Diskriminacija ili preferencija

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Gledao juče jedan video gde objašnjavaju double standards, pa reko da vidim šta mislite. Ide na foru,

kad muško kaže: Debela je, neću date sa njom - diskriminacija.
kad žensko kaže: Ne volim niske muškarce - preferencija.
kad muško kaže: Ne volim žene sa malim grudima - diskriminacija.
kad žensko kaže: Ne volim muškarce sa malim k'rcem - preferencija.

Ovo je za 'murica. Je li primenljivo i u našoj zemlji? Da li muško ima problem da izrazi svoje realno viđenje šta je ružno kod žene, a da ne dobije kritiku kako diskriminiše.

Na jednom forumu zamalo što me poludeli moderator nije proglasio rasistom, jer sam pitala da li se boja kože, tj. pripadnost određenoj rasi, sme posmatrati kao preferencija, s obzirom na to da ostale fizičke karakteristike tako posmatramo (boja očiju, visina, itd). :lol: No, čovek godinama živi u Americi i tamo je to tabu, pa sam imala razumevanja za njegovu histeričnu reakciju. :D

Nema odgovora na takva pitanja. Sve je dogovorno i granice se stalno pomeraju.

Treba imati spremne neutralne odgovore na škakljiva pitanja, koja nikoga ne vređaju, a prekidaju daljnju diskusiju. Takve stvari su neophodne da bi ljudski odnosi tekli glatko. :)

Na jednom forumu zamalo što me poludeli moderator nije proglasio rasistom, jer sam pitala da li se boja kože, tj. pripadnost određenoj rasi, sme posmatrati kao preferencija, s obzirom na to da ostale fizičke karakteristike tako posmatramo (boja očiju, visina, itd). :lol: No, čovek godinama živi u Americi i tamo je to tabu, pa sam imala razumevanja za njegovu histeričnu reakciju. :D

Nema odgovora na takva pitanja. Sve je dogovorno i granice se stalno pomeraju.

Treba imati spremne neutralne odgovore na škakljiva pitanja, koja nikoga ne vređaju, a prekidaju daljnju diskusiju. Takve stvari su neophodne da bi ljudski odnosi tekli glatko. :)
Ja ne vidim ništa loše ako neko kaže: Ja ne volim crnkinje. To je moja preferencija i ne bi trebalo da mi neko kaže "Šššššššššššš". Nisam rekao da su crnci neljudi, nisam ih degradirao.

Po meni imaš pravo u ovom slučaju. Kad muškarac kaže voli žene sa velikim grudima ili dupetom odmah ga etiketiramo i napadamo da je plitak, a kad se žene slobodno izjašnjavaju da vole mišićave i isklesane muškarce to je kao ok. Često sam čula komentare tipa jao on je super momak samo kad bi počeo posjećivati teretanu bla bla a kad tako se nešto kaže za ženu onda se ističu njene vrline a kao izgled nije bitan, zajebi.

Ja ne vidim ništa loše ako neko kaže: Ja ne volim crnkinje. To je moja preferencija i ne bi trebalo da mi neko kaže "Šššššššššššš". Nisam rekao da su crnci neljudi, nisam ih degradirao.
S jedne strane, ne vidim ni ja, jer sam vaspitavana tako da se ljudima sviđaju različite stvari i da nema ničeg lošeg u tome da preferiramo nešto, npr. osobu iz svog naroda za partnera radije nego stranca, zbog sličnosti u razmišljanju, običajima, navikama, itd. Ali, s druge strane, svesna sam toga da se društvo promenilo, da smo postali globalno selo, mnogo se izmešali (neki manje, neki više), da ljudi dolaze iz raznih sredina, da imaju različita iskustva i da treba biti malo oprezniji u komunikaciji. Zato razlog odbijanja treba biti neutralan i neuvredljiv, ako ga već moramo reći, a svoje mišljenje je bolje zadržati za sebe. Ionako se ništa ne menja na stvari, tj. odbijanje je odbijanje.

S jedne strane, ne vidim ni ja, jer sam vaspitavana tako da se ljudima sviđaju različite stvari i da nema ničeg lošeg u tome da preferiramo nešto, npr. osobu iz svog naroda za partnera radije nego stranca, zbog sličnosti u razmišljanju, običajima, navikama, itd. Ali, s druge strane, svesna sam toga da se društvo promenilo, da smo postali globalno selo, mnogo se izmešali (neki manje, neki više), da ljudi dolaze iz raznih sredina, da imaju različita iskustva i da treba biti malo oprezniji u komunikaciji. Zato razlog odbijanja treba biti neutralan i neuvredljiv, ako ga već moramo reći, a svoje mišljenje je bolje zadržati za sebe. Ionako se ništa ne menja na stvari, tj. odbijanje je odbijanje.
ne bih sigurno rekao devojci: E, neću biti s tobom jer si debela ili crnkinja. Nisam lud :D

ne bih sigurno rekao devojci: E, neću biti s tobom jer si debela ili crnkinja. Nisam lud :D
Па хвала Богу. То је ствар васпитања.
Али имаш пуно право да уопштено кажеш како су ти одбојне жене са вишком кг или друге боје коже. Немаш проблем ти него они који га виде у твом укусу.

Када је син био у вртићу, па оно зезање за симпатије...Питам га за неке девојчице, међу њима и једна пунија.
- Не свиђа ми се.
-Што?
- Дебела је (дете то не уме да упакује) али јој то нећу рећи да се не увреди.
И мени је било довољно да је на правом путу :)

Pravoj zeni, koja ima ono nesto, nije nikakav problem da bude zgodna, lepa, samostalna, jaka a zenstvena, sigurna u sebe, odvazna, da im svoju gajbu, posao, karijeru, zabavna, uzbudljiva, seksualna, da ima smisao za humor...

Lepe zube lepe sake
mrNapokon, baci pogled na pdf "Pitanja o forumu", ima jedna interesantna tema :mrgreen:

Heej, pa Baby je moderator. :)
Cestitam! ❤️
I drzi se! :) :)

A sad nesto malo i radi, tj. idi gore u uvodni post i ispravi cetvrti primer, jer cisto sumnjam da je autor mislio na zene sa malim k. :) :)
a da, ahahahaha. koji fail :D

Back