Diskusija o učenju Jehovinih Svedoka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas jehovini svedoci odbacuju vecinu ucenja njihovog osnivaca rasela ,kao i da odbacuju raselovog naslednika , samozvanog sudiju radeforda , mene bas zanima da li ti prvi jehovini svedoci , koji su ziveli po tim prvim i sada odbacenim ucenjima , spaseni, ili su osudjeni jer nisu znali"sadasnju prravu istinu" , ili je dovoljno biti jehovin svedok pa da budes spasen. I sta ce da budu sa sadasnjim jehovinim svedocima kada za nekih 2o godina se ucenje organizacije poonovo promeni. Inace promene pravila i ucenja u organizaciji js su normalna stvar, i desavaju se uglavnom pod pritiskom javnosti , ili zbog gluposti same organizacije (prorocanstva kaja sveta ,i sl.) . Ocit primer je tranasfuzija krvi ,l koja je do skoro bila zabranjena svim js pod pretnjom izbacivanja iz organizacije, da bi posle prilicnog broja slucajeva smrti maloletnika zbog odbijanja transfuzije, i velikog medijskog pritiska organizacija dozvolila prvo uzimanje vestacke krvi , pa onda ostavila svakom clanu da na osnovu svoje savestiprimi transfuziju ili ne , ali bez ikakvih posledica u organizaciji . Dakle u roku od nekoliko godina , nesto sto je od samog pocetka postojanja js-abilo neoprostivi greh , postalo je pod pritiskom javnosti pitanje savesti pojedinca.

NIJE TOČNO ! :heart: :bye:

Ocit primer je tranasfuzija krvi ,l koja je do skoro bila zabranjena svim js pod pretnjom izbacivanja iz organizacije, da bi posle prilicnog broja slucajeva smrti maloletnika zbog odbijanja transfuzije, i velikog medijskog pritiska organizacija dozvolila prvo uzimanje vestacke krvi , pa onda ostavila svakom clanu da na osnovu svoje savestiprimi transfuziju ili ne , ali bez ikakvih posledica u organizaciji . Dakle u roku od nekoliko godina , nesto sto je od samog pocetka postojanja js-abilo neoprostivi greh , postalo je pod pritiskom javnosti pitanje savesti pojedinca.

Nisam znao da vec tolerisu transfuziju,
ako da, to je vec napredak, za pohvalu.

:)

Tacno je , svako ko sebi dozvoli da malo cita , moze lako da dodje do ovih saznanja . To sto ti kazes da nesto nije tacno , to ne menja istinu, a tvom kredibilitetu nemam o sta da pricamo , dokazano je u vise nbavrata da se nemarno sluzis lazima kako bi dokazao svoje tvrdnje , i postigao nekakve tvoje ciljeve. Ja sam te , recimio , provalio da ne potices iz prasvolslavne porodice , kako si tvrdio , i to je samo jedan primer . Tako da, uzdrzi se od kometara tog tipa , Na kraju i ti i jos neki pripadnici js , tvrdite kako nista niuje zabranjeno , nego da je na covekovoj savesti da odluce sta ce da rade , a to po pitanju transfuzije jeste stav vase organizacije , i kako ja sad tu lazem.

А шта је НЛП ???

NLP je skraćenica od neuro-linvističko programiranje. Reč je o skupu metoda kojima je cilj da se naše ideje uspešnije prenesu subjektu. Korsite ih svi, od "lovaca na duše", preko obaveštajnih službi do reklamnih agencija, TV propovednika i političara.

Svaka verska organizaciaja ima svoja obelezija na osnovu kojih se identifikuje,
kod JS-a je to na primer protivljenje tranfuziji, isus na stubu a ne krstu, itd
kod nazarena zene zavijenih glava u marame, muskarci nose neku kapu ili sesir, itd
Poenta je u tome da je bitno samo da bude nesto drugacije od ostalih, a duhovna vrednost toga je krajnje preuvelicana, a u vecini slucajeva ne moze ni da se dokaze.
Ako bi JS prvihvatio tranfuziju, on moze dalje da bude bilo sta no JS vise nije, jer krsi osnove obelezija J. Svedoka. Isto tako ako bi danas Nazareni i Baptisti proglasili tranfuziju neprihvatljivom, kod JS-a to vise ne bi mogla biti jedna od osnovnih obelezija, i tranfuzija bi pocela polako biti prihvatljivom medju njima, no sa druge strane proglasili bi cetvrtak svetim danom. :)
Mislite da ovo izmisljam? Razmotrite malo svaku veroispovest pojedinacno, zapazicete da kod jednih najvaznija je: subota, kod rugih vegetarijanstvo, brada, odbacivanje savremen tehnologije ... lista je beskonacna.

Ovo je veoma dobar primer, koji ćemo dublje analizirati kada budem imao malo više vremena. :ok:

Nisam znao da vec tolerisu transfuziju,
ako da, to je vec napredak, za pohvalu.

Da ne dodje do zabune, u samoj organizaciji se i dalje poducava da je transfuzija nesto sto ni po koju cenu ne treba primiti , i kako je pogubna po dusu i po telo. Stvar je samo u tome da je organizacija , kako bi popravila svoj imidz u javnosti , promenila da se tako izrazima "javn i "stav prema transfuziji, oa sada nece izbaciti clana sekte ako je primio istu, a dozvolili su u potponosti i bez posledica primanje zamene za krv , sto do pre nekoliko godine nije moglo ni da se zamisli . Ovde se radi o cisto kozmetickim priomenama , u sustini , nista se bitno nije promenilo, kao sto mozemo da vidimo iz stavova pripadnika js na ovom forumu.

Još malo o „učenju Jehovinih svedoka“ (odnosi se na decu)

Deca Jehovinih svedoka:
-ne smeju da se druže s drugom decom (koja nisu iz JS porodica)
-ne smeju da se bave sportom
-ne smeju da budu aktivni u omladinskim udruženjima
-ne smeju da gledaju filmove
-ne mogu da nose nakit, niti bilo kakve ukrasne predmete
-umesto bajki za laku noć, čita im se Biblija (lektorisana od Čarls Rasela)
-ne dobijaju poklone od Deda Mraza niti slave Novu godinu
-ne slave svoje rodjendane
-nose uz sebe karticu na kojoj piše da je zabranjeno da prime krv, čak i ako je to neophodno da bi im se spasio život

Naravno da roditelji imaju pravo vaspitavati decu na način na koji misle da je najbolji, ali znajući sve ovo, pitam se postoji li možda zakonska osnova da se socijalne ustanove pozabave Jehovinim svedocima....

Moram ponoviti ono što sam sinoć napisao.

Moje dijete se druži sa svom djecom i jako je aktivno u svim školskim obavezama (osim vjeronauka)
Moje dijete ima zlata već sada i nosi ga ponosno (kao i otac i majka)
Moje dijete se bavi plesom (prošle godine prvaci Europe u svojoj kategoriji)
Moje dijete ima svoju telefonsku liniju u sobi,svoj komp,svoj Max-tv,i smije gledati filmove(nismo mi JS amiši)
Moje dijete SAMO čita Bibliju nitko joj ne treba čitati(neka i drugi pokušaju odgajati dijecu kao JS što se tiče morala i poštenja naprimjer nemoraju biti JS)
Moje dijete zna da sam JA pravi "Djed mraz" koji ima uvijek pun novčanik( a taj lik u kojeg ti vjeruješ je izmišljotina i to glupa).
Moje dijete nikad nije niti će slaviti rođendan ni svoj ni tuđi.
Moje dijete je malodobno i ne nosi karticu o neprimanju krvi.

A,što se tiče nekakvih institucija koje mogu nadgledati kako mi odgajamo svoju dijecu ja vijerujem da bi bio kontra efekt.
Da bi tek onda sve one koji svoju dijecu odgajaju mimo Biblije morali staviti pod posebnu pasku.

Moje dijete se druži sa svom djecom i jako je aktivno u svim školskim obavezama (osim vjeronauka)
Moje dijete ima svoju telefonsku liniju u sobi,svoj komp,svoj Max-tv,i smije gledati filmove(nismo mi JS amiši)
Moje dijete SAMO čita Bibliju nitko joj ne treba čitati(neka i drugi pokušaju odgajati dijecu kao JS što se tiče morala i poštenja naprimjer nemoraju biti JS)
Moje dijete zna da sam JA pravi "Djed mraz" koji ima uvijek pun novčanik( a taj lik u kojeg ti vjeruješ je izmišljotina i to glupa).

A,što se tiče nekakvih institucija koje mogu nadgledati kako mi odgajamo svoju dijecu ja vijerujem da bi bio kontra efekt.
Da bi tek onda sve one koji svoju dijecu odgajaju mimo Biblije morali staviti pod posebnu pasku.

Ako se dobro secam, a secam se, ti si sa ponosom pricao o svom ucescu u ratu protiv Srba, jasno izrazio svoj stav prema Srbima, i da neko od moderatora ima i malo savesti , pa makar toliko da postuje pravila samog foruma , ti vise ovde ne bi imao pristupa . Dakle , kako mi tebi da verujemo , kad si sam prizao da mrzis Srbe , i da bi ih rado ponovo ratovao protiv Srba

Ako se dobro secam, a secam se, ti si sa ponosom pricao o svom ucescu u ratu protiv Srba, jasno izrazio svoj stav prema Srbima, i da neko od moderatora ima i malo savesti , pa makar toliko da postuje pravila samog foruma , ti vise ovde ne bi imao pristupa . Dakle , kako mi tebi da verujemo , kad si sam prizao da mrzis Srbe , i da bi ih rado ponovo ratovao protiv Srba

Ratovao sam i ne krijem to.
A dali bih opet ratovao to nisam izjavio ajde nađi taj post pa ga postavi.
p.s Volim sve ljude (i srbe) ali nevolim one koji mene nevole.

Kako god da zvucalo cudno, simpaticno mi je ovo pravilo,
dobro ja sam fanatik u vezi bilo kojih proslava,
svadbe, rodjendani, praznici, festivali ...
ne vidim nikakav ukus u tome sve dok sirom sveta ljudi umiru od gladi i iskoriscavanja.
Dobro, svestan sam toga da to nije nikakav greh slaviti i biti radostan,
no drago mi je kad vidim buntovnike poput mene kad su rodjendani i proslave u pitanju.

Ratovao sam i ne krijem to.
A dali bih opet ratovao to nisam izjavio ajde nađi taj post pa ga postavi.
p.s Volim sve ljude (i srbe) ali nevolim one koji mene nevole.

I da potrosim gomilu vremena na trazenje tvog posta, ne pada mi na pamet. Ti si jasno iskazao svoja osecanja prema Srbima, tako da tvoja sadasnja izjava pada u vodu, sto zna ci da ponovo lazes. Nego da se vratimo na temu , ti ovde kazes da ne volis one koje ne vole tebe , pored Srba naravano. Ako me pamcenje ne vara , mada sam sveto pismo citao davno , Hrist je nalozio svojim sledbenica da blagosliljaju i mole se i vole i neorijatelje svoje isto kao i prijatelje, pa mene interesuje , da li vasa biblija nalaze mrznju prema neprijateljima , i kako bog gleda na one koji mrze bilo koga. Iz stava js prema drugima , a koji demonstriraju svakoga dana na forumu , moze se videti da ti ljudi zaista preziru i mrze sve koji nisu u njihovoj organizaziciji , ali me interesuje sta zvanicna dogma js govori o mrznji.

auuuuu pa ti si debelo gresan

moraces to da platis jednoga dana

Jel drzavi ili Svemogucemu?
I to samo zelenim novcanicama, ili je moguce i dinarima i to po mogucnosti na rate?

Samo da dodam da mi ne bi izbrisali ovaj post,
sistem kaznjavanja je osmisljen za iskoriscavanje onih nad kojima se ima moc,
skrivio si drzavi moras da platis dinare, skrivio Bogu - tu mozez da se iskupis i u eurima,
svako grabi ono cega moze da se docepa, nema tu milosti za nesrecnog zitelja ove planete.

Poslednja izmena:

Nisi ponovio ono šti si sinoć napisao, jer si sinoć pisao uvrede. Ali dobro, budući da si se upristojio, možemo da razgovaramo…..

Vidiš, meni uopšte nije problem da me neko razuveri u onome što mislim, naročito ako je moje mišljenje negativno....tada mi je drago ako nisam u pravu. Dakle, kao što rekoh, drago mi je zbog toga što se:

-tvoje dete druži sa svom drugom decom
-tvoje dete može da gleda filmove
-tvoje dete bavi plesom, i čestitam mu na tituli koju je osvojilo

Dozvoliću sebi da procenim da spominjanje zlata, sopstvene telefonske linje, sopstvenog kompjutera, Max tv-a, „Djed Mraza koji ima uvijek pun novčanik“ i izvesnih „strojeva“ koje poseduješ (a koje često spominješ), nije baš relevantno za priču... Takodje je irelevantno da li ja verujem u Deda Mraza, ili mi samo predstavlja neizostavan deo novogodišnje atmosfere..... Dalje, ostavimo po strani i to da li tvoje dete samo čita Bibliju, ili mu ti čitaš....i da li čita nešto sem Biblije.... Hajde da zanemarimo i to što mu braniš da slavi rodjendan i da odlazi na rodjendane druge dece... Ostavimo sve to po strani i završimo ovim priču o tvom detetu, da ne bi, slučajno, zazvučalo da te nešto lično pitam......

A pitam te.....................

Da li roditelji, zbog svoje vere, imaju pravo da ne dozvole transfuziju krvi sopstvenom detetu, čak i onda ako je to jedini način da mu se spase život?

Da li tvoje dete ima problem sto je JS?
Da li ga druga deca zbog toga odbacuju i omalovazavaju?
Koliko godina tvoje dete ima?
Zasto cita SAMO Bibliju? Zar ne bi trebalo da pocita i nesto drugo pa da sam odluci kojoj ce religiji prici, a ne nametanjem kako zele otac i majka.
Na veronauku ne ide jer vi ne zelite da cuje bilo sta sto nema veze sa JS.
Gresite i uskracujete detetu dosta stvari u samom odrastanju i ne dozvoljavate mu da sam (bez vaseg pritiska) bude svoj covek i da samostalno donosi odluke.
Kako mu objasnjavate da ne slavi svoj rodjendan kada slave svi drugari i mame im prave tortu?
Kako mu objasnjavate da je obelezen svojom verom za razliku od svih ostalih?
Kako mu objasnjavate da ne sme da ide na drugarov rodjendan zato sto je JS a sva deca iz odelenja idu?
Jadno dete sigurno pati u dubini svoje duse.
On jos nije zreo da bi razumeo takve stvari koje mu se namecu.

Da li tvoje dete ima problem sto je JS?
Da li ga druga deca zbog toga odbacuju i omalovazavaju?
Koliko godina tvoje dete ima?
Zasto cita SAMO Bibliju? Zar ne bi trebalo da pocita i nesto drugo pa da sam odluci kojoj ce religiji prici, a ne nametanjem kako zele otac i majka.
Na veronauku ne ide jer vi ne zelite da cuje bilo sta sto nema veze sa JS.
Gresite i uskracujete detetu dosta stvari u samom odrastanju i ne dozvoljavate mu da sam (bez vaseg pritiska) bude svoj covek i da samostalno donosi odluke.
Kako mu objasnjavate da ne slavi svoj rodjendan kada slave svi drugari i mame im prave tortu?
Kako mu objasnjavate da je obelezen svojom verom za razliku od svih ostalih?
Kako mu objasnjavate da ne sme da ide na drugarov rodjendan zato sto je JS a sva deca iz odelenja idu?
Jadno dete sigurno pati u dubini svoje duse.
On jos nije zreo da bi razumeo takve stvari koje mu se namecu.
Kad bi imali relevantne odgovore na ova pitanja ne bi bilo potrebe za bilo kakvom diskusijom o njihovoj "veri".

Bas sam radoznao da vidim argumentovan odgovor. :think:

”Sveta tajna“ postupno otkrivena :rtfm: :rtfm: :rtfm:
------------------------------------------------------------------------
□ Nakon 4026. pr. n. e.: Bog obećava da će podići Sjeme koje će uništiti Sotonu (1. Mojsijeva 3:15). :heart: :bye:

□ 1943. pr. n. e.: Potvrđen je abrahamski savez, kojim je obećano da će Sjeme doći po Abrahamu (1. Mojsijeva 12:1-7). :heart: :bye:

□ 1918. pr. n. e.: Rođen je Izak, nasljednik saveza (1. Mojsijeva 17:19; 21:1-5). :heart: :bye:

□ o. 1761. pr. n. e.: Jehova potvrđuje da će Sjeme doći po Izakovom sinu Jakovu (1. Mojsijeva 28:10-15). :heart: :bye:

□ 1711. pr. n. e.: Jakov ukazuje na to da će Sjeme doći po njegovom sinu Judi (1. Mojsijeva 49:10). :heart: :bye:

□ 1070-1038. pr. n. e.: Kralj David saznaje da će Sjeme biti njegov potomak i da će vječno vladati kao Kralj (2. Samuelova 7:13-16; Psalam 89:35, 36). :heart: :bye:

□ 29-33. n. e.: Isus identificiran kao Sjeme, Mesija, budući sudac i imenovani Kralj (Ivan 1:17; 4:25, 26; Djela apostolska 10:42, 43; 2. Korinćanima 1:20; 1. Timoteju 3:16). :heart: :bye:

□ Isus otkriva da će biti onih koji će s njim vladati i suditi, da će nebesko Kraljevstvo imati zemaljske podanike i da svi njegovi sljedbenici trebaju propovijedati Kraljevstvo (Matej 5:3-5; 6:10; 28:19, 20; Luka 10:1-9; 12:32; 22:29, 30; Ivan 10:16; 14:2, 3). :heart: :bye:

□ Isus otkriva da će Kraljevstvo biti uspostavljeno u točno određeno vrijeme, što potvrđuju svjetski događaji (Matej 24:3-22; Luka 21:24). :heart: :bye:

□ 36. n. e.: Petar saznaje da će i ne-Židovi biti sunasljednici Kraljevstva (Djela apostolska 10:30-48). :heart: :bye:

□ 55. n. e.: Pavao objašnjava da će sunasljednici Kraljevstva uskrsnuti u besmrtnost i neraspadljivost za vrijeme Kristove prisutnosti (1. Korinćanima 15:51-54). :heart: :bye:

□ 96. n. e.: Isus, koji već vlada nad svojim pomazanim sljedbenicima, otkriva da će njihov konačni broj iznositi 144 000 (Efežanima 5:32; Kološanima 1:13-20; Otkrivenje 1:1; 14:1-3). :heart: :bye:

□ 1879. n. e.: Sionska Kula stražara ukazuje na to da je 1914. vrlo značajna godina za ispunjenje Božje ”svete tajne“. :heart: :bye:

□ 1925. n. e.: Kula stražara objašnjava da je 1914. bilo rođeno Kraljevstvo; ”sveta tajna“ o Kraljevstvu mora se objaviti (Otkrivenje 12:1-5, 10, 17). :heart: :bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back