki dan, gledam jednog kako stoji na onom kalupu od dasaka za stubove i pridrzava crevo za beton. Pa nekih 15-ak metara, pravo dole ispod njega armatura. 2 sata posle podne, najveca zega. I nesto pikiram, pa da dune vetric, njemu se zacrni pred ocima, pufff, ode jos jedan...
Danas jednom precvikani prsti na nogama. Niko tu nesto da se uzbudio, pola njih dalje rade, tu par ostalih zovu hitnu. Sam covek, jadan drzi sebi nogu i verovatno ostatke.

Shvatamo li mi u opste ovo? To su neciji zivoti? Moze biti tvoj tata, brat, sutra sin?

ima nas i sa fakultetom koji radimo na gradji...
al sta da radim...mora da se zivi od neceg...

Problem je sto tu inspekcije ne rade svoj posao.

Skolovanih radnih za poslove na gradilistu ima jako malo, uglavnom je to nekvalifikovana ili polukvalifikovana radna snaga zbog ustede.
Za sve poslove na gradilistu je propisana HTZ oprema koju poslodavac nema ili ne zeli da obezbedi ili pak radnici ne zele da je koriste (cizme i kozne rukavice nisu prijatne na visokoj temperaturi).

Sve dok neko rado prihvata rizicne poslove bez zastitne opreme to ce se desavati.

Na njivi jeste lakše, danas skoro sve to rade mašine.

Da li si ti kopao nekada?
Masine ne mogu da zamene ljude u potpunosti na njivi jer sta moze covek sa rukom robot ne moze jos uvek.

Šta ima bilo šta da se opravdava? Ti si vlasnik i želiš da zaradiš...jednostavno da li bi zaposlio prosečnu ženu da obavlja te poslove imajući u vidu fizička ograničenja koja umanjuju njenu efikasnost drastično u odnosu na muškarca ?

Znaci li to da ako drzim marketing firmu da mogu da ne zaposljavam zene, ukoliko su trudne, s obzirom da zelim da zaradim i td.
E dada, jos bolji primer : Znaci li to da ako zaposlim programera, mogu da mu dam kompjuter sa ogoljenim zicama da radi, jer sam nasao povoljnije tako za moj dzep?

Svodi se na dve kategorije :

Bezbednost na poslu.
Polna ravnopravnost.

A evo i najbolji primer : Posto sada preuzimamo Jevropske zakone, pitam se kako ce kraljevina Svedska i njihova organizacija za polnu "ranopravnost", Zeneva, domaca viktomoloska organizacija i ostali objasniti sve to sto najnize drustvene delatnosti obavljaju muskarci, najmanje zasticeni na radu, a pare se daju za nesto drugo.....

Ne. Bespotrebno banalizuješ.
Uslovi rada su propisani zakonom i to što se ne primenjuju negde sasvim je druga stvar, veze nema sa ovim što ti pokušavaš da istakneš. Efikasnost se postiže i dobrim uslovima i dobrim platama između ostalog,ali prevashodno dobrom selekcijom kadrova. U ovom slučaju kadriranje žena za poslove za koje nisu potpuno sposobne zbog fizičkih ograničenja rezultiraće manjom efikasnošću i automatskim padom zarade i tvoje kao vlasnika a samim tim i ostalih radnika...što dalje vuče posledice...ako ne ispoštuješ rokove slede novčani penali,gubiš dobar glas i pouzdanost,sve je manje novih ugovor i svi još više upadate u dubiozu....

Kada smo već kod bezbednosti....Na takvim poslovima život može da ti zavisi od fizičke snage tvoje i tvojih kolega,jednostavno ženi tu nije mesto osim ako nije bilderica ili inkarnacija Brijene od oporja...kakva Švedska kakvi bakrači...

Radio sam na građevini i nadam se da nikada više neću. Radi se minimum 10 sati bez obzira na vreme, neki su radili i po 16 sati.
Muškarci su uvek bili potrošna roba. Treba se boriti za pravu jednakost, da na gređevini bude 50% žena, mislim da ne bile toliko gorke...

d35.jpg

Nisi razmišljao koliko ima geronto domaćica muškaraca npr?. Msm, ako već banalizuješ stvari, zašto nema muškaraca u takvim vrstama zanimanja? Menjanje pelena nepokretnim starim licima i slično....

To je deo medicine. Za domacicu - ne znam koliko je to delatnost, gde kuvas nekome rucak. Kuvara muskaraca ima koliko hoces. Garento domacice se zaposljavaju bas zbog deskriminacije. Isto kao i prosveta. Na pr pre si imala negde pola pola - muskaraca i zena u prosveti. Danas je 90 posto zena. Zasto? Zbog te javne hajke na muskarce. Muskarci izbegavaju takve poslove gde mogu lako da budu optuzeni za pedofiliju i sl.
Isto kao bebi siter? Nemoj da mislis da nema muskaraca koji ne bi radili taj posao, samo sto ih niko ne bi zaposlio. Zbog te iskrivljene slike o muskarcu, kao pedofilu i njemu ne treba davati decu u ruke.

Tako da ti je poredjenje sa gradjevinom - bez uvrede, ali ......

A ti sada zelis da neutralizujes snagu ove poruke time sto ces da kazes: Pa jbg, jeste tako, idemo dalje, zivot je takav.

Upravo je poenta u tome.

Uzgred ja nisam zene pomenuo, nego ti. A za to imam bas argument.

Šta ima da pominješ,ako postaviš temu sa naglaskom na selekciju pola u nekoj privrednoj delatnosti jasno je šta želiš da istakneš i na osnovu toga ide dalja diskusija a kako ljudska vrsta ima dva pola onda moraju žene da se pomenu.

I šta bi ti da radiš,izabereš jednu grupu žena i hraniš steroidima i hormonima da bi mogle da obavljaju te poslove i imamo polnu ravnopravnost u opasnoj građevinskoj industriji? :dontunderstand:

Poruka je besmislena ovako postavljena u tome jeste problem .Da si postavio pitanje zašto ima neuporedivo više žena šalteruša nego muškaraca šalteruša imalo bi smisla diskutovati jer su "kvalifikacije" za posao približne...barem možemo porediti. Ovako...muškarci su diskriminisani od društva jer dobijaju posao koji oni mogu da rade daleko efikasnije zbog fizičkih predispozicija od suprotnog pola...mislim wtf ?

Uslovi rada i bezbednost na radu i njihovo ignorisanje od nekih poslodavaca su potpuno drugo pitanje.

Problem je sto tu inspekcije ne rade svoj posao.

Skolovanih radnih za poslove na gradilistu ima jako malo, uglavnom je to nekvalifikovana ili polukvalifikovana radna snaga zbog ustede.
Za sve poslove na gradilistu je propisana HTZ oprema koju poslodavac nema ili ne zeli da obezbedi ili pak radnici ne zele da je koriste (cizme i kozne rukavice nisu prijatne na visokoj temperaturi).

Sve dok neko rado prihvata rizicne poslove bez zastitne opreme to ce se desavati.

Da li si ti kopao nekada?
Masine ne mogu da zamene ljude u potpunosti na njivi jer sta moze covek sa rukom robot ne moze jos uvek.

Da si ti meni živ i zdrav, ja sam kao klinac kopao skoro sve što se kopati može i to 1600m brazda a ne 400. Danas se sve to prošparta, poprska i zagrne, niko ne kopa više kukuruz i suncokret. Mogu ti reći da je rad na građevini teži jer se radi i na +40 i na -10.

Šta ima da pominješ,ako postaviš temu sa naglaskom na selekciju pola u nekoj privrednoj delatnosti jasno je šta želiš da istakneš i na osnovu toga ide dalja diskusija a kako ljudska vrsta ima dva pola onda moraju žene da se pomenu.

I šta bi ti da radiš,izabereš jednu grupu žena i hraniš steroidima i hormonima da bi mogle da obavljaju te poslove i imamo polnu ravnopravnost u opasnoj građevinskoj industriji? :dontunderstand:

Poruka je besmislena ovako postavljena u tome jeste problem .Da si postavio pitanje zašto ima neuporedivo više žena šalteruša nego muškaraca šalteruša imalo bi smisla diskutovati jer su "kvalifikacije" za posao približne...barem možemo porediti. Ovako...muškarci su diskriminisani od društva jer dobijaju posao koji oni mogu da rade daleko efikasnije zbog fizičkih predispozicija od suprotnog pola...mislim wtf ?

Uslovi rada i bezbednost na radu i njihovo ignorisanje od nekih poslodavaca su potpuno drugo pitanje.

Pa naravno da stavljam sa naglaskom. Zato sto smatram da je muski pol ugrozen u ovom sistemu. I tom problemu nece pomoci ako krenemo da pricamo o zenama. I kroz zene da opravdavamo zasto je muski pol ugrozen. Zamisli kada se prica o ugrozenosti zena na pr porodicno nasilje, i onda idi i napisi, pa nasilje se desava zato sto su zene slabije od muskaraca pa eto... nemojte da se bunite. Tako vam je to.

Da si ti meni živ i zdrav, ja sam kao klinac kopao skoro sve što se kopati može i to 1600m brazda a ne 400. Danas se sve to prošparta, poprska i zagrne, niko ne kopa više kukuruz i suncokret. Mogu ti reći da je rad na građevini teži jer se radi i na +40 i na -10.

Super je sto imamo ljude sa tim iskustvom ovde.

- - - - - - - - - -

Sta mislite? Da li bi jedan cvrst, van sistemski sindikat pomogao? Sa veoma cvrstim postulatima o pravima muskaraca, bezbednosti, dostojanstvu i td?

Radio i ja oba al' mi gradiliste draze od motike.

Super je sto imamo ljude sa tim iskustvom ovde.

- - - - - - - - - -

Sta mislite? Da li bi jedan cvrst, van sistemski sindikat pomogao? Sa veoma cvrstim postulatima o pravima muskaraca, bezbednosti, dostojanstvu i td?

Ne bi.
Mozda da se gradjevinski inspektori isteraju da bosi pretrce celo gradiliste.

Back