Династија Петровић Његош

....bolje bi Slaven objasnio neke stvari.....:D
važno je doći do istine, ona je verovatno negde na sredini ili ti misliš da su zastupnici dukljanske teorije u svemu u pravu?

Eto, pogodio si u sredinu, upravo je u tome ključ problema.
Krajnji ekstremizam - do bola!

A da je Šuković Ljušiča u tom intervjuu prosto oduvao kao što DUKLJANIN kaže, nema sumnje - na jedan nepristojan način, koji naravno ne prilikuje voditelju emisije, naravno (ovaj nije postupao kao voditelj, već kao polemičar koji vodi konfrontaciju). S tim što, naravno, nije bilo riječi o nesposobnostima Ljušića i na ovom forumu je bilo vrlo mnogo riječi o njemu, dobrim dijelom i sa moje strane, tako da ovdje sada nije ništa potrebno dodati.
Neki od Ljušićevih odgovora u toj emisiji su prosto za zaprepastiti i lupati glavom o zid kada se čuje šta taj čovjek priča...on je dobar primjer kako poneko može da se progura, dobrim dijelom zahvaljujuči veza i uticaja, do određene pozicije...

Svrha zbog koje je DUKLJANIN postavio taj snimak na ovu temu je, naravno, kako vidimo van svakog konteksta - jedini joj je cilj provokacija; pokušaj doživljavanja svakodnevnice kroz prizmu konfrontacije Crnogorstva i Srpstva, te tako i sa tim intervjuom...kao da mi ovom forumu sada posebno nešto, tobože, cijenimo Ljušića, pa je on (DUKLJANIN) sada naša osjećanja, eto, povredio i nas ponizio na neki način (koji je samo njemu razumljiv).

Poslednja izmena:
evo moje teorije: :mrgreen:
...... tamo negde u 18. veku Crnogorci vodjeni Petrovićima, dobili su potrebu za svojom državom.......takodje , malo kasnije u Srbiji se javlja ista ideja......i od tada počinje suparništvo Petrovića sa jedne i Karadjirdjevića ili Obrenovića sa druge strane, pošto su i jedni idrugi hteli što veću teritoriju........došlo je do situacije ko zahvati više, njegovo...bila je to prljava kampanja sa obe strane u kojoj na žalost niko nije pobedio.....može se reći da Kralj Nikola nije imao dobru politiku, kako bi se nametnuo svim Srbima, a opet, naše dinastije su zakasnile, ..........crnogorstvo je posebno ojačalo pogrešnim odnosom prema prognanom Kralju i dalje već znamo........danas nema smisla vraćati se na sve to i koristiti laži kako bi se ojačali politički stavovi .........samo nas istina može ponovo zbližiti, pa ako nismo isto da budemo bar dva najprijateljskija naroda.......:)

evo moje teorije: :mrgreen:
...... tamo negde u 18. veku Crnogorci vodjeni Petrovićima, dobili su potrebu za svojom državom.......takodje , malo kasnije u Srbiji se javlja ista ideja......i od tada počinje suparništvo Petrovića sa jedne i Karadjirdjevića ili Obrenovića sa druge strane, pošto su i jedni idrugi hteli što veću teritoriju........došlo je do situacije ko zahvati više, njegovo...bila je to prljava kampanja sa obe strane u kojoj na žalost niko nije pobedio.....može se reći da Kralj Nikola nije imao dobru politiku, kako bi se nametnuo svim Srbima, a opet, naše dinastije su zakasnile, ..........crnogorstvo je posebno ojačalo pogrešnim odnosom prema prognanom Kralju i dalje već znamo........danas nema smisla vraćati se na sve to i koristiti laži kako bi se ojačali politički stavovi .........samo nas istina može ponovo zbližiti, pa ako nismo isto da budemo bar dva najprijateljskija naroda.......:)

Teško da je nešto kasnije, jer Srbija je natala poslije zauzeća Beograda 1717. godine.

Оно што је важно истаћи овде, било колико ја поштовао Петровиће, јесте да крајем 19. века капацитет и калибар краљева Србије, као и уређеност и модерност краљевине Србије, није могла никако да се пореди са државом Петровића. Почевши од кнеза Михаила, па све до краља Александра Карађорђевића, њихове посете Европи, популарност ових личности у европским круговима, није упоредив са Петровићима, који су тек постали династија и покушавали да од пљачкашке направе цивилизовану државу. Да не причам о школама у Србији и већем квалитету живота. Велика беда и политичка примитивност Николе довеле су до тога да уз сву популарност међу Србима нема никакве шансе да уђе у разматрање за престо Србије, а да не причамо о престолу нове државе јужних Словена. Можда поређење није баш најбоље, али краљ Александар Карађорђевић, био је личност у светским круговима попут Тита. Заправо Тито је наследник овог владара, док је Никола био нешто попут Драже и нажалост слично је и прошао. Масони увек навијају за своје људе, а не неке споредне играче. Црна Гора као и околне територије које је касније припојила, није оскудевала ратничком елитом, али што се тиче интелектуалне елите и европских људи, тадашња Србија је ван сваке конкуренције. То је реалност коју свако мора да прихвати када изучава историју модерних српских националних држава. Довољно је рећи да је Србије већ имала демократски устав у доба када је Црна Гора и даље теократска држава, да не причам о изборима у Србији у доба кад је у Црној Гори племенско уређење. Србија са краја 19. и почетка 20. века била је балканска држава за пример, отуда и толико насељавање и миграције ка Србији са свих делова Балкана.

Darko Šuković dakle? Gledajte kako Musa (Darko) dere jarca (Ljušića)! :cool: Jednog od najpoznatijih srpskih istoričara!

Љушић је србијански историчар који се држи званичне историографије са свим њеним грешкама. Шуковић лукаво у емисије позива Чавошког или Љушића који нису упућени у ставове и аргументе опречних страна. Некада је у расправи битније да знате, којим ће се аргументима служити ваш противник, него да имате широко образовање. Александар Стаматовић, који је прави представник српске екстремне стране, одличан је у овим расправама, баш због тога што зна аргументе Дукљанске стране и има спремне пластичне контра аргументе. Наравно, Шуковић ће пре изабрати да о историји "Огледала српског" расправља са Ивицом Дачићем, него да прича са Џомићем или неким другим ко се у ове ствари боље разуме. То показује одлично његову интелектуалну храброст!

Poslednja izmena:
Александар Стаматовић, који је прави представник српске екстремне стране, одличан је у овим расправама, баш због тога што зна аргументе Дукљанске стране и има спремне пластичне контра аргументе.
Jeste ima Stamatović odgovore, evo kako pravi as srpske istorijske škole vara (izbjegava da kaže istorijsku istinu):

Jeste ima Stamatović odgovore, evo kako pravi as srpske istorijske škole vara (izbjegava da kaže istorijsku istinu):

Предлажем да одгледате његове интервјуе са Аџићем и нарочито најсмешнији интервју са Ротковићем. Ове, ако прећуткује Балшиће, не прећуткује их због неких аргумената српске историографије, већ како би заштитио црногорске националисте (несвесно), јер је за националисте срамота то што су Балшићи 1388. склопили уговор са Турцима и нису учествовали, чиме су им на неки начин помогли. Наравно, за реалне историчаре ово није никаква срамота, већ реалност, јер се зна како функционише средњи век и зна се да је Твртко чекао тренутак да освоји територију Балшића. Иначе нико у Црној Гори није тврдио да су Балшићи учествовали, чак ни у Историји о Црној Гори написаној средином 18. века јасно стоји да Балшићи нису били у косовској бици. Међутим, тадашња црногорска племена нису тврдила да су настала од староседелаца, већ да су пребегла у те крајеве након Косова из разних делова Србије, што значи да они и нису себе видели као неке настављаче Балшића већ настављаче косовских витезова. Ова теорија нема упориште у чињеницама, али одлично показује како су некада Црногорци и Брђани видели себе.

Међутим, тадашња црногорска племена нису тврдила да су настала од староседелаца, већ да су пребегла у те крајеве након Косова из разних делова Србије, што значи да они и нису себе видели као неке настављаче Балшића већ настављаче косовских витезова.
To su tvdili u 18. vijeku? Jesi to sanjao Vučićeviću?

To su tvdili u 18. vijeku? Jesi to sanjao Vučićeviću?

"Црна Гора насељена је већином досељеницима, који у ове горе добјежаше послије пропасти царства српскога. Свако племе памти и свога родоначелника који се је преселио у Црну Гору; свако племе има, у народном предању, своју историју; свако прича кад су се доселили у Црну Гору његови стари, ко су они били, одакле су доселили. " Владика Василије 1754.

Имате ли још неко питање господине Дукљанин?

"Црна Гора насељена је већином досељеницима, који у ове горе добјежаше послије пропасти царства српскога. Свако племе памти и свога родоначелника који се је преселио у Црну Гору; свако племе има, у народном предању, своју историју; свако прича кад су се доселили у Црну Гору његови стари, ко су они били, одакле су доселили. " Владика Василије 1754.

Vučićeviću, to nije citat vladike Vasilija. To je citat Marka Dragovića (iz XIX st.), koji je svojom nemarnošću i potpunom nepažnjom (samo je sakupljao srpske spomene) Batrić Jovanović prepisao od njegovog izdanja Vasilija i pripisao vladiki.
I odatle to je ušlo tako i raširilo se po internetu, dobrim dijelom zahvaljujući i ljudima kao što je DUKLJANIN.

No, da li su stanovišta vladike Vasilija bila strana navedenom Dragovićevom tekstu - nisu.

Vučićeviću, to nije citat vladike Vasilija. To je citat Marka Dragovića (iz XIX st.), koji je svojom nemarnošću i potpunom nepažnjom (samo je sakupljao srpske spomene) Batrić Jovanović prepisao od njegovog izdanja Vasilija i pripisao vladiki.
I odatle to je ušlo tako i raširilo se po internetu, dobrim dijelom zahvaljujući i ljudima kao što je DUKLJANIN.

No, da li su stanovišta vladike Vasilija bila strana navedenom Dragovićevom tekstu - nisu.

Мила би ми била смрт да сте ви хтјели да сви уједињени изгинемо часни и славно, као што је то учинио сам Кнез Лазар и Милош Обилић који уби цара на Косову, па најзад и сам погибе са својим господаром и свих седам хиљада бораца, - што нас Црногорце довело у ове крше, - оставивши послије себе славу и част. Владика данило 1814.

Је л' и ово приписано скоро?

Na jednom crnogorskom forumu , i ovde jako davno . Nema sanse da sada trazim.
Dakle reci je bila o tome da su isti narod i da su smatrani ( od nekog crnogorskog vladara) kao jedan narod u politickom smislu .
Mozda si od tada shvatio da Kuci nisu Albanci pa si promenio misljenje :think:
Ako ih je taj vladar tako smatrao to je njegova stvar.

Većina Kuča je albanskog porijekla, naravno. No ti da si Francuz ti bi Zinedinu Zidanu uspio da dokažeš da on nije porijeklom Alžirac. Poznat si po objektivnosti. :hahaha: :hahaha:

Ako ih je taj vladar tako smatrao to je njegova stvar.

Većina Kuča je albanskog porijekla, naravno. No ti da si Francuz ti bi Zinedinu Zidanu uspio da dokažeš da on nije porijeklom Alžirac. Poznat si po objektivnosti. :hahaha: :hahaha:

Ajde sad se lepo ispravi jer vecina kuca nije albanskog porekla , ni po statistikama .
Dakle vecina kuca se izjasnjava kao Srbi .
Nije ih taj vladar smatrao , nego ti .

Koliko sam ja sve ovo razumeo "dukljani" optuzuju nas srbe da smo im ukrali istoriju? Optuzuju se crnogorske vladike i Knjaz Nikola za srbovanje i nabedjenje crnogoraca da su srbi. Svi oni su crnogorci
i ovih 30% danasnjih srba u Crnoj Gori su crnogorci, ocigledno tu postoji unutrasnji problem medju samim crnogorcima i meni sad nije jasno sta smo mi srbi sad tu krivi. Srz price je okupacija Crne Gore od strane Karadjordjevica, koji su takodje crnogorci poreklom i to od Petrovica. Kao i za to su opet krivi srbi koje su ti Karadjordjevici ili bar Aleksandar takodje upropastili stvaranjem ta ebene Jugoslavije. Pa braco crnogorci evo vratismo se na situaciju pre tih Karadjordjevica, imate svoju drzavu i cemu ovi izlivi mrznje kad smo pre bili "dva oka u glavi", zasto to ne mozemo biti i danas.Meni sve ovo lici na problem Rusko-Ukrajinski.

Koliko sam ja sve ovo razumeo "dukljani" optuzuju nas srbe da smo im ukrali istoriju? Optuzuju se crnogorske vladike i Knjaz Nikola za srbovanje i nabedjenje crnogoraca da su srbi. Svi oni su crnogorci
i ovih 30% danasnjih srba u Crnoj Gori su crnogorci, ocigledno tu postoji unutrasnji problem medju samim crnogorcima i meni sad nije jasno sta smo mi srbi sad tu krivi. Srz price je okupacija Crne Gore od strane Karadjordjevica, koji su takodje crnogorci poreklom i to od Petrovica. Kao i za to su opet krivi srbi koje su ti Karadjordjevici ili bar Aleksandar takodje upropastili stvaranjem ta ebene Jugoslavije. Pa braco crnogorci evo vratismo se na situaciju pre tih Karadjordjevica, imate svoju drzavu i cemu ovi izlivi mrznje kad smo pre bili "dva oka u glavi", zasto to ne mozemo biti i danas.Meni sve ovo lici na problem Rusko-Ukrajinski.

На основу чега тврдите да је Карађорђе пореклом Црногорац?

Back