Династија Петровић Његош

Čekaj malo, počeli smo od toga da si ti to navodio kao primjer mog jasnog preskakanja, ignorisanja i prećutkivanja istorijskih izvora. Sada smo došli do toga da ja sam ja osporavao nešto, što je, zapravo, jedna sasvim drugačija situacija. No ni to mi nije poznato, zaista se ne sjećam da sam ikada sporio. Naprotiv, Bolica je to prepisao iz nekog izvora koji znade za albanske korijene Kuča...

Naravno da si sporio na krajnje drzak način, besprijekorne izvore. Jedan od odličnih dokaza da si ovđe po zadatku, dobio si zadatak da na svaki način negiraš crnogorsku naciju, da to radiš što perfidnije i da se boriš bez povlačenja ćemo sad da pogledamo.
Prije skoro 5 godina imali smo raspravu o Kučima. 24. decembra 2009. u 18:02 napisao si:

Opet to lupetanje o istorijskim izvorima. Hajde reci da vidimo to, koji tobože istorijski izvori navode Laleta Drekalova, učesnika srpskih pravoslavnih skupova protiv Turaka pod Pećkim Patrijarhom Srpskim Jovanom, kao Albanca i/ili kao katolika. z:poz:

Evo link za tvoju poruku: http://forum.krstarica.com/showthre...796-godine?p=12252877&viewfull=1#post12252877

Pa si nešto kasnije istog dana u 21:29 pisao, valjda da me dotučeš, da pokažeš kako sam lažov!

Hoću, kada mi pokažeš tobožnji istorijski izvor u kojem piše da je Lale Drekalov bio Albanac i katolik. z:poz:
To si izmislio, je li tako?
Evo link: http://forum.krstarica.com/showthre...796-godine?p=12255253&viewfull=1#post12255253

Dakle, za jedan izvanredan istorijski izvor nijesi ni znao (ili možda i jesi?)

Ja sam tog dana u 21:37 odgovorio, dao sam izvor:

Of Roman rite are:

490 houses - Chuzzi Albanesi (Albanian Kuçi),

commanded by Lale Drecalou (Lale Drekalov) and Nico Raizcou (Niko Rajckov),

a very warlike and brave people,

1,500 men in arms

Na sajtu njemačkog naučnika Albanologa

http://www.albanianhistory.net/en/texts1000-1799/AH1614.html;

Evo link prema mom odgovoru: http://forum.krstarica.com/showthre...796-godine?p=12255368&viewfull=1#post12255368

I što se desilo, dobio sam najdrskiji, najbezobrazniji odgovor koji sam ikad doživio na internetu. Evo tvog odgovora:

Gdje tu piše konkretno za Lalu Drekalova da je Albanac i katolik?
:eek::eek::eek:

Evo link prema tvom drskom odgovoru: http://forum.krstarica.com/showthre...796-godine?p=12255368&viewfull=1#post12255368

Poslije ovog tvog odgovora sam definitivno razumio da ti nijesi ovđe zarad nauke, nijesi ovđe zato što mrziš Crnogorce, nijesi ovđe zato što si nacionalista i šovinista, ništa od toga, ti si ovđe po zadatku! Nikakva dokumenta i kompletna istorijska nauka tebi zapravo ne znače ništa, nema tog dokumenta i serije istorijskih izvora koje ćeš ti priznati, ne postoji nikakav dokaz koji ćeš t prihvatiti, jer nijesi ovđe dobrovoljno, već po zadatku.
Ti nikada i ništa ne priznaješ niti ćeš priznati, jer ti je tako naređeno. Zato pišeš kako sam lažov, kako sam trol, zato neprestano tražiš brisanje svih mojih poruka, zato pišeš da sam nacista i učesnik nacističkih foruma, zato pišeš kako imam različite naloge... jer ti se boriš onako kako se bori profesionalni plaćeni vojnik! Ti se boriš protiv mene a ne protiv argumenata koje iznosim, ti si se ovđe i registrovao zbog mene.

Ja ti pokažem da je jedan Kotoranin u izvještaju svojoj vladi pisao za Kuče da su katolici i Albanci, dam link, a ti van sebe napišeš - Gdje to piše? Zašto to radiš? Zato što ti mojim pisanjem i prikazivanjem dokumenata zbunjujem neke čitaoce - Peru iz Valjeva (inače porijeklom Bugarina) i nekog Tasu iz Niša (inače porijeklom Makedonca) i dovodim ih u dilemu da preispitaju kompletnu (lažljivu) srpsku istoriografiju.
Zato si ti van sebe, jer kao vojnik SANU gubiš bitku. Svi drugi ljudi koje dovedem dokazima uz zid, klonu, zaćute, ili se nešto šale, samo ti se i dalje drsko boriš, braniš neodbranjivo. Registrovao si se ovđe zbog mene, pratiš me po cijelom internetu godinama, sve moguće podatke o meni - iz mojih poruka si sublimirao, tako da opisuješ u člancima sve moje poglede na istoriju, jer si ih sve apsolvirao kao za ispit.

Pogledaj Grubanov prethodni odgovor, Gruban je nacionalista 100 puta veći nego ti, ali nije plaćenik, ovđe je zarad svoje ideologije i već priznaje moje argumente, jer ne može protiv istine, ali ti ne, nikada, iako uopšte nijesi nacionalista. Ali jesi čovjek zadatka na ovom forumu!

Ja ne pišem ovo naravno zbog tebe, već zbog drugih, da im pokažem zašto si ovđe.
Zato se onako krvnički boriš protiv autohtonista! Ko bi uložio onoliku energiju boreći se protiv nebuloznih teorija, osim nekoga kome je to naloženo?? A naloženo ti je iz SANU jer novoromantičari žestoko huškaju narod protiv SANU.
Ja sam sebi još prije nekih 5 godina rekao da neću potrošiti na pisanje posta na forumu više od 1-2 min, ali dobro, ako treba ljudi da uvide da si ovđe po zadatku, odvojiću vrijeme.

Poslednja izmena:
Vaso je otkopan i još je utvrđeno da je imao I2a haplotip? :eek: :lol:
Koliko sam ja upoznat sa genetičkim testiranjima, za sada je svim testiranim Vasojevićima utvrđeno prisustvo haplogrupe E1b, izuzev jednom, koji opet i nije bio izvorni Vasojević već "Srbljak". Nego da ne širimo o genetičkoj genealogiji, postoji posebna tema za nju.

Ja sam tako cuo .
Uglavnom nigde ne stoji teza ni izvor niti bilo sta da su Vasojevici albanskog porekla .
Mislim da je to kristalno jasno , ja sam precesljao sve o njima .
Drugo , postoje itekako pouzdani izvori koje je kacio i Tandori gde se govori o Srbina u Arbaniji i gde se kaze da je Skenderbeg srpksog porekla.
To sa Arbanasima je preterivanje , na kraju ce ispasti da je jedino ono malo zagoraca slovenskog porekla , ako i to neko ne proglasi za Albance :roll:
Testirali su se pretci Serddara Janka Vukotica i oni su I2a . Eto bas pravo sa Cetinja.

Mada je to o Arbanasima dosta mutno , vise onako nagadjanje , sporadicno i u manjini se pojavljuju u po kojem zapisu , svakako manje nego li Srbi .
Pogotovo ako uzmemo u obzi "Pijestonicu ", tamo ispada da su sve sami Srbi od reda

- - - - - - - - - -

Nije tako, Crnogorci su uglavnom mješavina Vlaha i Albanaca, a ima i slovenske, keltske... genetike.

Znaci etnicki si onda Vlah ili Albanac ?
Gde Srbi nestadose u tom procesu , a oni se najvise pominju kroz istoriju duklje-zete-crne gore:think:
Vlaska i Albanska manjina prevladase srpsku vecinu , e bravo ti ga bate :lol:
Vidim ja da ti Srbe i sve sto je srpsko ne mozes da smislis.
To sto si napisao mozda i vazi za neke delove CG(tamo gde je muslimansko stanovnistvo slovenizirano) , ali zaboravljas staru CG i staru Hercegovinu .

Poslednja izmena:
Oni koji govore istnocno hercegovackim su Srbi onda ?
Mada ja ne vidim kako bi neka plemena poput Vasojevica napr. mogla biti albanskog porekla , kada se zna da su imali posede u Metohiji , kada im je predak Vaso , koji je cini mi se i otkopan
i msm da je cak i hlp. I2a u pitanju .
Moglo je jedino doci do mesanja , ali nikako do potpune asimilacije .
Cak sta vise meni je taj proces veoma sumnjiv , i ako se odigrao , odigrao se tek nakon 16tog veka .

Mislim da sam negde čitao da su se Vasojevići odvojili od Kuča a to verovatno znači da su i druga manja plemena na istoku Crnu Gore jer su međusobno vrlo slična.Drugim rečima sasvim je izvesno da imaju zajedničko poreklo i da su usled prekobrojnosti selili na zapad tj u centralne delove današnje Crne Gore,Ja i ne kažem da su šiftarskog porekla i šta mi uopšte znamo o etnogenezi Šiftara i kakve su sve etničke grupe učestvovale u formiranje dašanje šiftarske nacijeTeško da je moglo da bude mešanja osim u nekom beznačajnom obimu.Mnogo je verovatnije da je na tim teritrorijama uspostavljena uprava srpskih vladara iz Raške i da je to stanovnišrvo obzirom na sasvim izvesnu kulturnu inferiornost počelo da preuzima kulturu "osvajača".Nisu to bili krajevi pogodni za naseljavanje da bi neko iz drugih krajeva došao da tu živi osim onih koji su boravili službeno naprotiv i, u srednjem veku to područje je pokazivalo skolonost za iseljevanje.
Tim dnk analizima ne treda pridavati nikakav značaj jer su nacije kulturne kategorije .Naravno da su Srbi i oni koji govore istočnohercegačkim i oni koji govore zetsko-južnosandžakim dijaleketom jer i jedni i drugi pripadaju srpskoj kulturi iako ovi drugi imaju i neke specifičnosti običaje koje drugi Srbi nemaju kao što je krnva osveta,neki običaji na sahranama i slično.

Mislim da sam negde čitao da su se Vasojevići odvojili od Kuča a to verovatno znači da su i druga manja plemena na istoku Crnu Gore jer su međusobno vrlo slična.Drugim rečima sasvim je izvesno da imaju zajedničko poreklo i da su usled prekobrojnosti selili na zapad tj u centralne delove današnje Crne Gore,Ja i ne kažem da su šiftarskog porekla i šta mi uopšte znamo o etnogenezi Šiftara i kakve su sve etničke grupe učestvovale u formiranje dašanje šiftarske nacijeTeško da je moglo da bude mešanja osim u nekom beznačajnom obimu.Mnogo je verovatnije da je na tim teritrorijama uspostavljena uprava srpskih vladara iz Raške i da je to stanovnišrvo obzirom na sasvim izvesnu kulturnu inferiornost počelo da preuzima kulturu "osvajača".Nisu to bili krajevi pogodni za naseljavanje da bi neko iz drugih krajeva došao da tu živi osim onih koji su boravili službeno naprotiv i, u srednjem veku to područje je pokazivalo skolonost za iseljevanje.
Tim dnk analizima ne treda pridavati nikakav značaj jer su nacije kulturne kategorije .Naravno da su Srbi i oni koji govore istočnohercegačkim i oni koji govore zetsko-južnosandžakim dijaleketom jer i jedni i drugi pripadaju srpskoj kulturi iako ovi drugi imaju i neke specifičnosti običaje koje drugi Srbi nemaju kao što je krnva osveta,neki običaji na sahranama i slično.

Ovo nije sasvim tacno , Vasojevici se nisu odvojili od Kuca , jer za razliku od Kuca , Vasojevici su nedvojbeno jednojezicko pleme i najbrojnije srpsko pleme .
Za Kuce stoji da su verovatno delimicno i arbanaskog porekla , ali opet u malom obimu . Jednostavno nema konkretnih dokaza za tako nesto.
Nema dokaza ni ko je izvesni Drekale rodonacelnik Drekalovica , niti stoji teza da je on Arbanas .
Jednostavno se ne zna .
Onos to se zna jeste da je Hercegovina puna spomena Srba , Bosna takodje , dakle sve sto okruzuje Crnu Goru i sto je danas deo Crne Gore je prepuno srpskog imena .
Treba i napomenuti da su porodice vlastelinske iz Cg ( stare cg) u srodstvu mahom sa Srbima iz Hercegovine . Za mene tu i nema mnogo nejasnoca .
Pogotovo ako se zna da je pola Albanije bilo pod Srpskom vlascu , i da je nekada Skadar bio srpska prestonica .

Ovo nije sasvim tacno , Vasojevici se nisu odvojili od Kuca , jer za razliku od Kuca , Vasojevici su nedvojbeno jednojezicko pleme i najbrojnije srpsko pleme .
Za Kuce stoji da su verovatno delimicno i arbanaskog porekla , ali opet u malom obimu . Jednostavno nema konkretnih dokaza za tako nesto.
Nema dokaza ni ko je izvesni Drekale rodonacelnik Drekalovica , niti stoji teza da je on Arbanas .
Jednostavno se ne zna .
Onos to se zna jeste da je Hercegovina puna spomena Srba , Bosna takodje , dakle sve sto okruzuje Crnu Goru i sto je danas deo Crne Gore je prepuno srpskog imena .
Treba i napomenuti da su porodice vlastelinske iz Cg ( stare cg) u srodstvu mahom sa Srbima iz Hercegovine . Za mene tu i nema mnogo nejasnoca .
Pogotovo ako se zna da je pola Albanije bilo pod Srpskom vlascu , i da je nekada Skadar bio srpska prestonica .

Kad je Skadar bio srpska prijestonica (valjda se misli na državu Srbiju)?

Jesi vidio ti ovaj moj post?
Of Roman rite are:

490 houses - Chuzzi Albanesi (Albanian Kuçi),

commanded by Lale Drecalou (Lale Drekalov) and Nico Raizcou (Niko Rajckov),

a very warlike and brave people,

1,500 men in arms

Na sajtu njemačkog naučnika Albanologa

http://www.albanianhistory.net/en/texts1000-1799/AH1614.html;

Znaš li što ovđe piše?
Znače li ti što ovi podaci o sinu Drekalovom koje je zapisao jedan Kotoranin početkom 17. vijeka?
Priznaješ li ti uopšte istorijsku nauku?
Zašto dolaziš na ovaj forum, da li znaš da je istorija nauka?
Koliko godina imaš? 15?

?

Zar neće biti u decembru - 5 godina? Zar sam tako loš u matematici? Evo link prema tvojoj poruci - http://forum.krstarica.com/showthre...uča-1796-godine/page5?p=12252877#post12252877

Ama jesi li ti ozbiljan crni čovječe... :lol:
Postavljaš nešto iz 2009. godine, staro gotovo ravno pet godina, kao nekakav ukazatelj za trenutnu diskusiju. :hahaha:

Slušaj sinko, možda je tebi to nešto strano, ali kada vrijeme prolazi čovjek se mijenja, uči i proširuje znanje. Ja nisam uopšte ni ovako gledano isti čovjek koji sam bio prije toliko godina, a kamoli ako sada po saznanjima; mnogo stvari sam u međuvremenu naučio, mnoge zahvaljujući drugim forumašima kojima neizmjerno dugujem vječnu zahvalnost, a rijetko šta danas smatram što sam smatrao '09. godine - mnogo od čega su moje nekadašnje zablude koje sam ja sam u međuvremenu razobličio.

Ne shvatam koji je smisao izvlačeći prastarih citata; koja je svrha toga?
Eto čisto da ne ispadne da ignorišem to što si iznad napisao, jesam te upitao gdje piše za Lala Drekalova da je Albanac i katolik, zato što sam se vodiotvojim logičkim rezonovanjem; da si malo sjeo i samo malo porazmislio što tu piše, shvatio bi da sam ti pokušao pokazati kako drugima izgleda to što kucaš (slijepi, nekritički i izbanalizovani pristup pisanim izvorima)...

Ti si, nažalost, koliko vidim, ostao na istom mjestu na kojem si bio prije pet godina. :(

I koncetriši se na ono što sam napisao!

Zašto? Ne možeš očekivati od drugih da se ponašaju prema tebi na korektan način zauzvrat, ako prema njima postupaš nedostojno. Eto, ovo je opet jedan u nizu primjera u kojima okrećeš diskusiju na lične napade i svađu, bježeći od argumenata. Eno, krenuli smo da pričamo o izvorima za Kuče, a ti si samo krenuo sa napadima na moj račun, izostavljajući svaki sadržajni segment diskusije.

Evo, dva puta sam napisao (zapravo samo jednom, a još jednom citirao):

Dakle, da li sam te ovdje dobro shvatio - ti tvrdiš da ne postoji niti jedan jedini istorijski izvor nastao u periodu prije 1. januara 1801. godine, u kojem stoji napisano da su Kuči 'Srbi', od 'srpskoga naroda', ili slično? Ako smo se sporazumjeli, ja tvrdim da si u krivu. I s obzirom da si imao nekoliko puta prilike da vidiš drukčije, postaje mi sumnjivo kako si toliko i tako lako zaboravio.
Ukoliko ti sada dostavim jedan pisani tekst (nastao prije 1. januara 1801. godine - po novom kalendaru) u kojem piše to; hoćeš li priznati da si u krivu i (konačno) izviniti mi se?

I onda ti od mene tražiš da se koncentrišem na to što si napisao, a ne pada ti na pamet da tako postupaš prema meni? :whistling: Pa nećemo se bogami tako igrati...

Ali da vratim malo diskusiju još na ono o čemu se zaista vodila, koliko god ti pokušavao da je skreneš:

* OPTUŽBE ZA IZMIŠLJANJE PISMA PETRA I PETROVIĆA: Odgovor na pitanje si dobio. Možemo li bar to staviti ad acta, i zaključiti da si bio u krivu?

Ako je napisao slavenosrpski, nije srpski. Slavenosrpski nije etnički termin. A drugo, ko je objavio to pismo prvi put? Zašto tog pisma nema u CID-ovom (1999) zborniku djela Petra I?

Skrećeš diskusiju opet; nije tema ni kakav je termin 'slovenosrpsko', niti sam igdje napisao da je napisao srpski, ni išta drugo navedeno sa tvoje strane:

Tako si se na primjer služio 100% -tnom neistinom kad si napisao da je Petar I Petrović Njegoš napisao da koristi slavenoserbski jezik..

Je li to 100%-na neistina kojom sam se ja svjesno poslužio; moj falsifikat, izmišljotina? :think:

* SPOR OKO ARHIVSKE GRAĐE SA ELIS OSTRVA: Krajnje je vrijeme da se ova priča konačno više privede kraju. Već godinama širiš po internetu jednu zabludu, kako je kategorija 'Race or People' bila nekakvo nacionalno izjašnjavanje (koje je kao koncept bilo i u suštinskom smislu i ostalo nešto strano Sjedinjenim Američkim Državama). Hajde da konačno zatvorimo tu priču, a ti prestaneš ponavljati se kao pokvarena ploča (ni Živko Andrijašević, koji se morao glavom i bradom oglasiti zbog zabluda koje širiš po svemrežju, nije ti izgleda uspio objasniti da nekritičkim pristupom i oslobađanjem izvora bilo kakvog konteksta, ne postižeš ništa sem možda obmanjivanja jednog dijela zajednice, a ispada kao budala pred svim drugima).

Evo jednog primjera manifesta putnika:

Rahel1.gif

Šta piše u dnu?

Za_Duklju.png

Ovo prevedeno znači:

Komentar:
"Rasa ili narod" će biti određena na osnovu mjesta porijekla stranaca i jezika kojim oni govore. Popis rasa može biti pronađen na poleđini.

Evo ti jednog preciznog putničkog manifesta, Đovanija Valente, stigao 9. decembra 1911. godine;

Manifest:
"Race or people" is to be determined by the stock from which aliens sprang and the language they speak. The original stock or blood shall be the basis of the classification, the mother tongue to be used only to assist in determining the original stock.

Ili evo jednog primjerka sa preciznijim uputstvima:

carp50a.jpg

Je li sada nešto jasnije? Žao mi je što ti to razobličava jedan očito duboko ukorjenjeni mit, ali situacija uopšte nije bila tako jednostavna kao što ti pišeš, a pomenuta kategorija nije predstavljala nikakvo nacionalno izjašnjavanje, već je bila sastavni dio rasne antropologije, koja je pod tim ničeovskim trendom na prvom mjestu u manifeste imigranata i ušla. Zato je i ukinuto to poslije kraja Drugog svjetskog rata i padanja svih maski nacističkih i kvazinacističkih ideologija, u kom kontekstu spada i ovo rasno-etničko kategorisanje ljudi. Za više informacija, pročitati nešto od ogromne oblasti literature koja se tim pitanjem bavi ili dobrim dijelom dotiče:

* John Perlmann, "Race or People": Federal Race Classifications for Europeans in America, 1898-1913
* Jay Daimage, Disabled Upon Arrival: The Rhetorical Construction of Disability and Race at Ellis Island
* J. Perlmann, Views of European Races among the Research Staff of the US Immigration Commission and the Census Bureau, ca. 1910

Znači, u pitanju je nešto što je posljedica onoga što će se završiti kulminirano sa nacističkom eugenikom; vođene su kompleksne rasprave u kojima su Jevreji divljali što su navođeni kao kategorija, raspravljalo se kako da budu navođeni Poljaci (primjerice, stav je bio jedan da se svi ljudi koji govore poljskim jezikom na tlu Njemačke, Rusije i Austrije, pišu kao da su njemačke, ruske i austrijske rasne/narodnosne pripadnosti. I slate su instrukcije i pojašnjenja oficirima na parobrodima kako da to čine. Pošto su, naime, američki službenici počeli praktično svojevoljno uvoditi precizirane kategorije 1898. godine, bilo je mnogo pitanja jesu li ili nisu neki ljudi narodi, kako popisivati ove ili one, itd...tako recimo, iz danas nepoznatih razloga, 1899. i 1900. godine je u spisku bilo izostavljeno austrijske i albanske kategorije. Evo već pominjanih instrukcija Folkmarovih iz 1911. godine:

Servian.png

Ovdje se vidi jasni zaostatak starih posljedica američke antropologije XIX st., kada se smatralo da je albanski jezik dijalekat grčkoga. Pitanje je još jedno i nastalo kao značajni problem, jer Srba ima izuzetno puno izvan Srbije; po Austro-Ugarskoj, a i imaju drugu državu. Odluka da se srpsko ime ograniči izričito na stanovnike Srbije donijeta je kao rješenje da se stavi tačka na ova pitanja, uz to naravno, i sve same instrukcije sadrže podatke u kojima stoji da su Crnogorci - Srbi, a rasna-narodnosna podjela - politička.

Osvrnuću se i na jedan precizni putnički manifest, čisto kao određeni ilustrativni primjer kakve prirode su ovi izvori i što se događa kada se nekritički uzimaju (i kakvi pogrešni zaključci mogu na taj način biti izvedeni, što upravo ti i činiš); evo Teslinog manifesta:

Nikola_Tesla.png

Da li liči to na Teslu, da se nacionalno izjasni kao Austrijanac? Isti Tesla, za koga znamo da je u Austro-Ugarskoj bio nacionalno vrlo svjestan kao Srbin? Isti Tesla, za koga je uvreda reći za njega da je Austrijanac, jer mu to osporava nacionalnu pripadnost? Onaj isti Tesla, kome se Pariz smučio, kada se u nekoj kafani potukao sa jednim pijancem, koji ga je namjerno nazvao Austrijancem, negirajući njegovu nacionalnu samobitnost, i koji je tada otišao uz mrskim pogledima na Evropu, kako austrijsku mu domovinu (kojoj je priželjkivao raspad i uvelike slavio kada se on dogodio):

books

:think: :eek: :whistling: (više informacija u najnovijoj Teslinoj biografiji, iz 2013. godine)

Za kraj: kao što sam već pisao, god. 1910. u SAD vođena je izuzetno velika rasprava oko predstojećeg popisa stanovništva. Ideja je bila da se prenesu kategorije sa Elis ostrva na popis, uz šta su oštro sve jevrejske organizacije stale, ali i drugi narodi, među slovenskima najglasniji Slovaci. Vlasti su odustale od toga i etničke manjine su uspješno izvojevale promjene.
Evo broja Cetinjskog vjesnika od 8. maja 1910. godine, a koji prenosi relevantni članak iz Amerikanskog Srbobrana:

DSC03318.jpg

Dakle, ne postoji nijedan zvanični dokument iz Crne Gore tipa dokumenta koji je Slaven prikazao a da je u njemu prikazana narodnost Crnogorac, dok u isto vrijeme u svakodnevnom govoru, u novinama, knjigama, pisanju stranih putopisaca neuporedivo je više pomena etnonima Crnogorac od termina Srbin. Kako se niko nije dosjetio da se izjasni kao Crnogorac u Nikolinim dokumentima. Lako je to razumjeti. Naredba od Nikole je bila - Crnogorska narodnost ne može biti upisana.

Ja sam ti upravo dostavio jedan istorijski izvor koji svjedoči o svemu ovome što sam govorio, i to baš primjer sa strane američkih Srba. Pozivam te da učiniš i to što se tiče ove tvoje iznad navedene tvrdnje. Jer ukoliko ne postoji ama baš nikakvog primjera gdje su se ljudi žalili da je u Crnoj Gori zabranjeno izjašnjavati se Crnogorcem, nema drugih opcija nego da se tvoja tvrdnja odbaci kao neosnovana (jer se ne temelji apsolutno ni na čemu - puka pretpostavka).

Ja na izvinjenja sa tvoje strane i dalje čekam (ali smatram da izvinjenje ne duguješ samo meni, već i svim drugim učesnicima foruma, jer si ih doslovno nazvao glupacima) - no, ako smo ove dvije tačke završili, još samo da prestaneš okolišati oko tvoje tvrdnje da niko nije nigdje i nikada prije 1. januara 1801. godine izjavio da su Kuči od Srba, pa da više dovršimo ovu cijelu raspravu i zaključimo što se može zaključiti (za sada vidjesmo da nisam falsifikovao Sv. Petra Cetinjskog i da nije nekakva moja glupava izmišljotina ovo oko Elis ostrva; ostaje da vidimo i to oko Kuča). :rtfm:

Ne shvatam koji je smisao izvlačeći prastarih citata; koja je svrha toga?
Pa da pokažem da te istorijska nauka u suštini ne interesuje, jer si ovđe po zadatku. Mislim ti ćeš se služiti istorijom kad treba, ali kad ti istorija ne ide na ruku, onda je ne priznaješ.

Eto čisto da ne ispadne da ignorišem to što si iznad napisao, jesam te upitao gdje piše za Lala Drekalova da je Albanac i katolik, zato što sam se vodiotvojim logičkim rezonovanjem; da si malo sjeo i samo malo porazmislio što tu piše, shvatio bi da sam ti pokušao pokazati kako drugima izgleda to što kucaš (slijepi, nekritički i izbanalizovani pristup pisanim izvorima)...
To si pitao jer si ovđe po zadatku, dobio si zadatak da se boriš svim sredstvima.

Dakle, tvoje pisanje o dokumentima sa ostrva Ellis takođe odlično pokazuje tvoje namjere. To su istorijski izvori I klase i dobio si zadatak da se protiv tih dokumenata boriš kako znaš i umiješ.

Napravio si ogromno istraživanje u vezi dokumenata sa ostrva Ellis, kako sam razumio iz tvog pisanja zvao si čovjeka u USA i razgovarao sa njim? Zašto? Ako si to uradio zbog istorijske nauke, zašto na kraju ne napišeš - jeste bilo je izjašnjavanja u lukama isplovljavanja.
Ako ti je cilj da dođeš do istorijske istine i ako nijesi nacionalista zašto pišeš nebulozne teorije? Kako to drugačije razumjeti osim da to radiš po zadatku? Da si nacionalista, pa da se neko vrijeme koprcaš razumio bih lako, takvih ima na hiljade. Ali ti nijesi nacionalista (tako zaključujem iz svih tvojih postova), zašto braniš laž? Zašto se sabijen dokazima boriš kao na život i smrt, je li ti to naređeno? Je li ti naređeno da mi nikada nijedan dokaz ne priznaš? Zar nije?
Misliš da će ti neko povjerovati da su milioni ljudi isplovljavali za USA, recimo u dokumentima nalazimo državljane Austrougarske koji se izjašnjavaju kao Hrvati, kao Hercegovci, kao Dalmatinci, kao Mađari, kao Srbi... I niko ih ništa nije pitao, dolazili su kao stoka u gejtove i ćutke prolazili a neki činovnik im je upisivao narodnost - "Race or People"? Kako je razlikovao Srbina i Hrvata iz okoline Zagreba? Kako je razlikovao Dalmatinca i Hercegovca? Zašto su nekih 20% crnogorskih državljana upisani kao Srbi? Nijesu se izjasnili? Pa po čemu ih je činovnik prepoznao da su Srbi? Kako je činovnik vidio razliku između Ljubotinjanina (to je pleme) Crnogorca i Ljubotinjanina Srbina ako oni nijesu davali izjave a ima Ljubotinjana koji su upisani i kao Crnogorci i kao Srbi?

Zašto se braniš nebulozama? Zašto ako nijesi nacionalista? Koji ti je motiv? Mene lično mrziš? Crnogorce mrziš? Nacionalista si (ipak mislim da nijesi)? Ili si jednostavno ovđe po zadatku?

Poslednja izmena:
Jesi vidio ti ovaj moj post?

Znaš li što ovđe piše?
Znače li ti što ovi podaci o sinu Drekalovom koje je zapisao jedan Kotoranin početkom 17. vijeka?
Priznaješ li ti uopšte istorijsku nauku?
Zašto dolaziš na ovaj forum, da li znaš da je istorija nauka?
Koliko godina imaš? 15?

Samo da ti odgovorim da je ovaj izvor jako diskutabilan , no na stranu to.
Ovde sam sebe negiras jer se jasno spominje srpsko ime medju Vasojevicima i ostalima .
Jedino za albanske Kuce navodi to sto si napisao .
To ne znaci da su svi Kuci albanci, i pogotovo ovaj Niko Rajkov itd.
Tvojom logikog gde je on njih popisivao da zna da su Albanci ? To mogu biti i srpska plemena iz oblasti Albanije?
Ali , recimo da je sve i tako kao sto pise ( a lici na albansku propagandu, sto vrv i jeste ceo izvor )
Vidi se da medju Vasojevicima i ostalima nema Albanaca ( cak i iz ovog izvora).
Srpsko ime je dobro skriveno , mada ne potpuno izbaceno iz teksta .
Na kraju krajeva Njegusi ne mogu biti nista drugo do Srbi , kao i njihovi rodonacelnici .
Nemam nameru da diskutujem dalje .

Naravno da si sporio na krajnje drzak način, besprijekorne izvore. Jedan od odličnih dokaza da si ovđe po zadatku, dobio si zadatak da na svaki način negiraš crnogorsku naciju, da to radiš što perfidnije i da se boriš bez povlačenja ćemo sad da pogledamo.
Prije skoro 5 godina imali smo raspravu o Kučima. 24. decembra 2009. u 18:02 napisao si:

Evo link za tvoju poruku: http://forum.krstarica.com/showthre...796-godine?p=12252877&viewfull=1#post12252877

Pa si nešto kasnije istog dana u 21:29 pisao, valjda da me dotučeš, da pokažeš kako sam lažov!

Evo link: http://forum.krstarica.com/showthre...796-godine?p=12255253&viewfull=1#post12255253

Dakle, za jedan izvanredan istorijski izvor nijesi ni znao (ili možda i jesi?)

Ja sam tog dana u 21:37 odgovorio, dao sam izvor:

Evo link prema mom odgovoru: http://forum.krstarica.com/showthre...796-godine?p=12255368&viewfull=1#post12255368

I što se desilo, dobio sam najdrskiji, najbezobrazniji odgovor koji sam ikad doživio na internetu. Evo tvog odgovora:

:eek::eek::eek:

Evo link prema tvom drskom odgovoru: http://forum.krstarica.com/showthre...796-godine?p=12255368&viewfull=1#post12255368

Poslije ovog tvog odgovora sam definitivno razumio da ti nijesi ovđe zarad nauke, nijesi ovđe zato što mrziš Crnogorce, nijesi ovđe zato što si nacionalista i šovinista, ništa od toga, ti si ovđe po zadatku! Nikakva dokumenta i kompletna istorijska nauka tebi zapravo ne znače ništa, nema tog dokumenta i serije istorijskih izvora koje ćeš ti priznati, ne postoji nikakav dokaz koji ćeš t prihvatiti, jer nijesi ovđe dobrovoljno, već po zadatku.
Ti nikada i ništa ne priznaješ niti ćeš priznati, jer ti je tako naređeno. Zato pišeš kako sam lažov, kako sam trol, zato neprestano tražiš brisanje svih mojih poruka, zato pišeš da sam nacista i učesnik nacističkih foruma, zato pišeš kako imam različite naloge... jer ti se boriš onako kako se bori profesionalni plaćeni vojnik! Ti se boriš protiv mene a ne protiv argumenata koje iznosim, ti si se ovđe i registrovao zbog mene.

Ja ti pokažem da je jedan Kotoranin u izvještaju svojoj vladi pisao za Kuče da su katolici i Albanci, dam link, a ti van sebe napišeš - Gdje to piše? Zašto to radiš? Zato što ti mojim pisanjem i prikazivanjem dokumenata zbunjujem neke čitaoce - Peru iz Valjeva (inače porijeklom Bugarina) i nekog Tasu iz Niša (inače porijeklom Makedonca) i dovodim ih u dilemu da preispitaju kompletnu (lažljivu) srpsku istoriografiju.
Zato si ti van sebe, jer kao vojnik SANU gubiš bitku. Svi drugi ljudi koje dovedem dokazima uz zid, klonu, zaćute, ili se nešto šale, samo ti se i dalje drsko boriš, braniš neodbranjivo. Registrovao si se ovđe zbog mene, pratiš me po cijelom internetu godinama, sve moguće podatke o meni - iz mojih poruka si sublimirao, tako da opisuješ u člancima sve moje poglede na istoriju, jer si ih sve apsolvirao kao za ispit.

Pogledaj Grubanov prethodni odgovor, Gruban je nacionalista 100 puta veći nego ti, ali nije plaćenik, ovđe je zarad svoje ideologije i već priznaje moje argumente, jer ne može protiv istine, ali ti ne, nikada, iako uopšte nijesi nacionalista. Ali jesi čovjek zadatka na ovom forumu!

Ja ne pišem ovo naravno zbog tebe, već zbog drugih, da im pokažem zašto si ovđe.
Zato se onako krvnički boriš protiv autohtonista! Ko bi uložio onoliku energiju boreći se protiv nebuloznih teorija, osim nekoga kome je to naloženo?? A naloženo ti je iz SANU jer novoromantičari žestoko huškaju narod protiv SANU.
Ja sam sebi još prije nekih 5 godina rekao da neću potrošiti na pisanje posta na forumu više od 1-2 min, ali dobro, ako treba ljudi da uvide da si ovđe po zadatku, odvojiću vrijeme.

Od istog autora Mariano Brindizza :
In Pec, which is a four days' journey from Kotor, is situated the seat of the patriarch of the monks of Greek Serbian rite, where Patriarch John resides in great pomp, guarded and protected by Turkish janissaries obtained from the Porte in Constantinople and paid and lodged by him in his splendid palace.....

Vasojevici i Krasnici , imaju zajednicko poreklo.. <<< imate kod Marka Miljanova i ne samo ...
Nije ni cudo sta nasi starci (jos nepismeni) uvek su upotrebili ovu rec = "Pravi crnogorci su nasi Braca po krvi " Fakat.

Dalji dokaz , da kao Albanac vrlo je tesko bilo ziveti na ovim prostorima = VERA !

Samo da ti odgovorim da je ovaj izvor jako diskutabilan , no na stranu to.
Ovde sam sebe negiras jer se jasno spominje srpsko ime medju Vasojevicima i ostalima .
Jedino za albanske Kuce navodi to sto si napisao .
To ne znaci da su svi Kuci albanci, i pogotovo ovaj Niko Rajkov itd.
Tvojom logikog gde je on njih popisivao da zna da su Albanci ? To mogu biti i srpska plemena iz oblasti Albanije?
Ali , recimo da je sve i tako kao sto pise ( a lici na albansku propagandu, sto vrv i jeste ceo izvor )

Vidi se da medju Vasojevicima i ostalima nema Albanaca ( cak i iz ovog izvora).
Srpsko ime je dobro skriveno , mada ne potpuno izbaceno iz teksta .
Na kraju krajeva Njegusi ne mogu biti nista drugo do Srbi , kao i njihovi rodonacelnici .
Nemam nameru da diskutujem dalje .

Nema ovde albansku propagandu jer Albanci nisu napisali ni dokumentovli a ni imali takvih istoricara tada !
Sve izvore i dokumente , istorijske knjige koji argumentuju za plemena u CG su ne-Albanci .
Jos ima izvora oko Crkava u CG da nisu bili te iste danasnje Crkve pravoslavne kao danas vec Katolicke ,

BARSKA NADBISKUPIJA se prvi put pominje 599. godine, kao biskupija sa sjedištem u Duklji, nekada glavnom gradu rimske provincije Prevalitane.:

>>> http://www.montenegrina.net/pages/pages1/religija/barska_nadbiskupija_i_nadbiskupi.htm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1332
Anonymous:
Initiative for Making the Passage
The 'Directorium ad passagium faciendum

One factor, among others, which makes this kingdom easy to conquer, is that it is inhabited by two peoples, i.e. the Albanians and the Latins who, in their beliefs, their rites and their obedience, both abide by the Roman Catholic Church. Accordingly, they have archbishops, bishops and abbots, as well as religious and secular clerics of lower rank and status. The Latins have six towns with bishops: firstly Antibarum (Bar), the seat of the archbishop, then Chatarensis (Kotor), Dulcedinensis (Ulcinj)
http://www.albanianhistory.net/en/texts1000-1799/AH1332.html

1610
Marino Bizzi:
Report of a Visit to Parts of Turkey, Bar, Albania and Serbia
City of Prizren
They much exceed the number of the Latins, who have at their disposal only two churches out of the 80 they once had.
http://www.albanianhistory.net/en/texts1000-1799/AH1610.html

Back