Dinkićeva prevara za besplatne akcije

• Začetnik teme Začetnik teme see
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
88774458817113.jpg

BEOGRAD - Aktuelna afera „Krišto“ poslednja je u nizu zloupotreba za koje se godinama sumnjiče funkcioneri G17 plus. Da bi se nabrojale sve afere vezane za Mlađana Dinkića i njegove saradnike, trebalo bi nam nekoliko kompletnih brojeva Kurira. Lider G17 plus od 2000. ne silazi s naslovnih strana srpskih tabloida. U tri navrata rušio je Vladu Srbije, a u pozadini njegovog „nezadovoljstva“ uglavnom su bile afere u kojima je označavan kao jedan od glavnih aktera.

Najveću prevaru građana Srbije, bez konkurencije, predstavlja podela besplatnih akcija javnih preduzeća. Dinkić je namagarčio više od pet miliona Srba, a kako stvari stoje, zbog toga neće snositi nikakvu odgovornost. Lider G17 mesecima je obećavao da će svaki punoletni građanin dobiti 1.000 evra na ime besplatnih akcija javnih preduzeća. Zakon o podeli donet je 3. januara 2008, a Dinkić je poručio da će se s podelom akcija krenuti najranije 2010. godine. Uz ogradu da je moguće da akcije neće vredeti 1.000 već 800 evra.

- Po svojim razmerama, Dinkićeva prevara svrstava se uz Jugoskandik i Dafiment banku, najveće prevare u novijoj istoriji Srbije - saopštio je tada DSS.

Početak Dinkićevog drmanja državom vezuje se za dane oko 5. oktobra 2000, kada je s ekipom naoružanom „kalašnjikovima“ ušao u Narodnu banku Jugoslavije, najavljujući pohod na državne pare. Obećavao je da će pronaći 4,5 milijardi dolara koje je prethodni režim sakrio na Kipru, da će oživeti privredu... Njegov „krstaški“ pohod završen je kao i podela besplatnih akcija. Velja Ilić i Vladan Batić načeli su pozadinu ove neuspele akcije, ali je nikad do kraja nisu javno ispričali.

U vezi sa aferom oko osnivanja Nacionalne štedionice i pokojni premijer Zoran Đinđić javno je priznao da ga je Dinkić žestoko prevario. Aktuelni potpredsednik Vlade Božidar Đelić ogorčeno je napadao svog ekspertskog kolegu, ali bez uspeha. Dinkić je tada omogućio Vuku Hamoviću i Vojinu Lazareviću da državnim parama deponovanim u Euroaksis banci kupe novu Nacionalnu štedionicu. Potom je usledila afera vezana za Euroaksis banku. Otkriveno je da NBJ drži devizne rezerve u ovoj banci, koja je za vreme sankcija služila za plasiranje državnog novca u inostranstvo. Ispostavilo se da ova banka ima veoma nizak devizni rejting, iako je po zakonu obavezno da državne pare budu deponovane u banke s najvišim rejtingom.

Ime Mlađana Dinkića povezano je i s likvidacijom najvećih državnih banaka (Beobanke, Investbanke, Jugobanke), posle čega su na domaćem bankarskom tržištu zagospodarili stranci. Lider G17 veoma je ponosan na ovaj svoj potez, pa tvrdi da je to najzdraviji sektor srpske privrede. I jeste. Građani su masovno podizali kredite po najvišim kamatnim stopama u Evropi i tako bankama doneli brzopotezni profit o kom ozbiljni bankari mogu samo da sanjaju.

U aferi oko kompanije „Japan tobako“ Dinkić je otvoreno lobirao za njih uoči tendera za prodaju Duvanske industrije u Senti. Zatim je o trošku JT otputovao u posetu ovoj firmi u Japanu, posle čega je JT kupio Sentu! Proletos je na sednici Vlade lobirao da austrijski OMV kupi NIS, dok se mesecima zalaže za rušenje međudržavnog sporazuma s Ruskom Federacijom.

88774458817113.jpg

http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-02-12-2008/covek-afera

--------------------------------------

a jos na tvu tvrdi Dinkic da nema pare ni za soljice za kafu :lol:

SVI MLAĐINI LJUDI
Ni Dinkićev kadar nije pošteđen učestvovanja u brojnim aferama. Nebojša Nedeljković je kao direktor aerodroma imao najveću platu u zemlji. Posle lobiranja da kargo centar na aerodromu napravi firma iza koje stoje Vesli Klark, Vilijam Voker i Robert Gelbard, čitav projekat je propao. Vodeća svetska kompanija u ovoj oblasti „Svisport“ izgubila na tenderu od firme isluženih agenata CIA. Beograd ne postaje transportni centar Jugoistočne Evrope, nema odgovornih.
Ivana Dulić-Marković, bivši potpredsednik Vlade, formirala je organizaciju 100 P+ (Sto paora plus), kojom je pokušala da razori velike poljoprivredne kombinate i omogući hrvatskim tajkunima prevlast na srpskom tržištu hrane. Istovremeno se pojavljuje informacija da je Dinkić viđen u Jadranu na jahti Ivice Todorića, najvećeg hrvatskog tajkuna, čija je osnovna delatnost proizvodnja hrane. A gde su afere Miroljuba Labusa, Davinićevi „pancir“ i „satelit“, vila Radovana Jelašića, Bojan Krišto...

SVI MLAĐINI LJUDI
Ni Dinkićev kadar nije pošteđen učestvovanja u brojnim aferama. Nebojša Nedeljković je kao direktor aerodroma imao najveću platu u zemlji. Posle lobiranja da kargo centar na aerodromu napravi firma iza koje stoje Vesli Klark, Vilijam Voker i Robert Gelbard, čitav projekat je propao. Vodeća svetska kompanija u ovoj oblasti „Svisport“ izgubila na tenderu od firme isluženih agenata CIA. Beograd ne postaje transportni centar Jugoistočne Evrope, nema odgovornih.
Ivana Dulić-Marković, bivši potpredsednik Vlade, formirala je organizaciju 100 P+ (Sto paora plus), kojom je pokušala da razori velike poljoprivredne kombinate i omogući hrvatskim tajkunima prevlast na srpskom tržištu hrane. Istovremeno se pojavljuje informacija da je Dinkić viđen u Jadranu na jahti Ivice Todorića, najvećeg hrvatskog tajkuna, čija je osnovna delatnost proizvodnja hrane. A gde su afere Miroljuba Labusa, Davinićevi „pancir“ i „satelit“, vila Radovana Jelašića, Bojan Krišto...

Šta pljuješ, bre, poštenog čoveka...
A ovo za akcije... Znaš kako, ja se zaista ne osećam prevarenim, jer mene apsolutno ni dinara nije koštalo upisivanje akcija... Tako da ne mislim da je bilo koga "prevario", već da je jednostavno lagao... Ali mene to ne dotiče. Ako sam glasao za ZES, to sigurno nije bilo zbog akcija...

Veruj mi, ne moraju da mi daju ni jednu jedinu akciju, samo nek privatizuju već jednom te parazite...

Šta pljuješ, bre, poštenog čoveka...
A ovo za akcije... Znaš kako, ja se zaista ne osećam prevarenim, jer mene apsolutno ni dinara nije koštalo upisivanje akcija... Tako da ne mislim da je bilo koga "prevario", već da je jednostavno lagao... Ali mene to ne dotiče. Ako sam glasao za ZES, to sigurno nije bilo zbog akcija...

Veruj mi, ne moraju da mi daju ni jednu jedinu akciju, samo nek privatizuju već jednom te parazite...

Jes vala, što se parazita tiče. Mada mi je trebalo 15 min da se prijavim, moj radni sat košta 20 evra, znači s 5 evra bi bilo OK, bar da mi nadoknadi vreme...

Back