Димитрије Љотић

Ljotic je bastinio ideje ruskih i francuskih desnicarskih i monarhistickih krugova. On je bio izuzetno religiozan pa su ga posprdno zvali Mita Bogomoljac sto je bio jedan od razloga njegove ne preterane popularnosti. Moglo bi se reci reci da je isao ka pravoslavnom misticizmu i ogromnoj mrznji prema komunizmu koju je stekao kao oficir Kraljevine SHS na granici kada je imao sukobe sa komunistima koji su mu ubijali vojnike.

Sa druge strane, Ljotic je bio prvi izbor ranog Treceg Rajha u Jugoslaviji kada je Rozenberg vodio glavnu rec u ministarstvu spoljnih poslova Rajha. Dobio je novce od nemacke ali su ga na kraju Nemci i prodali kada su ga oktrili, tacnije Gering tokom sukoba sa Rozenbergom zbog korupcionike veza sa Stojadinovicem u Jugoslaviji.

Upravo mrznja prema komunizmu ga je spojila sa Nemcima. To se onda sirilo i na antijudeizam pod uticajem iz Nemacke, mada nikada pre rata toliko otvoreno kao npr. kod nacista.

Poslednja izmena:
На чему му ти замераш?
Ja sam prvi postavio pitanje al ajd.
U principu ne zameram mu ni za šta. U tom momentu i u tim okolnostima niko drugi nije imao bolje ideje. Svakako nije britanska pudlica Mihajlović a naravno ni Broz.
Zašto je saradnja sa Nemcima bila veće zlo od saradnje sa Britancima?
Na žalost u Srbiji je očekivano srpski, pobedila pijana četnička jagnjeća brigadna filozofija.
Ljotićevci su, na žalost, neshvaćeni kod Srba

U principu ne zameram mu ni za šta. U tom momentu i u tim okolnostima niko drugi nije imao bolje ideje. Svakako nije britanska pudlica Mihajlović a naravno ni Broz.
Na žalost u Srbiji je očekivano srpski, pobedila pijana četnička jagnjeća brigadna filozofija.
Кад си рекао пијана четничка бригада, јасно ми је било каква си телећа глава.

Saradnja sa Nemcima nakon što ti okupiraju i rasparčaju zemlju, mora biti veće zlo od saradnje sa Britancima, iz prostog razloga što je okupacija u Drugom svetskom ratu ne samo devastirala prosto državu, već i dovela do Jasenovca, između ostalog.

Ne govorim čak uopšte ni o nekim floskulams, već vrlo pragmatično, o činjeničnim stvarima. Sile Osovine su izgubile na kraju rat; dakle, izbor te strane bio je vrlo jasno odabir gubitnika, a to znači da je to dvostruko loš izbor. Priključio si se neprijatelju koji ti je naneo strašno mnogo zla, a ne samo to, nego si još odabrao i gubitničku stranu, što znači da ćeš nastradati i da će nastradati svi oni koji su u bliskoj asocijaciji sa tobom, ili na čijem čelu si se ti našao.

Zato je Dimitrije Ljotić napravio pogrešni izbor. U njegovom slučaju, po tom pitanju, čak ni nemamo neke rehabilitujuće faktore, kakve imamo npr. u slučaju Milana Nedića jerbo se njegovi izbori 1941-45 ne mogu pravdati u prvom redu nekim pragmatičnim potezima, već su oni nedvosmisleno ideološki.

Пре ће бити да је нека локална диверзија или је једноставно само отишло у ваздух јер гориво и муниција нису били добро ускладиштени.
Nije to tako lako išlo. Neko sa strane je to pogurao. Okrivljivali su Mustafu za to, alo eto se sad pojavio sinovac tog Vladete.

Saradnja sa Nemcima nakon što ti okupiraju i rasparčaju zemlju, mora biti veće zlo od saradnje sa Britancima, iz prostog razloga što je okupacija u Drugom svetskom ratu ne samo devastirala prosto državu, već i dovela do Jasenovca, između ostalog.
Upravo su je devastirali Britanci svojom ulogom u martovskom puču. Jugoslavija je trebala da ostane u Trojnom paktu. Šta bi se desilo kasnije, da li bi Nemci ispoštovali dogovor, u celosti, delimično ili uopšte ne, ostaje samo da polemišemo.
Dogovor i saradnja sa Nemcima posle okupacije ne da je bio pogrešan nego je bio neophodan makar da se smanji ubijanje Srba od ustaša. Da smo se drugačije postavili i da je recimo pobedila Ljotićeva opcija, možda bi se Hitler omekšao da dozvoli neku Srpsku federaciju (vidi Neubacherove memoare).

Ne govorim čak uopšte ni o nekim floskulams, već vrlo pragmatično, o činjeničnim stvarima. Sile Osovine su izgubile na kraju rat; dakle, izbor te strane bio je vrlo jasno odabir gubitnika, a to znači da je to dvostruko loš izbor. Priključio si se neprijatelju koji ti je naneo strašno mnogo zla, a ne samo to, nego si još odabrao i gubitničku stranu, što znači da ćeš nastradati i da će nastradati svi oni koji su u bliskoj asocijaciji sa tobom, ili na čijem čelu si se ti našao.
Da te pitam jedno prosto pitanje: Da li su Srbi mogli gore da prodju nego što su prošli u Drugom svetskom ratu? (i posle njega posledično). Ja mislim da nisu mogli gore. To je odgovor na ovo što si gore napisao.
Zato je Dimitrije Ljotić napravio pogrešni izbor. U njegovom slučaju, po tom pitanju, čak ni nemamo neke rehabilitujuće faktore, kakve imamo npr. u slučaju Milana Nedića jerbo se njegovi izbori 1941-45 ne mogu pravdati u prvom redu nekim pragmatičnim potezima, već su oni nedvosmisleno ideološki.
Misliš da nismo mogli da prodjemo kao Bugari? Mislim na njihove vrlo male ljudske gubitke.

Како је обновио Смедерево?
Osnovao fond, kukao za pare gde god je mogao čak i kod Nemaca, organizovao čišćenja ruševina, zidanje novih kuća, svakome pružio pomoć koliko je mogao... ja sam Smederevac i o tome ljudi nisu smeli kasnije da pričaju, da pominju Ljotića pozitivno. Ali se šaputalo.
Пре ће бити да је нека локална диверзија или је једноставно само отишло у ваздух јер гориво и муниција нису били добро ускладиштени.
Mislim da je 99,99% bilo samoopaljenje ili nesrećan slučaj. Isključujem diverziju.
Mnogo sam se interesovao za ovu temu i čuo stotine priča čak iz prve ruke, prepričane priče, itd. Ono što sam od svih čuo to je da je bilo nemara, da su gazili po barutu (radilo se odvajanje artiljerijskih zrna od čaure), da su nemački stražari pucali na vrane po kulama iz zajebancije, da su ljudi pušili... sad možeš da zamisliš šta je moglo da uzrokuje eksploziju.

Back