Dinkicev recept spasio Island!!!

Pazi ovako, vi ste totalni sarlatani za ekonomske analize, pa je vama i pokazatelj zapadnoevropskog 'neoliberalizma' i kada predstavnici stranih kompanija napinju nase ministre da im drzava Srbija daje subvencije da bi dosli na nase trziste. Pa bi i to verovatno konstruisali kao nekakve MMF ucene.

Jednostavno, mnogo ste glupi ljudi, ne umete da analizirate apsolutno nista.

I sta vam ja tu mogu.

Drzite se prozivanja Vucica jer smanjuje plate profesorima.

I stvari, i za to ste glupi.

Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku kami83.

Pazi ovako, vi ste totalni sarlatani za ekonomske analize, pa je vama i pokazatelj zapadnoevropskog 'neoliberalizma' i kada predstavnici stranih kompanija napinju nase ministre da im drzava Srbija daje subvencije da bi dosli na nase trziste. Pa bi i to verovatno konstruisali kao nekakve MMF ucene.

Jednostavno, mnogo ste glupi ljudi, ne umete da analizirate apsolutno nista.

I sta vam ja tu mogu.

Drzite se prozivanja Vucica jer smanjuje plate profesorima.

I stvari, i za to ste glupi.

na zalost kami ti ne znas sta pricas.Bas priemer islanda sam naveo tvojoj miljenici dzaguarki pre neki dan na sta je ona posebno zavezala.
Inace Island je duze vreme na putu da prebrodi ovu krizu a skup donetih mera je krajnje boljsevicki kako bi ti i tvoje kolege to nazvale.Obrati paznju na skup mera
http://www.index.hr/vijesti/clanak/...stiteci-svoje-gradjane-a-ne-banke/600156.aspx
. Kulminacija nezadovoljstva je ibla kada je parlament (januar 2010) usvojio zakon prema kome država preuzima obavezu da namiri obaveze propalih islandskih banaka prema klijentima iz V.Britanije i Holandije, što je u suštini značilo da svaki Islandjanin na sebe preuzima obavezu da plati 18.000 evra zbog pohlepe i neodgovornosti privatnih islandskih banaka i njihovih inostranih kreditora.

Pod jakim pristiskom gradjana, predsednik Islanda je iskoristio svoje ustavno pravo i nije potpisao taj zakon, te je prepustio gradjanima da se na referendumu da li hoće na sebe da preuzmu obaveze privatnih banaka. Usledio je ogroman pritisak iz inostranstva. MMF je zapretio da će zemlju lišiti bilo kakve svoje pomoći. Britanski ministar lord Majners je upozorio da će odbacivanje zakona usvojenog u parlamentu imati dugoročne posledice dodavši da će u tom slučaju Island javno pokazati da ne želi da bude deo medjunarodnog finansijskog sistema , da ima pristup medjunarodnim i nacionalnim fondovima drugih zemalja, te da nije siguran biznis partner. Te i druge pretnje koje su upućivane Islandu na kraju je komentarisao i njen predsednik: ‘’Nama govore da ukoliko ne prihvatimo uslove medjunarodne zajednice da ćemo postati Kuba. Ukoliko se mi na to saglasimo postaćemo Haiti.’’ Posle toga velika većina gradjana se na referendumu izjasnila protiv pomenutog zakona koji je usvojen u parlamentu (preko 90%). Island je u praksi uspešno demostrirao da ne postoji samo ‘’jedno moguće rešenje’’ prema kome se mora bespogovorno povinovati diktaturi moćnih i bogatih, te da uvek mora da postoji alternative. Uradio je ono što je u suprotnosti sa vladajućim neoliberalnim dogmama. Kada su druge države spašavala privatne banke prebacujući na gradjane (poreske obveznike) terete njihovih ogromnih gubitaka nastalih zbog pogrešene poslovne politike, pohlepe i neodgovornosti
http://www.makroekonomija.org/0-dragovan-milicevic/tanjug-kako-je-island-pobedio-krizu/
I možda najvažnija lekcija koju pruža primer Islanda jeste da je moguće da i male države odbace neoliberalne okove ili kako mnogi vole da kažu ‘’neoliberalnu ludačku košulju’’ uz pomoć koje se obezbedjuje da lokalni političari služe interesima svetske oligarhije i krupnog kapitala,

Dinkic je u zemlju dovukao mmf i razne rajfajzene a nase banke zatvorio ...znaci dinkic je nas gurnuo u siromastvo i krizu a Island je uradio suprotno i izvukao se

Ne, nije, Island je uradio skoro sve isto kao Dinkic, tj. kao one mere zbog kojih vi pljujete Dinkica.

Evo sta se desilo u Islandu sa finansijskim sektorom, ovo vam je ukratko, za Nubare kao sto ste vi.

Dakle, Island je pocetkom ovog veka uglavnom privatizovao banke. Onda su te banke ojacale. Bankarski sektor je onda postao jako bitna stavka u njihovom BDP-u, sirio se na strana trzista, i za vreme krize se preforsirao, i tri najvece banke su im pukle.

Odbijaju da prihvate nacionalizaciju duga tih propalih banaka, tj odbijaju da sprovedu mere koje bi vasi omiljeni Pitin i Cavez uradili. Sprovode liberalne mere za stabilizaciju svoje ekonomij, smanjuju budzetski deficit, manje trose i kontrolisu inflaciju. Stabilizuju domacu valutu i MMF im pomaze u tome, daju im kredit za stabilizaciju valute, (poenta njihovog pljuvanja je da im MMF nije pomogao na vreme u tome, a nije jer su previse trosili, tj. ponasali su se komunjarski). Znaci, bitno je naglasiti da ne sprovode mere koje ekonomski sarlatani i sledbenici Kejnsa medju srpskim patriotama misle da se trebaju sprovoditi u krizi.

Onda su te banke likvidirali, i na njihovo mesto osnovali nove tri, OD KOJIH SU DVE U VECINSKOM STRANOM VLASNISTVU.

- - - - - - - - - -

na zalost kami ti ne znas sta pricas.Bas priemer islanda sam naveo tvojoj miljenici dzaguarki pre neki dan na sta je ona posebno zavezala.
Inace Island je duze vreme na putu da prebrodi ovu krizu a skup donetih mera je krajnje boljsevicki kako bi ti i tvoje kolege to nazvale.Obrati paznju na skup mera
http://www.index.hr/vijesti/clanak/...stiteci-svoje-gradjane-a-ne-banke/600156.aspx
. Kulminacija nezadovoljstva je ibla kada je parlament (januar 2010) usvojio zakon prema kome država preuzima obavezu da namiri obaveze propalih islandskih banaka prema klijentima iz V.Britanije i Holandije, što je u suštini značilo da svaki Islandjanin na sebe preuzima obavezu da plati 18.000 evra zbog pohlepe i neodgovornosti privatnih islandskih banaka i njihovih inostranih kreditora.

Pod jakim pristiskom gradjana, predsednik Islanda je iskoristio svoje ustavno pravo i nije potpisao taj zakon, te je prepustio gradjanima da se na referendumu da li hoće na sebe da preuzmu obaveze privatnih banaka. Usledio je ogroman pritisak iz inostranstva. MMF je zapretio da će zemlju lišiti bilo kakve svoje pomoći. Britanski ministar lord Majners je upozorio da će odbacivanje zakona usvojenog u parlamentu imati dugoročne posledice dodavši da će u tom slučaju Island javno pokazati da ne želi da bude deo medjunarodnog finansijskog sistema , da ima pristup medjunarodnim i nacionalnim fondovima drugih zemalja, te da nije siguran biznis partner. Te i druge pretnje koje su upućivane Islandu na kraju je komentarisao i njen predsednik: ‘’Nama govore da ukoliko ne prihvatimo uslove medjunarodne zajednice da ćemo postati Kuba. Ukoliko se mi na to saglasimo postaćemo Haiti.’’ Posle toga velika većina gradjana se na referendumu izjasnila protiv pomenutog zakona koji je usvojen u parlamentu (preko 90%). Island je u praksi uspešno demostrirao da ne postoji samo ‘’jedno moguće rešenje’’ prema kome se mora bespogovorno povinovati diktaturi moćnih i bogatih, te da uvek mora da postoji alternative. Uradio je ono što je u suprotnosti sa vladajućim neoliberalnim dogmama. Kada su druge države spašavala privatne banke prebacujući na gradjane (poreske obveznike) terete njihovih ogromnih gubitaka nastalih zbog pogrešene poslovne politike, pohlepe i neodgovornosti
http://www.makroekonomija.org/0-dragovan-milicevic/tanjug-kako-je-island-pobedio-krizu/
I možda najvažnija lekcija koju pruža primer Islanda jeste da je moguće da i male države odbace neoliberalne okove ili kako mnogi vole da kažu ‘’neoliberalnu ludačku košulju’’ uz pomoć koje se obezbedjuje da lokalni političari služe interesima svetske oligarhije i krupnog kapitala,
z:D

Kakve veze ima odbijanje nacionalizacije sa komunjarskim merama? z:shock:

Hajde molim te obrazlozi nam to.

Ne ali ozbiljno, u kojoj to bajci je drzavno preuzimanje banaka liberalna ekonomska mera?

U kojoj?

Dajte mi primer takve drzave?

Ne, nema je.

Ne postoji.

Ne, to je glup primer.

Ne, nije.

Ne, to nije primer liberalne mere, to je komunjarska mera.

I to je komunjarska mera.

Jos jedna komunjarska mera.

Ne, mnogo ste glupi ako mislite da je to liberalna mera.

Dakle, da vam dgovorim unapred na sve vase glupe postove do kraja teme.

a zasto bi drzava spasavala privatne banke naravno da treba da propadnu...drzava treba da spasava one nesrecnike koje su te banke ojadile...evo i kod nas kriziraju...prete otkazima onima koji im bar 10 budala ne navataju da uzmu njihove kredite a pare koje su pokupili do sad su sklonili na sigurno...samo budala takve spasava

Poslednja izmena:
Kakve veze ima odbijanje nacionalizacije sa komunjarskim merama? z:shock:

Hajde molim te obrazlozi nam to.

zato sto je za tebe svako mesanje drzave komunjarsko.Dobio si linkove ,citaj
Osim toga povezao si Island iz 2008. sa Beobankom i drugim bankama koje je Dinkic pogasio davno ranije, na da bi spasio drzavu nego da bi uveo strane banke,a ekskluzivni poslovni prostor koje su banke posedovale otudjio.Priznaces da ta dva primera imaju veze koliko dupe i oko

Da naglasim, ovde ne mislim na populistu i komunjaru Dinkica kakav je posle postao. Znaci ne mislim na pravog Dinkica, koji se vama skroz svidja jer je lupetao o nekakvim subvencijama i davanjem vecih para opstinskim parazitima. Taj pravi Dinkic je skroz sve kao vi.

Mislim na onaj mit o Dinkicu kakav imaju srpske patriote, gde je Dinkic pojam za 'neoliberalnu posast u Srbiji'.

Osim toga povezao si Island iz 2008. sa Beobankom i drugim bankama koje je Dinkic pogasio davno ranije, na da bi spasio drzavu nego da bi uveo strane banke,a ekskluzivni poslovni prostor koje su banke posedovale otudjio.Priznaces da ta dva primera imaju veze koliko dupe i oko

Da je dopušteno Kariću da posluje na fušerski način, ponovo bi imao novog Jezdimira Vasiljevića.

Zato treba skinuti kapu Dinkari što je prognao Astra banku

Dobro. I ti procitaj sta sam ja napisao na ovoj temi.

a zasto bi drzava spasavala privatne banke naravno da treba da propadnu...drzava treba da spasava one nesrecnike koje su te banke ojadile...evo i kod nas kriziraju...prete otkazima onima koji im bar 10 budala ne navataju da uzmu njihove kredite a pare koje su pokupili do sad su sklonili na sigurno...samo budala takve spasava

To je isto kao spasavanje banaka, tj. to se ekonomskim recnikom zove nacionalizacija banaka.

Dobro. I ti procitaj sta sam ja napisao na ovoj temi.

pa i ja tebi kazem osim pustanja banaka niz vodu,ljudima koji su ostali bez posla zbog krize drzava je omogucila da se bave ribolovom i na to odredila kvote.Citav skup mera ja doveo do toga da Island kao mikro drzava ,energetski realtivno nezavisna sa razvijenim turimzmom,ribolovnom flotom,..izadje iz krize.Ono sta je primenjivo na island, nije na jednu Srbiju ili Poljsku,a po tebi upravo jeste

kako isto hteli su od Islanda da naprave Grcku i gurnu je u duznicko ropstvo ali su se zahebali...u Grckoj se ljudi svaki dan ubijaju zbog siromastva a Island se izvukao

Island ima trista hiljada stanovnika, kome je ta mracna i hladna vukoyebina uopste zanimljiva?
Usput, Island nije nikada ni bio u EU niti je valuta bila evro.
Sto ne gurnu Norvesku ili Svajcarsku u duznicko ropstvo?z:D

Island su zayebali sami Islandjani, pametni momci koji su napravili silne holdinge siro0m sveta, kupovali akcije svojih banaka, uzimali kerdite,
a onda se cela kula od karata srusila. Znaci, sami su sebe zayebali, a oni to i znaju, nikoga ne okrivljuju za svoju katastrofu.
Danas se ti isti nekada cuveni brokeri zaista bave ribolovom preko vikenda.

Vi bre niste normalni zasto bi narod vracao kredite koje su prodane duse uzimale u njihovo ime...grci sad treba da vracaju kredite koje su budale iz vlasti uzimale da od nemaca kupuju podmornice za nato pakt...neka im sad kredite vracaju nato i nemci
Pazi, Grci su ti koji su odrali Nemce.

Naime, godinama su troškarili 800 evra mesečno, iako su realno zarađivali 400.

Onda kad su se nauživali, dobili su spasonosne pare od Švaba.

Back