Kuku koliko se ti nalupa gluposti... dovodjeni evropski centri kako bi se olaksalo napadacima

Napadacima se olaksao posao promenom pravila kao sto su hend ceking, defanzivne tri sekunde, a ne dovodjenjem centara iz Evrope.
Ali najjace kad kaze da je Gober rupa u odbrani a on covek vec koliko godina unazad medju najboljim defanzivcima lige, 3x defanzivac godine i 6x clan najbolje defanzivne petorke lige, ono definicija defanzivca i zaštitnika obruča, ili recimo Nurkić gromada od 140 kila u reketu koja skupi i po 30 skokova ponekad ili recimo Domantas Sabonis već drugu godinu zaredom najbolji skakač lige, ili recimo Valančiunas ono životinja ili Nikola Vučević koji u karijeri nikad nije imao ispod 10,11 skokova u proseku ili recimo ne znam Aquaman Stiven Adams da ne igra odbranu a lik ubija sve u reketu, a pogotovo nebuloza da su u napadu prosecni i ispodprosecni a skoro svi u proseku komotno pored 10-15 skokova i 15-20 poena.
Inače neki ljudi ne kapiraju da se način igre menja, trendovi, jednostavno sve se menja, evoluira, danas je više akcenat na spoljnim igračima i igrači su brži, laganiji, tehnički potkovaniji i raznovrsniji i maltene svi sve rade i svi sve znaju (govorim o igračima uopste, nekim tipicnim prosecnim NBA igračima), možda neki igrači danas ne bi bili tako dobri i dominantni da su igrali pre 20-ak ili 30-ak godina ali isto tako važi i obrnuto, recimo ja neretko gledam te neke klasike i stare mečeve iz 80-ih i 90-ih i kad gledam te čuvene centre iz tog vremena nekako deluju tromo, jednodimenzionalno i predvidivo u poredjenju sa ovima danas, mislim teško da bi danas recimo Karim Abdul-Džabar praktično samo sa onim jednim potezom, horogom (koji je doduše doveo do perfekcije) bio tako dominantan i nezaustavljiv i još onako mršav, ono brzo bi ga provalili, mislim danas ti kad imaš takve šutere i spoljne igrače ili recimo kad imaš na bekovskoj liniji Dončića i Kajrija Irvinga ili ne znam Stefa Karija i Kleja Tompsona ili sta ja znam ono zasto bi onda forsirao pozicionu igru i spustao loptu na centra da on tu ne znam pokusava nesto iz nekog horoga, sutem sa niskog posta od tablu preko ruke, iz neke ledjne tehnike i sta ja znam, već prvenstveno daćes loptu njima pa da oni rešavaju šutem ili ulazom.
Tako da mislim da ovi centri danas bi bili bolji u ono vreme nego sad jer bi se više igralo preko njih, recimo Nurkić u Finiksu ima prosek od oko 12 poena i 11 skokova, a on onolika grdosija računaj da bi pre 20+ godina imao bar 20 poena u proseku, jer mislim kad imaju u timu šutere kakvi su Kevin Durent, Devin Buker, Bredli Bil, Erik Gordon i Grejson Alen pa i Rojs O Nil koji ume da potegne ono zasto bi njemu spustali loptu u reket i zasto bi im se igra bazirala na centru, to ti je isto kao u fudbalu da recimo u ekipi imas igrace tipa Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Luka Modric, Lautaro Martinez, Nejmar, Vinisijus Žunior, Gabrijel Žesus, Rodrigo a ti igru baziraš na odbrani i "kvarenju" igre protivnika i igraš na 1:0 rezultat, pa prosto ne bi imalo nikakve logike nit smisla da sa takvim igračima gajiš takav defanzivni stil igre, ono kao da voziš Ferari a nikad ga ne nagariš preko 60.
Rcimo zašto Dvajt Hauard više ne igra u NBA i već duže vreme pre odlaska u inostranstvo je iz sezone u sezonu bio sve manje relevantan, ne zato sto je mator (može on da skače i zakucava još uvek) već jednostavno što je taj model igrača već "zastareo" a nije baš u medjuvremenu upgrade-ovao svoje veštine, dopunjavao svoj repertoar i prilagodjavao svoju igru novim okolnostima i novim trendovima i ono samo sa atleticizmom, guranjem pod košem, ledjnom tehnikom i ono bez šuta, driblinga, pregleda igre i osećaja za proigravanje drugih i asistencije prosto više nije imao šta da traži pored tih novih, modernih visokih igrača, ono kao kad računar bude zamenjen novim modelom, sad iako taj računar još uvek radi i može i dalje da obavlja sve što je radio dosad prosto ovaj novi model ima veći kapacitet i veće mogućnosti.