Sedam zemalja NATO potvrdile dolazak u Zagreb na vojnu paradu povodom akcije Oluja

Jedini razlog zašto je napao je dozvola zapada. Par puta je pokušao samostalno (Medački džep i Maslenica) pa je brzo zaustavljen uz pretnju NATO intervencije i sankcija. Zašto misliš da bi Hrvatska svejedno mogla napasti da su Srbi prihvatili Z4?

Uostalom Galbrajt je sam priznao da čim krenu pregovori o Z4 će smanjiti nadležnosti Krajini (brisanje valute, predsednika autonomije, oporezivanja i slično verovatno u zamenu za slunjski koridor i poštu).
Ne mislim da bi Hrvatska napala da ste prihvatili Z4. Možda smo se krivo shvatili. Tuđman je morao na ovaj ili onaj način završiti rat, vojno ili pregovorima, s dozvolom zapada ili bez. Da ste prihvatili Z4, pregovaralo bi se, neke stvari bi bile prihvaćene, neke ne, nebitno, bitno da ne bi bilo toliko poginulih i da bi Srbi u HR danas bili u puno povoljnijem, da ne kažem povlaštenijem položaju.

Osobno mislim da je ključan bio Bljesak. Nije bilo nikakve dozvole zapada za Bljesak, a brzina i uspjeh operacije su iznenadili sve. Puno njih je tek tada shvatilo kako stoje stvari i što zapravo Hrvatska može kad hoće. Plus što je povod za Bljesak tako dobro izrežiran da ga se ni Kubrick ne bi posramio.

I Medački džep i Maslenica su uspjeh HV, ali bilo je i puno problema, a onda je MPRI počeo s obukom dočasničkog kadra čime je značajno povećana sposobnost HV. Što su i dokazali u Bljesku.

Nije, nego u trećem mjesecu '94 u ruskoj ambasadi. Barem Hrvatskoj. Vama je moždas ponuđen '93. Hrvatska je prihvatila plan kao osnovu za pregovore. Ma što to značilo. Dok su Srbi brutalno izvrijeđali one koji su im ponudili taj plan. Kad magacioner vodi "državu".
Istina, fulao sam godinu. Načelno je Hrvatska prihvatila kao osnovu za pregovore iako osobno ne vjerujem da bi pristali na sve zahtjeve koje se tražilo u Z4.

Te akcije u BiH počele su skoro 2 godine nakon Vensovog sporazuma sa početka 1992...

RS je uglavnom napredovala sve do kraja 1993.

Plan Z4 odbijen je u januaru 1995. Oluja nema veze sa odbijanjem plana Z4 nego sa BiH, tj. zapadu je trebalo vojni uticaj Hrvatske da bi naterali RS na pregovore...

Hrvatska je bila protiv plana Z4 samo ga nije javno odbila jer se znalo da će ga RSK odbiti

Tim planom bi dobila punu integraciju skoro 60% RSK a na ostalih 40% bi postojala politička autonomija, ali ništa više od toga pogotovo ne niša slično RS i Dejtonu kako se obično lupeta na temi o Z4.

Bez vojne opcije je to povoljan plan pogotovo ako je alternativa kiparski scenario
planom iz 94. ne bi bila samo autonomija već RSK bi postala državni subjekt nominalno pod Hrvatskom. Svojedobno sam davno čitao taj prijedlog, te bi se morao prisjetiti. Kada sam čitao imao sam dojam da se radi o kapitulaciji.

Da, plan je odbijen u siječnju 95, ali vam je ostavljeno vremena da se predomislite sve do par dana prije Oluje, do onih pregovora u Genevi, kad vam više nije nuđen Z4, nego bezuvjetna predaja, uzmi ili ostavi. Oluja je počela 4. kolovoza ujutro a još 3. kolovza Galbright je pokušavao nagovoriti nekog da u ime Srba prihvati plan kao osnovu za pregovore. Babić je čak i prihvatio plan, ali on više nije imao nikakvih ovlasti u Krajini, Martić ga je posve razvlastio, tako da je to propalo.
Mora se biti pošten i reći da u trenutku prije Oluje Hrvatska nije više bilo briga za bilo kakve pregovore.

planom iz 94. ne bi bila samo autonomija već RSK bi postala državni subjekt nominalno pod Hrvatskom. Svojedobno sam davno čitao taj prijedlog, te bi se morao prisjetiti. Kada sam čitao imao sam dojam da se radi o kapitulaciji.
Koji je to plan iz 1994?

Plan Z4 je predstavljen tek početkom 1995.

Plan Z4 ne predviđa postojanje RSK nego autonomne oblasti Krajina. Suštinski plan Z4 je samo proširenje hrvatskog zakona o autonomnom kotaru Knin i Glina, nema tu nikakve federalizacije...

Sada mnogi govore da je trebalo Z4, a onda su lajali.
Stavit ćemo ih na test sada.

Z4 ima šanse i dalje - za zapadni deo Republike Srpske u okviru Hrvatske.
Jel se slažeš da treba Z4 da se primeni na Banjaluku?

To je idealno rešenje, jer na taj način vraćamo Srbe u Hrvatsku, dok Hrvatska dobija nazad svoje istorijske delove oduzete turčinskom okupacijom.

To je idealno rešenje, jer na taj način vraćamo Srbe u Hrvatsku, dok Hrvatska dobija nazad svoje istorijske delove oduzete turčinskom okupacijom.
Ti nisi normalan :mrgreen:

Ti si nepismeni, neuki idiot. Tačka.
Bez lupetanja. U to vreme se Hrvatska prostirala DO Petrove gore i NE dalje, za vreme Ljudevita Posavskog Panonija ≠ Hrvatska, bez obzira na to što su neki njeni delovi danas u Hrvatskoj. Borna je bio Hrvat, a NE Ljudevit. Tačka. Pogledaj šta i tome kažu ozbiljni evropski istoričari.

Ko je tebi kriv što tam u školi učite gluposti, počev od toga da je npr. knez Višeslav bio “hrvatski knez” (čuvena krstionica koju vam je dao Musolini i onaj “krug europskih naroda u koji ste time stupili”, znaš ti to dobro) “- bio je Srbin, pre Velike šizme Srbi su bili pod Latinskom crkvom. Tačka.

:rtfm:
Ljudevit (pronounced [ʎûdeʋit]) or Liudewit (Latin: Liudewitus), often also Ljudevit Posavski, was the Duke of the Slavs in Lower Pannonia from 810 to 823. The capital of his realm was in Sisak (today in Croatia). As the ruler of the Pannonian Slavs,[2] he led a resistance to Frankish domination. Having lost the war against the Franks, who were aided by Borna duke of Guduscani as well Dalmatia and Liburnia, Ljudevit fled first to an unknown Serbian župa (a topic of historical debates), and then to the Dalmatian duke Ljudemisl, who treacherously killed him.[3]

7C8C38BC-3BF0-4284-ADEB-D6366B698581.jpeg

Poslednja izmena:
Ti si nepismeni, neuki idiot. Tačka.
Zapazimo i šta ozbiljna istoriografija kaže o mitskom biću poznatom kao kralj Tomislav - takav kralj nikada nije postojao, izmišljen je bar 400-500 godina posle vremena svoje navodne vladavine, kad su neke biskupije u borbi oko teritorijalne jurisdikcije “dokazivale” svoje poreklo još od Svetog Metodija:

C5980881-A45A-4946-A206-AF3084850E53.jpeg

Historijske dielove BRE!

2C174ABB-3F02-4DFF-9517-09C1D698B116.jpeg

2EA28FC8-4C48-43BE-AD5D-D647002C6E3D.jpeg

Predstavnici sedam zemalja članica NATO potvrdili su dolazak na vojnu paradu u Zagreb, kojom će biti obeležena 30. godišnjica vojno-policijske akcije Oluja, izjavio je general pukovnik Tomislav Kundid, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske.

Hrvatska tradicionalno slavi zločinačku vojno-policijsku akciju Oluja, koja je trajala od 4. do 7. avgusta 1995. godine kada je iz Hrvatske proterano oko 250.000 Srba, dok je 2.000 njih ubijeno ili se i danas vode kao nestali.

Kako je ranije najavljeno vojna parada će biti održana 31. jula.
General Kundid nije mogao da potvrdi, ni da demantuje da li će na paradi biti viđen sistem HIMARS.
Parada će trajati dva sata, kaže Kundid i poziva građane da joj prisustvuju.
"To je jedan lep i značajan događaj. Imaće priliku da vide kompletno naoružanje i opremu sa kojom su opremljene Oružane snage", rekao je Kundid...link

Ne znam zasto to izaziva cudjenje. Koliko nam je poznato NATO je i ucestvovao, zajedno sa Hrvatskim nacistima
u Oluji u etnickom ciscenju srpskog stanovnistva iz Hrvatske. Jedino cudi da sadasnje srpske vlasti i mozgom
isprani Natofili smatraju te NATO zemlje prijateljima Srbije.
:D

Bez lupetanja. U to vreme se Hrvatska prostirala DO Petrove gore i NE dalje, za vreme Ljudevita Posavskog Panonija ≠ Hrvatska, bez obzira na to što su neki njeni delovi danas u Hrvatskoj. Borna je bio Hrvat, a NE Ljudevit. Tačka. Pogledaj šta i tome kažu ozbiljni evropski istoričari.

Ko je tebi kriv što tam u školi učite gluposti, počev od toga da je npr. knez Višeslav bio “hrvatski knez” (čuvena krstionica koju vam je dao Musolini i onaj “krug europskih naroda u koji ste time stupili”, znaš ti to dobro) “- bio je Srbin, pre Velike šizme Srbi su bili pod Latinskom crkvom. Tačka.

:rtfm:
Ljudevit (pronounced [ʎûdeʋit]) or Liudewit (Latin: Liudewitus), often also Ljudevit Posavski, was the Duke of the Slavs in Lower Pannonia from 810 to 823. The capital of his realm was in Sisak (today in Croatia). As the ruler of the Pannonian Slavs,[2] he led a resistance to Frankish domination. Having lost the war against the Franks, who were aided by Borna duke of Guduscani as well Dalmatia and Liburnia, Ljudevit fled first to an unknown Serbian župa (a topic of historical debates), and then to the Dalmatian duke Ljudemisl, who treacherously killed him.[3]

Pogledajte prilog 1758177
Naravno. Uzmeš jedan izvor, recimo monografiju nekog asistenta sa nekog poljskog ekvivalenta Megatrenda (https://www.researchgate.net/profile/Wawrzyniec-Kowalski) i iza svakog upisa kojeg argumentuješ citatima tog šarlatana mećeš tačku; drviš, pače, po tom jednom izvoru dok ne 'presuši'.
Modus operandi neukog i nepismenog idiota.
Enciklopedijski egzemplar budaletine.

Back