Ne mislim da bi Hrvatska napala da ste prihvatili Z4. Možda smo se krivo shvatili. Tuđman je morao na ovaj ili onaj način završiti rat, vojno ili pregovorima, s dozvolom zapada ili bez. Da ste prihvatili Z4, pregovaralo bi se, neke stvari bi bile prihvaćene, neke ne, nebitno, bitno da ne bi bilo toliko poginulih i da bi Srbi u HR danas bili u puno povoljnijem, da ne kažem povlaštenijem položaju.Jedini razlog zašto je napao je dozvola zapada. Par puta je pokušao samostalno (Medački džep i Maslenica) pa je brzo zaustavljen uz pretnju NATO intervencije i sankcija. Zašto misliš da bi Hrvatska svejedno mogla napasti da su Srbi prihvatili Z4?
Uostalom Galbrajt je sam priznao da čim krenu pregovori o Z4 će smanjiti nadležnosti Krajini (brisanje valute, predsednika autonomije, oporezivanja i slično verovatno u zamenu za slunjski koridor i poštu).
Osobno mislim da je ključan bio Bljesak. Nije bilo nikakve dozvole zapada za Bljesak, a brzina i uspjeh operacije su iznenadili sve. Puno njih je tek tada shvatilo kako stoje stvari i što zapravo Hrvatska može kad hoće. Plus što je povod za Bljesak tako dobro izrežiran da ga se ni Kubrick ne bi posramio.
I Medački džep i Maslenica su uspjeh HV, ali bilo je i puno problema, a onda je MPRI počeo s obukom dočasničkog kadra čime je značajno povećana sposobnost HV. Što su i dokazali u Bljesku.