Diskriminacija samaca u Srbiji

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
Postoje dve grupe ljudi u društvu - samci i oni koji su formirali nove porodice.
Ovi drugi su u većini i polako preko svojih predstavnika na vlasti nameću zakone kojima se samci diskriminišu.

Dakle, pored toga što sa jedne strane, većina ljudi (ovi porodični) na samce gleda kao na građane drugog reda, u smislu da nešto sa njima nije u redu, nego su počeli i kroz zakonske akte da gaze po samcima i da im dodatno otežavaju život.

Primera radi, ako imamo dvojicu radnika istog profila, a jednog treba otpustiti, gleda se bračno i porodično stanje, i ako je jedan od njih samac, taj će biti otpušten, nebitno što je možda kvalitetniji stručnjak od porodičnog čoveka i verovatno posvećeniji poslu.

Ispod je link do odličnog bloga o poreskoj diskriminaciji samaca u hrvatskoj, koja će verovatno zaživeti i kod nas (ako već nije)-
http://www.hrt.hr/index.php?id=blog&tx_ttnews[tt_news]=156775&tx_ttnews[backPid]=303&cHash=24de9b1144
evo nekih delova -
"Realnost je, naime, da mnogim ljudima samački život nije odabir, nego posljedica njihovih životnih okolnosti, pa nekako ispada da ih se ovakvim mjerama kažnjava za nešto za što nisu krivi. Radikalniji će vjerojatno ići i dalje, tvrdeći da plaća ne bi uopće smjela biti uvjetovana osobnim okolnostima - dakle, dvoje ljudi koji rade isti posao moraju dobiti istu plaću"
Realnost je, također, da samci - baš zato što su samci - u socijalnoj mreži najviše pomažu drugim članovima obitelji; imam prijateljicu, primjerice, koja već dugo pomaže svim članovima svoje obitelji, od majke do sestrine djece, no taj njezin doprinos nigdje nije evidentiran.

Nije više, dakle, osnovno pitanje koliko je teško biti samac. Pitanje je: koliko je to skupo? Osobito nakon ovakvih poreza koje bismo slobodno mogli nazvati - porezima na sudbinu.

Da li primećujete i kako gledate na diskriminisanje samaca u Srbiji? Kako od države tako i u svakodnevnom životu. Navedite neke primere...

Od drzave nisam primetio, mada nisam ni gledao previse iskreno, ali sto se drugih ljudi tice, obicno samce gledaju kao zaostale uz ono cuveno "sto se nije zenio / udavala kad je trebalo".
Ali eto, standardna predrasuda, nesposobni da nadju partnera, nesposobni za zivot, jer da su sposobni ne bi bili sami.

Izem ti logiku.

Mislim da je i tim ljudima dovoljno tesko sto su sami, iskreno meni je zao kada vidim nekog 40+ a da nema svoju porodicu, jer tesko je nositi se sa time, cast onima koji zaista vole i uzivaju u samoci, i koji su se dobrovoljno opredelili na samocu, ali za ostale mislim da je to pakao, a samo sto im treba je da im drustvo govori kako su zaostali zbog toga sto su takvi.

Са становишта запослења мислим да је управо обрнуто:
често има предност човек без породице, зато што има мање обавеза, може више да се посвети послу, нема одсуствовања због дечијих болести.
Потрошачко друштво слави самце, они ће, генерално, потрошити више на себе, неће толико распоређивати и вагати ако им се нешто допада (мада није правило).
Станови се праве све мањи (са све мање или нимало паркинг места :roll:)

Дискриминација самаца постоји можда у једном другом сегменту - међу "пријатељима" и уопште у погледу дружења.
Често само парови воле да се друже, не воле тај "непар", што је потпуно бесмислено.
Престају полако да се друже са тим неупареним пријатељима, често и због тога што
не желе да им буде непријатно у друштву где свако држи свог дечка/девојку за руку.
То је још једна ствар која ме нервира када одем на неку седељку или журку:
парови се не одвајају једно од другог, причају највише једно са другим,
не труде се да укључе неког ко је сам у разговор или неки други пар.
Друга ствар, ако је жена сама и купује себи скупе ствари или се дотерује,
дочекују је на нож са оним "може јој се, има времена и новца, само на себе троши, али не завидим јој не бих се мењала са њом..":roll:
За мушкарца самца се везују оно "можда је педер" или "мамин син", "нема девојку па троши само на себе.."

Увек се сетим оне реченице из "Петријиног венца": "Мало зна човек о човеку."

Postoje dve grupe ljudi u društvu - samci i oni koji su formirali nove porodice.

Da li primećujete i kako gledate na diskriminisanje samaca u Srbiji? Kako od države tako i u svakodnevnom životu. Navedite neke primere...

Pravo da ti kazem, ako hoces da se zaposlis u Srbiji, nemas problema kao samac. Pogotovo zene... nema trudnickog, porodiljskog, odlazak ranije kuci itd.
U jednoj drzavnoj firmi [tamo rade pretezno muski] salju zaposlene povremeno na teren. Uvek salju ove neozenjene ili bar da nemaju sitnu decu. Kazu, da ih ne odvajaju od porodica. A bas oni kukaju za teren jer im treba vise novca sto zbog pelena, ovoga onoga...

potpisujem sve sto kaze Psenica selica...

prosto je neverovatno koliko ljudi koji su "upareni" gledaju samo svog decka/svoju devojku, a sa druge strane gledaju na samce kao na nesto nesvakidasnje..
samo volim da ih pitam, kada dodje do raskida/razvoda - sta sad?!

nemam ja nista protiv porodice, taman posla, ali sve to dodje samo po sebi, vremenom..

ma o cemu pricamo??? logicnio bi bilo da se pri smanjivanju broja zaposlenih ima uvid u porodicno stanje. logicno bi bilo da covek koji nema dece pre dobijeotkaz nego onaj koji svojom platom izdrzava ne smo sebe vec i porodicu. medjutim u srbijije nazalost ovako:
често има предност човек без породице, зато што има мање обавеза, може више да се посвети послу, нема одсуствовања због дечијих болести.
Потрошачко друштво слави самце, они ће, генерално, потрошити више на себе, неће толико распоређивати и вагати ако им се нешто допада (мада није правило).
e to je pravo znacenje reci diskriminacija!
elem znam za primer coveka (kome spomenik treba da se digne kada vidim ovakve nebuloze) koji je kada je cuo da je njegov kolega koji ima troje dece otisao kod poslodavca i molio ga da doticnog vrati na posao a otpusti njega koji jos uvek nije osnovao porodicu. retkost...prava retkost danas.
nije retkost da se trudnice cesto neprijatno iznenade kada im poslodavac uruci otkaz kada primeti da joj se stomak povecao. e to je diskriminacija!
imam preedlog - da samci organizuju paradu kako bi se izborili za svoja prava :lol:

da se razumemo govorim samo o ovome...
Primera radi, ako imamo dvojicu radnika istog profila, a jednog treba otpustiti, gleda se bračno i porodično stanje, i ako je jedan od njih samac, taj će biti otpušten, nebitno što je možda kvalitetniji stručnjak od porodičnog čoveka i verovatno posvećeniji poslu.

ta vrsta diskriminacije gde se na samce gleda kao na "nenormalne" je potpuno bezvezna i dolazi od povrsnih ljudi. stpo se tice zaposlenja - zao mi je ali mislim da bi trebala da se uzima u obzir i porodicna situacija posto novopeceni mladenci, mladi roditelji tesko da imaju privilegije u onosu na samce kao sto imaju u nekim drugim zemljama...

Станови се праве све мањи (са све мање или нимало паркинг места :roll:)

Дискриминација самаца постоји можда у једном другом сегменту - међу "пријатељима" и уопште у погледу дружења.
Често само парови воле да се друже, не воле тај "непар", што је потпуно бесмислено.
Престају полако да се друже са тим неупареним пријатељима, често и због тога што
не желе да им буде непријатно у друштву где свако држи свог дечка/девојку за руку.
То је још једна ствар која ме нервира када одем на неку седељку или журку:
парови се не одвајају једно од другог, причају највише једно са другим,
не труде се да укључе неког ко је сам у разговор или неки други пар.
Друга ствар, ако је жена сама и купује себи скупе ствари или се дотерује,
дочекују је на нож са оним "може јој се, има времена и новца, само на себе троши, али не завидим јој не бих се мењала са њом..":roll:
За мушкарца самца се везују оно "можда је педер" или "мамин син", "нема девојку па троши само на себе.."

Увек се сетим оне реченице из "Петријиног венца": "Мало зна човек о човеку."

Potpisujem.
Pogovoto ovaj prvi pasus. Meni se recimo desilo da me na razgovoru za posao pitaju da li sam udata i imam li dece..posto tada nisam bila (a imala 27 godina), cak su isli dotle da pitaju jel planiram uskoro :eek:
Jer sto bi me bezveze zaposlili ako cu nedugo zatim da zatrudnim, pa moraju da mi placaju porodiljsko i tako to..

Samca racunaju da mogu da driblaju koliko hoce, racunaju ne zuri mu se kuci, nema ko da ga ceka, manje ce izlaziti sa posla, jer ima manje obaveza i slicno..

A drustvo verovatno diskriminise samce ako su presli odredjene godine, da. Ne znam zasto je tako, ja licno to ne radim. I ne davim svoje same drugove ili drugarice, kad ces kad ces i ostale budalastine..

Ali za to za vidjanje u parovima, pa da svako prica sa svojim partnerom pa to i nije onda nikakvo prijateljstvo. Meni je najnormalnije da se ja i moj muz vidimo sa recimo mojim drugom, koji je singl, i lepo ispricamo svo troje...ili da moja najbolja drugarica ode sa mojim muzem na koncert jer sam ja recimo tada sprecena. Ili da se ja vidim sa njegovim kumom i kumom i td i td..

Ne znam sto bi morao biti paran broj...

Pa sad, kako ko i kako gde.
Kad sam otpustala radnike otpustala sam pre samce i samice ali samo pod uslovom da su jednaki ili losiji od konkurencije ali kad sam u situaciji da zaposljavam prednost dajem samicama naravno pod uslovom da su jednake ili bolje od konkurencije.
Drugacije bi bilo neprofesionalno i ne vidim nikakvu diskriminaciju.

jedna moja poznanica je dobila otkaz u prosveti zbog manjeg broja upisanih đaka.
bilo je da ode ili ona, ili neko od druge dvojice kolega. ali pošto je ona samica, a ova druga dvojica su oženjeni i imaju decu, nadređeni je baš po tom kriterijumu (koji je izgleda postao regulativa u prosveti) doneo odluku da nju otpusti a ne nekog od ove dvojice. možda je mogao da svima oduzme po malo, a ne da jednog precrta, ali eto....
koji je zaključak?
ako si samac, društvo te tretira kao da vrediš manje. jezivo.......

Ovi drugi su u većini i polako preko svojih predstavnika na vlasti nameću zakone kojima se samci diskriminišu.

kako da ne.diskriminacija razvedenih/samohranih majki.pa sa_mnom su svi hteli da brisu patos,mislili da mogu da mi pokucaju i upadnu u stan kad god...nudili normalno zaposlenje,ali posle onoga...
i bunila sam se...svuda,i na svim nivoima...i nista.za moje zivce je bilo najbolje da sam stala pred zid,ispricala,izvikala se,pljunula...sela na biciklu i odvozila jedan krug po stazi.

jedna moja poznanica je dobila otkaz u prosveti zbog manjeg broja upisanih đaka.
bilo je da ode ili ona, ili neko od druge dvojice kolega. ali pošto je ona samica, a ova druga dvojica su oženjeni i imaju decu, nadređeni je baš po tom kriterijumu (koji je izgleda postao regulativa u prosveti) doneo odluku da nju otpusti a ne nekog od ove dvojice. možda je mogao da svima oduzme po malo, a ne da jednog precrta, ali eto....
koji je zaključak?
ako si samac, društvo te tretira kao da vrediš manje. jezivo.......

A да је отпуштен неко ко издржава децу, онда би то исто рекао за њега, да је третиран као мање вредан зато што има децу???

Што се отпуштања тиче, барем кад су државне службе у питању, при бодовању запослених, осим успеха на послу, вреднују се и године стажа, материјално стање у породици, број издржаваних лица...

Није све једно ни за државу ако отпуштањем једног човека добије једно материјално незбринуто лице, или ако отпуштањем једног човека добије троје-четворо (уколико је тај издржавао породицу)!

Svakako. Ali poslodavac nema pravo da pita o licnom zivotu zaposlenog, niti bi taj licno zivot trebalo da bude razlog za zaposljenje ili otkaz, pogotovo ne ako neko tvrdi da nema diskriminacije :lol:

Није нечији брачни статус РАЗЛОГ за отпуштање, него је чињеница да ли неко издржава само себе или још неколико особа још како битна када се одређује ко има више шансе да задржи посао.

И сасвим је логично и оправдано.

Није нечији брачни статус РАЗЛОГ за отпуштање, него је чињеница да ли неко издржава само себе или још неколико особа још како битна када се одређује ко има више шансе да задржи посао.

И сасвим је логично и оправдано.

:eek:
Ja sam se izgleda odvikla od evropskog nacina razmisljanja.

ma o cemu pricamo??? logicnio bi bilo da se pri smanjivanju broja zaposlenih ima uvid u porodicno stanje. logicno bi bilo da covek koji nema dece pre dobijeotkaz nego onaj koji svojom platom izdrzava ne smo sebe vec i porodicu. medjutim u srbijije nazalost ovako:

e to je pravo znacenje reci diskriminacija!
elem znam za primer coveka (kome spomenik treba da se digne kada vidim ovakve nebuloze) koji je kada je cuo da je njegov kolega koji ima troje dece otisao kod poslodavca i molio ga da doticnog vrati na posao a otpusti njega koji jos uvek nije osnovao porodicu. retkost...prava retkost danas.
nije retkost da se trudnice cesto neprijatno iznenade kada im poslodavac uruci otkaz kada primeti da joj se stomak povecao. e to je diskriminacija!
imam preedlog - da samci organizuju paradu kako bi se izborili za svoja prava :lol:
Срећом нема пуно постова на теми па сам их све ишчитао, иначе би изашло да плагирам.
Дакле: Прајд!!!
Ае самци и ви се глоопеерајте!

A да је отпуштен неко ко издржава децу, онда би то исто рекао за њега, да је третиран као мање вредан зато што има децу???
ja sam da se nađe pravedno rešenje...
a ono glasi da kriterijum bude kvalitetet u obavljanju posla.... a ne da se sudi na osnovu privatnog života.
kako ne primećuješ fašizam u tome?
poslodavac i država te bukvalno kažnjavaju i ponižavaju (ti gubiš posao iako si bolji), jer si samac. zašto se ne toleriše različitost između ljudi? ljudi se razlikuju, kao što su neki crnci, neki levoruki itd, tako su i neki samci, hajde da ne uskraćujemo njihova prava u odnosu na druge.....

Back