Diskusija o zapaljenju pluća i smrti od srčanog zastoja...

• Začetnik teme Začetnik teme xw0lf
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

xw0lf

Početnik
Poruka
19
Zanimaju me komentari i mišljenja od čega je zaista bolovao i umro moj otac?
Dešavanja u zadnjih pola sata njegovog života, na koje probleme upućuju?

Moj otac...
Utvrdili su mu da ima pneumoniju i zakazali mu testiranje na koronu
onaj test što šalju u Torlak nije uspeo pa su ga zamolili da dođe opet na neki test koji se obavlja lokalno
rezultat testiranja je bio da je negativan na koronu.. ali je imao zapaljenje pluća i dobio je terapiju (vitamin c+cink + antibiotik za sprečavanje sekundarne infekcije + neki lek, nisam siguram, mislim da je u fazonu da otvara pluća da olakša disanje...
i nedugo zatim se ispostavi da je srce oslabilo i otkazalo... imao je hipertenziju i propisanu terapiju koje se držao. pitao je da li sme da pije terapiju za hipertenziju i ova 3 leka gore.. rekli su da nije problem
zanima me mišljenje, kako je mogao da umre od srca a da niko ne primeti da mu je srce oštećeno
imam osećaj da su svi fokusirani na pluća i koronu. niko se nije setio da proverava srce.. da su mu uradili EKG i potrebna testiranja, sigurno bi videli da srce otkazuje a da su pluća sekundarni problem..
ja sam malo danas čačkao po netu... tipični simptomi srčanog zastoja odnosno srca koje polako odumire su vrlo karakteristični. moj otac je imao skoro sve od napisanih, samo mu noge nisu oticale...
u vreme korona ludila svi gledaju samo pluća i tipične simptome gripa/korone/pneumonije i test na koronu... u grudnom košu nalazi se i srce a ne samo pluća, da budem malo ciničan
kad se neko žali na malaksalost to ne znači samo da je zbog temperature, možda je i zbog srca?

Smrt...
otac je pošao u wc u 7:30 juče ujutro.. ono standardno fiziološke potrebe i higijena.. ja sam spavao i iznenada čuo da je nešto bupnulo/udarilo
nisam baš odmah skočio ali sam se dovikivao sa ocem u wc dok nisam ukapirao da je on pao, tada sam skočio i odjurio tamo
izgubio je ravnotežu, zavrtelo mu se u glavi i pao je
ali je bio svestan, samo zanemogao i malksao, nije mogao sam da ustane
dogovorili smo se da i ne pokušava, doneo sam mu čašu vode.. malo je posedeo i srknuo.. posle smo na o-ruk uzspeli da ustanemo i otpratio sam ga do kreveta. samo je želeo da legne i malo se odmori... nije ni pomislio da je srce
ostavio sam ga na krevetu on je onako, bio svestan i normalan, zauzeo je pozu za dremuckanje dok sam ja otišao da mu skuvam čaj... ono ima zapaljenje pluća pa klasična terapija + odmor
u jednom trenutku provalim da se ućutao.. ja odem do kreveta i onda kreće haos
on potpuno oduzet, ne mrda telom, totalno se opustio i izgubio motoriku.. samo glavom radi i ne može da govori.. gleda širom otvorenim očiju i diše ubrzano...
nije pomagalo ni drmusanje, pritiskanje grudi (amatersko, ne znam ja tačno kako ide veštačko disanje) šamaranje, polivanje vodom... kad više nisam znao šta da radim.. on i dalje gleda i diše , ništa drugo.. pozvao sam hitnu pomoć.
šta mu je to kvrcnulo da nije mogao da kontroliše telo i da govori
i samo gleda i duva. bio je opušten totalno, ničim ne mrda.. jedva sam ga uspravio u poluležeći položaj
totalno sam skrenuo, nikad mi se nešto slično nije desilo u životu... šok
disao je, iako je bio u tako jadnom stanju.. kad sam se vratio odozdo sa tehničarima, pošto su me zamolili da izađem da im markiram vrata od zgrade da dođu tačno gde treba i da ne lutaju.. kad smo se vratili u stan, prvo sam ga pogledao diše li i.... nije disao 😞

Srcana slabost ne nastupa tako brzo. To je proces koji traje godinama. Simpomi krajnjeg stadijuma su bol u stomaku, kiselina, ne moze da se jede, covek ne moze da se sagne od bolova itd. To se desava jer srce ne moze da pumpa dovoljno jako i onda se krv zadrzava, a srce uvecava i pritiska ostale organe. Na kraju srce zauzima ceo grudni kos. To se na snimku vidi kao jedna velika brljotina, ne mogu pluca da se vide od toga. To bi sigurno videli na snimku, ne bi mogli da vide upalu pluca od toga.

Cak i kad se dodje do toga, smrt nije trenutna, vec to traje neko vreme, danima se covek pati, dok ne otkazu ostali organi. Obicno se lezi u nekoj od bolnica na gerontologiji gde se ceka smrt.

Moguće su i gore varijante, kad noge ne dobijaju dovoljno krvi, a lekari nece da operisu zbog srcane slabosti. Onda dodje do gangrene, pa amputacije.
Kad covek ode u jednom komadu to je vec velika stvar.

Tako da ko zna sta je to bilo. Mozda je i od pada, udarac glavom, mozdani udar.

Zanimaju me komentari i mišljenja od čega je zaista bolovao i umro moj otac?
Dešavanja u zadnjih pola sata njegovog života, na koje probleme upućuju?

Moj otac...
Utvrdili su mu da ima pneumoniju i zakazali mu testiranje na koronu
onaj test što šalju u Torlak nije uspeo pa su ga zamolili da dođe opet na neki test koji se obavlja lokalno
rezultat testiranja je bio da je negativan na koronu.. ali je imao zapaljenje pluća i dobio je terapiju (vitamin c+cink + antibiotik za sprečavanje sekundarne infekcije + neki lek, nisam siguram, mislim da je u fazonu da otvara pluća da olakša disanje...
i nedugo zatim se ispostavi da je srce oslabilo i otkazalo... imao je hipertenziju i propisanu terapiju koje se držao. pitao je da li sme da pije terapiju za hipertenziju i ova 3 leka gore.. rekli su da nije problem
zanima me mišljenje, kako je mogao da umre od srca a da niko ne primeti da mu je srce oštećeno
imam osećaj da su svi fokusirani na pluća i koronu. niko se nije setio da proverava srce.. da su mu uradili EKG i potrebna testiranja, sigurno bi videli da srce otkazuje a da su pluća sekundarni problem..
ja sam malo danas čačkao po netu... tipični simptomi srčanog zastoja odnosno srca koje polako odumire su vrlo karakteristični. moj otac je imao skoro sve od napisanih, samo mu noge nisu oticale...
u vreme korona ludila svi gledaju samo pluća i tipične simptome gripa/korone/pneumonije i test na koronu... u grudnom košu nalazi se i srce a ne samo pluća, da budem malo ciničan
kad se neko žali na malaksalost to ne znači samo da je zbog temperature, možda je i zbog srca?

Smrt...
otac je pošao u wc u 7:30 juče ujutro.. ono standardno fiziološke potrebe i higijena.. ja sam spavao i iznenada čuo da je nešto bupnulo/udarilo
nisam baš odmah skočio ali sam se dovikivao sa ocem u wc dok nisam ukapirao da je on pao, tada sam skočio i odjurio tamo
izgubio je ravnotežu, zavrtelo mu se u glavi i pao je
ali je bio svestan, samo zanemogao i malksao, nije mogao sam da ustane
dogovorili smo se da i ne pokušava, doneo sam mu čašu vode.. malo je posedeo i srknuo.. posle smo na o-ruk uzspeli da ustanemo i otpratio sam ga do kreveta. samo je želeo da legne i malo se odmori... nije ni pomislio da je srce
ostavio sam ga na krevetu on je onako, bio svestan i normalan, zauzeo je pozu za dremuckanje dok sam ja otišao da mu skuvam čaj... ono ima zapaljenje pluća pa klasična terapija + odmor
u jednom trenutku provalim da se ućutao.. ja odem do kreveta i onda kreće haos
on potpuno oduzet, ne mrda telom, totalno se opustio i izgubio motoriku.. samo glavom radi i ne može da govori.. gleda širom otvorenim očiju i diše ubrzano...
nije pomagalo ni drmusanje, pritiskanje grudi (amatersko, ne znam ja tačno kako ide veštačko disanje) šamaranje, polivanje vodom... kad više nisam znao šta da radim.. on i dalje gleda i diše , ništa drugo.. pozvao sam hitnu pomoć.
šta mu je to kvrcnulo da nije mogao da kontroliše telo i da govori
i samo gleda i duva. bio je opušten totalno, ničim ne mrda.. jedva sam ga uspravio u poluležeći položaj
totalno sam skrenuo, nikad mi se nešto slično nije desilo u životu... šok
disao je, iako je bio u tako jadnom stanju.. kad sam se vratio odozdo sa tehničarima, pošto su me zamolili da izađem da im markiram vrata od zgrade da dođu tačno gde treba i da ne lutaju.. kad smo se vratili u stan, prvo sam ga pogledao diše li i.... nije disao 😞
Da, tata ti je imao klasičnu simptomatologiju srčanog popuštanja.
Moguće je da je razvio pneumoniju uzrokovanu nekim patogenom, a moguće je da je bila i produkt srčane slabosti (zastojna, medicinski hipostatska pneumonija, od nje najčešće umru stari ljudi slabog srca).
Ako je razvio pneumoniju uzrokovanu patogenom (virus, bakterija), onda je to dodatno opterećenje za srce jer ono kao pumpa ima zadatak da ubacuje krv u pluća svojom desnom polovinom, što je otežano kod upala, a samim tim se smanjuje i priliv krvi obogaćene kiseonikom u levu polovinu srca što za posledicu ima potrebu srca za povećanjem snage kontrakcije. Za srce koje je već ''načeto'', to predstavlja začarani krug i u tom slučaju pacijent umire od akutne srčane insuficijencije (akutno otkazivanje srca).

Žao mi je xw0lf. Ako je bar neka uteha, nije se mučio. :(

Da, tata ti je imao klasičnu simptomatologiju srčanog popuštanja.
Moguće je da je razvio pneumoniju uzrokovanu nekim patogenom, a moguće je da je bila i produkt srčane slabosti (zastojna, medicinski hipostatska pneumonija, od nje najčešće umru stari ljudi slabog srca).
Ako je razvio pneumoniju uzrokovanu patogenom (virus, bakterija), onda je to dodatno opterećenje za srce jer ono kao pumpa ima zadatak da ubacuje krv u pluća svojom desnom polovinom, što je otežano kod upala, a samim tim se smanjuje i priliv krvi obogaćene kiseonikom u levu polovinu srca što za posledicu ima potrebu srca za povećanjem snage kontrakcije. Za srce koje je već ''načeto'', to predstavlja začarani krug i u tom slučaju pacijent umire od akutne srčane insuficijencije (akutno otkazivanje srca).

Žao mi je xw0lf. Ako je bar neka uteha, nije se mučio. :(

lekovi koje je pio:
za zapaljenje pluća:
vitaminc+cink i još neki vitamini/minerali (to je za imunitet)
lofocin 500mg antibiotik protiv sekundarnih infekcija
i durofilin, nisam siguran šta je tačno, koliko sam razumeo služi da otvori pluća da može lakše da se diše
na sve to je pio još neke šumeće tablete kompleks vitamina i minerala

Evo šta mi je napisao jedan drug:
evo piše pogledaj molim te pod neželjena dejtsva i primena drugih lekova, tu ćeš naći odgovor..u svakom slučaju mislim da nisu smeli to da daju starijem čovek koji ima srčanih problema.
''spor rad srca (bradikardija), imate slabo srce (zastoj rada srca), predhodno ste imali srčani udar
(infarkt miokarda), ako ste žena ili starija osoba ili ako uzimate druge lijekove koji dovode do
promjena u EKG (vidjeti dio „Drugi lijekovi i Forteca tablete“).''
https://mojlijek.com/lijekovi/forteca/BIH-H-6913520-8

evo zašto sam pitao taj lofocin je isto što i forteca (isti aktivni sastojak)

izaziva problme kod srčanih
pitaj frmecetuta, pročitaj upostvo to je prilično nov antibiotik, mojoj mami je bilo loše od njega

za hipertenziju:
nebilet/nebivolol 5mg
ampril tableta ramipril 5mg
plendil 5mg (kutije sa 30 tableta, tih kutija je imao najviše u kesi)
bromazepam hf 3mg, to je uzimao za smirenje.. e sad ne znam da li propisano ili na svoju ruku.. nije se ispovedao
našao sam i neku kutiju panlax 30tableta x 5mg, srčani ritam, belo narandžasta kutija, žuti prčoljci od tableta 30x5mg

i febricet 500mg. Ovo mislim da je pio povremeno, kad ga muči prehlada, temperatura i sl. Slično kao što neki piju aspirin (acetisalicilnu kiselinu)

DA LI MOGU ISPRAVNO DA ZAKLJUČIM DA SU ga zeznuli pogrešnom terapijom? Lofocin i Forteca su u suštini isti antibiotik i lepo piše da ga ne treba davati srčanim bolesnicima. Moj otac je otišao da leči pluća a umro je od srca. Tačno se sećam da mi je rekao da ih je pitao sme li da pije lekove iz terapije za zapaljenje pluća zajedno sa lekovima za saniranje hipertenzije. Rekli su mu da može...
I šta ćemo sad?
Da se utešim što se nije mnogo mučio ili da namažem govnima zdravstvene radnike u tzv. covid ambulanti. Jednostavno ili su nestručni ili daju lekove šablonski, po nabubanim lekcijama ili su im nametnuti kao terapija "odozgo".
Izgleda da zdravstveni radnici zbog korona ludnice vide samo pluća i ništa drugo. Zaboravili su da u grudnom košu postoje i još neki organi, puno važniji?
Izgleda da je neko iz farmakomafije doneo fin zaključak da se isplati potamaniti srčane bolesnike jer ih je daleko manje od ovih što imaju zapaljenje pluća a koji će da prežive ako ih nakljukaju Lofocinom/Fortecom???

Bromazepan je tesko dobiti bez recepta. Sem u nekim malim privatnim apotekama.
A otkuda panlax. Je l' se zalio covek na one gastro probleme koje sam ti gore opisao.
Nije pio mnogo lekova u odnosu na to sta piju srcani bolesnici. Nije pio diuretik, nije pio vazodilatator, nije pio nista za razredjivanje krvi, nije pio nista za jacanje srca...

E sad za to sta treba da pije covek, to je ludnica bar u Srbiji. Jedan lekar ti napise jedno, drugi sasvim drugo, treci insistira na necemu sto nema logike. Onda odes kod profesora on ti kaze u pravu ste ovo ni u ludilu da ne pije, a za ovo drugo oprezno ili ne ili nadjite jos nekog veceg eksperta.

Tako da na kraju covek sam pije ono sto misli da treba da pije i kako se oseca kad to pije.

ne znam za panlax, bila je jedna kutija u kesi, deluje mi dosta staro.. možda je deo neke stare terapije.. Ja ustvari ne znam kako mu je tačno glasila terapija za hipertenziju.. MOguće da mu je i bromazepam prepisao doktor. Okosnica terapije mu je bila kombinacija sledeća 3 leka:
nebilet/nebivolol 5mg
tih kutija je imao najviše u kesi i većina su bile potpuno nove ili tek otvorene..

Zao mi je za tvog tatu. Sad gledam nesto, ako je za utehu, i da su mu dali azitromicin koji takodje daju kod ovakvih upala pluca, isto pise i na njemu, iste mere opreza za srcane bolesnike sa klinicki relevantnom bradikardijom, aritmijom i srcanom insuficijencijom.

https://mediately.co/rs/drugs/VzOCI8Do6i7HyIYUbcLhRAPyQPT/hemomycin-500mg-film-tableta#warnings

Kad je on bio zadnji put na kontroli kod interniste ili kardiologa, da li je nosio onaj aparat za eho srca, zaboravila sam kako se zove?

pitanje je da li uopšte i treba da daju antibiotike ljudima koje napadaju virusi.. kad je opšte poznato da su antibiotici protiv bakterija.
Kljukaju ih bezveze i za svaki slučaj.. a kad se dese kontraindikacije/nuspojave i pacijent, ne daj bože, umre, prave se ludi, guraju pod tepih i izjavljuju saučešće uz neizbežno "žao mi je"?

To sa antibioticima u Srbiji jako je cudno , bilo je uvek cudno, ali je sada ovaj protokol kod
korone to nekako jos vise potencirao. Antibiotici kod korone u Srbiji se prepisuju vec kod
same sumnje na koronu, u drugim delovima sveta antibiotici se daju tek kada se radi
teskoj bolesnickoj slici. Neki ljudi ih cak uzimaju kao preventivu.

I ne , nisu lekari krivi za tu situaciju nego medicinski strucnjaci, profesori koji ih tako
uce.

To sa antibioticima u Srbiji jako je cudno , bilo je uvek cudno, ali je sada ovaj protokol kod
korone to nekako jos vise potencirao. Antibiotici kod korone u Srbiji se prepisuju vec kod
same sumnje na koronu, u drugim delovima sveta antibiotici se daju tek kada se radi
teskoj bolesnickoj slici. Neki ljudi ih cak uzimaju kao preventivu.

I ne , nisu lekari krivi za tu situaciju nego medicinski strucnjaci, profesori koji ih tako
uce.

Ja opet ponavljam, moj otac je otišao u covid ambulantu plašeći se da ima koronu. Pokazivao je simptome gripa. Dobro, ispostavilo se posle da je zapaljenje pluća ali i da je covid negativan. Piše u prvom postu sve. posle 6 dana terapije umro je od srca. Ono što je meni sumnjivo je da su mu dali lofocin da pije 1dnevno tabletu sa 500mg.. Kontraindikacije za lofocin nigde nemaju srčane bolesnike dok kod bosanaca na sajtu jasno piše za forteca antibiotik da se ne sme davati srčanim bolesnicima. lofocin je isto što i forteca (isti aktivni sastojak, levofloksacin) E sad, ko koga ovde "ono"? Da li su naši stručnjaci glupi i neupućeni ili samo dovoljno bezobrazni/pokvareni da namerno obrišu deo o štetnosti po srčane bolesnike iz uputstva za korišćenje? Ono, da im ne kvari prodaju? U međuvremenu, daju taj antibiotik izgleda generički, svima koji im zaliče na koronu. Ko zna koliko je već srčanih bolesnika stradalo, uključujući i mog oca.. A oni sve što znaju je da izjave saučešće i "teraj dalje"... Neka me neko demantuje ili razuveri, meni izgleda da je baš ovako kako sam napisao!

Ja opet ponavljam, moj otac je otišao u covid ambulantu plašeći se da ima koronu. Pokazivao je simptome gripa. Dobro, ispostavilo se posle da je zapaljenje pluća ali i da je covid negativan. Piše u prvom postu sve. posle 6 dana terapije umro je od srca. Ono što je meni sumnjivo je da su mu dali lofocin da pije 1dnevno tabletu sa 500mg.. Kontraindikacije za lofocin nigde nemaju srčane bolesnike dok kod bosanaca na sajtu jasno piše za forteca antibiotik da se ne sme davati srčanim bolesnicima. lofocin je isto što i forteca (isti aktivni sastojak, levofloksacin) E sad, ko koga ovde "ono"? Da li su naši stručnjaci glupi i neupućeni ili samo dovoljno bezobrazni/pokvareni da namerno obrišu deo o štetnosti po srčane bolesnike iz uputstva za korišćenje? Ono, da im ne kvari prodaju? U međuvremenu, daju taj antibiotik izgleda generički, svima koji im zaliče na koronu. Ko zna koliko je već srčanih bolesnika stradalo, uključujući i mog oca.. A oni sve što znaju je da izjave saučešće i "teraj dalje"... Neka me neko demantuje ili razuveri, meni izgleda da je baš ovako kako sam napisao!
Nazalost, tvoj se otac razboleo u vreme kada i sami lekari umiru od korone, niko nema vremena
da studira sve nezeljene posledice, iskljucivanje jednog leka kada se uzimaju drugi, lekari su
mu prepisali taj antibiotik jer je imao zapaljenje pluca, a ja i tebe i tvoju tugu razumem,
ali budi realan sto se zdravlja tvog oca tice. Njemu je srce bilo na kraju, sigurno je da bi
i za njega i za vas bilo lepo da je poziveo jos koju godinu, ali je njegov kraj dosao u zlo
vreme kada, kako vec rekoh, lekari ne znaju ni sta sami sebi, kolegama pa ni svojoj
porodici da daju i da ih odrze u zivotu.

Zao mi je za tvog tatu. Sad gledam nesto, ako je za utehu, i da su mu dali azitromicin koji takodje daju kod ovakvih upala pluca, isto pise i na njemu, iste mere opreza za srcane bolesnike sa klinicki relevantnom bradikardijom, aritmijom i srcanom insuficijencijom.

https://mediately.co/rs/drugs/VzOCI8Do6i7HyIYUbcLhRAPyQPT/hemomycin-500mg-film-tableta#warnings

Kad je on bio zadnji put na kontroli kod interniste ili kardiologa, da li je nosio onaj aparat za eho srca, zaboravila sam kako se zove?

Oprosi nije isto ni izbliza, Hemomicin ili generečki Azitromicin je veoma dugo u upotrebi ja nisam nikada čuo za i jedan problem. Nisam lekar bavim se drugim stvarima, veoma je moguće da je njegov otac već u životu pio hemomicin to u Srbiji veoma moguće jer se koristi pa ima bar 30 godina. Znači lekari su upoznati sa njim odlično.
Forteca ili kako su je u Srbiji krstili Lofocin se pojavila nedavno ja znam od prošle godine i puno se ljudi žalilo.

Što se mene tiče lekar koji dao hroničnom bolesniku nov lek zaslužuje svaku osudu. Koja je logika te osobe?

Valjda se pita pacijentkoje je lekove koristio i od x daleko boljih antibiotika oni daju Fortecu jer to takav dil da se to smeće prepisuje.
Ko pravi taj lek? Hajde to pogledamo ko stoji iza te firme. A znamo svi da farmacetske kuće posećuju lekare i da se se prave dilovi da se nešto prepisuje da se ne lažemo.

pitanje je da li uopšte i treba da daju antibiotike ljudima koje napadaju virusi.. kad je opšte poznato da su antibiotici protiv bakterija.
Kljukaju ih bezveze i za svaki slučaj.. a kad se dese kontraindikacije/nuspojave i pacijent, ne daj bože, umre, prave se ludi, guraju pod tepih i izjavljuju saučešće uz neizbežno "žao mi je"?
To sa antibioticima nisi u pravu, kod njega je vec postojala upala (pneumonija), morali su da mu daju nesto protiv toga. Da li postoje drugi, adekvatniji lekovi, ne znam, ali doktorka ti je lepo objasnila da to nije od leka toliko, koliko od same pneumonije od koje se "umori srce" jos vise a ona ne moze da prestane odmah sve i da mu se da najbolji lek.
Lako je kriviti lekare, moj otac je umro bas ovako kao tvoj, iz cista mira je imao infarkt a pio je svu terapiju za srce, godinama. Dosli su na vreme iz hitne pomoci, ali bilo je kasno, isto sam bila sama s njim. Zato sam se i zainteresovala za ovu tvoju pricu.
Jednostavno, neke stvari su takve kakve su i nije to puko izjavljivanje saucesca, nego nema reci dalje osim "zao mi je".
To kako sam ja prezivela sve to posle toga druga je stvar, ali se ne mogu za sve kriviti lekari, nesto je Bozja volja.

Da ne kvotijuem sve, pročitao sam. Što se mene tiče ja bih to predao nadlaženima, počev od diretora gde se tvoj tata lečio, napisao i obrati se obudmsnu za zaštitu prava pacijenta pa i samom ministartsvu.
Da li će vratiti tvog tatu naravno da neće i jako mi žao što ti se to desilo.

Ali eto barem možda ćeš sprečiti da još neko strada, ne znam jel to ikakva moralana satisfkcija u društvu koje je odavano posrnulo.Čak je i ova podela ovde dobro delo i radio si nešto , barem ja tako mislim.
Lakše je ovde da se napade neko bezveze nego da odgovara neki ne svasan lekar za svoja dela.
Nikad ovde lekar nije osuđen i neće ni biti jer smo bolesno društvo. Lekar je u Srbiji na vrhu piramide , mali Bog, a treba da je na dnu jer on radi zbog pacijenata a ne obrnuto.. Da se to desilo u nekoj drugoj zemlji da nekome pozli taj bi ostao bez posla. A u Srbiji? Nikad niko.

Čast izuzecima ima u Srbiji dobrih lekara ali da su svi dobri to je daleko od istine, Korona ne treba da ikome bude izgovor već smo naučili da živimo sa njom. Što se mene tiče nov lek hroničnom bolesniku nije smeo da bude prepisan.
Stvarno mi je jako žao, ne znam šta bi mogao drugo da dodam. očigledno je ovaj narod toliko licemeran da je važno samo da je njima lično dobro.

To sa antibioticima nisi u pravu, kod njega je vec postojala upala (pneumonija), morali su da mu daju nesto protiv toga. Da li postoje drugi, adekvatniji lekovi, ne znam, ali doktorka ti je lepo objasnila da to nije od leka toliko, koliko od same pneumonije od koje se "umori srce" jos vise a ona ne moze da prestane odmah sve i da mu se da najbolji lek.
Lako je kriviti lekare, moj otac je umro bas ovako kao tvoj, iz cista mira je imao infarkt a pio je svu terapiju za srce, godinama. Dosli su na vreme iz hitne pomoci, ali bilo je kasno, isto sam bila sama s njim. Zato sam se i zainteresovala za ovu tvoju pricu.
Jednostavno, neke stvari su takve kakve su i nije to puko izjavljivanje saucesca, nego nema reci dalje osim "zao mi je".
To kako sam ja prezivela sve to posle toga druga je stvar, ali se ne mogu za sve kriviti lekari, nesto je Bozja volja.
Ne razumem za šta nisam u pravu? Pa narvno da su krivi ko još čuo da se nov lek daje hroničnom bolesniku. Daj molim te. Koja doktorka mi je objasnila? Ovde u koemntarima ☺ To ona može Vama ako želite da prihvatate to meni ne koji imam više škole od nje izvini, naravno da se štite među sobom.

Prvo pod broj jedan ozbiljan doktor se NE bavi dijagnostikom na neviđeno. Da ne idem dalje. Niošta lično ne zameri.

Ne razumem za šta nisam u pravu? Pa narvno da su krivi ko još čuo da se nov lek daje hroničnom bolesniku. Daj molim te. Koja doktorka mi je objasnila? Ovde u koemntarima ☺ To ona može Vama ako želite da prihvatate to meni ne koji imam više škole od nje izvini, naravno da se štite među sobom.

Prvo pod broj jedan ozbiljan doktor se NE bavi dijagnostikom na neviđeno. Da ne idem dalje. Niošta lično ne zameri.
Ja se nisam obratila tebi, vec postavljacu teme, a sto se mene tice kamo srece da se daju uvek najbolji lekovi, samo hocu da kazem da to verovatno ne bi promenilo sustinu i da bi pneumonija jos neko vreme trajala dok se ne smiri, a srce bi za to vreme patilo i ishod bi isto bio neizvestan.

Na kraju, to ne kazem ja niti moderatorka koja je pretpostavljam, lekar, nego dobri i stariji lekari, specijalisti.

Kardiolog: "Od srca umre mnogo više ljudi nego od korone, skinite masku i dišite duboko" VIDEO
Najviše ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti, prošle godine u Srbiji je preminulo preko 50.000.
Izvor: B92 sreda, 25.11.2020. | 12:33 -> 13:25

Kardiolog dr Višeslav Hadži-Tanović kaže da virusi uglavnom napadaju pluća, a posredno strada srce. Ukazuje na značajne mere preventive kako bismo se zaštitili, ali jedna od njih je i šetnja u prirodi bez maske.

"Šetajte i kad šetate nemojte da nosite maske jer vam je potrebno mnogo više kiseonika. Treba ih nositi gde je zatvoren prostor i ima više ljudi. To nošenje na otvorenom prostoru je stručna greška. Sva naša istraživanja su pokazala da to smanjuje snabdevanje kiseonikom mozga, posebno kod dece, ta deca zaostaju u intelektualnom razvoju i češće oboljevaju", kaže dr Hadži-Tanović, koga je ugostila TV Prva.

Pored stalnog kretanja, on preporučuje i da napolju dišete duboko, jer tako smanjujete mogućnost virusa da napadne.

"Izlazak u prirodu i udisanje čistog vazduha omogućava da se pluća snabdeju sa dovoljnom količinom kiseonika što će omogućiti da se prebrode svi problemi koje donosi virus sa sobom jer šta radi virus, on blokira rad pluća. Kad virus sa dve trećine blokira pluća, onda smo u problemu ako je srce slabo. Ako je srce oslabilo, a imamo zapušenje krvnih sudova pluća, tada srce mora pojačano da radi. Ako ono ne može da izdrži jer je pre toga oslabilo, tada dolazi do srčanog zastoja i do smrtnog ishoda. Testovi za viruse nisu pouzdani, on samo govori da je u pitanju neki virus, možda je obična prehlada, ali to ne menja našu strategiju da sačuvamo pacijenta i da mu omogućimo da prevaziđe to."

Batut je, dodaje kardiolog, izneo podatak da je od srca do sada umiralo po 200 ljudi dnevno, znači 53.000 godišnje.

"Ovo pokazuje da od srca umre mnogo više ljudi nego od korone", ukazao je.

Poslednja izmena:
ne znam, nisam pametan šta da radim.. Borba sa sistemom mi je kao borba sa vetrenjačama... Korona je sad sjajan izgovor za mnoge stvari. Sad zdravstveni sistem može da se zahvali koroni zato što smo pomoću nje pobedili grip. Grip više ne postoji, iskorenjen je zahvaljujući koroni.
Kako stoje stvari uskoro će nestati i srčani bolesnici. Potamaniće ih antibioticima iz terapije protiv korone...
Mogli bi barem da budu korektni pa da u kontraindikacije lofocina upišu kompletnu listu kao što su bosanci uradili. Stvarno nije korektno izostaviti najvažnije činjenice!

Ono glavno je da će zaista umreti puno ljudi. Ali ne zbog korone već zbog zapostavljanja. Zdravstveni sistem je fokusiran na koronu, kao na opasnost koja bi potencijalno mogla da ugrozi živote ljudi. Pritom zanemaruju činjenicu da ljudi već umiru i to zbog opasnosti koje su aktuelne a ne hipotetičke. Postoje bolesti i poremećaji od kojih ljudi već boluju i umreće ako im neko ne pomogne...

Odgovornost je i do lekara koji ćute i rade, slušaju naređenja često svesni da im komanduju najgori a ne najbolji od njih. Raznorazni karijeristi, političari, sinovi i ćerke ovih i onih. Zabrinuti i za svoju egzistenciju i radna mesta, trpe svakojake idiote . Ima i onih koji nisu takvi, koji rado ugošćavaju agente raznih farmaceutskih kuća i sklapaju dilove. Uostalom šta očekivati od zemlje u kojoj ministar zdravlja ima mafijaški nadimak "dr. smrt"? grrrr

Ja se nisam obratila tebi, vec postavljacu teme, a sto se mene tice kamo srece da se daju uvek najbolji lekovi, samo hocu da kazem da to verovatno ne bi promenilo sustinu i da bi pneumonija jos neko vreme trajala dok se ne smiri, a srce bi za to vreme patilo i ishod bi isto bio neizvestan.

Na kraju, to ne kazem ja niti moderatorka koja je pretpostavljam, lekar, nego dobri i stariji lekari, specijalisti.

Da tačno njemu si se obratila izvini nisam lepo video.
Hajde da uzmemo da je ta doktorka u pravu 100% pa zašto se nije infekcija smirivala, ko je lek doro izabran. Ja i dalje mislim i to niko ne može da me ubedi da je greška da se daje nov lek takvom pacijentu. Tek je posebna priča što se u Srbiji frljaju antbioticima napamet i kada je moguće da se uradi anti bakteriski dijagram oni napamet prepisuju.

Kada ste Vi zadnji put čuli da je neko otišao da ra urin, bris grla, nosa na pregled pa da mu lekar shodno tome nakon par dana proemnio teriju? Ja nisam čuo 25 godina. To je normlana praksa, da se lek i pacijent ga pije tek nakon šta da kulturu na prgled, kada se vidi da bolje reguje na drugi lek terapija se menja.

Uz svo dužno poštovanje nemamo mi više dobre lekare, imali smo nekad. Ovi danas njih 90% živi na plećima slave starog Jugoslovenskog lekarstva. Uvek kažem čast izuzecima ali ih je malo.

Da ne širim temu ali kaže član da su super lakri, specijalsti pa kako ti ni jedan ne kaza čoveku koji je postavio temu ''imate pravo da odete tu i tu ako mislite da nešto nije bilo u redu'' .Srbija ima ombudsmane (pravnike da štite pacjenete) pa što ne reče neko od tih lekara nego eto ''deslio se'' ''viša sila''.

Danas kada idete kod lekara oni Vam na kvaran način upisuju ''pacijent je informisam u skadu sa zakonom..'' a ne kažu ni jednu reč.

Nisam ja pisao zakon, on je star i lepo kaže da je svaki lekar dužan da obajsni pacijantu od čega je bolestan na njemu shvatljiv način ne da ga zsipa stručnim izrazima.
Da mu predoči tačno koji mu lek daje i koja su moguća neželjena dejstva te terapije! Zakon je izričit tome da ne pišem čalonove koji su, naju lekati tj nadam se da znaju..
Te da ima pravo svaki pacijent da potraži i drugo mišljenje. To sve soji precizirano i kada Vam tamo na kvarnu upišu da ste informisani jeste li Vi čuli išta od toga?

Nama jeste ovako u zdravstvu jer narod ćuti, da ne uvrede male bogove koji su tu zbog Vas, država ih plaća Vašim novcem.

Smrtam da je pogrešno savijati glavu pred problemom i kriviti Boga i višu silu za sve. Ima ko odlučuje i tome, nije na meni.

Naš narod mora da nauči da ima svoja prava i zakone koji ga štite ali da bi ga štitili mora sam da traži to, kako što se vidi ti naši ''čuveni'' lekari nikako da se sete da kažu šta treba i što su dužni naglašavam po zakonu.

Ne mislim ja da Vi xw0lf ili bilo o treba da se bori sa tim vetrenjačama. Svako bira za sebe, ja sam ovo napisao koja su prava svih nas i to je samo deo, te da ljudi trebaju da ih traže dok smo živi, i kad se razbolimo pa zašto da ne kada se i nešto desi.

Ja sam išao za svoju prijateljicu nije moj rod i nisam mogao ništa pravno da uradim i ako je bila krivica lekara, ali sam zamolio pravnika da moj dolazak barem bude opemena, ako se spasi 1 život super.
I njih pritskaju, u mo slučaju pravnik je znao da je doktroka kriva i Bukvalno me pitao ''pa šta ja sad da damo otkaz bolesnoj ženi pred penziju''? Ne znam da li su mi rekli istinu..
Poenta priče je da ima neko u sistemu ko Vas štiti.

Ne samo za to ako neko viče na Vas, ako niste zadvoljni tretmanom itd neće Vas niko kazniti zbog toga jer znam da se ljudi boje, naprotiv kada prijavite to Vam je i zaštita time pomažete svima i svim savesnim lekarima kojih ima.

Nemam šta više da dodam, jako mi je krivo primite moje najiskrenije sučešće.

Da tačno njemu si se obratila izvini nisam lepo video.
Hajde da uzmemo da je ta doktorka u pravu 100% pa zašto se nije infekcija smirivala, ko je lek doro izabran. Ja i dalje mislim i to niko ne može da me ubedi da je greška da se daje nov lek takvom pacijentu. Tek je posebna priča što se u Srbiji frljaju antbioticima napamet i kada je moguće da se uradi anti bakteriski dijagram oni napamet prepisuju.

Kada ste Vi zadnji put čuli da je neko otišao da ra urin, bris grla, nosa na pregled pa da mu lekar shodno tome nakon par dana proemnio teriju? Ja nisam čuo 25 godina. To je normlana praksa, da se lek i pacijent ga pije tek nakon šta da kulturu na prgled, kada se vidi da bolje reguje na drugi lek terapija se menja.

Uz svo dužno poštovanje nemamo mi više dobre lekare, imali smo nekad. Ovi danas njih 90% živi na plećima slave starog Jugoslovenskog lekarstva. Uvek kažem čast izuzecima ali ih je malo.
To su vec strucne stvari i ne bih znala sta da kazem, da li je trebalo ili ne da mu prepise novi lek i koliko je to novi lek.

Ali ono sto znam je upravo oslanjanje i to preveliko, koga tada nije bilo, na tu dijagsnostiku, dobar lekar ce nesto prepisati na osnovu iskustva i bez dijagnostike a ako ne ide, uputuce pacijenta na istu. On MORA da zna na sta da posumnja makar okvirno.

Meni je pak dosta lekara koji ne umeju ni lek da prepisu bez da po 3 meseca ceka pacijent na cesto skupu dijagnostiku, kao da ovaj nema mozga ni iskustva da sam vec na nesto posumnja i prepozna, nego mu treba svo vreme ovog sveta da bi nesto prepisao i olaksao pacijentu trenutno a ako ne pomogne, da se ide dalje. Dobro, postoje grane medicine gde mora da se saceka za konacnu dijagnozu, ali pisem za uobicajene slucajeve. I oni su u cudnom polozaju i kad dobro rade, a to je da stalno od necega treba da se "brane" putem obimne dijagnostike, kao da su stalno napadnuti (sto i jesu), pa su se pretvorili u pravnike vise nego u lekare, i to ih demotivise i pretvara u administrativce. Srecom tacno je, ima dobrih, ali u staroj Jugoslaviji su radili upravo to, na osnovu iskustva dok ne stignu rezultati iz laboratorija koji najcesce, samo potvrde njihovu sumnju. To je dobar lekar a ne onaj koji na stend baju drzi pacijenta po 6 meseci cekajuci sve moguce izvestaje i potrebne i nepotrebne, a za to vreme pacijent "umro".

P.S. Ovo nema veze sa ovom pricom, ali kad me vec pitas, to je moj stav o svemu tome.

Poslednja izmena:
lekovi koje je pio:
za zapaljenje pluća:
vitaminc+cink i još neki vitamini/minerali (to je za imunitet)
lofocin 500mg antibiotik protiv sekundarnih infekcija
i durofilin, nisam siguran šta je tačno, koliko sam razumeo služi da otvori pluća da može lakše da se diše
na sve to je pio još neke šumeće tablete kompleks vitamina i minerala

Evo šta mi je napisao jedan drug:
evo piše pogledaj molim te pod neželjena dejtsva i primena drugih lekova, tu ćeš naći odgovor..u svakom slučaju mislim da nisu smeli to da daju starijem čovek koji ima srčanih problema.
''spor rad srca (bradikardija), imate slabo srce (zastoj rada srca), predhodno ste imali srčani udar
(infarkt miokarda), ako ste žena ili starija osoba ili ako uzimate druge lijekove koji dovode do
promjena u EKG (vidjeti dio „Drugi lijekovi i Forteca tablete“).''
https://mojlijek.com/lijekovi/forteca/BIH-H-6913520-8

evo zašto sam pitao taj lofocin je isto što i forteca (isti aktivni sastojak)

izaziva problme kod srčanih
pitaj frmecetuta, pročitaj upostvo to je prilično nov antibiotik, mojoj mami je bilo loše od njega

za hipertenziju:
nebilet/nebivolol 5mg
bromazepam hf 3mg, to je uzimao za smirenje.. e sad ne znam da li propisano ili na svoju ruku.. nije se ispovedao
našao sam i neku kutiju panlax 30tableta x 5mg, srčani ritam, belo narandžasta kutija, žuti prčoljci od tableta 30x5mg

i febricet 500mg. Ovo mislim da je pio povremeno, kad ga muči prehlada, temperatura i sl. Slično kao što neki piju aspirin (acetisalicilnu kiselinu)

DA LI MOGU ISPRAVNO DA ZAKLJUČIM DA SU ga zeznuli pogrešnom terapijom? Lofocin i Forteca su u suštini isti antibiotik i lepo piše da ga ne treba davati srčanim bolesnicima. Moj otac je otišao da leči pluća a umro je od srca. Tačno se sećam da mi je rekao da ih je pitao sme li da pije lekove iz terapije za zapaljenje pluća zajedno sa lekovima za saniranje hipertenzije. Rekli su mu da može...
I šta ćemo sad?
Da se utešim što se nije mnogo mučio ili da namažem govnima zdravstvene radnike u tzv. covid ambulanti. Jednostavno ili su nestručni ili daju lekove šablonski, po nabubanim lekcijama ili su im nametnuti kao terapija "odozgo".
Izgleda da zdravstveni radnici zbog korona ludnice vide samo pluća i ništa drugo. Zaboravili su da u grudnom košu postoje i još neki organi, puno važniji?
Izgleda da je neko iz farmakomafije doneo fin zaključak da se isplati potamaniti srčane bolesnike jer ih je daleko manje od ovih što imaju zapaljenje pluća a koji će da prežive ako ih nakljukaju Lofocinom/Fortecom???
Evo kad se ne daje:

4.3. Kontraindikacije
Lek Levofloksacin je kontraindikovan:

• kod pacijenata sa preosetljivošću na levofloksacin ili druge hinolone ili na bilo koji sastojak leka
• kod pacijenata sa epilepsijom
• kod pacijenata koji su imali poremećaje tetiva uslovljene primenom fluorohinolona
• kod dece i adolescenata u razvoju
• tokom trudnoće
• u periodu dojenja

https://www.alims.gov.rs/ciril/files/lekovi/smpc/202-2011-12.pdf

Da li ti je tata bio disciplinovan u pijenju terapije protiv hipertenzije?

Evo kad se ne daje:

4.3. Kontraindikacije
Lek Levofloksacin je kontraindikovan:

• kod pacijenata sa preosetljivošću na levofloksacin ili druge hinolone ili na bilo koji sastojak leka
• kod pacijenata sa epilepsijom
• kod pacijenata koji su imali poremećaje tetiva uslovljene primenom fluorohinolona
• kod dece i adolescenata u razvoju
• tokom trudnoće
• u periodu dojenja

https://www.alims.gov.rs/ciril/files/lekovi/smpc/202-2011-12.pdf

Da li ti je tata bio disciplinovan u pijenju terapije protiv hipertenzije?

Nisam siguran da li se striktno držao terapije protiv hipertenzije, valjda jeste. Imao je kesu punu kutija od sve 3 vrste lekova. Još je i pitao doktora u kovid ambulanti sme li da meša lekove iz obe terapije i rekli su mu da sme. Što se tiče Levofloksacina, u tome i jeste kvaka. Pod imenom lofocin nema kontraindikacija za srčane bolesnike međutim kod bosanaca lek pod imenom forteca (isto to, levofloksacin) ima jasno napisano koje grupe srčanih bolesnika NE BI TREBALO da koriste taj lek... Proveri sama, možda nisi ni znala? :(

Nisam siguran da li se striktno držao terapije protiv hipertenzije, valjda jeste. Imao je kesu punu kutija od sve 3 vrste lekova. Još je i pitao doktora u kovid ambulanti sme li da meša lekove iz obe terapije i rekli su mu da sme. Što se tiče Levofloksacina, u tome i jeste kvaka. Pod imenom lofocin nema kontraindikacija za srčane bolesnike međutim kod bosanaca lek pod imenom forteca (isto to, levofloksacin) ima jasno napisano koje grupe srčanih bolesnika NE BI TREBALO da koriste taj lek... Proveri sama, možda nisi ni znala? :(
Iste su kontraindikacije.
Evo:
Lek Forteca ne smete koristiti:
 Ako ste alergični (preosetljivi) na levofloksacin ili na neku od pomoćnih supstanci u preparatu Forteca (videti odeljak 6) ili ukoliko ste osetljivi na druge fluorohinolone (npr. ciprofloksacin, moksifloksacin ili ofloksacin). Znaci preosetljivosti uključuju otok lica i usta (angioedem), probleme sa disanjem, curenje nosa, ospu po koži ili bilo koji drugi tip alergijske reakcije.
 Ukoliko bolujete od epilepsije
 Ukoliko ste ranije imali oštećenje tetiva (npr. tendinitis), koje je bilo povezano sa primenom antibiotika iz grupe fluorohinolona
 Ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću
 Ukoliko dojite.

S izuzetkom adolescencije i razvoja.
Veoma je važno da li je disciplinovano pio antihipertenzivnu terapiju jer od toga zavisi i snaga srca da se bori.
Tata ti očigledno nije imao tešku upalu pluća.
Da, ovi lekovi zahtevaju meru opreza kod bolesnika kardioloških ali nisu kontraindikovani- to je bitno.
E sad, da li je kod tvog tate lek doveo do neželjenog ishoda, to se teško može zaključiti, s obzirom na dodatnu plućnu patologiju.

Ne razbijaj sad glavu time jer je to, svakako nešto, što je nedokazivo. Možemo samo da se bavimo pretpostavkama.

Iste su kontraindikacije.
Evo:
Lek Forteca ne smete koristiti:
 Ako ste alergični (preosetljivi) na levofloksacin ili na neku od pomoćnih supstanci u preparatu Forteca (videti odeljak 6) ili ukoliko ste osetljivi na druge fluorohinolone (npr. ciprofloksacin, moksifloksacin ili ofloksacin). Znaci preosetljivosti uključuju otok lica i usta (angioedem), probleme sa disanjem, curenje nosa, ospu po koži ili bilo koji drugi tip alergijske reakcije.
 Ukoliko bolujete od epilepsije
 Ukoliko ste ranije imali oštećenje tetiva (npr. tendinitis), koje je bilo povezano sa primenom antibiotika iz grupe fluorohinolona
 Ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću
 Ukoliko dojite.

S izuzetkom adolescencije i razvoja.
Veoma je važno da li je disciplinovano pio antihipertenzivnu terapiju jer od toga zavisi i snaga srca da se bori.
Tata ti očigledno nije imao tešku upalu pluća.
Da, ovi lekovi zahtevaju meru opreza kod bolesnika kardioloških ali nisu kontraindikovani- to je bitno.
E sad, da li je kod tvog tate lek doveo do neželjenog ishoda, to se teško može zaključiti, s obzirom na dodatnu plućnu patologiju.

Ne razbijaj sad glavu time jer je to, svakako nešto, što je nedokazivo. Možemo samo da se bavimo pretpostavkama.
U pravu si. Realno, ljudi sa srčanim problemima neće sigurno imati problema zbog tog antibiotika ali rizik postoji. Zato se i nalaze pod "merama opreza". Izgleda da su mere opreza danas, u vreme korona, NULA! Valjda u fazonu, nema veze ako dvojica trojica umru od srca, važno da će sedmorica osmorica preživeti pa će medicina proglasiti uspeh! Dosta ljudi se žali na taj antibiotik po internetu. Ne verujem da to rade iz pakosti ili što su plaćeni. Čini mi se da je taj antibiotik jedno vreme čak bio i povučen iz prodaje zbog toga ali je (gle slučajnosti) opet vraćen na tražište!?
Iz svega ovoga ispada da bi moj tata verovatno i danas bio živ, samo da nije otišao u covid ambulantu da traži pomoć. Oni su od starta počeli da ga leče kao da ima koronu, iako se ispostavilo da nema (i to je pitanje, uzevši u obzir pouzdanost tih testova). Ne znam zaista koliko je imao ozbiljno zapaljenje pluća ali se sećam da je 2. dana terapije govorio da diše punim plućima i da ne krči.. Ponekad bi ga uhvatilo pa ode u wc da se iskašlje ali uglavnom nije kašljao.
Možete li mi istumačiti njegovu terapiju protiv hipertenzije.. Već su mi rekli da ta 3 leka što je godinama pio i u tim količinimama nisu ništa strašno. U pitanju je bio neki lakši oblik hipertenzije uglavnom na nervnoj bazi... Ako je već tako kako to onda ode srce za 6 dana? jedino da je vukao neki poremećaj u radu srca koji se progresivno povećavao a da moj otac toga nije bio svestan ili je sve propratne tegove pripisivao starosti?

Back