DIVLJA SVINJA - KAKO JE LOVITI U CESTARU ?

Evo Nitro, da se izvinim i ja pa da totalno off-topicujemo..:)
ja sam pitao a oni kao dobre kolege odgovorili i hvala im.:ok:

P.S. casopis ima veze s lovom a neko napisa da je bilo reci o municiji. A i kad pricamo ovako ne drzimo se bas uvek doslovno zadate teme, sara se po malo.;)
pa se nemoj ljutiti.
pozzz

Poslednja izmena:
Pozdrav svima...

Moja preporuka da svinju u cestaru lovis poluautomatom. Sto je sigurno, sigurno je :super:
Podrzavam "tihi lov". Psa nemam, niti cu ga ikad imati, pa mekar i nikad ne upucao nista. Pogotovo me izvodi iz takta promovisanje nekakvog "viteskog pristupa" lovu gde nije u redu koristiti poluautomate... A viteski je pustiti hordu pasa da preoru loviste i da ti montiraju DS na taj jedan metak dok dremas u hladovini sa gajbom piva. Hoces da budes vitez? Noz u ruke, pa skaci sa drveta na vepra! Poluautomate samo NE na ptice.
Izvinjavam se sto se malo udaljih od naslova.

Do citanja.

Nikad nisam imao kera za lov, niti cu imati....
Uvek mi je bilo zanimljivije nadmudriti i sacekati pravi trenutak za odstrel, bez ranjavanja, cisto....
Imao sam i dobre ucitelje i dan-danas sam im zahvalan, jako!

A kasnije mi je bilo sto blize prici....medjutim i divljac je pametna.

Otkako sam uzeo fotkalicu u ruke, opsednut sam....da bi dosao u poziciju za fotku mogu da je ubijem bar 10puta, zahtevnije i jos zanimljivije ali lova se ne odricem jos uvek.

Ako mozes nadji neki raniji broj "Lovackih novina", "Kalibra" ili tih novih "Lov". Brenek ima vise modela u zavisnosti od proizvodjaca. Napravljeno je kao valjak koji je pravilno izbrazdan malo ukoso (zbog rotacije oko svoje ose radi drzanja stabilnije putanje pri letu i vece energije sa boljom probojnoscu) i zbog toga da se ka brazdama delimicno savije deo zrna izmedju brazdi pri prolasku kroz cok, cime se smanjuje precnik zrna. Zbog toga moze se nesmetano ispaljivati iz sacmarica sa svim vrstama coka. Treba uzeti u obzir da to utice na preciznost i da je preko 30 metara veliko rasipanje. Zrno nosi veliku energiju i pravi veliku ulaznu i izlaznu ranu pa divljac ne moze daleko da ode posle pogodka sa zrnom od 30-35 grama. Pri kupovini proveri kod prodavca da li moze da se koristi za cokirano oruzije i da nije slucajno semimagnum ili magnum jer imaju isuvise veliki pritisak barutnih gasova za obicne sacmarice.

Meni se licno svidjaju podkalibarna zrna (kao na primer goldhawk) jer je precnik zrna manji od precnika coka a oko zrna je plasticni kontejner na dvodelno ili visedelno rasklapanje koji se odvaja od zrna pri izlasku iz cevi. Preciznost sa takvim zrnom je veca, od 50-80m. Mana je manja energija zbog manje mase nego Brenek, masa goldhawk zrna je 14 grama. Napravljeno je od mesinga i ima vecu tvrdocu neko cisto olovno zrno pa je manje izoblicenje pri prolasku kroz metu i vrsi dublje prodiranje.

Za R2 zrno mislim da je kugla u precniku cevi i da nije dobro za pusku ispaljivanje tog zrna. Nisam nikada probao.

PP je, na primer u Italiji zabranjen. Kugla se lako odbija od prepreka i veca je sansa da neko ko je blizu bude ranjen rikosetom. Sto je vise kuglica toliko je puta i veca sansa da dodje do ranjavanja. BRENEK (i ostala valjkasta jedinicna zrna) ima mnogo vecu stabilizaciju pri letu i lakse lomi sitne prepreke pred sobom. Najbolje je to da se proveri na meti od kartona ili nekog drugog materijala i puca kroz gustis na daljini na kojoj ocekujete da se divljac pojavi,

Meni licno smeta kod sacmarica to sto imaju samo prednji nisan pa ne moze da se lepo nanisani, posebno u sumrak. Dobro bi dosla ugradnja dodatnog mehanickog nisana sa jacim kontrastom boja.

Iz uz to da dodam da ne treba povuci obarac pre neko sto se dobro uverite da to sto lomi granje u gustisu jeste stvarno divlji vepar, a ne zalutli setac, alas, sumar, lovac, drvoseca, neciji pas, srndac, ili neko drugi.

Srecan Bozic!

Poslednja izmena:

Back